Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Δυο γραμμές για τον ΣΩΤΗΡΙΟ ΙΩΑΝ. ΛΑΛΙΩΤΗ

Θεωρώ αναγκαίο να χαράξω δυο γραμμές για τον

ΣΩΤΗΡΙΟ ΙΩΑΝ. ΛΑΛΙΩΤΗ

Τον οποίο γνώρισα από επισκέψεις του στο βιβλιοπωλείο της Ζωής, και τις σπουδαίες συζητήσεις μαζί του. Μετά τον συνάντησα ως εκκλησιαζόμενο στον Ναό της Αγίας Σκέπης, όπου και εκεί υπήρχε μια καλή επικοινωνία.

Διακρινόταν για το ανήσυχο φιλοσοφικό και θεωρητικό πνεύμα του, την οργανωτικότητά και την εργατικότητά του.

Αξιοποίησε τα πολλά χαρίσματα με τα οποία τον είχε αξιώσει ο Θεός, και κατάφερε ακόμα και μέσα από ποικίλες δοκιμασίες να προχωρήσει μπροστά και να αξιοποιήσει τα τάλαντά του. Μελετούσε, και αποτέλεσμα αυτής της ενδελεχούς και συστηματικής μελέτης και του ανήσυχου πνεύματός του, ήταν τα πολλά άρθρα και μελέτες που συνέγραψε αρθρογραφώντας επί σειρά ετών στην εφημερίδα Ριζοσπάστης. Όλα είχαν μια ποιότητα. Ακόμα και όταν αποχώρησε συνέχιζαν να δημοσιεύουν την πληθώρα των κειμένων που είχε γράψει.

Ο εκλιπών Σωτήριος Λαλιώτης ήταν σεμνός, λιτός, και ταπεινός στο πνεύμα, δωρικός στον λόγο, αθόρυβος και διακριτικός στα «καλά έργα»,  μέχρι το τέλος ήταν μαχητής και αγωνιστής για τον Χριστό και την Ελλάδα.

Καλός οικογενειάρχης, παρών πάντοτε στις χαρές και τις λύπες των συγγενών και φίλων, με φυσική παρουσία τις περισσότερες φορές, εκπέμποντας ενδιαφέρον και αγάπη. Με την «στάση ζωής» του, υπήρξε κατά την αρχαίο-ελληνική άλλα και την χριστιανική έννοια, «καλός και αγαθός». Στην Διάρκεια του covid-19 τον συνάντησα στο ΙΚΑ που είχα πάει για κάποιες εξετάσεις, ενδιαφέρθηκε για την συνταξιοδότησή μου και με συμβούλευσε περί αυτής.

Εδώ και χρόνια ήταν δραστήριο μέλος στον «Κύκλο» που ανελλιπώς παρακολουθούσε, ζούσε συνειδητή Μυστηριακή ζωή με ιερά Εξομολόγηση, Εκκλησιασμό και Θεία Κοινωνία.

Στην σύζυγό του, τα παιδία και τα εγγόνια του, εύχομαι -από την Κύπρο που ευρίσκομαι αυτές τις ημέρες- την αληθινή παρηγοριά που δίνει ο λόγος της Εκκλησίας, και στον απελθόντα φίλο Σωτήριο καλή ανάπαυση εν σκηνές δικαίων

Η μνήμη του ας είναι αιωνία. 

Αναστάσιος Κωστόπουλος

Σήμερα Δευτέρα 21-10-2024 και ώρα 12 μ. θα τελεστεί η εξόδιος Ακολουθία στον Ιερό Ναό Αγίου Γερασίμου Πατρών

Δεν υπάρχουν σχόλια: