Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Πρόοδος του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού (1 Αυγούστου)


Την Πρόοδο του Τιμίου Σταυρού εορτάζουμε σήμερα. Πρόκειται για την περιφορά του από το Παλάτι στις συνοικίες της Κωνσταντινουπόλεως προς ευλογία των πιστών και τη βεβαιότητα ότι μάς απαλλάσσει από επιδημίες και ασθένειες.
«Σήμερον Σταυρός υψούται και κόσμος εκ πλάνης ελευθερούται. Σήμερον του Χριστού η Ανάστασις εγκαινιάζεται, και τα πέρατα της γης αγάλλονται».
Ο Σταυρός αναδεικνύεται δια του Εσταυρωμένου μέτρο αγάπης και συγχώρεσης.
«Σταυρὸς ἁπάντων τῶν καλῶν, παρεκτικὸς καθορᾶται, προσκυνούμενος· καὶ πᾶσα ἡ κτίσις, ἑορτάζει ἐν χαρᾷ, φωτιζομένη χάριτι, τοῦ ἐν αὐτῷ βουλήσει, ἀνυψωθέντος Θεοῦ ἡμῶν». (Κανών α’, ᾨδὴ γ’, τοῦ τιμίου Σταυροῦ Ἦχος πλ. δ’. Ὁ στερεώσας)
Λιτανεύεται από τους πιστούς ο Τίμιος Σταυρός και στην πατρίδα μας σήμερα, όπως στο Όμοδος, την Ανώγυρα και τον Πεδουλά.
Επίσης, τιμούμε τη μνήμη των Επτά Μαρτύρων Παίδων, των Μακκαβαίων (Αβείμ, Αντωνίου, Αχείμ, Γουρίου, Ελεαζάρου, Ευσεβωνά και Μαρκέλλου), της μητρός αυτών Σολομονής και Ελεαζάρου (†166 π.Χ.) του διδασκάλου αυτών, καθώς και των εν Πέργη Εννέα Μαρτύρων (Αλεξάνδρου, Άττου, Ευκλέους, Κατούνου, Κινδέου, Κυριακού, Λεοντίου, Μηναίου και Μνησιθέου), οι οποίοι έζησαν επί Διοκλητιανού. Ο Χριστιανισμός είχε στερεωθεί στις καρδιές τους από μικρή ηλικία θρεφόμενοι με τη μελέτη των ιερών κειμένων.
Η μετάβαση της ανθρωπότητας από την εποχή του μύθου στην εποχή της χάριτος και της αληθινής πίστης δεν ήταν εύκολη πορεία. Ακόμη και σήμερα πολλοί άνθρωποι, συνειδητά ή ασυνείδητα, καθησυχάζουν τη συνείδησή τους με εύκολες θρησκευτικές τυπολατρικές διατάξεις, ενώ, η αλήθεια θέλει κόπο και θυσίες, καθώς και βαθιά αγάπη για την αλήθεια, για τα οποία θυσιάστηκε ο Εσταυρωμένος Ιησούς Χριστός.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι από σήμερα έως τις 14 Αυγούστου, προτρέπονται οι πιστοί να νηστέψουν χάριν ασκήσεως και προετοιμασίας για τη μεγάλη εορτή της κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Το απόγευμα των ημερών αυτών τελείται, εναλλάξ ο Μικρός και ο Μεγάλος Παρακλητικός Κανόνας στη Θεοτόκο.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: