Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Αντιδράσεις από κυβερνητικά στελέχη και ιεράρχες των Πατριαρχείων Βουλγαρίας και Ρουμανίας για την κατάληψη της Μ. Εσφιγμένου

Κατά την πρόσφατη προσκυνηματική επίσκεψη του ηγουμένου της Μονής Εσφιγμένου Βαρθολομαίου στη Βουλγαρία και Ρουμανία εκφράστηκε προβληματισμός και αγωνία κυβερνητικών στελεχών και ιεραρχών για την συνεχιζόμενη κατάσταση ανομίας στο Άγιο Όρος και ιδιαίτερα την κατάληψη της Μονής Εσφιγμένου λόγω της αδράνειας - ανοχής της παρανομίας από πλευράς των αρμοδίων αρχών της Ελληνικής Πολιτείας. Η κατάσταση αναρχίας στο Άγιο Όρος επιτρέπει ανθρώπους άσχετους με την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία να φορούν ράσα, να εγκαταβιούν εντός Αγίου Όρους, να προσποιούνται πως είναι μέλη της Εκκλησίας μας και να προσηλυτίζουν ορθόδοξους προσκυνητές και από τις χώρες των Βαλκανίων δημιουργώντας έτσι προβλήματα στις κατά τόπους ορθόδοξες εκκλησίες.
 
Ο Yπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας - αρμόδιος και για την δημόσια τάξη - Atanas Ilkov υποδέχθηκε στο υπουργείο τον ηγούμενο της Μ. Εσφιγμένου στις 24 Σεπτεμβρίου. Ο υπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για την συνέχιση της κατάληψης αγιορείτικης Μονής και ευχήθηκε η αδελφότητα της Μονής να επιστρέψει το συντομότερο στο κεντρικό κτήριό της. Ο κ. Ilkov είπε χαρακτηριστικά: «Ας ελπίσουμε ότι το θέμα της κατάληψης του κεντρικού κτηρίου της μονής Εσφιγμένου θα επιλυθεί επιτέλους, ώστε να μην βαθύνει και επεκταθεί ακόμη περισσότερο!».
 
Ο βοηθός επίσκοπος του Πατριάρχου Ρουμανίας, Προχοβεάνου κ. Τιμόθεος στις 25 Σεπτεμβρίου υποδεχόμενος τον ηγούμενο της Μ. Εσφιγμένου στην Ι.Μ. Radu Voda στο κέντρο του Βουκουρεστίου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εξέφρασε την ανησυχία του για το καλό του Αγίου Όρους και της Εκκλησίας, σχετικά με την κατάληψη της Μονής μας.
 
Διαβάστε περισσότερα και δείτε φωτογραφίες στον σύνδεσμο
https://www.esphigmenou.gr/2024/10/blog-post_5.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: