Κυριακή 6 Απριλίου 2025

Οἱ ἄνθρωποι καταντήσανε σὰν ἄδεια κανάτια - Φώτης Κόντογλου

"Οἱ ἄνθρωποι καταντήσανε σὰν ἄδεια κανάτια, καὶ προσπαθοῦν νὰ γεμίσουν τὸν ἑαυτό τους, ρίχνοντας μέσα ἕνα σωρὸ σκουπίδια, ἐκθέσεις μὲ τερατουργήματα, μπάλλες, ὁμιλίες καὶ ἀερολογίες, καλλιστεῖα, ποὺ μετριέται ἡ ἐμορφιὰ μὲ τὴ μεζούρα, ἠλίθιους καρνάβαλους, συλλόγους λογῆς-λογῆς μὲ γεύματα καὶ μὲ σοβαρὲς συζητήσεις γιὰ τὸν ἴσκιο τοῦ γαϊδάρου, συνδέσμους ἀφιερωμένους στοὺς ἀποθεωμένους ἄνδρας τῆς Εὐρώπης κι ἕνα σωρὸ ἀλλὰ τέτοια. Αὐτή, μὲ μιὰ ματιά, εἶναι ἡ εἰκόνα τῆς ἀνθρωπότητας σήμερα, ποὺ νὰ μὴν ἀβασκαθεῖ! Ποῦ νὰ βρεῖ κανένας καταφύγιο; ...

-Δόξα στὸν Θεό, ποὺ ὑπάρχει ἀκόμα κάποιο καταφύγιο γιὰ μᾶς ποὺ δὲν εἴμαστε σὲ θέση νὰ νοιώσουμε «τὸ μεγαλεῖο της ἐποχῆς μας».

π. Αθανάσιος Μελισσάρης: Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία, πρότυπο και παράδειγμα μίμησης


Αυτό είναι που προβάλλει λίγες μόλις μέρες πριν από την Ανάσταση του Κυρίου, της συνάντησής μας με τον αναστημένο Χριστό. Το πρότυπο της
εγκράτειας, της προσευχής, της στέρησης, του σταυρού, του πάθους, της
ασκητικότητας αλλά και της θέωσης, μέσα από την Κοινωνία του Σώματος και του Αίματος.
 
Κατανυκτική ιερά αγρυπνία τελέστηκε το Σάββατο 5 Απριλίου, (Κυριακή Ε´ Νηστειών - Μαρίας της Αιγυπτίας, Ευτυχίου πατριάρχου Κων/πόλεως, των εν Περσίδι 120 μαρτύρων) στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, κατά τη διάρκεια της οποίας ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο, ο  Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Μελισσάρης, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος.
Ο π. Αθανάσιος στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στην εορτή της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, που σοφά τοποθέτησε η Εκκλησία την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών, για να μας δώσει υπόδειγμα μίμησης. Και είναι το πρόσωπο της Οσίας, το τρανότερο παράδειγμα προσώπου που με στέρεη θέληση πήρε σωστές αποφάσεις, άλλαξε στόχους και πορεία ζωής.

Άγιον Πάσχα 2025 την Κυριακή 20 Απριλίου...

 

 Σήμερα τελευταία Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και έχουμε την επίσημη ανακοίνωση για τον εορτασμό του Πάσχα: Άγιον Πάσχα 2025 την Κυριακή 20 Απριλίου...
 
(Στην φωτογράφιση δεν μπόρεσε να παρευρεθεί και ο Ιμάμης διότι είχε κάτι μπαϊράμια να πάει...)

Μ. Χ. Κ. Ν.

ΤΟ ΠΡΩΤΕΙΟ ΤΗΣ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΆΣ - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

ΤΟ  ΠΡΩΤΕΙΟ  ΤΗΣ  ΤΑΠΕΙΝΩΣΗΣ  ΚΑΙ  ΤΗΣ  ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

      Κυριακή 5η Νηστειών 2025, και το αγαπημένο μου Ευαγγέλιο κατά Μάρκον 10,32-45. Κι η πίκρα μου στίχο με στίχο του πάλι για την απουσία των δυο βασικών αρετών, και αιτία των ως σήμερα διχαστικών περισπασμών και δεινών, στην Εκκλησία, και στον κόσμο ευρύτερα.

     α/ Διαβάζουμε μαζί και καθένας  προεκτείνει …

      «Έπιασαν, λέει, ν’ ανηφορίζουν για Ιεροσόλυμα. Ο Χριστός πήγαινε μπρος, ακολουθούσαν οι μαθητές και πλήθη. Κυριευμένοι από θάμβος οι πρώτοι, τα πλήθη σαν κάτι σαν φόβο θαρρείς. Σε λίγο καλεί τους Δώδεκα ιδιαίυερα, κι αρχίζει να τους λέει όσα δεινά μέλλεται τις επόμενες ημέρες να του συμβούν και να υπομείνει εκεί. Ότι, ο Υιός του Ανθρώπου θα παραδοθεί στους αρχιερείς και γραμματείς που θα τον καταδικάσουν σε θάνατο, θα τον παραδώσουν στη Ρωμαϊκή αρχή, θα τον εμπαίξουν, θα τον μαστιγώσουν, θα τον φτύσουν, θα τον θανατώσουν. Αλλά ! Σε τρεις ημέρες θα αναστηθεί !

      Τον ακούν αμίλητοι όλοι, κανείς τους δε βρίσκει μια λέξη συμπάθειας, συμπόνιας, συμπαράστασης να του πει ! Απλοϊκοί, και μπορεί να μην τα κατάλαβαν, να μην είχαν το θάρρος. Αλλά όχι, ο νους τους ταξίδευε αλλού, και η σκέψη τους άλλη, αλλιώτικη εντελώς ! Και να, δεν άργησαν να το δείξουν.

Είχε καρδιά αγάπης ο αλησμόνητος Επίσκοπος Κονίτσης Ανδρέας - Του π. Ηλία Μάκου

Είχε καρδιά αγάπης ο αλησμόνητος Επίσκοπος Κονίτσης Ανδρέας

Του π. Ηλία Μάκου

Έπαυσε να αντιλαλεί η φλογερή και θαρραλέα  φωνή του ακρίτα Μητροπολίτου Κονίτσης Ανδρέου, την οποία  όρθωνε για να υπερασπιστεί τα ιδεώδη της Πατρίδας και της Πίστης.  Βρίσκεται πλέον ο αγωνιστής και ασκητικός καθ' όλα Επίσκοπος  κοντά στο Θεό, που θα στέψει τους αγώνες του και τα παλαίσματά του.

Μετά από πολύμηνη μάχη με την ασθένεια στο νοσοκομείο "Χατζηκώστα", όπου νοσηλευόταν για τρεις και πλέον μήνες ύστερα από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο,  φτερούγισε η χαριτωμένη αυτή μορφή προς τον ουρανό. 

Από το 1967 στην Κόνιτσα, αρχικά ως λαϊκός ιεροκήρυκας, μετά ως αρχιμανδρίτης και Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως, στενός συνεργάτης του αλησμόνητου Σεβαστιανού, και από το 1995 ως Μητροπολίτης Κονίτσης, έδειξε πόσο φιλακόλουθος, πόσο σεμνός, πόσο αδελφικός, πόσο αγαπητικός ήταν προς όλους. 

Πιστός στις παρακαταθήκες του Σεβαστιανού συνέχισε, υπό άλλες προϋποθέσεις βέβαια, το μαχητικό μετρίζι εκείνου για τα εθνικά θέματα, αλλά και τα εκκλησιαστικά ζητήματα, με στόχο την υπεράσπιση των Ελληνορθόδοξων αξιών και ιδανικών. 

Συγκίνηση στην πλατεία του Αγίου Πέτρου – Ο Πάπας Φραγκίσκος εμφανίστηκε δημόσια μετά το εξιτήριο

Ο Πάπας Φραγκίσκος εμφανίζεται στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο τέλος του Ιωβηλαίου των Ασθενών και του Κόσμου της Υγείας σήμερα Κυριακή 6 Απριλίου 2025.
Καθώς η Λειτουργία έφτασε στο τέλος της, ο Πάπας έκανε μια απρογραμμάτιστη εμφάνιση, λέγοντας στους συγκεντρωμένους προσκυνητές "Καλή Κυριακή, και σας ευχαριστώ πολύ όλους!"

Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Πάπα από τότε που έφυγε από το νοσοκομείο την Κυριακή 23 Μαρτίου.
Το Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας αναφέρει ότι, πριν από τον χαιρετισμό των προσκυνητών, ο Πάπας πέρασε την Ιερά Πόρτα του Αγίου Πέτρου και πήγε για εξομολόγηση.

Προσευχή - Μανόλης Αναγνωστάκης


 Προσευχή

Κυριακή. Θε μου σ’ ευχαριστούμε
Δέξου μας σαν πρόβατα στην αγκαλιά σου απολωλότα
Πολύ αμαρτήσαμε Κύριε, πολύ αδικήσαμε
Σαν άπιστοι θρηνούμε για τα επίγεια αγαθά μας
Λησμονήσαμε την αιωνίαν Άνοιξη του Παραδείσου
Στον Οίκο σου δεόμεθα συγχωρηθήναι ημάς
Σήμερα Κυριακή τας εντολάς σου ενθυμούμενοι
Μη μας εγκαταλείψεις Θε μου, εις το σκότος της αβύσσου.
(Άλλωστε, λίαν προσφάτως, προσεφέραμεν
Εις αρμοδίων εντολάς υπείκοντες,
Τον οβολόν μας διά την αναστήλωσιν του Ιερού Ναού Σου).

Μανόλης Αναγνωστάκης

Άγιος Γρηγόριος ο Σιναΐτης († 1347) (Βίος, εικόνα, βιβλιογραφία)

 

Οσιος Γρηγόριος ο Σιναΐτης ( † 1347)
Διδάσκαλος του Ησυχασμού στο Άγιον Όρος, τη Θράκη και τα Βαλκάνια
 
Ο όσιος Γρηγόριος γεννήθηκε γύρω στο 1270 στο χωριό Κούκουλο, κοντά στη Σμύρνη. Νεαρός ακόμα μετέβη στο όρος Σινά, όπου εκάρη μοναχός, λαμβάνοντας την προσωνυμία «Σιναΐτης». Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Κρήτη μαζί με τον συμμοναστή του Γεράσιμο (εξ Ευρίπου), όπου μαθήτευσαν κοντά στον ασκητή Αρσένιο, ο οποίος τους δίδαξε την τέχνη της ησυχαστικής προσευχής με τη μονολόγιστη ευχή: Κύριε ΙησούΧριστέ ελέησόν με.
Μετά από σύντομη παραμονή, κατέπλευσε στο Άγιον Όρος και εγκαταστάθηκε στη σκήτη του Μαγουλά, κοντά στη μονή Ιβήρων, όπου κατέστη διδάσκαλος της νοεράς προσευχής σε πολλούς μοναχούς. Λόγω του πλήθους των προσερχομένων σε αυτόν για πνευματική ωφέλεια, αναγκαζόταν να αποτραβιέται σε δυσπρόσιτα μέρη, κυρίως στην περιοχή της μονής Σιμωνόπετρας. Μέχρι σήμερα σώζονται τα σπήλαια όπου ασκήτεψε.
Εξαιτίας όμως επιδρομών των Τούρκων, αναγκάστηκε, περίπου το 1326, να εγκαταλείψει το Άγιον Όρος μαζί με τους μαθητές του, οδεύοντας προς τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να μεταβούν στο Σινά. Μετά από περιπλανήσεις έφτασαν τελικά στην έρημο των Παρορίων, ορεινή περιοχή, στα σύνορα μεταξύ Βουλγαρίας και Βυζαντίου, όπου εγκαταστάθηκαν, δημιουργώντας μοναχικά καταλύματα για τη διαβίωσή τους. Από φθόνο όμως των τοπικών μοναχών, ο άγιος εγκατέλειψε την περιοχή και επέστρεψε στο Άγιον Όρος.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΠΑΤΡΩΝ - Ο Μ Ι Λ Ι Α

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΠΑΤΡΩΝ
Ο Μ Ι Λ Ι Α
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

            Ανακοινώνεται, ότι την ΔΕΥΤΕΡΑ 7 Απριλίου και στην αίθουσα του Πνευματικού μας κέντρου, και ενόψει της Αγίας και Μ. Εβδομάδος, θα ομιλήσει ο Πρωτοπρεσβύτερος π. ΓΕΡΑΣΙΜΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ με το επίκαιρο θέμα:
«ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΘΟΣ»
Χορωδία θα αποδώσει επίκαιρους βυζαντινούς ύμνους.
 
            ΩΡΑ: 6 μ. μ.
                                                                   

"Ορθόδοξη Πολυφωνία 2025"

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι. Ν. Αγ. Βασιλείου 
και η Χορωδία Αγ. Βασιλείου Πειραιώς, 
έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν 
το Σάββατο του Λαζάρου, 12 Απριλίου 2025, στις 19:00, 
στη συναυλία "Ορθόδοξη Πολυφωνία 2025"

Ο Αργολίδος Νεκτάριος στην Ευαγγελίστρια Πειραιώς

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ευαγγελίστρια 2025» στην Ευαγγελίστρια Πειραιώς και στο Ενοριακό Αρχονταρίκι τη Δευτέρα 7 Απριλίου στις 19.30 ο π. Σπυρίδων Τσιμούρης θα συζητήσει με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκτάριο, το θέμα: «Προσέγγιση των γεγονότων της Μεγάλης Εβδομάδος».

 Η συζήτηση θα μεταδοθεί και μέσω διαδικτύου:

https://youtube.com/live/maOZC3nWH9I

Μνήμη του νεομάρτυρος Μιχαήλ του εν Μάκρη της Θράκης, του Κυπρίου (6 Απριλίου)


Σήμερα, Κυριακή Ε΄ Νηστειών, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Ευτυχίου Κωνσταντινουπόλεως, του Οσιομάρτυρος Γενναδίου του νέου, του Οσίου Γρηγορίου του Σιναΐτου και του νεομάρτυρος Μιχαήλ του Κυπρίου, ο οποίος μαρτύρησε στη Μάκρη της Θράκης το 1835.
Ο Άγιος Ευτύχιος από πολύ νωρίς γαλουχήθηκε στα νάματα της Ορθόδοξης πίστης και θεολογίας. Εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος στο μοναστήρι της Αμάσειας.
Διαδέχθηκε τον Πατριάρχη Μηνά στον Θρόνο της Κωνσταντινούπολης. Από τη νέα του θέση έδειξε τα πνευματικά και διοικητικά χαρίσματα, καθώς και τη σταθερότητά του στην Πίστη και την Παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Γι’ αυτό και βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Ιουστινιανό, όταν εκείνος παρασύρθηκε από αιρέσεις κατά της αυθεντικής Πίστεως.
Εξορίστηκε 12 χρόνια. Επέστρεψε επί Τιβερίου. Συνέχισε το ποιμαντικό έργο του μέχρι την κοίμησή του.
Ο Κύπριος νεομάρτυρας Μιχαήλ διέμενε στη Σαμοθράκη και μαρτύρησε στη Μάκρη της Θράκης στις 6 Απριλίου 1835.

Σάββατο 5 Απριλίου 2025

ΤΑ ΙΣΤΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ - π. Δημητρίου Μπόκου

 

 ΤΑ ΙΣΤΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

π. Δημητρίου Μπόκου

Με τη χάρη του Θεού μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Το Σάββατο του Λαζάρου κλείνει η ευλογημένη αυτή περίοδος και ακολουθεί η Μεγάλη Εβδομάδα. Ως τελευταίο πρότυπο σωτήριας μετάνοιας και πνευματικού αγώνα κατά των παθών βάζει ενώπιόν μας η Εκκλησία την ασυνήθιστη μορφή και βιοτή της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, που επέδειξε πρωτόγνωρη όντως άσκηση εγκράτειας και προσευχής (Κυριακή Ε΄ Νηστειών).

Εύδρομο πλοίο η Εκκλησία, ταχύ, θωρακισμένο εξοπλισμένο, ευέλικτο, ποντοπορεί διαπλέοντας την πολυτάραχη θάλασσα του κόσμου. Χωρίς να λοξοδρομεί από τη θεόθεν καθορισμένη πορεία της, κλυδωνίζεται έντονα στα αντίθεα κύματα, στον πανταχόθεν επεγειρόμενο άνεμο της αποστασίας, στην παφλάζουσα τρικυμία της απιστίας και αδιαφορίας, αλλά ουδέποτε καταποντίζεται. Ευθυδρομεί διηνεκώς επί το Πάσχα, πλέει κατ’ ευθείαν γραμμή προς «την άνω Ιερουσαλήμ, εν τη Βασιλεία των Ουρανών».

Μαστιζόμενοι από την καταιγίδα των πειρασμών, καταποντούμενοι από τις τρικυμίες των παθών, χειμαζόμενοι από τον σάλο των ηδονών, δοκιμαζόμενοι παντοιοτρόπως από τη χαλεπότητα της αμαρτίας, μία και μόνο σανίδα σωτηρίας έχουμε μπροστά μας: Την άμεση επιβίβαση στο ασφαλές και αβύθιστο καράβι της Εκκλησίας. Τότε «προς το μέλλον εν χαρά» διευθυδρομούμε κι εμείς.

Πατρῶν Χρυσόστομος: «Βαπτιζόμαστε στά αἳματα τῶν 10.000 σφαγιασθέντων Πατρινῶν».

         Ἂρχισαν οἱ ἱερές Ἐκδηλώσεις τιμῆς καί μνήμης τῶν 10.000 Πατρέων, οἱ ὁποῖοι ἐσφαγιάσθησαν, ἐσουβλίσθησαν, ἐπωλήθησαν ὡς δοῦλοι στά σκλαβοπάζαρα τῆς Ἀνατολῆς, ἀπό τούς βαρβάρους Τούρκους κατακτητάς, ἀπό τήν Κυριακή τῶν Βαΐων 3 Ἀπριλίου 1821, ἓως καί τήν Μεγάλη Παρασκευή τοῦ ἰδίου ἒτους.
          Οἱ τελετές πραγματοποιοῦνται κάθε χρόνο, τήν Ε’ Κυριακή τῶν Νηστειῶν μέ Ἀπόφαση τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, κατόπιν ἐνεργειῶν τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρῶν κ.κ. Χρυσοστόμου.


          Πρός τιμήν τῶν ἱερῶν αὐτῶν Σφαγίων, ὑπέρ Πίστεως καί Πατρίδος, ἡ Ἱερά Μητρόπολις τῶν Πατρῶν, ἒστησε στόν αὒλειο χῶρο τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Ἀποστόλου Ἀνδρέου, Μνημεῖο, ὃπου ἀναγράφεται τό ἱστορικόν τοῦ μεγάλου αὐτοῦ ὁλοκαυτώματος.

Πέμπτη Κυριακή των Νηστειών - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

 Την Πέμπτη Κυριακή των Νηστειών ακούμε από τον Ευαγγελιστή Μάρκο την ανακοίνωση του Ιησού προς τους μαθητές Του πως στα Ιεροσόλυμα πρόκειται να πεθάνει αλλά και να αναστηθεί από τους νεκρούς.

Οι μαθητές πιστεύουν πως ο Ιησούς θα εγκαθιδρύσει ένα εγκόσμιο βασίλειο. Τα δύο αδέλφια Ιωάννης και Ιάκωβος, με την παρότρυνση της μητέρας τους, ζητούν θέσεις εξουσίας στο νέο βασίλειο.

Ο Ιησούς απαντά στους δύο μαθητές με μία περίεργη φράση. Μπορείτε να πιείτε από το ίδιο ποτήρι από το οποίο θα πιώ ή να βαπτισθείτε με το ίδιο βάπτισμα με το οποίο θα βαπτισθώ;

Οι μαθητές ονειρεύονται την απελευθέρωση των Ιουδαίων από τους Ρωμαίους και την δημιουργία ισχυρού Ιουδαϊκού βασιλείου. Ο Ιησούς ομιλεί για την απελευθέρωση των ανθρώπων από την τυραννία του διαβόλου, του θανάτου και της αμαρτίας και την δημιουργία του δικού Του βασιλείου, της Εκκλησίας Του.

Το ποτήρι το βρίσκουμε στην Παλαιά Διαθήκη αρκετές φορές με πολλές σημασίες.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΕΝΟΜΕΝΟΣ ΑΡΧΙΕΡΕΥΣ ΤΩΝ ΜΕΛΛΟΝΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ - π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός

 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΕΝΟΜΕΝΟΣ ΑΡΧΙΕΡΕΥΣ ΤΩΝ ΜΕΛΛΟΝΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός

«Χριστὸς παραγενόμενος ἀρχιερεὺς τῶν μελλόντων ἀγαθῶν διὰ τῆς μείζονος καὶ τελειοτέρας σκηνῆς, οὐ χειροποιήτου, τοῦτ᾿ ἔστιν οὐ ταύτης τῆς κτίσεως, οὐδὲ δι᾿ αἵματος τράγων καὶ μόσχων, διὰ δὲ τοῦ ἰδίου αἵματος εἰσῆλθεν ἐφάπαξ εἰς τὰ ῞Αγια, αἰωνίαν λύτρωσιν εὑράμενος» (Ἑβρ. 9. 11-13). 

«Ὁ Χριστὸς ἦρθε ὡς ἀρχιερέας τῶν ἀγαθῶν πραγμάτων ποὺ προσμένουμε. ῾Η σκηνὴ στὴν ὁποία μπῆκε εἶναι ἀνώτερη καὶ τελειότερη. Δὲν εἶναι ἀνθρώπινο κατασκεύασμα, μέρος δηλαδὴ αὐτῆς τῆς δημιουργίας. ῾Ο Χριστὸς μπῆκε μιὰ γιὰ πάντα στὰ ἅγια τῶν ἁγίων, γιὰ νὰ προσφέρει αἷμα ὄχι ταύρων καὶ μοσχαριῶν, ἀλλὰ τὸ δικό του αἷμα· κι ἔτσι μᾶς ἐξασφάλισε τὴν αἰώνια σωτηρία». 
 
            Όλη η ζωή της Εκκλησίας είναι μία συνεχής υπενθύμιση των μελλόντων αγαθών. Δεν είναι μόνο η σωτηρία, η νίκη δηλαδή κατά του θανάτου. Είναι και η υπέρβαση της  μοναξιάς, η δυνατότητα δηλαδή ο άνθρωπος να πορεύεται πάντοτε εν σχέσει τόσο με τον Θεό στο πρόσωπο του Χριστού, όσο και με τους συνανθρώπους του, στα πρόσωπα των αγίων και όσων βιώνουν τη ζωή και τον τρόπο της βασιλείας του Θεού. Και αυτό ξεκινά από την παρούσα ζωή, εάν γνωρίζουμε και βιώνουμε τι αληθινά είναι η Εκκλησία.

Ε’ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ - π. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΗΝΑ

Ε’ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΗΝΑ

«…ἰδού ἀναβαίνομεν εἰς Ἱεροσόλυμα, καί ὁ υἱός τοῦ ἀνθρώπου παραδοθήσεται…».

Ἀνέβαινε πρός τά Ἱεροσόλυμα μέ παρρησία, ἀποφασιστικότητα καί ἀπαράμιλλη ἀνδρεία ὁ Ἰησοῦς. Θάμβος κατεῖχε τούς μαθητάς καί ἐξεπλήττοντο ἀκολουθῶντας τόν Χριστόν, καθ’ ὅτι ἀποκαλυπτικά ὁμιλοῦσε γιά τά ἐπερχόμενα φριχτά Πάθη πού Τόν ἀνέμεναν ἀλλά καί τήν τριήμερον Ἀνάστασιν.

Τούς ὁμιλοῦσε γιά τήν σταυρική Του θυσία, πού εἶναι ἡ δόξα Του καί ταυτοχρόνως δίδασκε στούς Ἀποστόλους τήν διάκριση τῶν ἐξουσιῶν· δηλαδή τῆς ἐξουσίας τῶν ἀρχόντων τοῦ κόσμου πού ζητοῦν τή δική τους δόξα καταδυναστεύοντας τούς ἀνθρώπους, σέ ἀντίθεση μέ τήν διακονία τῶν Οἰκονόμων τῶν μυστηρίων τοῦ Τριαδικοῦ Θεοῦ καί τοῦ Χριστοῦ.

Οἱ μαθητές ζητοῦσαν πρωτοκαθεδρία· ὁ Ἰησοῦς ἀπήντησε: ὅσοι θά Τόν ἀκολουθήσουν τούς περιμένουν διωγμοί, πόνοι, κόποι, μαρτύριον καί θάνατος. «τό μέν ποτήριον ὅ ἐγώ πίνω, πίεσθε»· «· ὅς ἄν θέλῃ ἐν ὑμῖν εἶναι πρῶτος, ἔσται ὑμῶν δοῦλος·». Τοῦτο σημαίνει ἀδελφοί μου: ἐπιθυμίες κοσμικές καί ἀνθρώπινες δόξες, δέν ἁρμόζουν στούς ἐργάτες τοῦ ἀμπελῶνος τοῦ Θεοῦ καί Πατρός. Πρωτεῖα, ἀλάθητα, κοσμικά ὑπουργεῖα καί ἄλλα χαζά, δέν ἔχουν καμμία θέση ἀνάμεσα στούς διακόνους καί φίλους τοῦ Θεανθρώπου Ἰησοῦ· οὔτε ἔχουν σχέση μέ τό ἦθος τῆς Ὀρθοδόξου Παραδόσεως. Ξεκάθαρα πράγματα.

Μήνυμα Κυριακής ε΄ νηστειών - Ομιλεί ο Δημήτριος Τσαντήλας

 Ομιλεί ο Δημήτριος Τσαντήλας, ομότιμος καθηγητής χειρουργικής της ιατρικής σχολής Α.Π.Θ. και θεολόγος. Αναφέρεται στην Οσία Μαρία την Αιγυπτία, καθώς και στα νοήματα του ευαγγελικού αναγνώσματος της ημέρας.


Κυριακή Ε' Νηστειών | Το Αίμα του Χριστού - Μητροπολίτης Ἀττικῆς καί Μεγαρίδος Νικόδημος

Ἀποστολικό κήρυγμα Κυριακῆς Ε΄ Νηστειῶν
Τό Αἷμα τοῦ Χριστοῦ
(Ἑβρ. θ΄, 11-14)
Μητροπολίτης Ἀττικῆς καί Μεγαρίδος Νικόδημος


ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΥΙΩΝ ΖΕΒΕΔΑΙΟΥ - ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ.

ΚΥΡΙΑΚΗ Ε ΝΗΣΤΕΙΩΝ

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΥΙΩΝ ΖΕΒΕΔΑΙΟΥ (Μαρκ. 10, 32-45)
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ.
(Κήρυγμα στα Πιστιανά, στις 5/4/1998)
 
Ένας αλλιώτικος Βασιλιάς
 
Ακούσαμε στο Ευαγγέλιο ότι ο Κύριος έλεγε στους μαθητές του:
«Ιδού αναβαίνομεν εις Ιεροσόλυμα, και παραδοθήσεται ο Υιός του ανθρώπου, καθώς γέγραπται περί αυτού». Δηλαδή ο Υιός του ανθρώπου θα παραδοθεί στα χέρια των εχθρών Του, όπως έχει προφητευθεί. Όταν οι μαθητές άκουσαν αυτά τα λόγια, άλλοι άρχισαν να δυσανασχετούν, γιατί κόλλησαν στα έξω και δεν φρόντισαν να τα κατανοήσουν, και μερικοί άλλοι σκέφτηκαν πονηρά.
Ο Ιωάννης και ο Ιάκωβος, έβαλαν τη μητέρα τους Σαλώμη, να πάει στον Χριστό να Του ζητήσει ρουσφέτια: «Τώρα που θα πάμε στην Ιερουσαλήμ και συ θα γίνεις βασιλιάς, διάταξε να καθίσουμε ένας στα δεξιά σου και ένας στα αριστερά σου». Έκαναν δηλαδή τη σκέψη: «Να ευκαιρία, να λύνουμε και να δένουμε. Να ευκαιρία, να αρπάξουμε αυτό το μεγάλο αξίωμα».
Αλλά ο Χριστός τους απάντησε: «Η δική μου βασιλεία είναι διαφορετική. Εγώ, δεν ήρθα να υπηρετηθώ, αλλά να υπηρετήσω. Δεν ήρθα να πιώ αίμα, αλλά ήρθα να δώσω το αίμα μου για τους άλλους. Δεν ζητάω εκδίκηση για ό,τι μου έκαναν. Αλλά θέλω να πλυθούν με το αίμα μου οι άνθρωποι, όσο αμαρτωλοί κι αν είναι.

Φρούρησι της φαντασίας - Μητροπολίτου Φλωρίνης - π. Αυγουστίνου Καντιώτου

Φρούρησι της φαντασίας

Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου

Καὶ πάλι κήρυγμα, ἀγαπητοί μου. Καὶ τὸ ἀ­πο­τέλεσμα ποιό; Μόνο ὁ καρδιογνώστης Θεὸς γνωρίζει. Καὶ μιὰ ψυχὴ ἂν μετανοήσῃ, εἶνε ἀρκετὸ γιὰ νὰ ἱκανοποιηθῇ ὁ κήρυκας.
Σήμερα οἱ ἄνθρωποι ἔχουν τὸ μυαλό τους σκόρπιο· εἶνε σὰν ἕνα κόσκινο μὲ χίλιες τρῦ­πες, μὲ τὸ ὁ­ποῖο δὲν μπορεῖ νὰ βγάλῃ καν­εὶς νερὸ ἀπ᾽ τὸ πηγάδι· διαρρέει. Ἔτσι καὶ τὰ τρύ­πια καὶ σκόρπια μυαλὰ σήμερα δυσ­κολεύονται νὰ συγκρατήσουν τὸ λόγο τοῦ Θεοῦ.
Προβάλλουν τώρα ἐμπρός μας ἡ ἑορτάζου­σα ὁσία Μαρία ἡ Αἰγυπτία καὶ ὁ ἅγιος Ζωσιμᾶς, ποὺ δέχτηκε τὴ μετάνοιά της. Ἔχου­με πεῖ ἄλλοτε πῶς βγῆ­κε στὴν ἔ­ρημο καὶ συν­άν­τησε τὴν ἁγία. Ἐπει­δὴ τὴν ἱστορία τὴν ἔ­χουμε διηγηθῆ καὶ εἶνε γνωστή, αὐτὴ τὴ φο­ρὰ θὰ ἤ­θελα νὰ σταθοῦμε σὲ ἕνα μόνο σημεῖο τοῦ ἀ­γῶνος τῆς ἁ­γίας, τὸ ὁποῖο μᾶς ἐν­διαφέρει.

Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας (Τρεμπέλας)

«Ελεύσ δε εν τάφ ώσπερ σίτος ώριμος κατά καιρόν θεριζόμενος
ή ώσπερ θιμωνία άλωνος καθ ώραν συγκομισθείσα.»
 (Ιὼβ 5, 26)
 
Ένας άξιος Αρχιερέας και καλός φίλος,
ο Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης 
Ανδρέας (Τρεμπέλας)
 Υπέρτιμος και Έξαρχος πάσης Βορείου Ηπείρου,  
μας αποχαιρέτησε, πορευμένος στην Βασιλεία του Θεού,
στο επουράνιο Θυσιαστήριο.

Με συνέδεαν φιλικοί δεσμοί μαζί του, από την ένδοξη εποχή της Κόνιτσας επί του Μεγάλου Σεβαστιανού, όταν ήταν τακτικός Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως. Πατρινός στην καταγωγή όταν ερχόταν στην γενέτειρά του, πηγαίναμε μαζί στον τάφο των γονέων του, στο Κοιμητήριο της Παναγίας Αλεξιωτίσσης, απλά και διακριτικά έκανε τρισάγιο χωρίς επιτραχήλιο, και με συμβούλευε «αν συναντήσουμε ιερέα μην πεις ποιος είμαι».

Για την προσωπικότητά του θα γράψουν πολλοί, γι’ αυτό θα αναφέρω μόνο τέσσερα περιστατικά από τα πολλά που έχω.

1. Την ημέρα της εκλογής του -εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου- (25/1/1995) Λειτούργησε σε Ναό της περιφέρειας Κόνιτσας. Επιστρέφοντας κτυπούσανε οι καμπάνες για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη. Ρώτησε ποιόν εξέλεξαν; του απάντησαν "εσάς π. Ανδρέα". Δεν το περίμενε, του έκαναν συστάσεις φίλοι του Αρχιερείς, σταμάτα να μιλάς διότι δυσχεραίνεις την θέση σου και δεν θα υπάρξει ελπίδα εκλογής. Αυτός την προηγουμένη της εκλογής τα είπε από το ραδιόφωνο της Μητροπόλεως, με την γλώσσα της αλήθειας χωρίς αβρότητες, για εκκλησιαστικό ζήτημα. Την επομένη της εκλογής του, μετέβη από Κόνιτσα στην Μονή Ασωμάτων Πετράκη, τον κάλεσε προ του Μικρού Μηνύματος ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, και του έκανε υποδείξεις λέγοντάς του ότι υπήρξε παρέμβαση για να μην εκλεγείς από τον Υπουργό (…) πρόσεξε τι θα λες από εδώ και πέρα για τα ζητήματα της Βορείου Ηπείρου και της Αλβανίας. Ο π. Ανδρέας του είπε το αμίμητο «Μακαριώτατε το πουλάκι πέταξε». Δεν παρακάλεσε κανέναν για να εκλεγεί.

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα για την εκδημία του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα για την εκδημία του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα

Ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρός Ανδρέας, που υπηρέτησε με πίστη, αφοσίωση και αυταπάρνηση την ορθοδοξία στην ακριτική του Μητρόπολη, υπέκυψε σήμερα σωματικά, μετά από μακρά ασθένεια και εκοιμήθη, όμως η μνήμη και το έργο του δεν θα πάψουν να συνοδεύουν ιδιαίτερα όσους από εμάς τον ζήσαμε.

Έργο τριών δεκαετιών στην παραμεθόριο αγαπημένη του επαρχία Πωγωνίου και Κονίτσης, αλλά και δυναμική και αδιάκοπη συμπαράσταση προς την ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας, με τη διαρκή εκ μέρους του αγωνία και την κινητοποίηση όλων μας για την προστασία των δικαιωμάτων «των παιδιών του, των βορειοηπειρωτών», όπως πατρικά τους αποκαλούσε. Η μνήμη γι’ αυτό το πλούσιο έργο του, το ποιμαντικό, το κοινωνικό, το πατριωτικό και το πνευματικό, θα συνεχίσει να παραδειγματίζει και να δεσμεύει για τη συνέχισή του.
Για την εκδημία του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.

Αιωνία του η μνήμη!

Το θέμα δεν είναι πότε κοινωνάμε, αλλά … - π.Σπυρίδων Σκουτής

 Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία κοινώνησε μια φορά στη ζωή της. Δεσπόζει ως παράδειγμα μετανοίας και σαν λουλούδι στην «έρημο» της αμαρτίας πριν τα Μεγάλα γεγονότα της Αγίας Μεγάλης Εβδομάδος των Παθών του Κυρίου μας. 

Υπάρχουν άνθρωποι που κοινωνούν κάθε Κυριακή και έχουν γίνει δαίμονες ή δεν αλλάζουν. 

Αυτό μας διδάσκει ότι η Θεία Κοινωνία δεν είναι μαγικό φίλτρο που ενεργεί αυτόματα μόνο από μια σωματική μετοχή στο Ευχαριστιακό Μυστήριο. 

Το θέμα δεν είναι να ανοίγουμε το στόμα μας στο Άγιο Ποτήριο αλλά την καρδιά και την ύπαρξή μας στον Χριστό. 

Όταν λέμε Κοινωνία Θεού και Ανθρώπου δεν το παίρνουμε όπως μας βολεύει αλλά ολοκληρωτικά. 

Πολλοί επαναπαύονται διότι κοινωνούν συχνά οπότε σου λέει δεν χρειάζεται κάτι άλλο ή κάποιοι άλλοι πάνε στο άλλο άκρο και κοινωνούν το Πάσχα μόνο «Έτσι, για το καλό!» όπως λένε. 

Ο Ακάθιστος ύμνος στον Βυζαντινό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Μπαδα μετόχι της Ιεράς Μονής Μαρίτσας.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Μπαδα μετόχι της Ιεράς Μονής Μαρίτσας τελέστηκε την Παρασκευή (Ε’ εβδομάδος των Νηστειών), 4 Απριλίου 2025, η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου προς την Υπεραγία Θεοτόκο, από τον πρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Δαραμούσκα.



Οἱ δικοί μας οἱ ἅγιοι - Φώτης Κόντογλου

 Οἱ δικοί μας οἱ ἅγιοι, ποὺ μαρτυρήσανε στὸν καιρὸ ποὺ εἴμαστε σκλάβοι στοὺς Τούρκους, ἤτανε ταπεινοί, ἁπλοί, λιγομίλητοι, μὲ τὴ φωτιὰ τῆς πίστης στὰ στήθιά τους, ἀπονήρευτοι κι ἀγράμματοι, ἀφοῦ τὸ μόνο ποὺ γνωρίζανε νὰ λένε μπροστὰ στὸν ἀγριεμένο τὸν κριτὴ ἤτανε «Χριστιανὸς γεννήθηκα καὶ Χριστιανὸς θ᾿ ἀποθάνω!» Νέοι ἄνθρωποι, παλικάρια ἀπάνω στ᾿ ἄνθος τῆς νιότης τους, πηγαίνανε προθυμερὰ νὰ παραδοθοῦνε γιὰ τ᾿ ὄνομα τοῦ Χριστοῦ, κι ἀντὶς ἀρραβωνιάσματα καὶ σφαζόντανε σὰν τ᾿ ἀρνιὰ ἡ κρεμαζόντανε μὲ τὴ θελιά, στὸν λαιμό τους καί, γιὰ νὰ τοὺς τυραγνᾶνε περισσότερο οἱ ἄπιστοι, κόβανε τὸν λαιμό τους σιγὰ-σιγὰ μὲ στομωμένα μαχαίρια ἢ τοὺς χωρίζανε μὲ σάπια σχοινιὰ ποὺ κοβόντανε, γιὰ νὰ τοὺς ξανακρεμάσουνε.

«Μια Πέμπτη, μια Σαρακοστή»: Το Μικτό Φωνητικό Σύνολο «Καλλιτεχνήματα» παρουσίασε έργα του κλασικού λόγιου μουσικού ρεπερτορίου, στην Ευαγγελίστρια Πειραιώς


Στις ρίζες του χριστιανικού πολιτισμού βρίσκεται η χριστιανική πίστη και δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ότι αυτό είναι αληθινό, από την ίδια την ευρωπαϊκή τέχνη και ιδιαίτερα τη μουσική.

Συνεχίζεται η σειρά των εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο «Ευαγγελίστρια 2025», που διοργανώνεται για 27η χρονιά,   στον   Ιερό   Ναό   Ευαγγελιστρίας   Πειραιώς, με κεντρική δράση, τις υμνολογικές και καλλιτεχνικές βραδιές που πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη, με τον γενικό τίτλο «Μια Πέμπτη, μια Σαρακοστή».

Την Πέμπτη 3 Απριλίου το Μικτό Φωνητικό Σύνολο «Καλλιτεχνήματα», με τον σεβασμό και την κατάνυξη που απαιτούνται για τις Άγιες Ημέρες των Παθών του Κυρίου, απέδωσε έργα του κλασικού λόγιου μουσικού ρεπερτορίου: Stabat Mater Rainberger op 138,  Requiem Maurice Durufle op 9, Veni Veni Emmanuel Zoltan Kodaly, σε ένα αφιέρωμα με τον τίτλο «Πρός τό ἐκούσιον Πάθος...».

Στο πιάνο συνόδευσαν οι Ειρήνη Παπαβασιλείου και Μαρία Παπαπετροπούλου, τη Διδασκαλία και Διεύθυνση του Συνόλου είχε η Μαρία Μιχαλοπούλου και την εκδήλωση παρουσίασε ο Ηλίας Λιαμής.

Εμείς κλείσαμε τα μάτια μας και βλέπουμε σκοτεινά - Άγιος Αμφιλόχιος Μακρής

Ερώτηση: Αφού βλέπετε, Γέροντα, τόσο καθαρά τις αδυναμίες μας, τα λάθη μας γιατί δε μας τα υποδεικνύετε;

Απάντηση: Λυπάμαι για όσα βλέπω ως πατέρας, αλλά ελπίζω στην καλλιτέρευση. Υποδεικνύω όσα πρέπει, αλλά πιο κερδισμένος είσαι, όταν χύσεις δύο ή τρία δάκρυα μπροστά στο Χριστό γι’ αυτά, παρά να πεις πολλά λόγια. Εκείνος είναι ο γιατρός και παιδαγωγός μας. Ο Χριστός εχθές και σήμερα ο ίδιος, αλλά εμείς κλείσαμε τα μάτια μας και βλέπουμε σκοτεινά. Αφού προχωράμε έτσι, άλλοι λασπώνονται και άλλοι σκοτώνονται.

Άγιος Αμφιλόχιος Μακρής

Ζωή μου χρωστάς και σου χρωστώ..

 

 Όχι το χθες και τις κλεμμένες χαρές
εγώ το μέλλον νοσταλγώ
Να δω τι χάσαμε κι οι δυο
Ζωή μου χρωστάς και σου χρωστώ..

Μιχάλης Γκανάς

Μπορεί να τρέξεις μακριά από τα πάντα ....

 

Μπορεί να τρέξεις μακριά από τα πάντα ....
αλλά όχι από αυτά που έχεις μέσα σου....
Τούτο το καράβι της φυγής
είναι εντός μας και μόνο....

Κώστας Καρυωτάκης

Ο Θεός είναι νεκρός (!) ; - εκδήλωση με τον π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλο από τη ΧΦΔ και τη ΧΦΕ Αθήνας

H Χριστιανική Φοιτητική Δράση Αθηνών και η Χριστιανική Φοιτητική Ένωση, σε προσκαλούν στην εκδήλωση – συζήτηση με τον Αρχιμ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλο, δάσκαλο, κοινωνιολόγο, MSc και PhD Θεολογίας, Πρωτοσύγκελλο Ι. Μ. Φθιώτιδος, που θα διοργανώσουν την Τρίτη 8 Απριλίου, στις 4:00 μ.μ., στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στην Αίθουσα 445.

Παρουσίαση βιβλίου: "Αρχαία Φιλοσοφικά Θέματα στην Πατερική και Βυζαντινή Φιλοσοφία" στο Πολύεδρο Πάτρας.

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Οι Eκδόσεις Παπαζήση και το Βιβλιοπωλείο ΠΟΛΥΕΔΡΟ
έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν
στην παρουσίαση του Συλλογικού Τόμου 

Αρχαία Φιλοσοφικά Θέματα στην Πατερική και Βυζαντινή Φιλοσοφία 

Διεύθυνση και επιστημονική επιμέλεια: Μελίνα Γ. Μουζάλα

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί
την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025 και ώρα 19:00
στην αίθουσα εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου ΠΟΛΥΕΔΡΟ
( Κανακάρη 147, Πάτρα )

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Ειρήνη-Σοφία Κιαπίδου
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βυζαντινής Φιλολογίας,
Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Χριστιανική Ένωσις Αγρινίου - Εκδήλωση για το πάθος του Κυρίου

 Η Χριστιανική Ένωσις Αγρινίου διοργανώνει την Δευτέρα 7 Απριλίου 2025 και ώρα 7:00 μ.μ. αφιέρωμα στο πάθος του Κυρίου, μια ευκαιρία ψυχικής προετοιμασίας για τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει εκκλησιαστικούς ύμνους, προβολή και ομιλία του Αρχιμ. π. Λαυρεντίου Καρανάσιου με θέμα: «Ο εμπαιγμός του Κυρίου».

Στις Μηνιαίες Συνάξεις Ι. Ν. Αγ. Ανδρέου ο π. Γαβριήλ Κωνσταντινίδης

Εκκλησιαστική Πασχαλινή Εκδήλωση


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Αγιασμός έναρξης εργασιών Γηροκομείου Θέρμου

Την Τρίτη της Διακαινησίμου Εβδομάδος, 22 Απριλίου 2025 και ώρα 11:00’ το πρωί θα πραγματοποιηθεί ο Αγιασμός για την έναρξη των εργασιών αποπερατώσεως του Ιδρύματος Χρονίων  Παθήσεων «ΆΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ Ο ΓΗΡΟΚΟΜΟΣ» στο Θέρμο.

Την Ακολουθία του Αγιασμού θα τελέσει στον αύλειο χώρο του υπό κατασκευή Ιδρύματος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

  • Τέλεση της Ακολουθίας του Αγιασμού ενάρξεως των εργασιών αποπερατώσεως του Ιδρύματος Χρονίων Πασχόντων, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.
  • Εναρκτήριος Χαιρετισμός του Δημάρχου Θέρμου, κ. Σπυρίδωνος Κωνσταντάρα.
  • Παρουσίαση χρονοδιαγράμματος αποπερατώσεως των εργασιών και περιγραφή του έργου, από τον διπλ. Πολιτικό Μηχανικό κ. Κωνσταντίνο Χασάπη.