Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025

Υπό σκιάν - Ζήνων

Υπό σκιάν

 Εδώ στην άκρη της γωνιάς του μπαλκονιού
τανύζομαι να κλέψω λίγο ακόμα ήλιο 
να προλάβω τη ζεστή του αγκαλιά 
και το αστραποβόλο βλέμμα.
 
Πάει καιρός που απώλεσα
μαζί με των μαλλιών μου την επάρκεια 
και την αψηφησιά του κρύου 
και του ίσκιου. 
 
Εδώ στην άκρη της γωνιάς του βίου μου
τανύζομαι να κλέψω λίγο από το φως
της περασμένης νιότης που ’χει αλαργέψει
που γινε για πάντα παρελθόν..

Κοιτάξτε τον ήλιο, όσο είναι εκεί...

"Κοιτάξτε τον ήλιο, όσο είναι εκεί... 
και προσπαθήστε να φέρετε το φως και τη ζεστασιά του στην καρδιά σας... 
Μπορείτε να δώσετε λίγη απ’ αυτή την ζεστασιά σε κάποιον άλλον... 
και αυτός σε κάποιον άλλον... 
και αυτός σε άλλον; 
Τότε δεν ήρθες μάταια στον κόσμο. 
Έχεις πετύχει κάτι. 
Είναι τόσο απλό..."

Μπέρτολτ Μπρεχτ

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στην ενορία του Αγίου Μάρκου Κινσάσας.

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στην ενορία του Αγίου Μάρκου Κινσάσας. 
 
Σήμερα το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Μάρκου Κινσάσας με ιερουργούντα τον Μητροπολίτη Κινσάσας κ Θεοδόσιο. Προσήλθαν σταδιακά για τον εκκλησιασμό τάξεις παιδιών  δεδομένου ότι ο Ιερος Ναός είναι μικρός και δεν μπορεί να στεγάσει μεγάλο αριθμό πιστών. Κατά την Θεία Λειτουργία ο Μητροπολίτης χειροτόνησε Πρεσβύτερο τον Διάκονο π. Δανιήλ Mboyo, πτυχιούχο της Θεολογικής Σχολής της Μητροπόλεως. 


Ο Μητροπολίτης στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στις αρετές και τα χαρίσματα των Τριών Ιεραρχών και προέτρεψε τον χειροτονούμενο να τους μιμηθεί. Σε όλες τις τάξεις των σχολείων της Μητροπόλεως καθώς και στην Θεολογική Σχολή, μετά τον εκκλησιασμό ακολουθησε  μικρή εκδήλωση προς τιμή των Αγίων Τριών Ιεραρχών.

Η μετατροπή της Εορτής των Τριών Ιεραρχών εις κοσμικήν ‘’γιορτή των γραμμάτων’’ - Του Β. Χαραλάμπους

Η μετατροπή της Εορτής των Τριών Ιεραρχών εις κοσμικήν ‘’γιορτή των γραμμάτων’’

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
__________________
Η αναφορά αρκετών από αυτούς που καλούνται σε πανεπιστημιακό κυρίως επίπεδο, να ομιλήσουν για την ‘’Εορτή των Τριών Ιεραρχών’’, την οποίαν κατά  κανόνα καλούν ‘’Γιορτή των γραμμάτων’’, επιμελώς αποφεύγουν να αναφέρονται στους Τρεις Ιεράρχες. 
 
Η ομιλία τους δεν είναι απλά ένα κράμα στοιχείων της ‘’Εορτής των Τριών Ιεραρχών’’ και της θύραθεν παιδείας, αλλά μεγαλύνουν μονομερώς την θύραθεν παιδεία.   Η αιτία είναι προφανής. 
 
Αναφέρονται στην παιδεία με τέτοιο τρόπο που ενθυμίζει εκκοσμικευμένο φιλοσοφικό στοχασμό, ο οποίος ουδόλως αναφέρεται στον Θεό.   Όλα τούτα είναι αποκύημα του εκκοσμικευμένου ευρωπαϊκού πολιτισμού. 
 
Όπως σημειώνει ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς ‘’ο ευρωπαικός πολιτισμός βασίζεται στον άνθρωπο ως θεμέλιο. Με τον άνθρωπο εξαντλείται το πρόγραμμά του και ο σκοπός του, τα μέσα του και το περιεχόμενό του’’*.

Ἡ Ἑορτή τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν στήν Ἱερά Μητρόπολη Πατρῶν.

Μέ τήν δέουσα λαμπρότητα ἑορτάσθη στήν Ἀποστολική πόλη καί Μητρόπολη τῶν Πατρῶν, ἡ ἑορτή τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν.
          Ἐπίκεντρο τοῦ λαμπροῦ ἑορτασμοῦ ἦτο ὁ Μητροπολιτικός Ναός Εὐαγγελιστρίας Πατρῶν, ὃπου ἐχοροστάτησε στόν Ὂρθρο καί προέστη τῆς Θείας Λειτουργίας, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος, ὁ ὁποῖος ἀπευθυνόμενος στό πλῆθος τῶν μαθητῶν καί τῶν λοιπῶν εὐσεβῶν Χριστιανῶν, μίλησε γιά τήν παιδεία «ὡς μετάληψιν ἁγιότητος» καί ἐπήνεσε καί εὐχαρίστησε τούς Ἐκπαιδευτικούς γιά τό μεγάλο ἒργο, τό ὁποῖο ἐπιτελοῦν, σέ δυσκόλους καιρούς καί κάτω ἀπό δύσκολες, πολλές φορές συνθῆκες.


          Τόν πανηγυρικό τῆς ἡμέρας ἐξεφώνησε θαυμάσια, ἡ Προϊσταμένη τῆς Δευτεροβάθμιας Ἐκπαιδεύσεως κ. Εὐγενία Πιερῆ, τήν ὁποίαν εὐχαρίστησε καί ἐπήνεσε ὁ Σεβασμιώτατος.
          Στό τέλος τῆς Θείας Λειτουργίας, ὁ Σεβασμιώτατος ἀνέπεμψε δέηση, ὑπέρ μακαρίας μνήμης καί αἰωνίου ἀναπαύσεως τῶν κεκοιμημένων Ἐκπαιδευτικῶν, ὃλων τῶν βαθμίδων τῆς Ἐκπαιδεύσεως.

Εμείς οι ξεχασμένοι που μας αρκεί ένα χαμόγελο


 Ονειρεύομαι ένα νοσοκομείο για τ' άρρωστα παραμύθια,
κύκνους μες στα καπέλα των καταδίκων,
δάφνες για νικημένους
εμείς οι ξεχασμένοι που μας αρκεί ένα χαμόγελο για
να περάσουμε τα σύνορα του κόσμου..

Τάσος Λειβαδίτης

 

ΣΤΙΓΜΑ - Άρης Ταστάνης

 
ΣΤΙΓΜΑ

 
Κάποτε, μπορεί κι αύριο.
Μικρόψυχα θα σε πικράνουν πάλι
και θα δείξουν αίτιο για όλα
το παράλυτο σώμα σου…
Πολλοί, είναι βέβαιο,
θ’ αλλάξουν το βηματισμό τους,
να μη περάσουν κάτω
απ’ το παράθυρό σου
κι άλλοι αφού θα έχουν αποστειρώσει
τα χέρια τους,
φτύσει στον κόρφο τους,
θα σου μιλήσουν
για υπομονή
κι εγκαρτέρηση…

Άρης Ταστάνης

ΙΕΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ - ΕΟΡΤΗ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

 
 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ

ΕΟΡΤΗ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2025. Ἱερά Ἀγρυπνία.

Ἔναρξις: 8.30 μ.μ.            Λῆξις: 1.00 π.μ.

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025. Ὄρθρος, Θ. Λειτουργία καί Ἀρτοκλασία  ἀπό τόν Σύλλογο τῶν ἐν Πάτραις Μεσσηνίων. Θά ἱερουργήσει καί θά ὁμιλήσει ὁ Ἀρχιμ. π. Χριστοφόρος Μυτιλήνης, Ἱεροκῆρυξ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Πατρῶν.

Ἔναρξις: 7 π.μ. Λῆξις: 10.00 π.μ.

Μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου (31 Ιανουαρίου)


Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου, του Νεομάρτυρα Ηλία του Αρδούνη και του Οσίου Αρσενίου της Πάρου.
Ο Όσιος Ηλίας έζησε στην Καλαμάτα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ασχολείτο με το επάγγελμα του κουρέα και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τους συμπολίτες του. Σε μια στιγμή επιπολαιότητας αρνήθηκε την πίστη του και έγινε Μουσουλμάνος. Συναισθάνθηκε όμως σύντομα το ατόπημά του και κατέφυγε στο Άγιο Όρος, όπου εκάρη μοναχός και έζησε εκεί για 8 χρόνια. Παρακινούμενος από μεγάλο πόθο να διορθώσει το σφάλμα του, ο νεομάρτυρας Ηλίας επέστρεψε στην Καλαμάτα και μπροστά στους Τούρκους κατακτητές, απαρνήθηκε το Ισλάμ και διακήρυξε την πίστη του στον Χριστό. Το να απαρνηθεί ένας μουσουλμάνος το Ισλάμ σημαίνει την καταδίκη του σε θάνατο. Όμως, ούτε τα φρικτά βασανιστήρια, ούτε το ξίφος στάθηκαν ικανά να μεταβάλουν τη γνώμη του.  Πέθανε μαρτυρικά το έτος 1686.

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025

Αναστάσιος - Του Χρήστου Χωμενίδη

Αναστάσιος

Του Χρήστου Χωμενίδη


"Ήταν τόσο όμορφη που φωσφόριζε…" γράφει ο Διονύσης Σαββόπουλος για τη γυναίκα της ζωής του, την Άσπα. Το ανάλογο θα μπορούσε να ειπωθεί για τον Αναστάσιο. "Ήταν τόσο… τόσο… τόσο… ώστε έλαμπε. Και φώτιζε τους ανθρώπους γύρω του." 

Ήταν, αλήθεια, τόσο τι; Τόσο σίγουρος για τον δρόμο του σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια, όπου οι περισσότεροι αμφιταλαντεύονται αενάως, βασανίζονται από διχογνωμίες και απωθημένα, φτάνουν στο χείλος της κατάθλιψης ή βουλιάζουν σε αυτήν; Τόσο ηγετικός, χαρισματικός, μαγνητικός; Τόσο αργασμένος από άμεση και έμμεση εμπειρία - από άοκνη, εξουθενωτική συχνά προσφορά στο πεδίο, στην Αφρική και αργότερα στην Αλβανία, κι από διαβάσματα και μελέτες, που σε κατέπλησσε με το εύρος και το βάθος της γνώσης του; Τόσο επικοινωνιακός -το φτηναίνω μα ευθύς αμέσως το αποκλείω-, βιρτουόζος στο να προβάλλει τον εαυτό του και το έργο του; 

Οι ιατροί την συμβούλευσαν να κάνει έκτρωση

Ενθυμούμαι ήμουν νεαρός στην ηλικία, όταν έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην νομιμοποίηση των αμβλώσεων, στην αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας Πατρών επί της Κανάρη 58, στην οποία πραγματοποιήθηκε  προβολή της ταινίας η "Σιωπηλή Κραυγή", με χαρακτηριστικές εικόνες του Γιατρού Bernard Nathanson, που σόκαρε όλο τον κόσμο την εποχή εκείνη, σε όποιον την παρακολούθησε βλέποντας μια πραγματική άμβλωση στην διάρκεια του 1ου τριμήνου της κυήσεως, και είδαμε πως το παιδί προσπαθούσε να αποφύγει το φόνο με τις κινήσεις απόγνωσης που έκανε στην μήτρα της μητέρας να σωθεί!

Αυτά το 1986, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με Πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου, και πρόεδρο στις ΕΓΕς την Μαργαρίτα  Παπανδρέου τότε που το ελληνικό κράτος ψήφισε νόμο που θέσπισε τις ελεύθερες, δημόσιες και δωρεάν αμβλώσεις.

Στο τέλος της εκδήλωσης το επισφράγισε ο Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος, που μας συγκλόνισε όλους με την διήγηση την οποία μας είπε. Κάποιο απόγευμα κατέφθασε στον πνευματικό της η μητέρα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, και του είπε ότι είναι έγκυος και οι ιατροί τη συμβούλευσαν να κάνει έκτρωση. Αυτή όμως ήταν συνειδητή χριστιανή με πνευματική και μυστηριακή ζωή, γυναίκα που γνώριζε τον νόμο του Θεού από τους Κύκλους, και δεν μπορούσε να κάνει αυτό τον φόνο.

ΕΛΕΓΕ Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - π. Εφραὶμ Τριανταφυλλόπουλος

ΕΛΕΓΕ Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

κυρὸς Ἀναστάσιος ὅτι ἡ μητέρα του ὅταν ἦταν ἔγκυος στὸν ἴδιο, μὲ βδελυγμία ἀπέρριψε τὶς προτάσεις γιατρῶν γιὰ νὰ ἀμβλώσει τὸ κύημα καὶ εὐδόκησε ὁ Θεὸς νὰ γεννηθεῖ αὐτὸς ὁ Γίγας τοῦ Πνεύματος καὶ τῆς Ἱεραποστολῆς. Φαντάζεστε στὴ διάρκεια τῆς Ἱστορίας πόσες ἑκατοντάδες ἑκατομμυρίων δυνάμει τέτοιοι Γίγαντες τῆς Θεολογίας, τῆς Ἱεραποστολῆς, τῆς Πολιτικῆς, τῆς Οἰκονομίας, τοῦ Ἀνθρωπισμοῦ, τῆς Ἐπιστήμης, τῆς Ἔρευνας κλπ ἔχουν σφαγιαστεῖ μὲ τὸν φρικτότερο τρόπο, αὐτὸν τῆς ἔκτρωσης, πρὶν δοῦν τὸ φῶς τῆς ἡμέρας; Quo vadimus fratres? Ποιοί νόμοι καὶ ξε-νόμοι μπροστὰ στὸ προφανές; Ἔχουμε τὸ θράσος νὰ μιλᾶμε κιόλας...

π. Εφραὶμ Τριανταφυλλόπουλος

Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΣΤΟΝ Ι. Ν. ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΠΡΩΗΝ ΑΤΕΙ ΠΑΤΡΩΝ

Την Τετάρτη το απόγευμα 29 Ιανουαρίου 2025, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος χοροστάτησε στην Ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού στον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πρώην ΑΤΕΙ Πατρών, εκήρυξε τον θείο λόγο και μεταξύ άλλων είπε: "Η Αγία μας Εκκλησία τιμά και εορτάζει τους τρεις μεγίστους φωστήρας της Τρισηλίου Θεότητος, Βασίλειον τον Μέγα, Γρηγόριον τον θεολόγον και Ιωάννην τον Χρυσόστομον. Οι Τρεις Ιεράρχες είναι οι προστάτες της παιδείας και των γραμμάτων. Ήταν Επίσκοποι, διδάσκαλοι και ποιμένες της Εκκλησίας. Μιμήθηκαν τον καλόν Ποιμένα και Μέγα Αρχιερέα, τον Ιησούν Χριστόν. 



Αγωνίστηκαν κατά των αιρέσεων και κυρίως κατά της αιρέσεως του Αρειανισμού και είχαν ως στόχο της ζωής τους τον αγιασμό και τη σωτηρία της αθανάτου ψυχής τους αλλά και του ποιμνίου τους. Θα παραμένουν φωτεινοί οδοδείκτες που θα μας υποδεικνύουν το δρόμο που οδηγεί στη σωτηρία και στη Βασιλεία των Ουρανών."

Προ της απολύσεως, ο Θεοφιλέστατος τέλεσε μετά των ιερέων Τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του Φοιτητού Σωκράτους που πολύ νέος εγκατέλειψε την παρούσα ζωή.

Βασίλειος Τουλουμτσής | Εισήγηση στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο

  Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο "H Α΄ Οικουμενική Σύνοδος στην Ιστορία και στο Παρόν", 13-15 Δεκεμβρίου 2024, Αμφιθέατρο Α.Π.Θ.

Εισήγηση με θέμα: "Η αντιμετώπιση της αρειανικής αίρεσης στην ερμηνεία της ευχής του χερουβικού ύμνου από τον Νικόλαο Μεθώνης".

Βασίλειος Τουλουμτσής

Και στις ημέρες μας επαναλαμβάνεται η λανθασμένη θεολογικά θέση ότι η προσφορά της λατρείας γίνεται προς την Υπόσταση του Πατρός, πλην όμως, η συγκεκριμένη θέση καταδικάστηκε συνοδικά τον 12ο αιώνα ως αναβίωση του αρειανισμού.

"Η υποστατική προσφορά της θυσίας και κατ’ επέκταση της λατρείας μόνο προς την υπόσταση του Πατρός, καταλύει το ομοούσιο της τριλαμπούς θεότητας, διαιρεί τις υπερηνωμένες τριαδικές υποστάσεις και αναβιώνει έναν συνεπή νεο-αρειανισμό, επιγεννώντας πλήθος άλλων αλλοιώσεων στην δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας, τόσο στο επίπεδο της Θεολογίας όσο και σε αυτό της Οικονομίας. Τα ίδια ακριβώς προβλήματα δημιουργεί και η περσοναλιστική ερμηνευτική, η οποία, θέτοντας σε πλαίσιο αντιθετικής σχέσης την “φύση” και το “πρόσωπο”, ως ταυτιζόμενα με την ανάγκη και την ελευθερία αντίστοιχα, προτάσσει την έννοια του “προσώπου”.

Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρός Κοσμάς:«Οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχες και ο Παιδαγωγός»

Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρός Κοσμάς, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχες και ο Παιδαγωγός».

Διάλεξη προς τιμήν των Αγίων Τριών Ιεραρχών που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 18:00 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου.

Ἐπικήδειος Λόγος τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου κατά τήν Ἐξόδιον Ἀκολουθίαν τοῦ μακαριστοῦ Ἀρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου καί πάσης Ἀλβανίας Ἀναστασίου (Τίρανα, 30 Ἰανουαρίου 2025)

Ἐπικήδειος Λόγος τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου κατά τήν Ἐξόδιον Ἀκολουθίαν τοῦ μακαριστοῦ Ἀρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου καί πάσης Ἀλβανίας Ἀναστασίου (Τίρανα, 30 Ἰανουαρίου 2025)

... Καθῆκον θλιβερόν μᾶς συνεκέντρωσε σήμερον εἰς τήν Ἀλβανικήν πρωτεύουσαν! Ὁ μέγας στύλος τῆς ἐν Ἀλβανίᾳ Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας ἔπεσεν! Ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου καί πάσης Ἀλβανίας Ἀναστάσιος ἐξεδήμησεν εἰς Κύριον! Καί ναί μέν τό ἄγαν προβεβηκός τῆς ἡλικίας καί ὁ ἀπό καιροῦ κλονισμός τῆς ὑγείας τοῦ σεπτοῦ Προκαθημένου μᾶς προητοίμαζον διά τό ἐπερχόμενον τέλος τῆς ἐπί γῆς αὐτοῦ πορείας. Οὐχ ἧττον, ἡ στέρησις τοιούτου πνευματικοῦ Πατρός καί ἐκκλησιαστικοῦ ἡγέτου προκαλεῖ βαθεῖαν κατ᾽ ἄνθρωπον θλῖψιν! Ὁ Ἀναστάσιος ὑπῆρξεν ὁ ὑπηρέτης τοῦ θαύματος τῆς ἐκ νεκρῶν ἀναστάσεως τῆς τοπικῆς Ἐκκλησίας, μετά τήν μεγάλην καί σκοτεινήν νύκτα τῆς στρατευομένης ἀθεΐας, μετά τόν μέγαν διωγμόν τῶν Χριστιανῶν ἀπό μέρους ἀντιθέου καθεστῶτος.

Ὅταν τό καθεστώς αὐτό κατέρρευσε καί ἐφάνη δυνατή ἡ ἀνασυγκρότησις τῆς Ἐκκλησίας, ἡ ποτνία Μήτηρ Ἐκκλησία τῆς Κωνσταντινουπόλεως ἀνεζήτησε τόν προικισμένον ἄνδρα, ὁ ὁποῖος θά ἠδύνατο νά ἀναλάβῃ τήν διάσωσιν τοῦ κλυδωνιζομένου σκάφους.

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: Bιβλία, εικόνες, γλυκά προσέφερε η ενορία Μαυρουδίου στα παιδάκια του Νηπιαγωγείου

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: Bιβλία, εικόνες, γλυκά προσέφερε η ενορία Μαυρουδίου στα παιδάκια του Νηπιαγωγείου

Κατά την εορτή των Τριών Ιεραρχών, στην ενορία του αγίου Γεωργίου Μαυρουδίου εκκλησιάστηκαν τα παιδάκια του Νηπιαγωγείου Μαυρουδίου, συνοδευόμενα από τις καταρτισμένες παιδαγωγούς.

Ο θεολόγος π. Ηλίας Μάκος προσέφερε βιβλία, εικόνες, γλυκά στα παιδάκια του Νηπιαγωγείου, θέλοντας να τους δώσει και να τους δείξει λίγη από τη χαρά, που ένιωσε η ενορία από την παρουσία τους.

Είπε στα παιδάκια: "Να έχετε καλοσύνη και να δίνετε καλοσύνη. Η πίστη θα βάζει πάντοτε μπροστά σας το καλό και θα ξεγλιστράτε από το κακό.  Έτσι ό,τι κάνετε θα το κάνετε με αρετή και θα νιώθετε μέσα σας ευτυχισμένοι. Και  αρετή δεν είναι μόνο να ξέρουμε πολλά, αλλά κυρίως να πράττουμε σωστά. 

Εορτή μητέρας στη Χριστιανική Ένωση Αγρινίου

Χριστιανική Ένωσις Αγρινίου
Χαρ. Τρικούπη 35, 30132, Αγρίνιο

 Στην Ορθόδοξη Εκκλησία η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου Ιησού Χριστού είναι καθιερωμένη ως ημέρα τιμής προς τις μητέρες (και τις υποψήφιες μητέρες). Γι' αυτό τον λόγο η θεατρική ομάδα των "Χαρούμενων Αγωνιστριών" θα παρουσιάσει στην αίθουσα της Χριστιανικής Ενώσεως Αγρινίου την παράσταση "Θεοφανώ: η Αγία της Αγάπης". Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επίσης τραγούδια και απαγγελίες. Ως συνήθως, όλες οι κυρίεςθα λάβουν ένα μικρό αναμνηστικό.

Για διευκόλυνση του κοινού θα πραγματοποιηθεί δύο φορές, Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2025 ώρα 5:00 μ.μ. και Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025 ώρα 7:00 μ.μ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2025

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
κ. ΦΙΛΟΘΕΟΥ
ΣΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ & ΤΙΣ ΘΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ
ΜΗΝΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2025
(ΑΠΟ 01.02.2025 - 28.02.2025)
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 02.02.2025
7.00 - 10.30 π.μ.: Όρθρος & Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα ενοριακό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Κυρίου – Εορτή Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
 
ΤΡΙΤΗ 04.02.2025 – ΠΕΜΠΤΗ 06.02.2025
Αθήνα - Συμμετοχή στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και στον εορτασμό του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου, στην Ιερά Μονή Πεντέλης.
 
ΠΕΜΠΤΗ 06.02.2025 – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07.02.2025
Χαλκίδα - Συμμετοχή στις λατρευτικές, πανηγυρικές εκδηλώσεις επί τη εορτή του Οσίου Παρθενίου, επισκόπου Λαμψάκου του θαυματουργού, στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Μακρυμάλλη Ευβοίας.
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 09.02.2025 – ΔΕΥΤΕΡΑ 10.02.2025
Πύργος - Συμμετοχή στις λατρευτικές, πανηγυρικές εκδηλώσεις επί τη εορτή του πολιούχου, Αγίου ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του θαυματουργού.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΟΤΑΝ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΟΡΕΥΤΗΚΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΕ ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ  
ΟΤΑΝ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΟΡΕΥΤΗΚΕ ΖΩΝΤΑΝΗ 
 ΣΕ ΑΦΡΙΚΗ  ΚΑΙ  ΑΛΒΑΝΙΑ   

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ


      Περιδιάβαζα πλατεία Ποσιδωνείου εκείνη τη μέρα, κάμποσα χρόνια πριν, και τι ευλογία, τι θαύμα, εμπρός μου ο Άγιος Αλβανίας Αναστάσιος απροσδόκητα. «Θανάση, πώς από δω», μου λέει, και μ’ αγκαλιάζει αδελφικά. Μόλις που είχε βγει από το Φέρρυ-Μποτ, που είχε δέσει από κει λόγω καιρού.

     Ερχόταν κατά καιρούς Σπέτσες διακριτικά, κατέλυε στη γαλήνη της Μονής των Αγίων Πάντων. Ή κατέβαινε στην πλαγιά, στο σπίτι του Αλέκου Βάμβα, αδελφού του πνευματικού στη «Ζωή» παλιά, τους «Καλούς Λιμένες» ως ο Σπετσιώτης το έλεγε βιβλικά, όπου απερίσπαστος έγραφε …

     Απ’ τη Μονή, ζήτησε -δεν ξέρω αν τότε- και έλαβε ολοπρόθυμα για την Αλβανία μία από τις όχι λίγες εκλεκτές μοναχές. Και ευλόγησε μια τρίχρονη διακονία της, ταπεινή και από καρδίας συμβολή στο επιτελούμενο μέγα έργο του εκεί-Υπεύθυνη  Οικοτροφείου Μαθητριών στο Δυρράχιο, ευρύτερα Κατηχήτρια όπου δει, σε ειδική ενισχυτική διδασκαλία ως φιλόλογος που ήταν, και άλλα που γνωρίζει ο Θεός.

      Μνήμη, μικρό αντίβαρο ταύτα στο μέγα πένθος των ημερών … Παρασκευή περασμένα μεσάνυχτα, «έκτακτη είδηση» στο κινητό. «Απότομη επιδείνωση υγείας Αναστασίου … Γιατροί και νοσηλευτές σε κόκκινο συναγερμό». Λέω πιο ικετευτικά την προσευχή. «Δόξα τη Αγία, και Ομοουσίω, και Ζωοποιώ, και Αδιαιρέτω Τριάδι πάντοτε νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.». Κλείνω το φως, μα πού ο ύπνος. Νωρίς το πρωί χτυπάει το τηλέφωνο, δεν το σηκώνω, μέσα μου όλα πικρά. Δεν αντέχω ν’ ακούσω αυτό που φοβάμαι. «Τον πήρε πάνω, κοντά του ο Θεός». Δεν τον άφησε λίγο ακόμα, ένα-δυο χρόνια, ως έτσι ικέτευα όπως αμέτρητοι άλλοι και περίμενα.

Μνήμη Αναστασίου, Αρχιεπισκόπου Αλβανίας - Γεώργιος Μπαμπινιώτης


 Μνήμη Αναστασίου, Αρχιεπισκόπου Αλβανίας

Γεώργιος Μπαμπινιώτης 

Η απώλεια τού Αναστασίου,  τού πραγματικά αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, ξεπερνάει την κοίμηση ενός ιεράρχη. Είναι απώλεια ενός στύλου τής Ορθοδοξίας που με τον γνήσιο πατρικό λόγο του συντάραζε εράρχητην ψυχή τού συνομιλητή ή τού ακροατηρίου του και συνάμα την ενέπνεε και την ανάπαυε. Μια φωνή αυθόρμητης αδελφικής αγάπης και ειλικρινούς ενδιαφέροντος για τον άλλο, όποιος κι αν είσαι,  που σε έκανε να νιώθεις σημαντικός. Συγχρόνως όμως άρχιζες να σκέφτεσαι στην συζήτηση  με τον προικισμένο ιεράρχη διαφορετικά για τον κόσμο και τον εαυτό σου, άλλοτε  ένοχα  για παραλείψεις σου, άλλοτε ενθάρρυνση για νέα βήματα, άλλοτε αγαλλίαση για σκέψεις και μορφές συμπεριφοράς που σε βοηθούσε να ανακαλύψεις μόνος σου στο πλαίσιο μιας τέτοιας συζήτησης «ουσίας τής ζωής». Με το μοναστικό σκουφί του, με το απλό ράσο του καθόταν ο Αναστάσιος απέναντι και σε κοίταζε στα μάτια, μιλούσε απλά  με  ταπεινοσύνη και σε παρότρυνε να δοκιμάσεις το γλυκό κουταλιού που σού προσέφερε,  το οποίο υπολειπόταν σε γλυκύτητα των λόγων του. 

Τί ἦταν ὁ Ἁναστάσιος; - π. Δανιήλ Ἀεράκη

Τί ἦταν ὁ Ἁναστάσιος;

Ἀρχιμ. Δανιήλ Ἀεράκη

• Ἦταν ἡ ΑΓ – άπη, πού χωρίς θολοῦρες καθρεφτίζεται στήν ΑΓΑΠΗ τοῦ  Χριστοῦ (Α΄ Ἰωάν. δ΄ 16).

• Ἦταν ἡ ΑΓ – καλιά, πού χωροῦσαν ὅλοι, πάσης φυλῆς καί γλώσσας (Λουκ. β΄ 28).

• Ἦταν ὁ ΑΓ – γελος, πού τά φτερά του πέταξαν παντοῦ, ἔστω κι ἄν ὁ πόνος, κάποτε καί ὁ κόσμος, προσπάθησαν κάπου-κάπου νά τά τσουρουφλίσουν (Ἀποκ. ιθ΄ 17).

• Ἦταν ἡ ΑΓ – νή ψυχή, μέ τό ἄδολο μάτι, τήν ὁλόλαμπρη καθαρότητα καί τήν χριστομίμητη ἀρετή (Α΄ Τιμ. ε΄ 22).

• Ἦταν ἡ ΑΓ – ιότητα χωρίς προσωπεῖα καί ψευτοθρησκευτικότητα (Β΄ Κορ. α΄ 12).

• Ἦταν ἡ ΑΓ – αλλίασις τῶν ψυχῶν, πού ἀξιώθηκαν νά τόν ἔχουν πατέρα (Α΄ Λουκ. α΄ 14).

• Ἦταν ὁ ΑΓ – ρυπνος ποιμένας τῶν προβάτων πάσης τῆς οἰκουμένης (Ἑβρ. ιγ΄ 17).

• Ἦταν ἡ ΑΓ – ωνία για τη σωτηρία τοῦ κόσμου μέ πάντοτε ἐκτενέστερη προσευχή (Λουκ. κβ΄ 44).

Οι Τρεις Ιεράρχες κάτι έχουν να μας πουν - ΓΕΧΑ Αιγίου

Το χρυσάφι δεν βρέθηκε για να δενόμαστε μ' αυτό, 
αλλά για να λύνουμε τους δεμένους.

(Μ. Βασίλειος)
 
Τίποτα αντάξιο δεν υπάρχει από τον πιστό φίλο.

(Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος)

π. Ευάγγελος Παπανικολάου: Λόγοι εις πρωθυπουργόν του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου




Όταν ξαναδιάβαζα (φωτογραφία 21-9-22) στον ελεύθερο χρόνο μου στο γραφείο, το βιβλίο "Λόγοι εις Πρωθυπουργόν" επιμέλεια του κ. Ηλία Σκόνδρα. (Α.Κ.Κ.)

Τα όνειρα ...

Τα όνειρα ...τα όνειρα

που όσο πιο ακατόρθωτα είναι

τόσο τους δίνεσαι με πιο μεγάλη λύσσα.

Τάσος Λειβαδίτης

Κήρυγμα για τους Τρεις Ιεράρχες - Ομιλεί ο Δημήτριος Τσαντήλας

Ομιλεί ο Δημήτριος Τσαντήλας
ομότιμος καθηγητής χειρουργικής της ιατρικής σχολής Α.Π.Θ. και θεολόγος.

ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΜΗΝΥΜΑΤΑ - π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός


 ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

 π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός

Ένα από τα πιο σπουδαία μηνύματα που οι Τρεις Πατέρες της Εκκλησίας, ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, έχουν να προτείνουν στους καιρούς μας και στον κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι η μελέτη. Το διάβασμα προϋποθέτει πνεύμα μαθητείας. Μαθητής είναι αυτός που θέλει να μάθει, διότι νιώθει ότι η γνώση του είναι απαραίτητη για να προχωρήσει στη ζωή του. Δεν έχει να κάνει κατ’ ανάγκην με την επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά με την αναζήτηση της αλήθειας.
         Μαθαίνω σημαίνει μειώνω το σκοτάδι στο οποίο βρίσκομαι. Ανοίγω δρόμους για να ανακαλύψω και να αφήσω να μου αποκαλυφθούν τα μυστικά του κόσμου. Ποια είναι, άραγε,  η αιτία της ύπαρξής μας; Δύο γονείς που τυχαία μας έφεραν στη ζωή, για να εκπληρώσουν το χρέος του ανθρώπου να παρατείνει τη ζωή του μέσω των παιδιών του; Ή μήπως για να μοιραστούμε την όποια περιουσία τους; Ή για να μην γκρινιάζουν οι γονείς των γονέων μας για κοινωνικούς λόγους;

Μνήμη των Τριών Μεγάλων Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου)


Η Εκκλησία, αλλά και ευρύτερα η ελληνική παιδεία, τιμούν σήμερα τη μνήμη των Τριών Μεγάλων Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων, Βασιλείου του Μεγάλου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αρχιεπισκόπων Κωνσταντινουπόλεως.
«Τοὺς Ἱεράρχας τοῦ Χριστοῦ, καὶ τῶν Πατέρων κλέος, τῆς Πίστεως τοὺς πύργους, καὶ τῶν Πιστῶν Διδασκάλους καὶ φύλακας, συνελθόντες ὦ φιλέορτοι, ᾀσματικοῖς ἐγκωμίοις, ὑμνήσωμεν λέγοντες. Χαίροις τῆς Ἐκκλησίας φωστήρ, Βασίλειε σοφέ, καὶ στῦλε ἀπερίτρεπτε∙ Χαίροις, ὁ νοῦς ὁ οὐράνιος, Ἀρχιερεῦ μέγιστε, Θεολόγε Γρηγόριε∙ Χαίροις, ὦ Χρυσολόγε πάγχρυσε Ἰωάννη, ὁ τῆς μετανοίας διαπρύσιος κήρυξ. Ἀλλ’ ὦ Πατέρες τρισόλβιοι, μὴ παύσησθε ἀεὶ πρεσβεύειν Χριστῷ, ὑπὲρ τῶν πίστει καὶ πόθῳ τελούντων ὑμῶν, τὴν πανίερον, καὶ θείαν πανήγυριν»(Δόξα… Ἦχος πλ. β’).
Οι τρεις Άγιοι Ιεράρχες, τα «άνθη τα μυρίπνοα και τερπνότατα» τιμώνται και ξεχωριστά, ωστόσο, από τον 11ο αιώνα, έχει καθιερωθεί ο κοινός εορτασμός τους, σε ένδειξη μεγάλης ευγνωμοσύνης και προς αποφυγή φιλονικιών για το ποιος από τους τρεις πρέπει να τιμάται περισσότερο από την Εκκλησία και τη Ρωμιοσύνη.

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025

Ζῶ μέσα ἀπὸ ἔκτρωση! - «Κ.Π.»

Ζῶ μέσα ἀπὸ ἔκτρωση! 

«Κ.Π.»

Ὀνομάζομαι Janna Jensen. Εἶμαι υἱοθετημένη ἀπὸ τὴν Πένυ καὶ τὴν κόρη της. Ἡ βιολογική μου μητέρα ἦταν 17 χρονῶν, ὅταν ἀποφάσισε νὰ μὲ κάνει ἔκτρωση στὸν 7,5 μήνα τῆς ἐγκυμοσύνης της. Ὁ γιατρὸς τὴ συμβούλευσε νὰ κάνει saline abortion, δηλαδὴ ἀντικατάσταση τοῦ ἀμνιακοῦ ὑγροῦ μὲ ἁλατοῦχο διάλυμα, ποὺ καίει τὸ παιδὶ μέσα καὶ ἔξω. Ἔτσι ἐκείνη περίμενε νὰ μὲ γεννήσει νεκρή, μέσα σὲ 24 ὧρες. Πρὸς ἔκπληξη καὶ ἀμηχανία ὅλων βγῆκα ΖΩΝΤΑΝΗ στὶς 6/4/77 σὲ Κλινικὴ ἐκτρώσεων στὸ Λὸς Ἀντζελές! Βγῆκα ΖΩΝΤΑΝΗ μετὰ ἀπὸ 18 ὧρες μαρτυρίου στὴ μήτρα τῆς μητέρας μου. Ἔπρεπε νὰ ἤμουν τυφλή, καμένη, νεκρή… ἀλλὰ δὲν εἶμαι! Εἶμαι ΖΩΝΤΑΝΗ!

Ὁ μαιευτήρας μου, ποὺ ἔχει τὴ μεγαλύτερη ἁλυσίδα Κλινικῶν στὶς Η.Π.Α. καυχιέται πὼς ἔχει κάνει πάνω ἀπὸ ἕνα ἑκατομμύριο ἐκτρώσεις! Στὴ δική μου ὅμως, γιὰ καλή μου τύχη, ἀπουσίαζε! Ὅταν ἐπέστρεψε, ἔπρεπε νὰ ὑπογράψει τὸ πιστοποιητικό της γεννήσεώς μου: Γεννημένη κατὰ τὴ διάρκεια ἔκτρωσης, στὸ τελευταῖο στάδιο τῆς ἐγκυμοσύνης! Ἔτσι, ἀφοῦ ζοῦσα, ἡ νοσοκόμα μὲ ἔστειλε μὲ ἀσθενοφόρο σὲ Νοσοκομεῖο. Αὐτὸ εἶναι θαῦμα! Τῆς τὸ ὀφείλω. Διότι συνήθιζαν μέχρι τὸ 2002, ποὺ ὁ Πρόεδρος Μποὺς ἄλλαξε τὸ νόμο, νὰ τερματίζουν τὴ ζωὴ τοῦ ἐπιβιώσαντος ἀπὸ ἔκτρωση βρέφους, μὲ στραγγαλισμό, ἀσφυξία, νὰ τὸ ἀφήνουν νὰ πεθάνει μόνο του ἢ νὰ τὸ πετοῦν! Ἐγὼ δὲν πέρασα ὅλα αὐτὰ τὰ στάδια. Ἤμουν ΖΩΝΤΑΝΗ. Ἀπὸ ἐκεῖ μὲ ἔστειλαν σὲ Ἵδρυμα, ποὺ δὲν τοὺς ἄρεσα καὶ πολύ…

Λάθη σωστά - Ο. Ν.

Λάθη σωστά
 
Ἀνέκαθεν, τρελὰ μοῦ ἄρεσαν τὰ λάθη σου.
Ἔδειχναν μ' ἕναν ἀσυνήθη τρόπο,
ἀπρόσμενα ἀληθινό,
ὅλα τῆς γλώσσας τὰ σωστά.
 
Τὴν "εὐδομάδα" σου τὴ γλύκαινες μὲ αὐτὸ τὸ "εὖ"
μοσχοβολιὰ ἐλπίδας, μπορεῖ καὶ βεβαιότητας,
γιὰ κάτι ὡραῖο πού μᾶς προσμένει
καθὼς θὰ ξεδιπλώνεται ἡ δική μας ἄχαρη "ἑβδομάδα".
 
Κι αὐτὴ ἡ "αἰσιοδοξήα" σου δὲν πάει πίσω.
Χρειάζεται ἕνα ἐπιπλέον μπαστουνάκι
νὰ κρατηθεῖ γερά,
μὴν πέσει καὶ μᾶς ἀφήσει μετέωρους στὴ θλίψη μας.
 
Ὅταν τὶς λέξεις ἀσκεπεῖς ἀφήνεις,
χωρὶς φωνητικὴ ὀμπρέλα,
βέβαιο εἶναι πὼς τὸ σύστημα καγχάζεις
γιὰ τὰ σημάδια αἰώνων ποὺ πρόδωσε ἐν μιᾷ νυκτί.

Παραδώστε, λοιπόν, τον εαυτό σας στα χέρια Του - Όσιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος

Για όλα να λέτε: Δόξα σοι, Κύριε!

Τα βάσανα σας είναι πολλά.

Τα χτυπήματα πέφτουν επάνω σας αδυσώπητα απ’ όλες τις μεριές. Αλλά μην απελπίζεστε.

Δοκιμασίες είναι, που σας βρίσκουν με παραχώρηση του φιλάνθρωπου Θεού, για να καθαριστείτε από τα πάθη και τις αδυναμίες σας.

13ο Νεανικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής

13ο ΝΕΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ:  
«Cancel culture: Ποιος ακυρώνει τι;»
 
Πόσο ελεύθερα μπορούμε να εκφραζόμαστε; Τι είναι το φαινόμενο της cancel culture; Πως μπορούμε να μείνουμε ελεύθεροι και αληθινοί;
Τέτοια και άλλα παρόμοια ερωτήματα θα συζητηθούν στο 13ο Νεανικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής το οποίο έχει γενικό θέμα «Cancel culture: Ποιος ακυρώνει τι;»  και πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025 και ώρες 9 π.μ.- 1μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Γέρακα (Κλειτάρχου 23, Γέρακας Αττικής – βλ. χάρτη). 
Το Συνέδριο απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Λυκείου.
Στο Συνέδριο θα συζητήσουν με τα παιδιά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο κ. Απόστολος Νικολαΐδης, Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Θρησκείας και Κοινωνικής Ηθικής και άλλοι έμπειροι ομιλητές από τον χώρο των κοινωνικών δικτύων.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡ. ΠΙΣΙΔΙΑΣ


 

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΙΣΙΔΙΑΣ

Ἀγαπητοί Συνεργοί ἐν Κυρίῳ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Πισιδίας,

Σᾶς χαιρετῶ ἐγκαρδίως ἀπό τόν ἱερό καί µαρτυρικό τόπο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Πισιδίας καί σᾶς ἀπευθύνω τόν ἑόρτιο χαιρετισµό ἐπί τῇ ἐλεύσει τοῦ νέου ἔτους.

Χρόνια πολλὰ καί ευλογηµένα, εὐφρόσυνον τό νέον ἔτος 2025, τό ὁποῖο νά εἶναι γεµᾶτο εὐλογίες γιά σᾶς προσωπικά καί τίς οἰκογένειες σας καί ὁ ἐπιφανείς Κύριός µας νά σᾶς εὐλογῇ καί νά σᾶς χαρίζῃ πᾶσαν δόσιν ἀγαθήν καί πᾶν δώρηµα τέλειον.

ΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΓΓΟΥΡΑ - Ενοριακή συνάντηση

  

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΓΓΟΥΡΑ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Ι Σ  

 Την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025, στην ενοριακή συνάντηση, 
θα παρουσιαστεί το θέμα: Όπως τότε...έτσι και τώρα".
  Ιστορίες παραμυθίας από την ελληνική παράδοση και την σύγχρονη πραγματικότητα.

Παρουσιάζουν οι:
Άρτεμις Θεολόγη και Άσπα Παπαδοπούλου
Ώρα: 7 το βράδυ.