Τρίτη 18 Μαρτίου 2025

Προσκύνημα στην Βασιλεύουσα για το "Γενέθλιον της Κωνσταντινουπόλεως "

Εταιρεία Μεσογειακού Πολιτισμού 
Πρόγραμμα προσκυνηματικής εκδρομής με την ευκαιρία του "Γενεθλίου της Κωνσταντινουπόλεως " από το Ελληνικό Ομογενειακό Πρακτορείο Comet Travel &Tours,από 8 έως 12.5.2025 .
 
Με εκτίμηση   
Το Διοικητικό Συμβούλιο 
 
Με το όνομα Γενέθλιον της Κωνσταντινούπολης εορτάζεται κατ΄ έτος από τους Χριστιανούς στις 11 Μαΐου η ανάμνηση των εγκαινίων "της θεοφυλάκτου και θεομεγαλύντου Κωνσταντινουπόλεως, εξαιρέτως ανακειμένης την προστασία της Παναχράντου και Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας και παρ΄ Αυτής διασωζομένης".
Είναι γνωστό, πως όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο πρώτος χριστιανός Αυτοκράτορας, επέλεξε την πόλη του Βυζαντίου ως νέα πρωτεύουσα, έκτισε σε αυτή πολύ μεγαλύτερη πόλη, ονομάζοντάς την Νέα Ρώμη· οι επόμενοι την ονόμασαν Κωνσταντινούπολη. Όταν τελείωσε την περιτείχιση και καθόρισε τους χώρους των δημοσίων κτιρίων και εκκλησιών, αφιέρωσε την πόλη στην Θεοτόκο. Κατά τη χριστιανική παράδοση ο Αυτοκράτορας, θέλοντας να ευχαριστήσει τον Θεό που τον αξίωσε σ΄ αυτό το έργο, στις 11 Μαΐου του 330 τέλεσε λιτανεία με προεξάρχοντα τον τότε επίσκοπο Αλέξανδρο και με την πάνδημη συμμετοχή του λαού. Ακολούθησαν επίσημες τελετές και αγώνες και ο λαός έφθασε στον Φόρο, όπου εκεί έστησε τον ανδριάντα του Αυτοκράτορα. Στο βάθρο του ανδριάντα τοποθέτησαν 12 καλάθια, εντός των οποίων υπήρχαν τεμάχια άρτου από αρτοκλασία.
Έκτοτε καθιέρωσε η Εκκλησία να εορτάζει κατ΄ έτος την ημέρα αυτή την ανάμνηση εκείνης της εορτής.  (el.wikipedia)

Πέμπτη 8 Μαίου 2025:  Ταξίδι προς την Βασιλεύουσα!
Ξεκινάμε από Αθήνα ώρα 17.00 μ.μ. παίρνοντας μαζί μας το χαμόγελο, την καλή μας διάθεση και μπόλικα κεράσματα. Σημείο εκκίνησης… Προσέλευση ώρα 16.30 μ.μ.  Κάνοντας τις απαραίτητες ενδιάμεσες στάσεις φτάνουμε στη Θεσσαλονίκη περίπου 23.00μ.μ. και παραλαμβάνουμε την υπόλοιπη χαρούμενη συντροφιά μας. (Θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες συνάντησης-παραλαβής). Περνάμε νύχτα τα σύνορα όπου θα γίνει ο απαραίτητος έλεγχος, και συνεχίζουμε για την Βασίλισσα των Πόλεων. 
 
Παρασκευή 09 Μαϊου 2025: ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΗΣΣΑ +ΠΕΡΑΝ
 
Νωρίς το πρωί της 9ης Μαίου φτάνουμε στην Κων/πολη, αναπνέουμε τον αέρα της Βασιλεύουσας. Μεταφορά στο ξενοδοχείο μας, στο Τακσίμ όπου μας περιμένει η ξεναγός μας. Τακτοποίηση δωματίων. Το ξενοδοχείο μας είναι το The Central Palace Hotel 4* / Taksim  Χωρίς να χάσουμε καθόλου καιρό επιβιβαζόμαστε και πάλι στο πούλμαν μας και περνάμε από την κρεμαστή γέφυρα του Βοσπόρου για να πάμε στο Μπόσταντζι όπου θα πάρουμε το καράβι για τη θρυλική Χάλκη. Ανάβαση στο Λόφο της Ελπίδας, ξενάγηση στην Θεολογική Σχολή και μετά  συνεχίζουμε για το νησί Πρίγκηπος. Στην Πρίγκηπο θα θαυμάσουμε τη φυσική ομορφιά του γραφικού νησιού, θα περπατήσουμε στα δρομάκια της. Γεύμα στην ψαροταβέρνα “Liman Restaurant” και ελεύθερος χρόνος για βόλτα και ψώνια. Στη συνέχεια επιστροφή στο ξενοδοχείο, βόλτα (πεζή) στο Πέραν για να δούμε το Ζάππειο Παρθεναγωγείο, την Αγία Τριάδα Τακσίμ, την Λεωφόρο Ιστικλάλ με τα πολλά μαγαζιά και ζαχαροπλαστεία, το χαρακτηριστικό τραμ, τη Στοά των Λουλουδιών κ.α.  Διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας, στο Τακσίμ.
 
Σάββατο 10 Μαίου 2025 ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ-ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ-ΠΑΝΑΓΙΑ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ-ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
 
Μετά από ένα καλό ύπνο και ένα γερό πρωινό, διασχίζοντας τα χερσαία και θαλάσια τείχη της Πόλης  μεταφερόμαστε στην Πλατεία Σουλταναχμέτ όπου θα επισκεφτούμε την Αγία Σοφία, τον Αρχαίο Ιππόδρομο, την Βασιλική Κινστέρνα του Ιουστινιανού, το Ναό Σεργίου και Βάκχου (Μικρή Αγια-Σοφιά) που σήμερα είναι τζαμί, το Ανάκτορο του Βουκολέοντος. (πιθανόν και τον βυζαντινό ναό της Αγίας Ειρήνης αν έχουν τελειώσει οι επισκευές) Γεύμα σε τοπικό εστιατόριο “Şerbethane”. Μεταφορά στο Φανάρι, στο  Οικουμενικό  μας Πατριαρχείο, στο ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου θα δούμε την Κλειστή Πύλη, το χώρο μαρτυρίου του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε την Παναγία των Βλαχερνών όπου για πρώτη φορά εψάλει ο Ακάθιστος ‘Υμνος. Στην συνέχεια θα απολαύσουμε (προαιρετικά) μια βραδινή κρουαζιέρα στις όχθες του Βοσπόρου απ’όπου θα θαυμάσουμε τα παλάτια, τις υπερπολυτείς κατοικίες, τα σύγχρονα εστιατόρια, καφέ, μπάρ, ξενοδοχεία του Βοσπόρου και άλλα ιστορικά κτήρια καθώς και την υπερσύγχρονη κρεμαστή γέφυρα του Βοσπόρου που συνδέει την Ευρώπη με την Ασία. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.
 
Κυριακή 11 Μαϊου 2025: ΠΑΣΑΜΠΑΧΤΣΕ-ΒΟΣΠΟΡΟΣ-ΜΟΝΗ ΜΠΑΛΟΥΚΛΗ- ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ -ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ
 
Μετά το πρωινό μας στο ξενοδοχείο περνάμε την κρεμαστή γέφυρα του Βοσπόρου και μεταφερόμαστε στο ναό του Αγίου Κωνσταντίου στο Πασάμπαχτσε διασχίζοντας μεγάλο μέρος του Βοσπόρου, όπου θα παρακολουθήσουμε την εκδήλωση για τα Εγκαίνεια της Πόλης (11 Μαίου 330 μ.Χ) Θα ακολουθήσει κέρασμα της κοινότητας. Συνεχίζουμε την περιήγησή μας στο  Αγίασμα της Ζωοδόχου Πηγής (το Μπαλουκλή) και στους Τάφους των Πατριαρχών. Πίνουμε το θαυματουργό αγίασμα της Παναγίας μας και θαυμάζουμε τις καραμανλίδικες ταφόπλακες της αυλής. Το απόγευμα θα επισκεφθούμε την Αιγυπτιακή Αγορά με τα πολλά καταστήματα και τις απίθανες μυρουδιές,  ψώνια. Αργά το απόγευμα δείπνο στο εστιατόριο “Kebap House” στο Τακσίμ. Διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας.
 
Δευτέρα  12 Μαϊου: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο μας παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής για την Θεσσαλονίκη/Αθήνα. Άφιξη στη Θεσσαλονίκη περίπου 17.00 μ.μ και στην Αθήνα περίπου 23.00
 
Η σειρά των επισκέψεων στους στα διάφορα μνημεία μπορεί να αλλάξει ανάλογα τις τοπικές συνθήκες, χωρίς να παραλειφθεί κάτι από το πρόγραμμα.
 
Κόστος εκδρομής κατ’ άτομο σε δίκλινα δωμάτια 390 ευρώ
Διαφορά μονοκλίνου 155 €                                             
Όσοι επιθυμούν να έρθουν αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη μπορούν να βγάλουν τα αεροπορικά τους εισιτήριά από το ίντερνετ και να συναντήσουν την ομάδα το πρωί της 9ης Μαίου στο ξενοδοχείο The Central Palace Hotel. Στην περίπτωση αυτή θα αφαιρεθούν τα έξοδα μετάβασης-επιστροφής με το πούλμαν 70 ευρώ για τους Αθηναίους και 60 ευρώ για τους Θεσσαλονικείς.   
    
         Στην τιμή περιλαμβάνονται
 
          09-12.05 3 διανυκτερεύσεις με πρωινό στο ξενοδοχείο The Central Palace Hotel 4* / Taksim 
          Ελληνόφωνος ξεναγός σε όλη την διάρκεια των ξεναγήσεων *09+10+11/05*
          Αρχηγός εκδρομής
          Ιδιωτικό καράβι για τα νησιά (Μποσταντζι-Χάλκη-Πρίγκηπο-Μποσταντζι)
          2 γεύματα και 1 δείπνο  σε τοπικά εστιατόρια κατά την διάρκεια των ξεναγήσεων
          1 δίκλινο free για τον οδηγό
        
         Στην τιμή δεν περιλαμβάνονται
 
          Οι είσοδοι στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους (Αγία Σοφία 25 ευρώ, Σιστέρνα 15 ευρώ)
          Ιδιωτική κρουαζιέρα στο Βόσπορο (20 ευρώ)
          Τα γεύματα/δείπνα (κατ’ επιλογήν) της πρώτης και της τελευταίας μέρας (μετάβαση-επιστροφή 8.5 και 12.5)
          Τα ποτά στα γεύματα (αναψηκτικά κλπ.πληρώνονται εξτρα)
 
Οι ενδιαφερόμενοι:
1.Θα πρέπει να μας ενημερώσουν για την συμμετοχή τους με e-mail στην ηλ.διεύθυνση tasoulaperiigitis@yahoo.co.uk στέλνοντας:
-το ονοματεπώνυμό τους με λατινικούς χαρακτήρες γραμμένο ακριβώς όπως στην ταυτότητα ή το διαβατήριό τους (το οποίο πρέπει να λήγει 6 μήνες μετά την 8 Μαίου 2025 δηλ. μετά την 8 Νοεμβρίου 2025. Οι παλιές ταυτότητες ισχύουν αν είναι δεκαετίας δηλ.η ημερομηνία έκδοσής τους να είναι το 2015 και να έχουν λατινικούς χαρακτήρες)
-τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητάς τους (εάν έχουν καινούρια ελληνική ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες δεν χρειάζεται διαβατήριο)
-την ημερομηνία γέννησής τους,
-σταθερό και κινητό τηλέφωνο για επικοινωνία.
-να μας δηλώσουν με ποιον/ποια συνεπιβάτη/τιδα θα μοιραστούν το δίκλινο δωμάτιο ή αν θα μείνουν σε μονόκλινο.
 
2.Και να καταβάλλουν ως προκαταβολή το ποσόν των 200 ευρώ έως την 1 Απριλίου 2025. Εξόφληση 20 Απριλίου 2025
 
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2109821630, 6972319158 (8-10 μ.μ.) κ.Αναστασία Αρπατζή

Δεν υπάρχουν σχόλια: