Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

"Η πιο Ανθεκτική στην Ακτινοβολία μορφή Ζωής του Κόσμου: το ΒΑΚΤΗΡΙΟ ''Deinococcus Radiodurans'' ή ΛΑΖΑΡΟΣ !!! " - Άγγελος Αντωνέλλης

Η πιο Ανθεκτική στην Ακτινοβολία μορφή  Ζωής του  
Κόσμου: το ΒΑΚΤΗΡΙΟ:
 ''Deinococcus Radiodurans'' ή ΛΑΖΑΡΟΣ !!!      
  
  ΤΟ  Βακτήριο  Deinococcus radiodurans μπορεί να είναι ένα εργαλείο για το καθαρισμό των τοξικών αποβλήτων !!!
(Της  Sarah E. DeWeerdt)

Άγγελος Αντωνέλλης

Φίλοι Επισκέπτες
,
 
Το Μονοκύτταρο ερυθρόχρωμο μικρόβιο, ο Deinococcus Radiodurans μπορεί να επιβιώνει, και  όταν εκτίθεται σε ακτινοβολία γ, 1,5 εκατομμυρίων rads, που είναι κατά  1000 και πλέον φορές, ισχυρότερη εκείνης, που θα προκαλούσε το θάνατο ανθρώπου !!!
 
Η Ακτινοβολία αυτή είναι ιονίζουσα ακτινοβολία, επικίνδυνη για τη ζωή μας, με υψηλή διεισδυτική ικανότητα, ικανή να προσβάλλει γενικά  τα εσωτερικά μας όργανα, μέχρι και το  μυελό των οστών μας.
 
Στη πραγματικότητα, αυτή η ακτινοβολία καταστρέφει το γενετικό υλικό (DNA) του κάθε κυττάρου, σπάζοντας κάθε μόριό του  σε περισσότερα από εκατό κομμάτια. !!!
 
Παρ' όλα αυτά, μέσα σε δώδεκα εως εικοσιτέσσερις ώρες αυτό, το βακτηριακό  κύτταρο,  καταφέρνει  να  επιδιορθώνει το  DNA  του πλήρως, σαν να μην είχε συμβεί ποτέ τίποτα. !!!!

Ωστόσο  στις  υψηλές  επικίνδυνες, θανατηφόρες  δόσεις  της  γ-ακτινοβολίας, που θρυμματίζουν το DNA,  του βακτηρίου D. radiodurans, αυτό, εν τούτοις, διαθέτει ένα εκπληκτικά αποτελεσματικό σύστημα, για την επιδιόρθωσή του , όπως πχ.
 
1)
η ικανότητά του, να ''συρράπτει'' τα κομμάτια-θραύσματα -του DNA του, ξανά μεταξύ τους, με την ίδια σειρά και προσανατολισμό, όπως ήταν αρχικά, μερικές δε φορές, σε λίγες μόνο ώρες.!!!!!
Έτσι το επισκευασμένο  γονιδίωμά του, φαίνεται να είναι τόσο όμοιο , όσο το αρχικό !!!
 
2)
το Βακτήριο αυτό, διαθέτει από τέσσερα έως και δέκα αντίγραφα του DNA του,(!!!) αντί για ένα μόνο  αντίγραφο DNA, που έχουν γενικά τα άλλα είδη βακτηρίων, και δυό μόνο σειρές αντιγράφων DNA που έχει,κάθε σωματικό μας κύτταρο.!!!
 
3)
Παράλληλα δε, τα αντίγραφα, του DNA του, φαίνεται να είναι στοιβαγμένα το ένα  πάνω στο άλλο, και όχι  σκόρπια μέσα στο κύτταρο, ώστε  να  διευκολύνεται  ο   μικροοργανισμός,  στην αξιοποιήσή τους.!!!
 
Έτσι οι ερευνητές έχουν υποθέσει ότι, η φυσική διάταξη του γονιδιώματος του D. radiodurans θα μπορούσε να βοηθά τον μικρο-οργανισμό να επιτύγχάνει τα κατορθώματά του, για την επιδιόρθωση του DNA του!!!
 

Το ερυθρό αυτό, σφαιρικό βακτήριο, ανακαλύφθηκε πριν από σχεδόν 70 χρόνια, σε ένα κουτί με κιμά, που χάλασε, παρά το γεγονός ότι είχε αποστειρωθεί από την ακτινοβολία.
 
Σήμερα, οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους για να εκμεταλλευτούν τις αξιοσημείωτες ικανότητες του βακτηρίου.
Έτσι πιστεύουν ότι ο D. radiodurans θα αποδειχθεί χρήσιμος, για το καθαρισμό των επικίνδυνων τοξικών ραδιενεργών αποβλήτων..!!!
 
Στη πραγματικότητα, η ακτινοβολία καταστρέφει το γενετικό υλικό του βακτηρίου, σπάζοντας κάθε χρωμόσωμα με το DNA  του, σε περισσότερα από εκατό κομμάτια.
 
Παρ΄όλα αυτά, μέσα σε δώδεκα με εικοσιτέσσερις ώρες, αυτό το βακτηριακό  κύτταρο ,ο Deinococcus Radiodurans, καταφέρνει να  επιδιορθώνει το  DNA του πλήρως, ώστε το επισκευασμένο  γονιδίωμα του, να είναι τόσο όμοιο , όσο το αρχικό !!!
 
Το ερυθρό αυτό, σφαιρικό βακτήριο, ανακαλύφθηκε πριν από σχεδόν 70 χρόνια, σε ένα κουτί κιμά που χάλασε, παρά το γεγονός ότι είχε αποστειρωθεί από την ακτινοβολία.
 
Σήμερα, οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους για να εκμεταλλευτούν τις αξιοσημείωτες ικανότητες του βακτηρίου.
Έτσι πιστεύουν ότι ο D. radiodurans θα αποδειχθεί χρήσιμος για το καθαρισμό των επικίνδυνων τοξικών ραδιενεργών αποβλήτων..
 
Όλα τα ζωντανά κύτταρα μπορούν να  επισκευάζουν το DNA των κυττάρων τους σε κάποιο βαθμό.
 
 Όμως το βακτήριο  D. radiodurans το κάνει καλύτερα από οτιδήποτε άλλο στη γη, σε συνθήκες ξηρασίας, έλλειψης θρεπτικών ουσιών, αλλά και το πιο σημαντικό,κατά χίλιες φορές σε ισχυρότερη ακτινοβολία, από ό,τι μπορεί ένας άνθρωπος.
Έτσι το βακτήριο αυτό, είναι ο πιο ανθεκτικός στην ακτινοβολία  γνωστός οργανισμός !!!
 
Καταληκτικά, το  Βακτήριο  Deinococcus radiodurans, μπορεί να είναι και το εργαλείο, για το καθαρισμό των τοξικών μας  αποβλήτων !!!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: