Δευτέρα 12 Μαΐου 2025

Οι Δυτικοί αδελφοί μας… (Καθολική Εκκλησία) - π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος

Οι Δυτικοί αδελφοί μας… (Καθολική Εκκλησία)

π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος

Ο Πάπας Φραγκίσκος... κι εμείς…

Α. Γενική Επισκόπηση

Διαβάζοντας το Ευαγγέλιο εύκολα συνειδητοποιούμε ότι οι αναφορές στο πρόσωπο του Πέτρου είναι εντυπωσιακά περισσότερες από όσες στους άλλους Αποστόλους. Ήδη στα Ευαγγελικά κείμενα φαίνεται η ξέχωρη (για να μην πούμε υπεροχική) θέση του Πέτρου. Μέσα στο Ευαγγέλιο ο Χριστός τον χρίει θεμέλιο της Εκκλησίας λέγοντας του ότι «Συ είσαι Πέτρος, δηλαδή βράχος (ακόμη και τώρα τα μεγάλα βράχια στην Κύπρο τα λένε… Πέτρους!!) πάνω στον οποίο θα θεμελιώσω την Εκκλησία μου». Και θυμάται κανείς τις επισημάνσεις του Χριστού για το πού πρέπει ο οποιοσδήποτε να χτίζει το σπίτι του (Ματθ. 7,24–27). Αυτή η αντίληψη για τον Πέτρο “στοίχειωσε” την Εκκλησία. 

Ο επίσκοπος της Ρώμης κάτοχος–διάδοχος της θέσεως του Πέτρου είχε για την αδιαίρετη Εκκλησία κύρος και ισχύ αναφοράς και δικαίωμα αρνησικυρίας. Το παλαιό προχριστιανικό αξίωμα για την Ρώμη, εν πολλοίς ισχύει και για τους χριστιανούς: Roma locuta, causa finita! Εν απουσία του επισκόπου Ρώμης και χωρίς την συμφωνία του η οποιαδήποτε εκκλησιαστική απόφαση στασιαζόταν. Λόγω παράκαμψης του αντιπροσώπου του Ρώμης προσετέθη λόγος ακυρώσεως της Ληστρικής συνόδου. Ο Ρώμης εξεδίκαζε ως εφετείο και Άρειος Πάγος όλα τα της Εκκλησίας εκκρεμούντα θέματα.

Είναι τότε που η Εκκλησία περίμενε τον Τόμο του Λέοντος για να περιγράψει φραστικά την πίστη της στο πρόσωπο του Χριστού και τα ιδιώματα των δύο φύσεων Του. Τον μέγα Μάξιμο τον προστάτευε με το κύρος του ο Πάπας, και στην Εικονομαχία η Ρωμαϊκή Εκκλησία ήταν καταφύγιο των διωκομένων.

Και μπήκε ο διάβολος εν τω μέσω των αδελφών και άρχισαν οι αποστασιοποιήσεις και η ακατανοησία και οι προσχηματικές επικλήσεις στα… χωρίζοντα που προϋπήρχαν, αλλά τα κάλυπτε η αγάπη. Τότε τα… αποκάλυπτε η κακοδιάθετη “παρατηρητικότητα”. Οι Ανατολικοί ασχολιόντουσαν με τα ανύπαρκτα γένια των Δυτικών κληρικών, τον άζυμο άρτο, και την νηστεία του Σαββάτου και οι Δυτικοί με το ζέον και τον γάμο των κληρικών και ανάλογες υπολεπτομέρειες. Και πάνω απ’ όλα, και οι δύο έκαναν διελκυστίνδα το Filioque και άκουγε καθένας τον εαυτό του χωρίς να ακούει τον άλλον.

Τα χρόνια ή μάλλον οι αιώνες έφεραν “σκουριά” εγωισμού και “παραδόσεις” από τις οποίες αποκτούσε θεολογικό ποιοτικό κύρος ο εγωισμός κάθε πλευράς, και ήρθε το 1054 μια διακοπή κοινωνίας και σχέσεων (υπήρξε και στο παρελθόν -Ακακιανό σχίσμα), που κανένας δεν την πίστευε οριστική. Συγχρόνως όμως η πολιτική αστάθεια της Ανατολικής πλευράς και ο υπερτροφικός εγωισμός της Δυτικής μπέρδεψαν τα πράγματα. Το πρωτείο της θυσιαστικής συνεισφοράς στην ειρήνη της Εκκλησίας, μεταλλάχθηκε σε πρωτείο εξουσίας ακόμη και έναντι του πολιτικού–αυτοκράτορα (Κανόσσα) και η ατμόσφαιρα του φτωχού συγγενούς (Ανατολικοί) αγωνιούσε να αντισταθμίσει το πράγμα με την θεολογική ποιότητα (…δεν παραλλάξαμεν…) γνησιότητας, που τυπικώς υπήρχε και αδελφικά ήταν χαμένη. 

Η αλήθεια δεν δίνει δικαιώματα, επιβάλλει θυσίες. Αντί συνάντησης όμως κακή διάθεση που γέννησε… Απόσταση. Διαίρεση και χωρισμό. Οι Σύνοδοι της Λυών και της Φλωρεντίας, είναι οι αποδείξεις και τα αποτελέσματα της κακοδιάθετης συνάντησης. Ο Μάρκος Ευγενικός… νυκτικόραξ ἐν οἰκοπέδῳ και για τις δύο πλευρές. 

Πριν περάσουν εκατό χρόνια από την Σύνοδο στην Φλωρεντία… να και η Μεταρρύθμιση!!! Άλλα βάσανα. Ξανά εγωισμοί. Ξανά χωρισμοί. “Δεκαοκτάχρονες”… (και) σύνοδοι (Τρίδεντο) για να… μεγαλώσει το χάσμα! Το χειρότερο…;! Και προς τις δύο πλευρές!!! Οι Ρωμαιοκαθολικοί αποστασιοποιούμενοι από την Μεταρρύθμιση απομακρύνθηκαν και από τους Ανατολικούς! Διδασκαλίες που παρεισήλθαν για την αντιμετώπιση των Ευαγγελικών αυξάνουν τα διαιρούντα και… μακραίνουν, αν δεν μακρύνουν τον διάλογο!!!

Πέρασαν χρόνια χωρίς να λέμε καλημέρα. Ο φανατισμός έγινε κύρος αληθείας και γνησιότητας. Αμφοτερόπλευρα. Τώρα και προς τρίτον. (Προτεσταντισμός… διαιρούμενος). Ο δαιμονικός χορός καλά κρατεί. Ο ένας για τον άλλον πιστεύει ότι θα πάει ο… άλλος σίγουρα στην κόλαση. Ο κοινός Χριστός δεν “καταφέρνει” να συγκρατήσει την αμετροέπεια θεολογικών ανοησιών αποκλειστικότητας. Κάποιοι όντως “μέτοχοι” του Αγίου Πνεύματος δεν εισακούονται, και μάλλον βλέπονται με καχυποψία προδίδοντος. 

– Θα χαίρεσαι αν βλέπεις στον αδερφό σου στην κόλαση; Ρωτάει ο άγιος Σιλουανός και ο ανοηταίνων συμμοναστής του του απαντά:

– Αυτός φταίει…! 

Και τότε ο άγιος Σιλουανός του απαντάει

– Η αγάπη δεν μπορεί να το υποφέρει… Πρέπει να προσευχόμαστε για όλους…

Ας σκεφτούμε το ενδεχόμενο της επισήμανσης του αγίου Σιλουανού υλοποιούμενο!! Η αμφοτερόπλευρη προσευχή θα γεννούσε καλή διάθεση και εκείνη (η καλή διάθεση), ελλείψει αντιπαλότητας, θα γεννούσε την ηρεμία να ακούμε ο ένας τον άλλον χωρίς ανόητους ιεραποστολισμούς (Propaganda fidei – Γραφεία Αιρέσεων…) και σφιγμένη καρδιά, που δεν αφήνει το μυαλό να σκεφτεί και την καρδιά να είναι ελεύθερη να δεχτεί και κάποιον που αλλεοτρόπως προσεύχεται ή συνηθίζει τις θρησκευτικές λατρευτικές εκφράσεις!

Β. Η περίπτωση και η περίοδος… Φραγκίσκος!

Ο Πάπας Φραγκίσκος επέστρεψε στο Πατρικό μας οίκο. Γίνεται χαρά ἐν τῷ οὐρανῷ. Ας μη μένουμε απ’ έξω γκρινιάζοντας από έλλειψη αγάπης σαν τον πρεσβύτερο υιό. Δεν θα “καταλάβει” τη θέση μας! Στον παράδεισο, «Μοναί πολλαί εἰσί». Ο Πάπας Φραγκίσκος αγωνίστηκε να αναδείξει την υπόληψη της Αγίας Ιερωσύνης και να παρουσιάσει το όντως πρόσωπο του Χριστού και της Εκκλησίας, που είναι «…οἰκτίρμων καί ἐλεήμων καί δίκαιος»!! Ο Πάπας μάς φανέρωσε την αγάπη de facto όχι στα λόγια!

Το να αγαπάς, εξ’ ορισμού σημαίνει να είσαι ευάλωτος. 

Αγαπήστε οτιδήποτε και σίγουρα θα νιώσετε την καρδιά σας να σφίγγεται. Είναι πολύ πιθανό ακόμα να σπάσει. Αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι θα παραμείνει ανέπαφη, δεν πρέπει να την δώσετε σε κανέναν ούτε καν σε ένα ζώο. Τυλίξτε τη προσεκτικά με διάφορα χόμπι και μικρές πολυτέλειες, αποφύγετε κάθε μπλέξιμο, κλειδώστε τη ερμητικά στο φέρετρο του εγωισμού σας. 

Εκεί όμως, “ασφαλής πλέον”, μέσα στο σκοτάδι, στην ακινησία, χωρίς αέρα, η καρδιά σας θ’ αλλάξει. Δεν θα σπάσει, αλλά θα γίνει άθραυστη, αδιάτρητη, και θα χάσει την ικανότητα να μεταμορφωθεί. Η εναλλακτική λοιπόν λύση αντί της “τραγωδίας”, ή τουλάχιστον του ρίσκου της τραγωδίας να υποφέρετε από αγάπη, είναι η καταδίκη! 

Το μόνο μέρος εκτός του Παραδείσου όπου μπορείτε να είστε απόλυτα ασφαλείς από όλους τους κινδύνους και τις ενοχλήσεις της αγάπης, είναι η Κόλαση.

C. S. Lewis “ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΑΓΑΠΕΣ”

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ

Ο Πάπας Φραγκίσκος έβλεπε (πιο σωστά από κάμποσους ορθόδοξους) το Νόμο του Θεού ως θεραπεία των τραυμάτων της αμαρτίας, σε αντίθεση με όσους βλέπουν το Νόμο του Θεού ως περιφρούρηση της “ποιότητας” και του κύρους τους! Ως αυτοκαταξίωση! Ξαναδιαβάστε το διάλογο του Ντοστογιέφσκι μεταξύ Χριστού και Ιεροεξεταστή. Στη θέση του Χριστού είναι ο Φραγκίσκος και από την άλλη, ΟΛΟΙ οι κάθε Εκκλησίας Ιεροεξεταστές!

Άκουσε πολλά από όσους θεωρούν αυτοκαταξίωση την συντηρητικότητα. Καρδινάλιοι, παγωμένοι όσο και ο Θισνέρος του Μοντερλάν, και ζηλωτές κουτσομπόληδες κακεντρεχείς (αμερικανικά site) επικεντρώθηκαν στα λάθη του (φυσικά έκανε λάθη γιατί ΔΕΝ ήταν αλάθητος· το ήξερε και γι’ αυτό ζητούσε τις προσευχές των χριστιανών…) για να τον απαξιώσουν! Έγινε κι αυτός, όπως ο Κύριος του, …φάγος και οινοπότης, αμαρτωλών φίλος… Η Εκκλησία του ξέχασε γρήγορα το aggiornamento “βουλιαγμένη” στην μακρά πολωνική αιχμαλωσία και ξαναγύρισε στα μεσαιωνικά της τερτίπια, βρίζοντας τον γονατιστό Καρντενάλ, και διαλύοντας Πανεπιστήμια και θεολογίες, αντί να αγωνιά και να σκέφτεται… Γιατί απελευθέρωση;

Η οκταετία του σοφού scholar Βενεδίκτου, που γοήτευε τον Σαλβίνι (My Pope is Benedict, αδικώντας, ομολογουμένως, τον Βενέδικτο!) φυσικά δεν άντεχε τον Φραγκίσκο να διακηρύσσει: «Καλύτερα άθεος πάρα ρατσιστής» και φυσικά δε χώραγε στο μυαλό (του Σαλβίνι και των ομογνωμόνων του, κληρικών και λαϊκών) η εναντίωση του Φραγκίσκου στην υποχρεωτική επιβολή του Σταυρού στα δημόσια κτίρια! «Ο Σταυρός δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι σύμβολο ταυτότητας, αλλά φανέρωση τρόπου ζωής και διαμαρτυρίας απέναντι στην αδικία της βίας και τον θάνατο» (Φραγκίσκος). Όσο για την πικρή διαπίστωσή του: «Κανείς δεν αντιδρά αν ευλογήσω ένα επιχειρηματία που εκμεταλλεύεται τους υπαλλήλους του… ποικιλοτρόπως, αλλά κάποιοι αντιδρούν αν ευλογήσω έναν ομοφυλόφιλο», είναι τραγική πραγματικότητα, που προκύπτει όταν η εποχιακή διοίκηση της κάθε Εκκλησίας θέλει να έχει καλό πρόσωπο με τους κρατούντες…!! Μόνον άρρωστοι δυαλιστές, που κόβουν τον κόσμο σε μαύρο-άσπρο και χτίζουν αγάλματα υπερεγώ για τον εαυτό τους, δεν μπορούν να διαβάσουν την πανέμορφη ειρωνεία του Χριστού στις ανάλογες αντιρρήσεις των σύγχρονων του: «Δεν έχουν ανάγκη οι… υγιείς γιατρού, αλλά οι άρρωστοι». Όποιος χριστιανός δεν αντιλαμβάνεται ότι είναι άρρωστος, τότε είναι… πολύ άρρωστος! Όποιος δεν καταλαβαίνει ότι ο Χριστός δεν μας είπε ότι ο ποιμένας είναι άγιος, αλλά ότι δεν είναι μισθωτός. δεν μπορεί να κατανοήσει αυτά τα κριτήρια αξιολόγησης. Δεν υπονοιάζεται ότι η χειρότερη… εκμίσθωση του ποιμένα είναι στο τυραννικό ΥΠΕΡΕΓΩ! Τότε χρειάζεται την προτροπή από εκείνο το αρχαίο μαρτύριο «…Ὕπαγε πρῶτον γενοῦ χριστιανός»!!

Γ. Αποτίμηση τετελεσμένων

Ο Πάπας Φραγκίσκος πλήρωσε το κοινόφλειτον χρέος του θανάτου και βρίσκεται στην Βασιλεία του Θεού, προσδοκών Ανάσταση. Εκεί μαζί με τον εκ των προκατόχων του εγγύτερό του Γρηγόριο τον Διάλογο (όλος ο Φραγκίσκος ήταν ένας διάλογος με ΚΑΘΕ άνθρωπο… “ελεύθερο” τυπικά αλλά και φυλακισμένο) coram fratribus (μαζί με τους αδελφούς) ας τον παρακαλέσουμε να προσευχηθεί εντονότατα για την εκλογή του διαδόχου του! Να είναι ο νέος Πάπας… άνθρωπος, και όχι θρησκευτική μαριονέτα, λογικός φυσικά, και θεολογικός ουσιαστικά (όχι με συνέπεια απλώς στο Magisterium!).

Σ’ αυτήν την δωδεκαετία της Πατριαρχίας του Φραγκίσκου παρατηρεί κάθε ειλικρινής άνθρωπος το… απίθανο φαινόμενο-εκδήλωμα, οι γενικώς απλά βαπτισμένοι χριστιανοί να ενθουσιάζονται με τις ενέργειες του και να κατανοούν τα λάθη του και τις αποτυχίες του και κάποιοι κληρικοί και λαϊκοί (από κάθε Εκκλησία!!! Ιδίως καθολικοί) να εξοργίζονται και να τον θεωρούν δημαγωγό. Να φρίττουν μπροστά στην ελευθερία του από τύπους, λες και ξέχασαν την στάση του Χριστού μπροστά στο θρησκευτικό κατεστημένο της εποχής Του και το μέτρο που Εκείνος θέσπισε λέγοντας: «Τό Σάββατον διά τόν ἄνθρωπο ἐγένετο, οὐχ ὁ ἄνθρωπος διά τό Σάββατον» (Μαρκ. 2,27).

Φώναζε ο Φραγκίσκος μαζί με τον άγιο μάρτυρα Κυπριανό της Καρχηδόνας: «Ο Χριστός μας είπε ότι είναι η αλήθεια, όχι η συνήθεια. Η αρχαιότητα καθ’ εαυτήν είναι δυνατόν να είναι αθεράπευτη προκατάληψη» (epist. 74). «Ο Κύριος Ιησούς Χριστός απεκάλυψε τον εαυτό του όχι ως έθιμο αλλά ως αλήθεια» (Τερτυλιανός, De Virginibus valandis 1,1). 

Η γνώμη των σημερινών ανθρώπων, από, και για την Εκκλησία, είναι ότι πρόκειται για μια θεσμοποιημένη θρησκευτικότητα επιλεγόμενη από κάποιους και για την πλειοψηφία αδιάφορη ή παραδοσιακά «μέσα στα πόδια μας», αφού γεννηθήκαμε στο… δικό του “ΕΔΩ” ο καθένας! Πάντως οι πιο πολλοί… βαπτισμένοι αμφισβητούν τα δεδομένα της Εκκλησίας και την χρησιμότητα της Εκκλησίας, με κάποιους που φτάνουν να την θεωρούν κοινωνικά χρήσιμη κατά την αναλογία της Αστυνομίας! Κάποιοι την κατηγορούν για υπερβολικό πλούτο! Για ψυχολογικές αγκυλώσεις στο παρελθόν! Για καταπίεση… Όταν οι σημερινοί “χριστιανοί”- άνθρωποι λένε-νομίζουν-παραδέχονται όλα τα παραπάνω, το κάνουν διότι οι διοικούντες την Εκκλησία, τούς έχουν αποκλείσει από την συνδιοίκηση! Τους θέλουν ως ποίμνιο… όχι πνευματικής φροντίδας μόνον, αλλά και ως… κολλήγους που αγνοούν τις τεχνικές υποθέσεις της καθημερινότητας της κάθε τοπικής Εκκλησίας. Το ΕΝΑ σώμα του Ζώντος Χριστού αποκεφαλίστηκε με ενέργειες της “αυτονομημένης” κεφαλής, που κατάντησε μόνο να κρίνει και να διαμαρτύρεται για τις λογικές αντιρρήσεις και την “απόρριψη” εκ μέρους του Σώματος.

Ο Πάπας Φραγκίσκος (δώρο του Χριστού στην Εκκλησία Του και στον κόσμο ολόκληρο) έκανε πολλά σε μια δωδεκαετία για να αλλάξει όλα τα παραπάνω. Αγωνίστηκε να ενώσει τα διεστώτα (…κλήρος-λαός) de facto. Διόρισε γυναίκες σε θέσεις ανδροκρατούμενές-κληρικοκρατούμενες. Απέρριψε θεωρητικά και στην πράξη τον κληρικαλισμό! “Έφτυσε” την θεολογική κατάψυξη που απαιτούσε αποδοχή με δόγμα το: «Πάντα το κάναμε έτσι»!!! Ξεκίνησε και την προσπάθεια Συνοδικότητας σωστά-ελεύθερα-οδυνηρά. Ποιος να του έλεγε ότι στο θέμα Συνοδικότητα οι φλυαρούντες Ορθόδοξοι συνάδελφοι-αδελφοί του ΑΤΥΧΩΣ “υπογράφουν” το θέμα με τον ακροτελεύτειο στίχο του Umberto Eco: NOMINA NUDA TENEMUS. 

Δ. Εμείς και… αυτοί…!

Ερώτηση σε επισκέπτη παπά στην εντατική νοσοκομείου, από άρρωστο άλλον από εκείνον τον οποίον ο ιερέας επισκέπτονταν: 

– Γιατί πάτερ είμαστε χωρισμένοι με τους Καθολικούς; Για το filioque;

Ο ιερέας, έκπληκτος από την ερώτηση και την γνώση του όρου filioque από ένα ηλικιωμένο μέσης μορφώσεως αγρότη, αρχίζει να «φλυαρεί» τα συνήθη τετριμμένα έχοντας συγχρόνως εσωτερική απορία… για την απορία του ασθενούς! 

Ο άρρωστος δυσφορώντας για τα λεγόμενα του παπά ανταποκρίνεται: 

– Πάτερ, το filioque υπήρχε ήδη στην Ισπανία από τον 6-7ο αιώνα! Και δεν είμασταν χωρισμένοι… (Σοκ ο παπάς για τις γνώσεις του… παππού!!) Μήπως αντί θεραπείας του λάθους έγινε πολιτική η διαφορά, και αντί να μη βιαζόμαστε, κάναμε το λάθος τους, θέμα της δικής μας… ορθοδοξίας; Γιατί ο Χριστός λέει στους μαθητές… Ἄλλον Παράκλητον πέμψω ὑμῖν…; 

Ο άνθρωπος και διάβαζε και σκεπτόταν!! Διευκρίνισε ότι είναι ορθόδοξος εν επιγνώσει! Είπε στον παπά για την εκπόρευση και την εν χρόνω πέμψιν!!! Και απορούσε:

– Τώρα που «κρύωσαν» λίγο τα μυαλά και μειώθηκε η κόντρα, τουλάχιστον στα μυαλά των σκεπτόμενων, (–η διευκρίνηση από τον άρρωστο!!) γιατί δεν καθόμαστε σαν πρώην τσακωμένα αδέρφια με ηρεμία να ξαναδούμε με αγάπη την περιουσία που μας άφησε ο Πατέρας μας; Δεν βλέπετε, εσείς οι παπάδες, το σκάνδαλο της διαίρεσης; Τον σχισμένο χιτώνα του Χριστού; Την «γύμνια Του» στις συνειδήσεις; Έχω μεγάλο πόνο μέσα μου (έλεγε ο άρρωστος) γιατί τα παιδιά μου ζώντας στο εξωτερικό και έχοντας παντρευτεί ο ένας μια προτεστάντισσα και ο άλλος μια καθολική (και οι δυο γυναίκες τυπικά χριστιανές…) με ειρωνεύονται (…τα παιδιά μου, όχι οι νύφες…!!) απορριπτικά στην πρόταση μου να γίνουν χριστιανοί, λέγοντας μου (δικαίως πρέπει να το ομολογήσω…): Σε ποια Εκκλησία από τις τρεις; (Φυσικά δεν ξέρουν για τους… Κόπτες!!!!)

Λοιπόν…

Ο θάνατος του Φραγκίσκου ξαναβγάζει στην επιφάνεια το σκάνδαλο. Εμείς ας προσευχηθούμε γι’ αυτόν τον άνθρωπο, που στην απορούσα ανθρωπότητα έδειξε ένα πρόσωπο του Χριστού γοητευτικής ομορφιάς και ισορροπίας. «Φανέρωσε ότι το Αποστολικό κήρυγμα δεν διατηρείται απλώς, αλλά ζει εντός της Εκκλησίας. Ότι η έκφραση ʺακολουθώντας του Πατέρεςʺ δεν σημαίνει απλώς να παραθέτουμε λόγια τους αλλά να αποχτούμε το φρόνημα τους. Ότι η σωτηρία είναι κάτι περισσότερο από την μετάνοια. Είναι γνήσια ανανέωση του ανθρώπου», όπως διδάσκει ο ημέτερος μέγας θεολόγος π. Γεώργιος Φλωρόφσκι.

Ο Χριστός να αναπαύσει, εκ των κόπων του, τον Πάπα Φραγκίσκο, πρεσβείαις και της Πανυμνήτου Αγίας Του Μητρός, της Σωτήριας γέφυρας όλων των ανθρώπων, προς Αυτόν (Salus Populi).

π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος

55 σχόλια:

Αθανάσιος Κοταδάκης είπε...

Ένα πάρα πολύ απλό, πάρα πολύ θερμό, πάρα πολύ εκ μέσης καρδίας ευχαριστώ. Είναι ευτύχημα "ότι τα τείχη που μας χωρίζουν δεν φτάνουν μέχρι τον ουρανό". Και είναι επίσης ευτύχημα που κατά καιρούς κάποιοι θυμίζουν το μείζον πάντων χρέος της Αγάπης για διαρκή υπέρβαση αυτών. Αθανάσιος Κοτταδάκης

Δημήτρης Ρόδης είπε...

~ Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως

*«Οἱ πάπες καί ἁμαρτάνουν καί κολάζονται καί θά κολάζονται μέχρι τήν Δευτέρα Παρουσία˙ ἴσως καί αἰωνίως γιά τά πρός τήν Ἑλληνική Ἐκκλησία κακά καί τίς ψευδενώσεις καί τίς ἀσεβεῖς καί ἀντιχριστιανικές διατάξεις».

*«Τι κατάπτωση! Πῶς, ὦ Ἰγνάτιε [ο Πατριάρχης Κων/πόλεως που χρησιμοποιούσε φράσεις αναγνωριστικές του πρωτείου του Πάπα], τόσο πολύ ξέχασες την ἱστορία τῆς ἐκκλησίας σου; Πῶς αρνήθηκες τήν ἀλήθειαν; Πῶς πρόδωσες τήν ὀρθοδοξίαν σου; Πῶς ἠσέβησας πρός τάς οἰκουμενικάς συνόδους; Πῶς ἐτόλμησας νά προσβάλης τούς 1000 πατέρας τῆς ἀνατολικῆς ἐκκλησίας, οι οποίοι πριν από ένα έτος [Σύνοδος του 880 στην Κων/πολη] καταδίκασαν τον Πάπα Νικόλαο για αίρεση; (Μελέτη Α..., 262).

*«Τι προς ταύτα να είπη τις; Να κλαύση ή να μυκτηρίση (=κοροϊδέψει) τας τοιαύτας των παπών της Δύσεως αξιώσεις; Φρονώ ότι δέον να κλαύση, διότι πολλά το Ελληνικόν Έθνος έχυσε δάκρυα δια τους τοιούτους πάπας, οίτινες εγένοντο οι κακοί δαίμονες της Ανατολικής Εκκλησίας και του Ελληνικού Έθνους» (Μελέτη Α..., 293).

~ Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως, στό δίτομο ἔργο του
«Μελέτη ἱστορική περί τῶν αἰτιῶν τοῦ σχίσματος»

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα είναι να γκρεμιστεί ο τοίχος από τους παπικούς και να επιστρέψουν στην βάση τους την ορθοδοξία.

Ανώνυμος είπε...

Το κείμενο απηχεί πράγματι μυχιους πόθους χριστιανών. Οι μακροχρόνιοι διάλογοι που είναι ατελέσφοροι δεν σας δίδαξαν τίποτα;

Ανώνυμος είπε...

Εις τον κ. Ρόδη θα επαναλάβω: «Φανέρωσε ότι το Αποστολικό κήρυγμα δεν διατηρείται απλώς, αλλά ζει εντός της Εκκλησίας. Ότι η έκφραση ʺακολουθώντας του Πατέρεςʺ δεν σημαίνει απλώς να παραθέτουμε λόγια τους αλλά να αποχτούμε το φρόνημα τους. Ότι η σωτηρία είναι κάτι περισσότερο από την μετάνοια. Είναι γνήσια ανανέωση του ανθρώπου», όπως διδάσκει ο ημέτερος μέγας θεολόγος π. Γεώργιος Φλωρόφσκι.
Θα του έλεγα ακόμα ότι άλλα τα αίτια και άλλη σήμερα η θεραπεία. Αυτή την θεραπεία την παρουσιάζει ο π. Θεοδόσιος με τρόπο τέλειο.

Alexander είπε...

Θα ήθελα να ξεκινήσω με μια υφολογική παρατήρηση. Είναι αξιοσημείωτη η διαφορά στον τρόπο που τοποθετούνται όσοι βλέπουν με συμπάθεια ή έστω με αντικειμενική διάθεση την Καθολική Εκκλησία και την προσέγγισή της προς την Ορθοδοξία, σε σχέση με τους λεγόμενους «αντιρρητικούς». Οι πρώτοι συνήθως καταθέτουν σκέψεις που συνδυάζουν προσωπική κρίση με παραπομπές σε Πατέρες, θεολόγους και συνοδικές αποφάσεις, ενώ οι δεύτεροι συχνά αρκούνται στην παράθεση αποσπασμάτων – κάποτε και αμφίβολης γνησιότητας – χωρίς ούτε μια φράση προσωπικής επεξεργασίας. Το αποτέλεσμα είναι ένα συνονθύλευμα φωνών τρίτων, χωρίς εσωτερική σύνθεση ή υπευθυνότητα λόγου.
Στο προκείμενο, το απόσπασμα που αναφέρει ο κ. Ρόδης – «οι πάπες αμαρτάνουν και θα κολάζονται μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία, ίσως και αιωνίως» – δεν τεκμηριώνεται σε κανένα γνήσιο έργο του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως. Ο Άγιος ουδέποτε χρησιμοποίησε ύφος εμπάθειας ή αιώνιας καταδίκης προσώπων, και αντίθετα διακρίνεται για την πραότητα, την ταπείνωση και τον σεβασμό ακόμη και προς τους πλανεμένους.
Η φράση αυτή φαίνεται να προέρχεται από δευτερογενείς ή ψευδοπατερικές πηγές, που συχνά κυκλοφορούν σε πολεμικούς αντιπαπικούς κύκλους, χωρίς αυθεντική σύνδεση με τον Άγιο. Αντιθέτως, το εξής αυθεντικό απόσπασμα από το έργο του «Περί των Αιρέσεων και των Αιρετικών» αποκαλύπτει το πνεύμα του:
«Ο μη αγαπών τους ετεροδόξους επίσκοπος, ο μη και υπέρ αυτών εργαζόμενος, από ψευδούς κινείται ζήλου και εστερημένος εστίν αγάπης· διότι όπου η αγάπη, εκεί και η αλήθεια και το φως, ο δε ψευδής ζήλος και η πεπλανημένη δόξα εξελέγχονται υπό του φωτός και της αγάπης και αποκρούονται.»
Αυτό είναι το γνήσιο πνεύμα του Αγίου Νεκταρίου: η αλήθεια της πίστης δεν αποκόπτεται από την αγάπη, και ο διάλογος με τους ετεροδόξους δεν πρέπει να διεξάγεται με φανατισμό, αλλά με φιλανθρωπία και επιείκεια. Η φράση αυτή διαψεύδει ρητά τις αποδιδόμενες στον Άγιο απόψεις περί αιώνιας καταδίκης των παπών. Ο Άγιος δεν συνέδεε την υπεράσπιση της Ορθοδοξίας με την καταδίκη των ανθρώπων, αλλά με τον φωτισμό και τη σωτηρία όλων.
Ακόμη όμως και αν υποθέταμε, χάριν συζήτησης, ότι το απόσπασμα ήταν αυθεντικό, η φράση «θα κολάζονται… ίσως και αιωνίως» εγείρει σοβαρά θεολογικά ζητήματα:
• Η κρίση ανήκει μόνο στον Θεό. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν προδικάζει την αιώνια τύχη κανενός, ούτε αιρετικού. Οι Πατέρες, όπως ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Μέγας Αθανάσιος, απηύθυναν κάλεσμα μετάνοιας, όχι προσωπικής καταδίκης.
• Καταδικάζονται οι πλάνες, όχι τα πρόσωπα. Η Εκκλησία απορρίπτει εσφαλμένες διδασκαλίες, αλλά προσεύχεται για τους φορείς τους ως πλανεμένους αδελφούς.
Ως εκ τούτου, ακόμη και με το «ίσως», μια τέτοια φράση δεν συμβιβάζεται με την ορθόδοξη θεολογία της σωτηρίας, ούτε με το πνεύμα του ίδιου του Αγίου.
Σε ανάλογο ύφος, συναντούμε και τη φράση: «οι τοιούτοι πάπες, οίτινες εγένοντο οι κακοί δαίμονες της Ανατολικής Εκκλησίας και του Ελληνικού Έθνους». Εδώ εντοπίζεται μια ρητορική υπερβολή, που ξεπερνά τα όρια της θεολογικής αντιπαράθεσης και φτάνει στη δαιμονοποίηση προσώπων. Μια τέτοια φρασεολογία δεν συνάδει με την οικουμενικότητα και την εσχατολογική ελπίδα της Εκκλησίας.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ευθύνη να απορρίπτει τέτοιες εκφράσεις όταν χρησιμοποιούνται ως δήθεν θεολογικά θεμελιωμένες, ακόμα κι αν ειπώθηκαν σε ιστορικά φορτισμένο περιβάλλον.
Ο Άγιος Νεκτάριος δεν είναι Άγιος επειδή υπήρξε αλάθητος στις θεολογικές του διατυπώσεις, αλλά επειδή αγίασε με την ταπείνωση, την πραότητα και την αγάπη του. Όταν σήμερα αναπαράγονται λόγια του έξω από το πνεύμα της αγιότητάς του – δηλαδή με εμπάθεια και ρητορική αποκλεισμού – αυτό δεν τον τιμά.
Η Μελέτη περί των αιτιών του Σχίσματος, που συνέγραψε στο τέλος του 19ου αιώνα, πρέπει να διαβάζεται ως μαρτυρία μιας εποχής εντάσεων και πολιτικών πιέσεων. Δεν είναι δόγμα, ούτε κριτήριο σωτηρίας. Η Ορθοδοξία οφείλει σήμερα να στηρίζεται στη θεολογία της αγάπης, στην εκκλησιολογική ταπείνωση και στην ελπίδα ότι κάθε άνθρωπος είναι μέσα στο πεδίο της σωτηρίας.

Αλέξανδρος Νικολάου είπε...

Θα ήθελα να ξεκινήσω με μια υφολογική παρατήρηση. Είναι αξιοσημείωτη η διαφορά στον τρόπο που τοποθετούνται όσοι βλέπουν με συμπάθεια ή έστω με αντικειμενική διάθεση την Καθολική Εκκλησία και την προσέγγισή της προς την Ορθοδοξία, σε σχέση με τους λεγόμενους «αντιρρητικούς». Οι πρώτοι συνήθως καταθέτουν σκέψεις που συνδυάζουν προσωπική κρίση με παραπομπές σε Πατέρες, θεολόγους και συνοδικές αποφάσεις, ενώ οι δεύτεροι συχνά αρκούνται στην παράθεση αποσπασμάτων – κάποτε και αμφίβολης γνησιότητας – χωρίς ούτε μια φράση προσωπικής επεξεργασίας. Το αποτέλεσμα είναι ένα συνονθύλευμα φωνών τρίτων, χωρίς εσωτερική σύνθεση ή υπευθυνότητα λόγου.
Στο προκείμενο, το απόσπασμα που αναφέρει ο κ. Ρόδης – «οι πάπες αμαρτάνουν και θα κολάζονται μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία, ίσως και αιωνίως» – δεν τεκμηριώνεται σε κανένα γνήσιο έργο του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως. Ο Άγιος ουδέποτε χρησιμοποίησε ύφος εμπάθειας ή αιώνιας καταδίκης προσώπων, και αντίθετα διακρίνεται για την πραότητα, την ταπείνωση και τον σεβασμό ακόμη και προς τους πλανεμένους.
Η φράση αυτή φαίνεται να προέρχεται από δευτερογενείς ή ψευδοπατερικές πηγές, που συχνά κυκλοφορούν σε πολεμικούς αντιπαπικούς κύκλους, χωρίς αυθεντική σύνδεση με τον Άγιο. Αντιθέτως, το εξής αυθεντικό απόσπασμα από το έργο του «Περί των Αιρέσεων και των Αιρετικών» αποκαλύπτει το πνεύμα του:
«Ο μη αγαπών τους ετεροδόξους επίσκοπος, ο μη και υπέρ αυτών εργαζόμενος, από ψευδούς κινείται ζήλου και εστερημένος εστίν αγάπης· διότι όπου η αγάπη, εκεί και η αλήθεια και το φως, ο δε ψευδής ζήλος και η πεπλανημένη δόξα εξελέγχονται υπό του φωτός και της αγάπης και αποκρούονται.»
Αυτό είναι το γνήσιο πνεύμα του Αγίου Νεκταρίου: η αλήθεια της πίστης δεν αποκόπτεται από την αγάπη, και ο διάλογος με τους ετεροδόξους δεν πρέπει να διεξάγεται με φανατισμό, αλλά με φιλανθρωπία και επιείκεια. Η φράση αυτή διαψεύδει ρητά τις αποδιδόμενες στον Άγιο απόψεις περί αιώνιας καταδίκης των παπών. Ο Άγιος δεν συνέδεε την υπεράσπιση της Ορθοδοξίας με την καταδίκη των ανθρώπων, αλλά με τον φωτισμό και τη σωτηρία όλων.
Ακόμη όμως και αν υποθέταμε, χάριν συζήτησης, ότι το απόσπασμα ήταν αυθεντικό, η φράση «θα κολάζονται… ίσως και αιωνίως» εγείρει σοβαρά θεολογικά ζητήματα:
• Η κρίση ανήκει μόνο στον Θεό. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν προδικάζει την αιώνια τύχη κανενός, ούτε αιρετικού. Οι Πατέρες, όπως ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Μέγας Αθανάσιος, απηύθυναν κάλεσμα μετάνοιας, όχι προσωπικής καταδίκης.
• Καταδικάζονται οι πλάνες, όχι τα πρόσωπα. Η Εκκλησία απορρίπτει εσφαλμένες διδασκαλίες, αλλά προσεύχεται για τους φορείς τους ως πλανεμένους αδελφούς.
Ως εκ τούτου, ακόμη και με το «ίσως», μια τέτοια φράση δεν συμβιβάζεται με την ορθόδοξη θεολογία της σωτηρίας, ούτε με το πνεύμα του ίδιου του Αγίου.
Σε ανάλογο ύφος, συναντούμε και τη φράση: «οι τοιούτοι πάπες, οίτινες εγένοντο οι κακοί δαίμονες της Ανατολικής Εκκλησίας και του Ελληνικού Έθνους». Εδώ εντοπίζεται μια ρητορική υπερβολή, που ξεπερνά τα όρια της θεολογικής αντιπαράθεσης και φτάνει στη δαιμονοποίηση προσώπων. Μια τέτοια φρασεολογία δεν συνάδει με την οικουμενικότητα και την εσχατολογική ελπίδα της Εκκλησίας.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ευθύνη να απορρίπτει τέτοιες εκφράσεις όταν χρησιμοποιούνται ως δήθεν θεολογικά θεμελιωμένες, ακόμα κι αν ειπώθηκαν σε ιστορικά φορτισμένο περιβάλλον.
Ο Άγιος Νεκτάριος δεν είναι Άγιος επειδή υπήρξε αλάθητος στις θεολογικές του διατυπώσεις, αλλά επειδή αγίασε με την ταπείνωση, την πραότητα και την αγάπη του. Όταν σήμερα αναπαράγονται λόγια του έξω από το πνεύμα της αγιότητάς του – δηλαδή με εμπάθεια και ρητορική αποκλεισμού – αυτό δεν τον τιμά.
Η Μελέτη περί των αιτιών του Σχίσματος, που συνέγραψε στο τέλος του 19ου αιώνα, πρέπει να διαβάζεται ως μαρτυρία μιας εποχής εντάσεων και πολιτικών πιέσεων. Δεν είναι δόγμα, ούτε κριτήριο σωτηρίας. Η Ορθοδοξία οφείλει σήμερα να στηρίζεται στη θεολογία της αγάπης, στην εκκλησιολογική ταπείνωση και στην ελπίδα ότι κάθε άνθρωπος είναι μέσα στο πεδίο της σωτηρίας.

Ανώνυμος είπε...

Οργασμός παπολογίας!

Ανώνυμος είπε...

Βρήκα χρόνο και διάβασα το άρθρο σας εδώ. Σας συγχαίρω. Μου είχε προξενήσει εντύπωση διότι είδα απαντήσεις με άρθρα άλλων καλών αρθρογράφων σε άλλα site και θεώρησα σκόπιμο αφού το είδα εδώ να το διαβάσω και μετά να δω τις πολεμικές ανταποκρίσεις εν Χριστώ κατά τα άλλα αδελφών σας. Δεν συμφωνώ με τα όσα σας γράφουν αλλά και δεν έχω σκοπό να ασχοληθώ μαζί τους αφού ρίχνουν μπαρουτιές στον αέρα χωρίς σκάγια. Τελευταίο άφησα να διαβάσω ένα κατεβατό από μια υποεπιτροπή μητροπόλεως και σκέφτηκα αυτός ο μητροπολίτης αφού ο πρώτος που έγραφε αποτειχίστηκε, ο άλλος πήγε σε νησιωτική μητρόπολη για να βαρά στην θάλασσα που περιβρέχει την μητρόπολη την νέα, γιατί το έχει το γραφείο αυτό. Είναι σωστό να κτυπά έστω και με άσφαιρα πυρά ένα κληρικό αφού αυτοί δεν είναι αγαπολόγοι όπως δηλώνου αλλά βέρα Ορθόδοξοι. Αν κάτι δεν αφήνει τους Ορθόδοξους να «πάνε μπροστά», είναι ασφαλώς η διχόνοια. Τους αφιερώνω αυτά που λέει ο εθνικός μας ποιητής (είναι οι στίχοι 144-150 από το ποίημά του «Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν»
Ἡ Διχόνοια ποὺ βαστάει
Ἕνα σκῆπτρο ἡ δολερή·
Καθενὸς χαμογελάει,
Πάρ' το, λέγοντας, καὶ σύ.

Κειὸ τὸ σκῆπτρο ποὺ σᾶς δείχνει
Ἔχει ἀλήθεια ὡραία θωριά·
Μὴν τὸ πιάστε, γιατὶ ρίχνει
Εἰσὲ δάκρυα θλιβερά.

Ἀπὸ στόμα ὁποὺ φθονάει,
Παλληκάρια, ἂς μὴν ’πωθῆ,
Πῶς τὸ χέρι σας κτυπάει
Τοῦ ἀδελφοῦ τὴν κεφαλή.

Μὴν εἰποῦν στὸ στοχασμό τους
Τὰ ξένα ἔθνη ἀληθινά:
Ἐὰν μισοῦνται ἀνάμεσό τους
Δὲν τοὺς πρέπει ἐλευθεριά.

Τέτοια ἀφήστενε φροντίδα·
Ὅλο τὸ αἷμα ὁποὺ χυθῆ
Γιὰ θρησκεία καὶ γιὰ πατρίδα
Ὅμοιαν ἔχει τὴν τιμή.

Στὸ αἷμα αὐτό, ποὺ δὲν πονεῖτε
Γιὰ πατρίδα, γιὰ θρησκειά,
Σᾶς ὁρκίζω, ἀγκαλισθῆτε
Σὰν ἀδέλφια γκαρδιακά.

Πόσον λείπει, στοχασθῆτε,
πόσο ἀκόμη νὰ παρθῆ·
Πάντα ἡ νίκη, ἂν ἑνωθῆτε,
Πάντα ἐσᾶς θ' ἀκολουθῆ.

Ανώνυμος είπε...

Εύγε κύριε Ρόδη. Το απόσπασμα που παραθέσατε αποστομώνει πολλούς.

Ανώνυμος είπε...

« Ο Άγιος ουδέποτε χρησιμοποίησε ύφος εμπάθειας ή αιώνιας καταδίκης προσώπων, και αντίθετα διακρίνεται για την πραότητα, την ταπείνωση και τον σεβασμό ακόμη και προς τους πλανεμένους.
.......
Αυτό είναι το γνήσιο πνεύμα του Αγίου Νεκταρίου: η αλήθεια της πίστης δεν αποκόπτεται από την αγάπη, και ο διάλογος με τους ετεροδόξους δεν πρέπει να διεξάγεται με φανατισμό, αλλά με φιλανθρωπία και επιείκεια.»

Αὐτά καταθέτει στό σχόλιό του ὁ ἀγαπητός κ.Αλέξανδρος Νικολάου.
Καί μέ αὐτή του τήν τοποθέτηση δίνει τήν ἀπάντηση καί λύνεται ή ἀπορία καί τῶν πιό δύσπιστων, στό ἐρώτημα πού ἀναφύεται ἀπό τό κείμενο τοῦ σεβαστοῦ π. Θεοδοσίου, στόν ἄν δηλαδή οἱ «Δυτικοί ἀδελφοί μας» εἶναι ἑτερόδοξοι ἤ ὄχι.
Τόν εὐχαριστοῦμε.
Θεόδωρος Σ.

Ανώνυμος είπε...

Μέσα στα τόσα σοβαρά άρθρα που γράφονται για τους Πάπες, ας καταθέσουμε μία χιουμοριστική γνώμη του Οσίου Παισίου

https://orthodoxoiorizontes.gr/Paterika_keimena/Osios_Paisios_o_Agioreiths/O_Agios_Paisios_kai_o_alathitos_Papas.htm

Ανώνυμος είπε...

Αντί άλλης απαντησεως
https://www.osotir.org/2025/05/02/o-thanatos-tou-papa/

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα η Εκκλησία τιμά την μνήμη των Οσιομαρτύρων Πατέρων της Μονης Ιβήρων.
Τό έτος 1278 ο Αυτοκράτωρ Μιχαήλ Η' Παλαιολόγος με την συμπαράσταση του Λατινόφρονος Πατριάρχου Ιωάννη Βέκκου προσπάθησε να επιβάλλει την ένωση με τπους Λατίνους.
Συνάντησε όμως αντίδραση από Κληρο καί λαό καί έλαβε μέτρα εναντίον τους, 'οπως βαρειές φορολογίες, κατασχέσεις, δημόσιες τιμωρίες, κλπ.
Ιδιαιτέρως αντέδρασαν οι Αγιορείτες Μοναχοί της Μονής Ιβήρων, με αποτέλεσμα να σταλεί στρατιωτικό άγημα στο Αγιον Ορος, να τούς συλλάβει και νά τούς πνίξει στη Θάλασσα.
Η Εκκλησία τιμά την μνήμη τους την 13 Μαίου.
(Εχει ιδιαίτερη σημασία να τιμώνται τέτοιοι Μάρτυρες, ειδικά στη σημερινή εποχή, που η Φιλοπαπική προπαγάνδα μαίνεται καί πολεμά την Ορθοδοξία καί εκ τών έσω.)

Ανώνυμος είπε...

Χριστός Ανέστη!
Ευσεβείς πόθοι του 7,49 μμ «Ἄν, ὡστόσο, ὁ θάνατος τοῦ Πάπα συν­τελέσει, ὥστε νὰ μὴν πραγματοποιηθεῖ ἡ σχεδιαζόμενη κοινὴ ἐκδήλωση στὴ Νίκαια γιὰ τὰ 1.700 χρόνια ἀπὸ τὴν Α΄ Οἰκουμενικὴ Σύνοδο, αὐτὸ θὰ εἶναι μεγάλο κέρδος. Θὰ ἀποφευχθεῖ ἔτσι ἕνα θέατρο, ποὺ θὰ καλλιεργοῦσε ψευδαίσθηση ἑνότητος, ἐνῶ θὰ ἐνίσχυε τὴν προωθούμενη ἕνωση στὴν πράξη.
Ὁ Κύριος ἂς προστατεύει τὴν Ὀρθοδοξία μας!» που δεν θα τους εισακούσει ο Κύριος της Δόξης διότι Αυτός διαφορετικά ευλογεί από τις σκέψεις της Μαυρομιχάλη και των ολίγων συνεργατών τους.
Ο νέος Επίσκοπος Ρώμης Πάπας Λέων 14ος σε συνέντευξη σε δημοσιογράφους στο Άστυ του Βατικανού δήλωσε ότι θα πάει…..
‘’Η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα πραγματοποιηθεί, την ετοιμάζουμε”, δήλωσε ο πάπας Λέων ΙΔ’, κατά την σημερινή συνάντησή του με τον Τύπο.
Πρόκειται για την συνάντηση που είχαν συμφωνήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο μακαριστός πάπας Φραγκίσκος για τις 26 Μαΐου στην Νίκαια της Μικράς Ασίας, επ’ ευκαιρία των 1.700 χρόνων από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο.
Ο νέος ποντίφικας ωστόσο δεν διευκρίνισε, αν πρόκειται θα υπάρξει μικρή αναβολή, για πρακτικούς λόγους, ή αν θα μεταβεί κανονικά στην Νίκαια σε δύο εβδομάδες.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναμένεται πάντως να μεταβεί στην Ρώμη την ερχόμενη Κυριακή, 18 Μαΐου, για την ενθρόνιση του νέου Πάπα και να έχει ιδιαίτερη συνάντηση μαζί του.’’
Αληθώς Ανέστη!
π. Νεόφυτος

Ανώνυμος είπε...

«...δεν θα τους εισακούσει ο Κύριος της Δόξης διότι Αυτός διαφορετικά ευλογεί...»

Σέβαστέ π. Νεόφυτε, Χριστός Ἀνέστη!
Ἐπί τοῦ ἀνωτέρω σχολίου σας ἐπιτρέψτε μου νά θέσω κάποια ἐρωτήματα:

Ἄραγε, γιατί ὁ Κύριος δέν εἰσάκουσε καί δέν εὐλόγησε τήν προμελετημένη καί προγραμματισμένη ἐπίσκεψη τοῦ Πάπα Φραγκίσκου στή Νίκαια, προκειμένου συνεορτάσει τήν ἐπέτειο γιά τήν Α΄ Οἰκουμενική Σύνοδο, ἀλλά ματαίωσε τά σχέδια του καθώς καί τήν πρόθεσή του γιά θέσπιση νέου Πασχαλίου Κανόνα πού θά καθορίζει τά περί κοινοῦ ἑορτασμοῦ τοῦ Πάσχα μεταξύ Ὀρθοδόξων καί Παπικῶν, κατά παράβαση τῶν Θείων καί Ἱερῶν Κανόνων;
Πῶς ἐρμηνεύετε αὐτή τήν ἄνωθεν ἀκύρωση τή δεδομένη χρονική στιγμή λαμβάνοντας δέ ὑπόψη σας καί τίς ἀρνητικές τοποθετήσεις, ἀντιδράσεις καί προσευχές τῶν εὐσεβῶν χριστιανῶν περί ματαίωσης αὐτῶν τῶν σχεδίων;

Σεβαστέ π. Νεόφυτε, μήπως δέν «ἀκοῦμε» καί δέν λαμβάνουμε τά μηνύματα τοῦ Κυρίου;
Μήπως δέν μᾶς ἐλέγχει καί δέν μᾶς λέει τίποτε ὁ λόγος Του :
«ὑποκριταί, τὸ μὲν πρόσωπον τοῦ οὐρανοῦ γινώσκετε διακρίνειν, τὰ δὲ σημεῖα τῶν καιρῶν οὐ δύνασθε γνῶναι;» (Ματθ. ιστ΄3);

Κι ἕνα ἀκόμη ἐρώτημα πού προκύπτει ἀπό τήν παραπάνω τοποθέτησή σας, εἶναι τό πῶς εἶστε τόσο βέβαιος καί μιλᾶτε μέ τόση σιγουριά ὅτι ὁ Κύριος δέν θά εἰσακούσει τίς προσευχές καί τίς ἱκεσίες πού γίνονται γιά νά μήν ἐπιτευχθεῖ κάτι πού ἀντιβαίνει στούς Ἱερούς Κανόνες;
Προγνωρίζετε ἤ μήπως καί προκαταλαμβάνετε τίς ἀποφάσεις καί τό θέλημα τοῦ Κυρίου;

Πάντως, ἐμεῖς, πού θέλουμε νά λεγόμαστε πιστοί χριστιανοί κι ὄχι χλιαροί καί ἀδιάφοροι, ἀνεξαρτἠτως τοῦ πώς θά ἐνεργήσει ὁ Κύριος, ὀφείλουμε πέραν ἀπό τίς ὅποιες σύννομες ἀντιδράσεις μας καί διαμαρτυρίες, ἀδιαλείπτως νά προσευχόμαστε καί νά ζητᾶμε τήν παρέμβαση Του γιά θέματα πού ἅπτονται τῆς Ἐκκλησίας Του καί ἐνέχουν τόν κίνδυνο διάσπασης τῆς ὑφιστάμενης ἑνότητος τοῦ Ἑκκλησιαστικοῦ Σώματος, σύμφωνα καί μέ τήν παρότρυνση τοῦ Ἁγίου Ἀρσενίου τοῦ Καππαδόκη, ὅπου νουθετοῦσε κι ἔλεγε:
«Ὅταν οἱ ἄνθρωποι δέν παίρνουν ἀπό λόγια, κλεῖστε τό στόμα σας σ’αὐτούς κι ἀνοίξτε το στό Θεό!»
Μέ σεβασμό,
Θεόδωρος Σ.

Αλέξανδρος Νικολάου είπε...

Αγαπητέ κ. Θεόδωρε Σ. Καταρχάς να σας ευχαριστήσω για τον καλό και επαινετικό σας λόγο στο προηγούμενο σχόλιο μου. Φοβάμαι ότι το παρόν σχόλιο μου δεν θα τύχει της ίδιας ευμενούς διαθέσεώς σας αλλά πιστεύω (όπως και εσείς είμαι σίγουρος) ότι προέχει το να είμαστε χρήσιμοι παρά αρεστοί.
Στο σχόλιο σας στον π. Νεόφυτο υπαινιχθήκατε ότι ο θάνατος του μακαριστού Φραγκίσκου εντάσσεται στο σχέδιο του Θεού να ματαιώσει την προσπάθεια κοινού εορτασμού του Πάσχα.
Πρώτα απ’ όλα, είναι πράγματι δυνατό να πιστεύουμε ότι ο Θεός «προσβάλλεται» επειδή δύο χριστιανικές Εκκλησίες — με κοινή πίστη στην Ανάσταση και τον Τριαδικό Θεό — εξετάζουν τη δυνατότητα να εορτάσουν μαζί το Πάσχα; Ο Θεός που προσευχήθηκε «ἵνα ὦσιν ἕν» (Ιω. 17,21), ο Θεός της ειρήνης και της συμφιλίωσης, είναι ο ίδιος που «πάντας ἀνθρώπους θέλει σωθῆναι». Η ενότητα που αναζητείται — ακόμη και συμβολικά, με έναν κοινό εορτασμό της Ανάστασης — δεν είναι υποχώρηση στην αλήθεια, αλλά έκφραση αγάπης και ταπείνωσης. Ασφαλώς θα γνωρίζετε ότι οι καθολικοί στην Ελλάδα και την Κύπρο εορτάζουν το Πάσχα μαζί με τους ορθόδοξους ακολουθώντας το Ιουλιανό ημερολόγιο καθώς και οι Ελληνοκαθολικοί (Ουνίτες) της Ουκρανίας. Επίσης η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Φιλανδία συνεορτάζει το Πάσχα με τους Δυτικούς αδελφούς ακολουθώντας το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Για να μην αναφέρω ότι σχεδόν όλες οι ελληνόφωνες εκκλησίες εορτάζουν τα Χριστούγεννα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί θάνατος ή άλλη θεϊκή παρέμβαση που να δείχνει δυσαρέσκεια με αυτή την πρακτική.
Αλλά ας υποθέσουμε, έστω προς στιγμήν, ότι πράγματι ο Θεός ήθελε να κάνει ένα statement σε επίπεδο κορυφής εκδηλώνοντας τη «δυσανασχέτησή» του με αυτή την πρωτοβουλία. Γιατί λοιπόν θα τιμωρούσε τον Πάπα και όχι τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος ήταν ο εμπνευστής και κύριος υποστηρικτής της συνάντησης στη Νίκαια; Δεδομένου μάλιστα ότι δεν πρόλαβε να ταφεί ο προηγούμενος Πάπας και ήδη ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την πρόθεση να προσκαλέσει τον διάδοχό του στη Νίκαια. Συνεπώς ο προσκαλών έχει μεγαλύτερη ευθύνη και το «λογικό» είναι η θεϊκή μήνις να πέσει στην κεφαλή του Οικουμενικού Πατριάρχη και όχι του πρσκαλούμενου Πάπα. Άρα σύμφωνα με τη δική σας προσέγγισή να περιμένουμε σύντομα δεύτερο Κονκλάβιο;
Για να σοβαρευτούμε, αν αρχίσουμε να διαβάζουμε τις ασθένειες και τους θανάτους ως θεϊκά σημάδια έγκρισης ή απόρριψης, τότε δεν οδηγούμαστε σε πνευματική διάκριση αλλά σε επικίνδυνη ερμηνευτική αυθαιρεσία. Αυτός ο τρόπος σκέψης θυμίζει μάλλον παλαιοδιαθηκικές ή ακόμη και ειδωλολατρικές αντιλήψεις περί θεϊκής οργής, παρά το πνεύμα της Καινής Διαθήκης.
Ο Θεός δεν είναι επιλεκτικός εκτελεστής των ανθρώπινων σχεδίων. Δεν αφαιρεί ζωές για να επικυρώσει ποιος έχει δίκιο σε εκκλησιαστικά ζητήματα. Ο θάνατος ενός ανθρώπου — ακόμη κι αν είναι Πάπας ή Πατριάρχης —δεν είναι αφορμή για θεολογική πανηγυρική ερμηνεία, ούτε πεδίο επιβεβαίωσης των θέσεων μας.
Η θεολογία της Εκκλησίας δεν ευνοεί την κατανόηση της ιστορίας μέσω τιμωρητικής θεοδικίας.
Ας προσέχουμε λοιπόν όλοι — ανεξαρτήτως πλευράς — να μη μιλάμε για το θέλημα του Θεού σαν να το γνωρίζουμε εξ αρχής. Ας είμαστε φειδωλοί στα συμπεράσματα και πλούσιοι στην προσευχή. Και, κυρίως, ας μη χρησιμοποιούμε το όνομα του Θεού για να προωθήσουμε τις φοβίες μας, ακόμη κι αν αυτές είναι καλοπροαίρετες.
Με σεβασμό
ΑΝ

Αθανάσιος Κοταδάκης είπε...

Απορώ πώς σε ένα γραπτό τόσο ρεαλιστικό, τα πράγματα με το όνομά τους σαν αυτό του π. Θεοδοσίου-ενδεικτικά. «Πέρασαν χρόνια χωρίς να λέμε καλημέρα. Ο φανατισμός έγινε κύρος αληθείας και γνησιότητας. Αμφοτερόπλευρα. Τώρα και προς τρίτον. (Προτεσταντισμός… διαιρούμενος). Ο δαιμονικός χορός καλά κρατεί. Ο ένας για τον άλλον πιστεύει ότι θα πάει ο… άλλος σίγουρα στην κόλαση. Ο κοινός Χριστός δεν “καταφέρνει” να συγκρατήσει την αμετροέπεια θεολογικών ανοησιών αποκλειστικότητας. Κάποιοι όντως “μέτοχοι” του Αγίου Πνεύματος δεν εισακούονται, και μάλλον βλέπονται με καχυποψία προδίδοντος», συν τα του Αγίου Σιλουανού, ας μου συγχωρεθεί πιο συν τα «του άρρωστου»-μπορούν να γράφονται σχόλια σαν αυτό του με ψευδώνυμο Θεόδωρος Σ. Φαίνεται ότι ο διάβολος δουλεύει-λαϊκά, «μας δουλεύει»-με «γαλατική ευγένεια» μάλιστα, «ως άγγελος φωτός»-2Κο.11,14. Και για να γίνει αντιληπτό το «χαίρε βάθος-σκότος αμέτρητο» αυτής της «αγγελοφωτίας», θυμάμαι και σημειώνω κάτι που μου είπε παλιός φίλος και αγαπητός. «Ο πατέρας μου, λέει, είδε σε όνειρο το διάβολο ντυμένο ως Πάπα» ! Και ότι «απ’ όταν μου το είπε, μέσα μου το κρατώ σαν ιερή παρακαταθήκη». Έχω όμως και δεν αντέχω θα το πω, πρόσφατο και πολύ πιο ωμό από παραπλήσιο πρόσωπο «πνευματικό». «Επειδή, λέει, ο μακαριστός Χριστόδουλος έφερε στην Ελλάδα τον Πάπα, ο Θεός του φύτεψε έναν καρκίνο, και τον πήρε από δω» ! ΥΓ. Δεν ξέρω αν ο π. Νεόφυτος μπορεί να γράψει κάτι παραπάνω για κείνο το. «της Μαυρομιχάλη και των ολίγων συνεργατών τους». Αθανάσιος Κοτταδάκης

Ανώνυμος είπε...

Δεν ήξερα ότι είστε σε θέση να γνωρίζετε και πώς ευλογεί ο Θεός. Κύριε ελέησον.

Ανώνυμος είπε...

Να πείτε ξεκάθαρα όσοι επιθυμείτε την ένωση πώς την εννοείτε και με ποιες προϋποθέσεις τη δέχεστε.

Ανώνυμος είπε...

«τίς γὰρ ἔγνω νοῦν Κυρίου; ἢ τίς σύμβουλος αὐτοῦ ἐγένετο;»
(Ρωμ. ια΄34)

Ἀγαπητέ κ. Ἀλέξανδρε Νικολάου, ἐπιτρέψτε μου νά σᾶς παραθέσω ἕνα χωρίο ἀπό τήν Καινή Διαθήκη ἀπό τήν παραβολή μέ τόν ἄδικο κριτή καί τή χήρα πού ζητοῦσε τό δίκιο της, ὅπου ὁ Κύριος στός τέλος τῆς παραβολῆς, ὡς ἐπιμύθιο ἐκφράζει ἕνα προβληματισμό:

«ὁ δὲ Θεὸς οὐ μὴ ποιήσῃ τὴν ἐκδίκησιν τῶν ἐκλεκτῶν αὐτοῦ τῶν βοώντων πρὸς αὐτὸν ἡμέρας καὶ νυκτός, καὶ μακροθυμῶν ἐπ᾿ αὐτοῖς;
λέγω ὑμῖν ὅτι ποιήσει τὴν ἐκδίκησιν αὐτῶν ἐν τάχει. πλὴν ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἐλθὼν ἆρα εὑρήσει τὴν πίστιν ἐπὶ τῆς γῆς;» (Λουκ.ιη΄ 7-8).

Ἑρμηνεία Ἰωάννου Κολιτσάρα
7. Ἀφοῦ λοιπὸν ἐκεῖνος, ἀσεβὴς καὶ ἀναιδής, ἐδέχθηκε ἐπὶ τέλους τὴν αἴτησιν τῆς χήρας, ὁ Θεὸς ὁ πανάγαθος καὶ δίκαιος δὲν θὰ ἀποδώσῃ τὸ δίκαιον εἰς τοὺς ἐκλεκτούς του, οἱ ὁποῖοι φωνάζουν πρὸς αὐτὸν μὲ τὰς προσευχάς των ἡμέραν καὶ νύκτα, ἔστω καὶ ἂν εἰς πολλὰς περιστάσεις δὲν ἀπαντᾷ ἀμέσως ἀλλὰ ἀναβάλλει (μὲ τὸν σκοπὸν αὐτοὺς μὲν νὰ στηρίξη εἰς τὴν πίστιν, τοὺς δὲ ἀδικοῦντας νὰ καλέσῃ εἰς μετάνοιαν;)
8. Σᾶς διαβεβαιώνω, ὅτι ὁ Θεὸς γρήγορα θὰ ἀποδώσῃ τὸ δίκαιον εἰς τοὺς ἐκλεκτούς του καὶ θὰ τιμωρήσῃ τοὺς ἀδικοῦντας, ἐὰν δὲν μετανοήσουν. Ἀλλά, ὅταν ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἔλθῃ διὰ νὰ ἀποδώσῃ δικαιοσύνην, ἆρά γε θὰ εὔρῃ εἰς τοὺς ἀνθρώπους αὐτὴν τὴν ζωντανὴν πίστιν, ποὺ θὰ τοὺς ἐνισχύῃ, ὥστε νὰ μὴ ἀποκάμνουν εἰς τὴν προσευχήν;»

Ὅπως βλέπετε ἀγαπητέ κ. Ἀλέξανδρε καί στό «πνεύμα της Καινής Διαθήκης» καί μάλιστα διά στόματος Κυρίου ἔχουμε «παλαιοδιαθηκικές ή ακόμη και ειδωλολατρικές αντιλήψεις περί θεϊκής οργής» ὅπως χαρακτηριστικά τίς ἀποκαλεῖτε.
Κι ὄχι μόνο αὐτό, ἀλλά ὁ Ἴδιος ὁ Κύριος ἀναρωτιέται καί ἐκφράζει τήν ἀνησυχία Του μήπως ἐρχόμενος δέν μᾶς βρεῖ μέ αὐτή τή θερμή καί ζωντανή πίστη ἀλλά ἀποκαμωμένους καί παραδομένους στή ραθυμία.

Ἀγαπητέ κ. Ἀλέξανδρε, ὁ Κύριος θέλει νά εἴμαστε ἀγωνιστές σάν τήν χήρα τῆς παραβολῆς.
Δέν μᾶς θέλει ὀκνηρούς καί ἀδιάφορους ἀλλά γρηγοροῦντες καί ἀγωνιζόμενους ὑπέρ τῆς Πίστεως μας.
Ἐξάλλου ὁ Ἴδιος ἀποζητεῖ αὐτή τήν ἄγρυπνη ἐνασχόληση ὄχι γιά ὑλικά πράγματα ἀλλά γιά πνευματικά, γιά τήν Πίστη μας, ἐφιστῶντας μας ἰδιαιτέρως τήν προσοχή λέγοντας:
«Προσέχετε δὲ ἀπὸ τῶν ψευδοπροφητῶν, οἵτινες ἔρχονται πρὸς ὑμᾶς ἐν ἐνδύμασι προβάτων, ἔσωθεν δέ εἰσι λύκοι ἅρπαγες.» (Ματθ. ζ΄15).

Ἀγαπητέ κ. Ἀλέξανδρε, ὡς πιστοί χριστιανοί δέν θέλουμε τό κακό κανενός, ἀντιθέτως προσευχόμαστε ὁ Θεός νά φωτίζει τόν κόσμο Του ἅπαντα καί νά τόν ὁδηγεῖ στή σωτηρία.
Παράλληλα όμως καί χωρίς νά προκαταλαμβάνουμε τό θέλημά Του, προσευχόμαστε καί ζητᾶμε τήν προστασία Του καί τή ματαίωση τῶν σχεδίων, ὅσων ἀντιβαίνουν στά θέσμια καί τίς Παραδόσεις τῆς Ἐκκλησίας μας.
Ὅσο γιά τό πότε καί τό πῶς θά «ποιήσῃ τὴν ἐκδίκησιν τῶν ἐκλεκτῶν αὐτοῦ τῶν βοώντων πρὸς αὐτὸν ἡμέρας καὶ νυκτός» μόνο Ἐκεῖνος τό γνωρίζει.
Ἐμεῖς, ὀφείλουμε νά διατηροῦμε μέσα μας αὐτή τήν θερμή πίστη καί τό ἀνύστακτο ἐνδιαφέρον γιά τήν «ἅπαξ παραδοθείσῃ τοῖς ἁγίοις» ( Ἰουδ. α΄3) Ὀρθόδοξη Πίστη μας.
Μέ ἐκτίμηση
Θεόδωρος Σ.

Δημήτρης Ρόδης είπε...

Ομιλεί ο Άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ:

Οι πατέρες διδάσκουν να φυλάξομε την Ορθόδοξον Θεωρία. Και να μην παρελκύσουμε απο αυτήν.

Και τώρα με την Οικουμενικήν κίνηση... και οι επιστήμονες θεολόγοι, θέλουν δηλαδή, έχουν πάθει... να αφαιρέσουν τον απόλυτο χαρακτήρα απο την διδασκαλία της Εκκλησίας, σαν να είναι τα πάντα ''σχετικά''...

Και αυτός ο πόλεμος με τον σημερινόν κόσμον, που δεν είναι Ορθόδοξος, και τούτο που μας μένει δηλαδή με αυτό το πράγμα... Είμαστε μικρή αδελφότητα, ζούμε μεταξύ των αλλοθρήσκων...

Είναι ανάγκη να γνωρίσουμε τι πιστεύουμε, και πως πιστεύουμε, γιατί είμαστε Ορθόδοξοι ...

Mικρό απόσπασμα (50:00 - 53:00) απο το βίντεο: Ὁ Γέροντας Σωφρόνιος Ζαχάρωφ † 11 Ιουλίου 1993 ὁμιλεῖ γιὰ τὴ ζωή του https://youtu.be/cbsSGrrb8Kw

Μερική απομαγνητοφώνηση Δημήτρης Ρόδης

(Διότι εχω κουραστεί αφόρητα με την προπαγάνδα: ''Δεν το είπε αυτό ο Άγιος''...)

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμην, αλλά εσείς πώς γνωρίζετε, ότι ο Θεός συμφωνει με τον Πάπα, όταν ολόκληρη χορεία Αγίων λέει το αντίθετο ;

Alexander είπε...

Αγαπητέ κ. Θεόδωρε Σ. Για την βιβλική σημασία της λέξης ‘εκδίκηση’ σας παραπέμπω στο Λεξικό Βιβλικής Θεολογίας του Dufour, 1980 (μετφ, Αγγουρίδης Σ. και συν.) όπου στο λήμμα «εκδίκηση», σελ. 327 αναφέρει τα εξής: «Εκδικούμαι, σημαίνει στη σημερινή γλώσσα τιμωρώ μια προσβολή, ανταποδίδοντας στον άλλον το κακό που έκανε. Στη γλώσσα της Βίβλου, η εκδίκηση σημαίνει πριν από όλα, την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, μια νίκη πάνω στο κακό»
Αναφέρεστε στην παραβολή του άδικου κριτή και στην υπόσχεση του Κυρίου ότι θα αποδώσει το δίκαιο στους εκλεκτούς Του. Όμως η λέξη «ἐκδίκησις» στην ευαγγελική περικοπή (Λουκ. 18,7) δεν έχει το στενό, ανταποδοτικό περιεχόμενο που της δίνουμε σήμερα, αλλά δηλώνει την αποκατάσταση του δικαίου — και όχι την εξόντωση του “άλλου”. Στην κοινή ελληνική της εποχής, η λέξη "ἐκδίκησις" είχε ευρύτερη σημασία από τη σημερινή "εκδίκηση". Συχνά σήμαινε την απόδοση δικαιοσύνης και την αποκατάσταση της τάξης. Γι' αυτό και σε πολλές σύγχρονες μεταφράσεις αποδίδεται ως "δικαίωση".
Με άλλα λόγια, η "εκδίκηση" του Θεού είναι έλεος προς τον καταπιεζόμενο, όχι τιμωρία για να επιβεβαιώσουμε εμείς ότι "είχαμε δίκιο". Και σε κάθε περίπτωση, η κρίση του Θεού δεν υπόκειται σε χρονικά σχήματα και ανθρώπινους συλλογισμούς.
Αναρωτιέμαι αν η αναφορά στην παραβολή της χήρας έγινε για για να δικαιώσετε όχι την επιμονή στην προσευχή, αλλά την πίστη σε έναν Θεό που τιμωρεί με τρόπο θορυβώδη, θεαματικό και επιλεκτικό. Ο Χριστός όμως δεν μίλησε για δικαίωση με θανάτους, αλλά για πίστη που επιμένει χωρίς να αποκάμνει, ακόμη και όταν δεν βλέπει σημεία. Ας μη θεολογούμε πάνω σε μνήματα. Η Εκκλησία δεν χρειάζεται ερμηνευτές σημείων, αλλά ανθρώπους που σκύβουν στο μυστήριο του Θεού με ταπείνωση και σιγή.
Καταλήγω με ένα μικρό σχόλιο για τον κ. Ρόδη ο οποίος αν και δεν με ανέφερε με φωτογράφισε στον τελευταίο του σχολιασμό. Αντιλαμβάνομαι την κόπωση σας από την «προπαγάνδα» τού «δεν το είπε αυτό ο Άγιος», αλλά επιτρέψτε μου να πω πως η πραγματική προπαγάνδα είναι η κατά συρροή επίκληση των Πατέρων για να δικαιολογηθούν πάθη και φόβοι που δεν έχουν τίποτε το ευαγγελικό.
Με εκτίμηση,

ΑΝ

Ανώνυμος είπε...

Πρός τόν κ. Ἀλέξανδρο.
Ἀγαπητέ, νομίζω πώς στό σχόλιό μου δέν μίλησα οὔτε γιά «ἐκδίκηση» οὔτε γιά Θεό «που τιμωρεί με τρόπο θορυβώδη, θεαματικό και επιλεκτικό».
Καί γιά τήν ἀποφυγή παρεκλίσεων ἀπό τό σωστό νόημα τῶν λέξεων παρέθεσα καί τήν ἑρμηνεία.
Ὁπότε, συγγνώμη, ἀλλά τό σχόλιό σας δέν μοῦ λέει κάτι τό οὐσιαστικό.

Πρός τόν κ. Κοτταδάκη.
Ἀξιότιμε κ. Κοτταδάκη, σᾶς εὐχαριστῶ γιά τά καλά σας λόγια ἔτι μία φορά.
Ὡς ἐκ τούτου σᾶς παραπέμπω στήν κατωτέρω διεύθυνση:

https://proskynitis.blogspot.com/2011/11/12-1716.html

ἀπ’ τήν ὁποία μεταφέρω ἀποσπασματικά :

12 Νοεμβρίου 1718
Ο 'Αγ.Σπυρίδων αποτρέπει τους καθολικούς απ'το να χτίσουν αλτάριο στον ναό του!

Το 1716 οι Τούρκοι πολιορκήσανε στενά την Κέρκυρα. Πενήντα χιλ. στρατός και αρκετά καράβια κυκλώσανε το νησί και το απειλούσανε από στεριά και θάλασσα.
.......
Τα ξημερώματα όμως της ημέρας εκείνης ήταν 11 Αυγούστου του 1976, παρουσιάζεται στα βαρβαρικά στίφη ο Άγιος Σπυρίδων. Στο δεξί χέρι κρατούσε αστραφτερό ξίφος. Με θυμό τους έδιωξε και τους τρομοκράτησε.
.......

Μετά το ζωντανό, εκπληκτικό και ολοφάνερο αυτό θαύμα της νήσου από τους βαρβάρους, ο Ανδρέας Πιζάνης, πού ήτανε Ενετός, και εξουσίαζε την Κέρκυρα, θέλησε, σαν παπικός πού ήτανε, να κτίση μέσα στο Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα και παπικό «αλτάριον», δηλ. Αγίαν Τράπεζαν. Σ’ αυτό τον παρακινούσε συνεχώς και ο παπικός Επίσκοπος της νήσου.

Φανερώθηκε όμως στον Πιζάνη καθ’ ύπνον ο Άγιος Σπυρίδων και του είπε:
- Γιατί με ενοχλείς; Είναι απαράδεκτον το «αλτάριον» της ιδικής σου πίστεως εις τον Ναόν μου.
Αυτό το είπε ο διοικητής στον παπικό Επίσκοπο. Εκείνος όμως του απάντησε, ότι ήτανε φαντασία του διαβόλου, για να τον εμπόδιση από το καλόν έργον... Ο Πιζάνης πήρε από αυτό θάρρος. Διέταξε αμέσως να ετοιμάσουνε τα υλικά, τα μάρμαρα, το ασβέστι κ.λ.π. για να κτίσουν το «αλτάρι». Τα σωριάσανε έξω από το Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

Όταν είδανε αυτό οι ιερείς του Ναού και οι Έλληνες προύχονες της νήσου, στενοχωρήθηκαν. Παρουσιασθήκανε στον διοικητή Πιζάνη και τον παρακαλέσανε να το σταματήσει και να μη το κάνη αυτό το έργο. Εκείνος όμως τους είπε, ότι είναι διοικητής και είναι δικαίωμά του να το κάμει.
Τότε οι Ορθόδοξοι γυρίσανε και παρακαλέσανε θερμά τον Άγιο, να σταματήσει το ανοσιούργημα.

.......

Ο Άγιος τούς άκουσε και επενέβη αποφασιστικά και κεραυνοβόλα. Την νύχτα εκείνη ξέσπασε φοβερή θύελλα με κεραυνούς. Η θύελλα και οι κεραυνοί έπληξαν κυρίως το φρούριο «Καστέλι». Εκεί ήτανε και το διοικητήριο του Πιζάνη και οι πυριτιδαποθήκες. Αυτά έγιναν παρανάλωμα του πυρός. Από την έκρηξη σκοτωθήκανε 900 άνθρωποι, στρατιώτες και πολίτες, όλοι παπικοί, διότι απαγορεύανε να κατοικούν και να διανυκτερεύουν Ορθόδοξοι μέσα στο Κάστρο.

Ο Πιζάνης βρέθηκε νεκρός, με σφηνωμένο το λαιμό του μεταξύ δύο δοκών. Το πτώμα του παπικού Επισκόπου βρέθηκε εκτιναγμένο σε αρκετή απόσταση, έξω από το φρούριο,εκεί που χύνονταν τα απόβλητα της πόλης.
Το δε καταπληκτικότερο είναι, ότι την ίδια νύχτα και την ίδια ώρα, άλλος κεραυνός έπεσε στη Βενετία, στο μέγαρο του Πιζάνη και κατέκαψε τον ζωγραφικό πίνακα με την προσωπογραφία του Πιζάνη, χωρίς να βλάψει κανένα άλλο πράγμα.,ενώ και στον ναό του Αγίου έπεσε κάτω το καντήλι που είχε δωρήσει ο Μπιζάνης εις ανάμνησην του θαύματος της απομάκρυνσης των Τούρκων από το νησί(το σημάδι από την πτώση φαίνεται και σήμερα)
Ο φρουρός της πυριτιδαποθήκης, προ της καταστροφής, είδε τον Άγιο να τον πλησιάζει με αναμμένη δάδα, και να τον μεταφέρει, χωρίς γρατσουνιά, κοντά στην Εκκλησία του Εσταυρωμένου.»

Μέ ἐκτίμηση
Θεόδωρος Σ.

Ανώνυμος είπε...

Παίρνω αφορμή από την ερμηνεία που διδετε στην έννοια της εκδίκησης στην ευαγγελική περικοπή, για να παρατηρήσω ότι και το ίνα ωσι εν, όπως έχει .επισημάνει ο π. Ι. Ρωμανίδης, δεν έχει τη σημασία που του αποδίδουν οι υποστηρικτές της ένωσης, δλδ. ένωση ρωμαιοκαθολικών και ορθοδόξων. Αναζητήστε το χωρίο, αν σας ενδιαφέρει κι η άλλη άποψη.

Ανώνυμος είπε...

Δεν γνωρίζω από όνειρα και τα παρόμοια. Γνωρίζω όμως ότι ο Πάπας είναι αρχηγός κράτους και όπως έχουν επισημάνει άλλοι, κρειττονες εμού, η εξουσία του είναι εκκοσμικευμενη. Θα μπορούσατε σας παρακαλώ να μας διαφωτίσετε πώς μπορεί να συμβιβαστεί η ιδιότητα αυτή με τη διδασκαλία του Ιησού Χριστού; Περιοριζομαι σε αυτό για να μην κουράσω.

Alexander είπε...

Αγαπητέ κ. Θεόδωρε,

Επειδή μου επισημάνατε ότι δεν μιλήσατε για τιμωρία ή θεϊκή εκδίκηση, οφείλω να παρατηρήσω ότι η μεταγενέστερη αναφορά σας στον Άγιο Σπυρίδωνα και την «τιμωρία των Λατίνων» στην Κέρκυρα επιβεβαιώνει ακριβώς το πνεύμα που επεσήμανα στο αρχικό μου σχόλιο.

Όταν γίνεται λόγος για Αγίους που καταστρέφουν με κεραυνούς, ανατινάξεις και μαζικούς θανάτους όσους θεωρούνται θεολογικά εσφαλμένοι, τότε πράγματι μιλάμε για μια θεολογική αφήγηση θεαματικής, επιλεκτικής και τιμωρητικής παρέμβασης του Θεού. Είτε το πούμε «εκδίκηση», είτε «δίκαιη απόκριση», η ουσία δεν αλλάζει: πρόκειται για ερμηνευτικό σχήμα όπου η θεία Πρόνοια ταυτίζεται με ιστορικά πλήγματα κατά των “αλλοπίστων”.

Συνεπώς, το σχόλιό μου δεν ήταν παρερμηνεία των λέξεων σας, αλλά επισήμανση ενός ευρύτερου τρόπου σκέψης που επανεμφανίζεται — ακόμη κι όταν αλλάζει ο αφηγηματικός μανδύας.

ORTHODOXIA ORTHO είπε...

Συγνώμη μια παρεμβολή ,επειδή έχουμε κατανοήσει όχι ποια είμαι εγώ η Μαυρομιχάλη ,που παραπέμπει ποιος ήταν ο Πετρόμπεης είτε ποια οδός είναι η Μαυρομιχάλη της περιοχής του Πειραιά ...(...)..
Τιποτε από αυτά δεν είμαι !
Συγχωρήστε με!
Ξέρετε τι έχω καταλάβει;
Δεν υπάρχει μέση οδός για τον Οικουμενισμο, βασιλική οδός.
Εσείς το έχετε καταλάβει;
Αλλά είναι μονόδρομος ,πλέον.
Διότι εδώ από τις συνομιλίες και στα πιο κάτω σχόλια περί καύσης νεκρών,απορώ πως μιλούν με αυτό τον τρόπο μόνο κ μόνο επειδή είπαμε την γνώμη μας γι'αυτό που λένε οι άγιοι Πατέρες !

Φυσικά και κατάλαβα απολύτως καλά ότι για τον Οικουμενισμο δεν υπάρχουν αιρέσεις ,ενώ οι άγιοι μας Πατέρες πάρα πολλά ονόματα θα μπορούσα να πω έχουν αποφανθεί περί του οικουμενισμού και παπισμού.
Δε τα λέμε εμείς αυτά,τα έχουν πει άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν το Θείον καλύτερα!!!

Έρχονται κάποιοι και λένε πως η αγάπη είναι ανώτερη από την αίρεση,τις αιρέσεις.
Τι εστί αιρέση ;
Δόγματα που δεν είναι της Ορθοδόξου Εκκλησίας,να γίνουν !
Εμείς γνωρίζουμε ότι οι αιρέσεις απώλειας δεν έχουν σχέση με την αλήθεια.
Αλλά με το ψεύδος.
Κανένα όμως ψέμμα δεν μπορεί να σταθη μέσα στην αλήθεια λέγει η Γραφή επειδή Ο Χριστός είναι η Αλήθεια.
Τι είναι η βλασφημία κατά του Αγίου πνεύματος;
Αγάπη;
Όχι!
Τι είναι μίσος;
Τι σχέση έχει η αγάπη με το μίσος;
Εάν μισεί κανείς Τον Θεό,πως γίνεται να αγαπά τον πλησίον;
ΜΗΠΩΣ Η ΓΡΑΦΗ ΔΕΝ λέγει ότι εάν ο κόσμος σας μισεί ,εμέ έχει πρότερον μισήσει στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο;
Ομιλούν περί αγάπης.
Και ο γεροΠΑΙΣΙΟΣ έλεγε ότι μετά λύπης μου από όσους φιλενωτικους γνώρισα δεν έχουν αγάπη.
Γιατί,γιατί δεν τον έχουν αγαπήσει τον Θεό κλπ
Το ίδιο δεν λέγει και ο άγιος Νεκτάριος;
" Δύο εισι οι λόγοι του μίσους των Δυτικών ( ομιλεί περί μίσους εδώ ο άγιος) των Δυτικών κατά των ανατολικών,
Το έμφυτο μίσος του ψεύδους Κατά της Αλήθειας και το αδουλωτον του χαρακτήρος του Έλληνος.
Περί αιτιών σχίσματος βιβλίο σελ 258-9,298).
Οι ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΔΕΝ τρέφουν μίσος εναντίον των παπικών και παντός ανθρώπου.
Ο μεν άνθρωπος έργον Θεού,η δε πλάνη έργον διαβόλου και μη τ οινυν ανάμειξης τα Του Θεού και τα του Διαβόλου,ερμηνεύει ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης.,ο οποίος ερμηνεύει ορθά του Ι.Κανονες.
ΠΩΣ ΟΜΩΣ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΜΙΣΟΣ;
μήπως μισεί ουκ εκείνους ,αλλά το δόγμα αυτών;
Ου τον άνθρωπον αλλά την γνώμην αυτών!
Ποιο είναι το χρέος της προς τον πλησίον αγάπης;
Η σωτηρία της ψυχής των η κάποιο άλλο έργο φθοροποιό;!
Από κει και μετά τι άλλο να πούμε ;
Νομίζω δεν θα επανέλθω ξανά σε αυτό το ιστολόγιο.
Διότι η αγάπη είναι δύο τινά.
Προς τον Θεό και προς τους ανθρώπους.
Και δεν θέλω να κάνω κακό σε κανέναν άνθρωπο.
Ούτε ομάδα είμαι με κάποιους.
Αλλά η θλίψη μου δεν περιγράφεται .
Ευχαριστώ πολύ που με ανεχθηκατε!
Καλή δύναμη και Χριστός Ανέστη!
Έχουμε Μέγα Αρχιερέα Τον Ι.Χ!!!
ΚΑΙ κάτι άλλο,δεν ονομάζομαι Μαυρομιχάλη.
Υπαρχει Ρατσισμός και προκατάληψη.
Δεν πειράζει!
Συγχωρούμε και προχωρούμε!
Εύχομαι ο,τι καλύτερο,εν ειρήνη και ευχαριστώ τον
Κ.Αναστασιο για την φιλοξενία!-

Δημήτρης Ρόδης είπε...

Εις τον αγαπητό Alexander, και την φράση του: ''η πραγματική προπαγάνδα είναι η κατά συρροή επίκληση των Πατέρων για να δικαιολογηθούν πάθη και φόβοι που δεν έχουν τίποτε το ευαγγελικό.''

Διαβλέπετε στούς λόγους μου κάποιο ''πάθος''; Αν ναι πράγματι! Είναι η απόλυτη σιγουριά και βεβαιότητα για την αλήθεια των εξής λόγων:

''Πολύ συχνά το μέτρον της αληθείας είναι η μαρτυρία της μειοψηφίας.

Είναι δυνατόν να είναι Καθολική Εκκλησία το μικρόν ποίμνιον. Ίσως υπάρχουν περισσότεροι ετερόδοξοι παρά Ορθόδοξοι.

Είναι δυνατόν να εξαπλωθούν οι αιρετικοί παντού και να καταλήξει η Εκκλησία στο περιθώριο της Ιστορίας ή να αποσυρθεί στην έρημο.

Αυτό συνέβη κατ' επανάληψη στην Ιστορία και είναι πολύ πιθανό, να συμβεί και πάλι...

Το καθήκον της υπακοής παύει όταν ο επίσκοπος παρεκκλίνει από τον καθολικόν κανόνα, και ο Λαός έχει το δικαίωμα να τον κατηγορήσει, ακόμη δε και να τον καθαιρέσει...

Tο μέτρον της Aληθείας ~ Πρωτ. Γεώργιος Φλωρόφσκυ
Αγία Γραφή, Εκκλησία, Παράδοσις, Εκδ. Π.Πουρνάρα, Θεσσαλονίκη, σελ. 71 και 75.

Σε κάποιους σίγουρα δεν αρέσει ο λόγος... Το πρόβλημα όμως το μέγιστο είναι οτι σε κάποιους οχι απλά δεν αρέσει, αλλά δεν γίνεται καν αντιληπτό ούτε το νόημα του εξής λόγου του Αγίου Ιωάννου του Χρισοστόμου:

Ο Αντίχριστος θα εγκαστασταθεί σε όλες τις τοπικές Εκκλησίες του Ιησού Χριστού.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, μιλά για τον Αντίχριστο:

«Ποιός όμως είναι αυτός (ο Αντίχριστος); Άραγε ο Σατανάς; Βεβαίως όχι. Αλλά κάποιος άνθρωπος που θα δέχεται όλη την ενέργειά του (τού Σατανά). «Και αποκαλυφθή ο άνθρωπος», λέγει, «ο υπεραιρόμενος επί πάντα λεγόμενον Θεόν ή σέβασμα», δηλαδή ο αντίχριστος.

Διότι δεν θα φέρη μίαν ειδωλολατρικήν θρησκείαν, αλλά θα είναι (ο Αντίχριστος) ένας αντίθεος και θα καταλύσει όλους τους Θεούς και θα διατάξει να τον προσκυνούν (τον Αντίχριστο) αντί του Θεού, και θα εγκατασταθή (ο Αντίχριστος), εις τον ναόν του Θεού όχι μόνο τον εν Ιεροσολύμοις, αλλά και εις όλας τας τοπικάς χριστιανικάς Εκκλησίας.

Και «αποδεικνύοντα» , λέγει, «εαυτόν ότι εστί Θεός». Δεν είπε ότι θα ονομάζει (ο Αντίχριστος) τον εαυτό του Θεόν, αλλά ότι θα προσπαθή να αποδείξη ότι είναι Θεός. Διότι και μεγάλα έργα θα κάνη και σημεία θαυμαστά θα αποδείξη...».

(Ερμηνεία της Β' προς Θεσσαλονικείς επιστολής του Απ. Παύλου, κεφ. β' 3-12),

To να μην καταλαβαίνει κάποιος το Ευαγγέλιο το καταλαβαίνω, αλλά να μην καταλαβαίνει ούτε τις Ερμηνείες και εξηγήσεις του πλήθους των Αγίων και να βλέπει τους αιρετικούς για ''αδελφούς'' και να αγάλλεται στο άκουσμα μιας ''παγκόσμιας ένωσης των θρησκειών'' μάλλον αποτελεί ένδειξης απουσίας Ορθόδοξου βιώματος.

Χριστός Ανέστη. Εύχεστε!


Αθανάσιος Κοταδάκης είπε...

Παλιοί γνώριμοι αγαπητέ ψευδώνυμε κ. Θεόδωρε Σ., αλλά με πρόλαβε ο κ. Νικολάου και τι άλλο να πω. Ότι δεν καταλαβαίνετε αυτά που γράφετε, ή ότι κάνετε ότι δεν τα καταλαβαίνετε γιατί δεν έχετε άλλο δρόμο ή έστω στενό. Ό,τι γράφετε με πάει ίσια στα «γεράκια» που γράφει Κάλλιστος Γουέαρ, αλλά τι να γίνει, που προσθέτει ότι υπάρχουν και όχι λίγες «περιστερές». Και το παράδοξο είναι ότι, «γνήσιος ορθόδοξος» εσείς, και προτιμάτε την τακτική του «μεγάλου Ιεροεξεταστή», κοινοί ορθόδοξοι εμείς, και προτιμάμε, το φιλί του Χριστού στο μέτωπο του Ιεροεξεταστή !
Κολασμένοι για σας όλοι οι έξω από τη δική σας αντίληψη «ορθοδοξίας», πληγωμένοι του Χριστού αδελφοί για μας, λόγω «αντιστροφής της μεγάλης αντιστροφής του Χριστού», ξέρετε, εκείνης στον ανήφορο προς Ιεροσόλυμα για την τελική λύση. Όπου άρπαξε τους δικούς του όλων των αιώνων βέβαια με κείνο το. «Ουχ ούτως έσται εν υμίν». Και τη σε λίγες ώρες αιμάτινη σταυρική υπογραφή της ουσίας της όλης ιστορίας του ότι. Αληθινός χριστιανός είναι όποιος ξέρει να αγαπάει τον άλλο ! Κι αν το μπορεί μέχρι και θυσιαστικά ! Αυτή είναι «η στενή πύλη»-κρίση του Χριστού, που είναι «ο τους δικαίους αγαπών, και τους αμαρτωλούς ελεών», ή ο όντως ιατρός όσων προσφεύγουν σ’ αυτόν νιώθοντας από ελαφρά μέχρι βαριά ασθενείς» ! Πάντα τα λοιπά είναι, και ανθρώπινα, και όχι σπάνια από αφελείς μέχρι επικίνδυνες … «θεολογικές» εξυπνάδες, όχι άσχετες με τα περί ποτηρίου και πιάτου απ’ έξω καθαρού, και όχι το αντίθετο-Μτ.23,25.
Και εδώ που τα λέμε, κάτι παραπλήσια είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στους δικούς του και ενοχλήθηκαν. Και από την πλευρά των ημέτερων «γερακιών» απαξιώθηκαν, πώς μπορεί δα δυτική πηγή να αναβλύσει και σταγόνες έστω καθάριο νερό ! Όσο για την επιλογή Λέων !Δ’ του νέου Πάπα, εντύπωση μου προκάλεσε, ότι δεν επισημάνθηκε το κατά τη γνώμη μου όχι μόνο μη τυχαίο, αλλά και συμβολικό, ότι η επιλογή αυτού του ονόματος πάει ίσια στον Άγιο Επίσκοπο Ρώμης Λέοντα τον Α΄, επί του προκειμένου μάλιστα πιο πολύ για την αποφασιστικής σημασίας θεολογική συμβολή για το πρόσωπο του Χριστού !
Τέλος στην ερώτηση για την πολιτική εξουσία του εκάστοτε Πάπα-Αρχηγός Κράτους-η αρνητική παραπομπή είναι στο γνωστό. «Τα του καίσαρος, τω καίσαρι, και τα του Θεού τω Θεώ», που αρπάζει και κάποιο δικό μας. Αλλά δυστυχώς και μας ανοίγει στο τεράστιο θέμα ας πούμε του τι ιδιότυπες τυχόν διεργασίες υποθήκευσε ευρύτερα στην αντίπερα όχθη, η μετακίνηση από το Μέγα Κωνσταντίνο του κέντρου της αυτοκρατορίας από τη Δύση στην Ανατολή. Αθανάσιος Κοτταδάκης.

Ανώνυμος είπε...

Είναι αγάπη να αναπαυω κάποιον στην πλάνη του; Είναι αγάπη να τον αφήνω να παρασύρει κι εμένα στη δική του πλάνη;

Ανώνυμος είπε...

Αν ο νέος Πάπας έλαβε το όνομα του Αγίου Λέοντος Α' για να τόν τιμήση, τότε ας πράξει Ορθόδοξα όπως εκείνος, ας αφαιρέσει το Filioque από το Σύμβολο της Πίστεως.
Αν μπορούσε να επικοινωνήσει με τον Αγιο Λέοντα, θα τού τό έλεγε καί ο ίδιος.

Ανώνυμος είπε...

«ἐλεήμων ὁ Κύριος καὶ δίκαιος» (Ψαλ. 114,5)

Πρός τόν κ. Ἀλέξανδρο.
Ἀγαπητέ κ. Ἀλέξανδρε καί πάλι σᾶς τό ἐπισημαίνω καί αὐτή τή φορά σᾶς τό τονίζω, πώς δέν πιστεύω οὔτε σέ Θεό «ἐκδικητή», οὔτε σέ «έναν Θεό που τιμωρεί με τρόπο θορυβώδη, θεαματικό και επιλεκτικό» (δικά σας λόγια ἐπανέλαβα γι’αὐτό τά ἔβαλα καί σέ εἰσαγωγικά).
Διαφοροποιοῦμαι δηλαδή ἀπό τέτοιες πεποιθήσεις καί ἀπαράδεκτους χαρακτηρισμούς ὅπως καί τό ὅτι δέν ἀσπάζομαι τήν θεωρία ὅτι ὁ Θεός εἶναι μόνο ἀγάπη καί μάλιστα χωρίς ὅρια ὅπως πολλοί θέλουν νά ὑποστηρίζουν.
Ὁ Μέγας Βασίλειος ὀρθοτομεῖ: «Οὔτε ὁ ἔλεος αὐτοῦ ἄκριτος, οὔτε ἡ κρίσης ἀνελεήμων».
Πῶς λοιπόν ἐμεῖς τολμᾶμε καί διαχωρίζουμε τό ἔλεος τοῦ Θεοῦ ἀπό τήν δικαιοσύνη Του;

Ἀγαπητέ κ. Ἀλέξανδρε δέν ἔκανες λάθος στή παρατήρησή σου στό σχόλιό μου, ἀλλά ἔδωσες λάθος ἑρμηνεία.
Καί ἡ σωστή ἑρμηνεία εἶναι πώς: «Πιστεύω εἰς ἕνα Θεόν, Πατέρα, ...» ὅπως ἀπαγγέλουμε σέ κάθε λειτουργική σύναξη.
Πιστεύω σέ ἕναν Θεό «Πατέρα» μέ ὅτι πιό ἱερό, ὅτι πιό ἱδεῶδες καί ὅτι πιό περιεκτικό μπορεῖ νά περιλαμβάνει ἡ λέξη «Πατέρας» ὅπως: ἀγάπη, στοργή, ἐνδιαφέρον, ἀγωνία, παιδαγωγία, προστασία, μέ λίγα λόγια ὑποχρεώσεις ἀπέναντι στά παιδιά Του.
Κι ἔχω τήν πεποίθηση πώς ἄν βαθιά μέσα μας πιστέψουμε σέ ἕναν Θεό Πατέρα, τότε ἴσως νά καταλάβουμε καί τό ἔλεος καί τήν κρίση Του, πού στό ξεδίπλωμα τῆς ἱστορίας ἐκδηλώνονται ἄλλοτε μέ τήν μακροθυμία Του κι ἄλλοτε μέ τήν ἀπόδοση δικαιοσύνης.
Πιστεύω εἰς ἕναν Θεό, Πατέρα, ... κι ἄν ὁ Θεός Πατέρας, σέ κάποιες περιπτώσεις ἐκφράζεται «με κεραυνούς, ανατινάξεις και μαζικούς θανάτους» ἐμεῖς μόνο νά παιδαγωγούμαστε πρέπει ἀπό αὐτά καί ὄχι νά προβαίνουμε σέ ἀνοίκειους καί ἀνάρμοστους χαρακτηρισμούς.


Πρός κ. Κοτταδάκη.
Ἀξιότιμε κ. Κοτταδάκη, δέν ἔχω κάτι νά προσθέσω στό σχόλιό σας παρά μόνο πώς ἔμεινα ἔκπληκτος, γιατί δέν περίμενα νά φτάσετε νά ἰσχυριστεῖτε πώς ὁ Ἅγιος Σπυρίδων λειτούργησε ὡς «γεράκι» πού δέν ἄφησε τίς «περιστερές» νά τελειώσουν τό θεάρεστο ἔργο τους.
Συγχωρέστε με ἀλλά πῶς νά ἐξηγήσω τή φράση σας «Ό,τι γράφετε με πάει ίσια στα «γεράκια»...».

Μέ ἐκτίμηση
Θεόδωρος Σ.

Αθανάσιος Κοταδάκης είπε...

Και εμένα εκπλήττει οδυνηρά και η δικολαβική μαεστρία και η συνακόλουθη διψυχία σας αγαπητέ αδελφέ ψευδώνυμε κ. Θεόδωρε Σ. Τους Αγίους-ιδιαίτερα τον και πολιούχο του Πειραιά Άγιο Σπυρίδωνα-σέβομαι και τιμώ ως ορίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Ουδέν έτερον και «Ικανόν έστι». Όσο για τα περί φιλιόκβε της ανωνυμίας κάτω από το επώνυμο σχόλιο μου, λίγη υπομονή. Ως σεσημασμένος … «φιλοδυτικός» θα μεσολαβήσω στο νέο Πάπα να το αποσύρει, αν βέβαια αυτός που γράφει, καταλαβαίνει τι γράφει και περί τίνος πρόκειται έστω γρι! Στον έτερο ανώνυμο κλπ. θα συστήσω να ανοίξει Καινή Διαθήκη, να διαβάσει που ο Χριστός πάνω στο Σταυρό παρακαλεί τον Πατέρα, για όλους τους και «φωνασκούντες» από κάτω. «Άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι». Να πάει σε Αδελφόθεο Ιάκωβο που λέει, «πίστη χωρίς τα έργα είναι νεκρή». Να δει αν καταλαβαίνει την ευχή, που μπορεί με τα χείλη να τη λέει. «Ο μακρόθυμος, ο πολυέλεος, ο πολυεύσπλαχνος, ο τους δικαίους αγαπών και τους αμαρτωλούς ελεών». Αν όλα αυτά συμπλέουν με τα έτσι νέτα-σκέτα που διακυμβαλίζουν για την «πίστη» και την «Ορθοδοξία» ή όπερ το πιθανότερο, δε διαφέρουν από τα γνωστά «οπαδικά», πολιτικά ή ποδοσφαιρικά. Ο Χριστός-Εκκλησία-Ορθοδοξία- δεν ενδιαφέρεται για τέτοιους οπαδούς, αν κρίνει εδώ κανείς από το ερώτημα προς τους μαθητές. «Μη και υμείς θέλετε υπάγειν;»-Ιω.6,67. Αλλά για χριστιανούς που με ζωή σαν τη δική του δείχνουν ότι τον εμπιστεύονται, τουτέστιν ότι τον αγαπούν ! Αθανάσιος Κοτταδάκης

Ανώνυμος είπε...

Κι εμείς ως αμαρτωλοί το έλεος του Θεού περιμένουμε... Επιπλέον, περίμενα και κάποιες απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα που με ειλικρινές ενδιαφέρον έθεσα, προσβλέποντας στα φώτα σας. Αντί αυτού, με την απαντηση που δίνετε μοιάζει να μας κατηγοριοποιείται και να μας βάζετε και μια ταμπέλα. Κρίμα.

Ανώνυμος είπε...

Η πείρα της ζωής μάς διδάσκει, ότι υπάρχουν άνθρωποι που ποτέ δέν πρόκειται να παραδεχθούν ότι κανουν λάθος σε κάποιο ζήτημα.
Πάντοτε θα βρίσκουν τρόπους να ξεγλιστρούν, να ξεφεύγουν από τήν δύσκολη θέση που ευρίσκονται, μέ άσχετες απαντήσεις, έωλες δικαιολογίες, ειρωνία καί αρκετή περιαυτολογία για "γνώσεις" που αυτοί διαθέτουν, ενώ οι άλλοι δέν καταλαβαίνουν γρί.
Πάντως ο Κύριος έχει δηλώσει ότι "Ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται".

Alexander είπε...

Αγαπητέ κ. Θεόδωρε,

Σας ευχαριστώ για τη σαφήνεια με την οποία εκφράσατε τη θεολογική σας θέση. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορώ να μην επισημάνω τη θεμελιώδη αντίφαση που διατρέχει τα λεγόμενά σας.

Από τη μία, δηλώνετε ρητά ότι δεν πιστεύετε σε Θεό “εκδικητή”, και απορρίπτετε —ορθά— τη χονδροειδή θεολογία της τιμωρίας. Από την άλλη, σε προηγούμενα σχόλιά σας:

Υπονοείτε ότι ο θάνατος του Πάπα Φραγκίσκου μπορεί να εντάσσεται στα σχέδια του Θεού για ματαίωση μιας πρωτοβουλίας για κοινό εορτασμό του Πάσχα·

Παραθέτετε θαυματολογική διήγηση στην οποία ο Άγιος Σπυρίδων εμφανίζεται να τιμωρεί τους Καθολικούς με μαζικό θάνατο και καταστροφή·

Και πιο πρόσφατα, αποδέχεστε ρητά το ενδεχόμενο ότι ο Θεός, ως Πατέρας, ενίοτε “εκφράζεται με κεραυνούς, ανατινάξεις και μαζικούς θανάτους.”

Με σεβασμό, αλλά με ευθύτητα, δεν γίνεται να τα έχετε όλα: να απορρίπτετε τη θεολογία της τιμωρίας ονομαστικά, και την ίδια στιγμή να την επαναφέρετε μέσω παραδειγμάτων και υπονοουμένων.

Και επιτρέψτε μου ένα απλό ερώτημα, που αναδεικνύει την εγγενή ασυνέπεια αυτής της θεώρησης:

Αν ο Θεός πράγματι παρενέβη “παιδαγωγικά” το 1718 στην Κέρκυρα για να ματαιώσει την τοποθέτηση παπικού αλτάριου στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, γιατί δεν κάνει το ίδιο στον Πανάγιο Τάφο; Εκεί όπου Ορθόδοξοι και Λατίνοι συνυπάρχουν επί αιώνες και τελούν θείες λειτουργίες; Γιατί δεν κεραυνώνει το “βδέλυγμα” του Βατικανού, όπως θα έλεγε κάποιος οπαδός της ιεροεξεταστικής ανάγνωσης της ιστορίας; Ή μήπως δεν βλέπει τα βουδιστικά ιερά και τα μουσουλμανικά τεμένη που γεμίζουν τον κόσμο;

Όταν επιχειρούμε να ερμηνεύσουμε τον Θεό μέσα από θανάτους, καταστροφές και “θεϊκά σημάδια” που πλήττουν μονόπλευρα όσους δεν συμφωνούν μαζί μας, δεν οδηγούμαστε στη θεολογία – οδηγούμαστε στην παράνοια. Και σε τελική ανάλυση, δεν ερμηνεύουμε τον Θεό – προβάλλουμε τα πάθη μας στο πρόσωπό Του.

Η Εκκλησία πάντοτε πίστευε στον Θεό Πατέρα, «ὅτι ἐλέους καὶ κρίσεως ὁ Κύριος ἠγάπησεν» (Ψαλμ. 32,5). Όμως η κρίση του Θεού δεν εξαντλείται σε καταστροφικά “σημάδια” αλλά φανερώνεται “ἐν τῷ Σταυρῷ καὶ τῇ ἀναστάσει”. Αν ξεχνάμε αυτό το κέντρο, τότε όλα τα υπόλοιπα καταντούν θορυβώδη παραπλανητικά σχήματα.

Με τιμή,
Αλέξανδρος Νικολάου

Ανώνυμος είπε...

Το περιστατικό του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα, που ματαίωσε την κατασκευή ρωμαιοκαθολικού αλτάριου μέσα στον ναό του, δέν μπορεί να αμφισβητηθεί, διότι το επιβεβαιώνει ο Αγιος Αθανάσιος Πάριος, ο οποίος έγραψε ειδική μελέτη με τίτλο "Ουρανού Κρίσις - Πάθημα των παπιστών στην Κέρκυρα", την οποία εξέδωσε ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Ζιόμπολας.

https://www.stamoulis.gr/%CE%9F%CF%85%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D-%CE%9A%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B9%CF%82-%CE%A0%CE%AC%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD_p-368317_en.aspx

Ανώνυμος είπε...

«Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορώ να μην επισημάνω τη θεμελιώδη αντίφαση που διατρέχει τα λεγόμενά σας.»

Ἀγαπητέ κ. Ἀλέξανδρε,
δέν θεωρῶ πώς ὑπάρχει ἀντίφαση, διότι ἄν κάποιος τά συγκεκριμένα γεγονότα τά ἐκλαμβάνει ὡς τιμωρία καί ἄλλος ὡς παιδαγωγία, δέν ἔχει νά κάνει τόσο μέ τήν οὐσία τῶν καθαυτό γεγονότων ὅσο μέ τήν πνευματική κατάσταση καί προκοπή τοῦ καθενός πού τά ἑρμηνεύει.
Ἐπικουρικά μέ τό ἐν λόγω θέμα σᾶς παραπέμπω σέ θεολογικό δοκίμιο τοῦ μακαριστοῦ π. Θεοκλήτου Διονυσιάτου «Η αγάπη σείει την γη», μικρό ἀπόσπασμα τοῦ ὁποίου παραθέτω, ὅπου τό τρομακτικό γεγονός τοῦ μεγάλου φονικοῦ σεισμοῦ (1978) στή Θεσσαλονίκη, τό ἑρμηνεύει θεολογικά ὡς «αγάπη σε θλίβουσα παιδευτική μορφή».
«....Και οι σεισμοί, με όλες τις θλιβερές συνέπειές τους, δεν είναι τίποτε άλλο από αγάπη σε θλίβουσα παιδευτική μορφή, πάντως αγάπη και μάλιστα αγάπη Θεού, που στοργικά όσο και απαραίτητα μας βοηθάει να ξυπνήσουμε από το λήθαργο της αμαρτίας σε μετάνοια, σε αλλαγή νου, σκέψεων και πράξεων. Και είναι σαν να μας λέει: «έγειρε ο καθεύδων και ανάστα εκ των νεκρών και επιφαύσει σοι ο Χριστός» (Εφεσ. ε', 14).»
Ὅπως βλέπετε ὁ Θεός Πατέρας δέν ἐνεργεῖ «μονόπλευρα όσους δεν συμφωνούν μαζί μας» (κατά ἑτεροδόξων δηλαδή) ἀλλά καί κατά Ὀρθοδόξων προκειμένου μᾶς ἀφυπνήσει «από το λήθαργο της αμαρτίας σε μετάνοια».
Αὐτά ὡς πρός τή «θεολογία της τιμωρίας».

Ὅσο γιά τό ὅτι ὁ Θεός «δέν κάνει τό ἴδιο στον Πανάγιο Τάφο, Εκεί όπου Ορθόδοξοι και Λατίνοι συνυπάρχουν επί αιώνες» σᾶς παραπέμπω στήν κατωτέρω διεύθυνση:
https://www.impantokratoros.gr/JerusalemPatriarchate-History.el.aspx
ὅπου μᾶς μεταφέρει στό κλῖμα καί στά δραματικά γεγονότα πού ἔχουν ἐκτυλιχθεῖ στό διάβα τῶν αἰώνων στούς Ἁγίους Τόπους καί μᾶς παρέχει πληροφορίες περί τῆς «συνύπαρξης» Ὀρθοδόξων καί ἑτεροδόξων.

Ἐπ’αὐτοῦ θά σταθῶ σέ ἕνα σημεῖο σχετικά μέ τόν Πανάγιο Τάφο καί τό Ἅγιο Φῶς πού βγαίνει μόνο σέ Ὀρθόδοξο Ἱεράρχη.
Ἀπό τήν διεύθυνση:
https://www.impantokratoros.gr/5525B5BD.el.aspx
μεταφέρω:

«Ἡ σχισμένη καί μαυρισμένη Κολόνα
Τὸ Πάσχα τοῦ 1549 μ.Χ. οἱ Ἀρμένιοι κατώρθωσαν νὰ δωροδοκήσουν τὸν Τοῦρκον Διοικητήν, καὶ νὰ ἐκδώσῃ ἀπαγορευτικὴν διαταγὴν πρὸς τὸν Ἕλληνα-Ὀρθόδοξον Πατριάρχην Σωφρόνιον Δ΄, ὥστε νὰ μὴν ἔχει πρόσβασιν ἐντὸς τοῦ Ναοῦ διὰ τὴν τελετὴν τοῦ Ἁγίου Φωτός. Οἱ φρουροὶ ἔκλεισαν τὴν Ἁγίαν Πόρτα καὶ ὁ Πατριάρχης Σωφρόνιος Δ΄ μὲ τὸ ἱερατεῖον καὶ τοὺς πιστούς του παρέμειναν ἔξω προσευχόμενοι, ἀναμένοντες τὴν ἔκβασιν τῶν γεγονότων. Πράγματι ἡ ἀπάντησις τοῦ Κυρίου μας ἦταν ἄμεσος. Παρὰ τὰς ἀπέλπιδας προσπαθείας τοῦ Ἀρμενίου Πατριάρχου, τὸ Ἅγιον Φῶς δὲν ἔλαμψε εἰς τὸ ἱερὸν Κουβούκλιον ἢ εἰς ἄλλον σημεῖον ἐντὸς τοῦ Ναοῦ. Τὸ Ἅγιον Φῶς ἐξῆλθε διαπερνὸν τὴν Κολόναν, ἡ ὁποία μέχρι σήμερον φαίνεται σχισμένη καὶ μαυρισμένη, καὶ πρὸς μεγάλην κατάπληξιν ἤναψαν τὰ κεριὰ, τὰ ὁποῖα ἐκρατοῦσε εἰς τὰς χεῖρας του ὁ Ὀρθόδοξος Πατριάρχης. Εἰς τὴν συνέχειαν ὁ Πατριάρχης ἔδωσε τὸ Ἅγιον Φῶς εἰς τοὺς Ὀρθοδόξους, οἱ ὁποῖοι εὑρίσκοντο εἰς τὴν αὐλὴν, ἐνῶ ὁ Ἀρμένιος ἔφυγε ντροπιασμένος. Τὸ ἀξιοθαύμαστον γεγονὸς ἐμαρτύρησε ὁ Ἐμίρης Τοῦνομ, ὁ ὁποῖος ἐκείνην τὴν στιγμὴν ἦτο φρουρὸς εἰς τὴν Ἁγίαν Πόρτα. Αὐτὸ ἔγινε αἰτία νὰ πιστέψῃ καὶ νὰ γίνῃ Χριστιανός. Οἱ Τοῦρκοι τὸν σκότωσαν διὰ νὰ μὴν μαθευθῇ τὸ γεγονός. Συμφώνως πρὸς ἄλλην ἐκδοχὴν, ὅταν ἀντελήφθη τὸ θαῦμα ἀνεφώνησε πρὸς τοὺς συγκεντρωμένους: «Αὐτὴ εἶναι ἡ ἀληθινὴ πίστις». Οἱ Τοῦρκοι διὰ τὴν ἀλλαξοπιστίαν του τὸν ἔκαψαν ζωντανόν. Τὰ ὀστᾶ του σήμερον φυλάσσονται εἰς τὸ Μοναστήριον τῆς Μεγάλης Παναγιᾶς. Ὅταν ὁ Σουλτάνος ἐπληροφορήθη τὸ θαῦμα, ἐξέδωσε φιρμάνιον καὶ ἀνεγνώρισε τὸ ἀποκλειστικὸν δικαίωμα διὰ τὴν λῆψιν τοῦ Ἁγίου Φωτὸς εἰς τὸν Ἑλληνορθόδοξον Πατριάρχην.
Αναδημοσίευση εκ του επισήμου ιστοχώρου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων»

Μέ ἐκτίμηση
Θεόδωρος Σ.

Alexander είπε...

Θα επιμείνω πως η ερμηνευτική γραμμή που αποδίδει παιδαγωγικό χαρακτήρα σε φυσικές καταστροφές —όπως ο σεισμός της Θεσσαλονίκης— είναι θεολογικά επισφαλής και ερμηνευτικά αυθαίρετη.
Λέτε ότι τέτοιες συμφορές είναι «αγάπη σε θλίβουσα παιδευτική μορφή». Αλλά τι ακριβώς “δίδαξε” ο σεισμός του 1978 στους νεκρούς; Στους τραυματίες; Στα παιδιά που έμειναν ορφανά; Ποια ήταν η συγκεκριμένη αμαρτία που προκάλεσε τέτοια “παιδαγωγία”; Και πώς, αλήθεια, διαπιστώνουμε ότι ο λαός έλαβε και αφομοίωσε αυτό το “μήνυμα”;
Αν η παιδαγωγία δεν έχει σαφές περιεχόμενο, τότε παύει να είναι παιδαγωγία και μετατρέπεται σε θρησκευτική ερμηνεία της συμφοράς που προβάλλει περισσότερο τη δική μας ενοχική νοοτροπία ή αποδοκιμασία κάποιων τάσεων, παρά μια αληθινή θεολογική διάκριση.
Και εδώ η Καινή Διαθήκη είναι απολύτως διαφωτιστική. Ο Χριστός μάς προειδοποιεί ακριβώς για το πνευματικό ρίσκο τέτοιων ερμηνειών:
«Ἐκεῖνοι οἱ δεκαοκτὼ, ἐφ’ οὓς ἔπεσεν ὁ πύργος ἐν Σιλωὰμ καὶ ἀπέκτεινεν αὐτούς, δοκεῖτε ὅτι αὐτοὶ ἁμαρτωλοὶ παρὰ πάντας ἦσαν; Οὐχί, λέγω ὑμῖν· ἀλλ’ ἐὰν μὴ μετανοῆτε, πάντες ὁμοίως ἀπολεῖσθε.» (Λουκ. 13, 4–5)
Ο Χριστός δεν προσδιόρισε αιτιακή σχέση μεταξύ τραγωδίας και θεϊκής αποδοκιμασίας, αλλά μετέτρεψε το γεγονός σε καθολικό κάλεσμα αυτογνωσίας και μετάνοιας, όχι εργαλείο καταδίκης των άλλων.
Το πρόβλημα με την ερμηνευτική σας θέση είναι ακριβώς αυτό: ότι διαβάζει τα σημεία των καιρών με επιλεκτική ευαισθησία. Όταν πεθαίνει ένας Πάπας, ίσως “ματαιώνονται άνωθεν σχέδια”. Όταν ανατινάσσεται ένα φρούριο, ίσως είναι «οργή του Αγίου». Όταν γίνεται σεισμός στη δική μας πατρίδα, πρόκειται για παιδαγωγία. Και πότε ακριβώς ο Θεός μας παιδαγώγησε όταν εμείς κάναμε λάθος; Πότε ερμηνεύσαμε συμφορά ως θεία επιτίμηση για δικές μας ενέργειες;
Ερμηνείες χωρίς διάκριση οδηγούν σε θεολογικό υποκειμενισμό. Και η “παιδαγωγία” που βλέπει κεραυνούς μόνο όταν μας συμφέρει, δεν είναι παιδαγωγία Θεού — είναι προβολή ανθρώπινου θυμού με θεολογικό ένδυμα.
Τέλος, ως προς τα παραδείγματα που παραθέτετε από την ιστορία του Παναγίου Τάφου και το Άγιο Φως: ακόμη και αν δεχθούμε ως γεγονός το θαύμα του 1549, αυτό δεν ακυρώνει τη μακραίωνη, εδραιωμένη συνύπαρξη Ορθοδόξων, Καθολικών, Αρμενίων και Κοπτών στους Αγίους Τόπους. Και φυσικά δεν απαντάτε γιατί γιατί επί αιώνες “ανέχεται” τη λατινική Αγία Τράπεζα στον Πανάγιο Τάφο;
‘Οσο για το Άγιο Φως που επικαλείστε ως επιβεβαίωση της θεϊκής επιδοκιμασίας μόνο προς τους Ορθοδόξους, όπως τεκμηριώνει με σεβασμό αλλά και σοβαρή έρευνα το βιβλίο «Λύτρωση» του Δημήτρη Αλικάκου, η ίδια η Αδελφότητα του Παναγίου Τάφου έχει αφαιρέσει κάθε αναφορά σε “θαύμα” από τα επίσημα κείμενα της τελετής, ενώ ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων παραδέχεται ότι δεν υπάρχει θεολογική βάση για να ονομάζεται το Άγιο Φως θαύμα.
Ο ίδιος ο ερευνητής παραθέτει τις μαρτυρίες των ανθρώπων που ετοιμάζουν την τελετή, οι οποίοι δεν αρνούνται το συμβολισμό, τη συγκίνηση ή τη δύναμη του τελετουργικού — αλλά απορρίπτουν την εμπορική και “θεαματική” εκδοχή περί θαυματουργικής αφής. Δεν κλονίζεται η πίστη από αυτή τη διαπίστωση· απεναντίας, ενισχύεται η αλήθεια της Εκκλησίας όταν δεν καταφεύγει στη σκηνοθεσία αλλά μένει πιστή στο μυστήριο της πίστης. Για λεπτομέρειες σας παραπέμπω στο https://www.protagon.gr/epikairotita/i-avoli-alitheia-gia-to-agio-fws-44341798665. Σε δική μου επίσκεψή (σημερινή) στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων (https://jerusalem-patriarchate.info/%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%bd%ce%b1%cf%8c%cf%82-%cf%84%e1%bf%86%cf%82-%e1%bc%80%ce%bd%ce%b1/#) διαπίστωσα ότι υπάρχει μία λίστα υπερσυνδέσμων που παραπέμπουν στην Αγία Αυλή, Αγία Πόρτα, Αποκαθήλωση, το Φρικτό Γολγοθά, το Ιερόν Κουβούκλιον, το Άγιον Φως, τον Ναό της Αναστάσεως, τα Παρεκκλήσια, το προσκυνηματικό καθεστώς. Αν κλικάρετε σε κάθε ένα από αυτούς τους συνδέσμους θα ανοίξει μια επιπλέον ιστοσελίδα με περισσότερες πληροφορίες. Ο υπερσύνδεσμος «Άγιο Φως» είναι ο μόνος ανενεργός. Γιατί άραγε;
ΑΝ

Ανώνυμος είπε...

« Ερμηνείες χωρίς διάκριση οδηγούν σε θεολογικό υποκειμενισμό. Και η “παιδαγωγία” που βλέπει κεραυνούς μόνο όταν μας συμφέρει, δεν είναι παιδαγωγία Θεού — είναι προβολή ανθρώπινου θυμού με θεολογικό ένδυμα.»

Ἀγαπητέ κ. Ἀλέξανδρε,
παραθέτω κατωτέρω ἐκτενῆ ἀποσπάσματα ἀπό τό θεολογικό δοκίμιο τοῦ μακαριστοῦ π. Θεοκλήτου Διονυσιάτου, πού θέλω νά πιστεύω πώς θά μᾶς βοηθήσουν στήν κατανόηση τῶν ἐνεργειῶν τοῦ Θεοῦ.

Η Αγάπη σείει την γή (Θεόκλητος Διονυσιάτης Μοναχός)
.......
Μαζύ με τρεις ησυχαστές
Φίλοι και αδελφοί εν Χριστώ Θεσσαλονικείς, με παρακάλεσαν να γράψω τις σκέψεις μου, αναφορικά με τους τρομακτικούς σεισμούς της πόλεώς των, προκειμένου να τις δημοσιεύσουν προς διαφώτιση του λαού.
.......
Παρά τη σαφή βεβαιότητά μου όμως σ’ αυτά τα θέματα, σκέφτηκα να καταφύγω σε φίλους μου Ησυχαστές, που ευλαβούμαι για την αγιότητά τους, τη σοφία τους, την εσωτερική και την θεολογική τους παιδεία, ώστε κι εγώ ν’ απαλλαγώ από την ευθύνη της προσωπικής μου γνώμης, αλλά και το υπόψη θέμα να κατοχυρωθεί από κάθε πλευρά.
.......
- Αδελφέ Θ., γίνομαι πιο σαφής. Θέτετε ευθέως το ερώτημα ως προς την προέλευση των σεισμών και την σχέση τους με την Πρόνοια του Θεού.
.......
Πώς θα μπορέσετε να γράψετε προς ένα λαό, που σε μεγάλη έκταση έχασε την πίστη του στο Θεό, ότι οι σεισμοί, που του προκάλεσαν τόσες ταλαιπωρίες, είναι μια μορφή παρουσίας της αγάπη Του γι’ αυτόν τον λαό, χωρίς να τον εξεγείρετε εναντίον του Θεού; Να γιατί σας είπα ότι περιέρχεσθε σε δεινή θέση, αφού είσθε αποφασισμένος κι εσείς από αγάπη να του πήτετην αλήθεια.
.......
- Τί να πούμε στο χειμαζόμενο λαό μας, χειμαζόμενο όχι τόσο για την οχληρή περιπέτειά του, όσο για την τραυματισμένη πίστη του; Πολύ φοβάμαι, είπε ο Γέροντας, ότι δεν έχουμε καταλάβει ακόμα την τρομακτική αλλοίωση της ψυχής των εν Χριστώ αδελφών μας από την επίδραση των καταλυτικών συνθηκών, μέσα στις οποίες ζει ολόκληρες δεκαετηρίδες. Πάντοτε βέβαια, ο λαός του Θεού σε όλες τις εποχές παρασύρετο από τα διαβολικά τεχνάσματα, άλλοτε πολύ, άλλοτε λίγο. Αλλά η απομάκρυνσή του από τον Θεόν, για μικρό ή μεγάλο διάστημα, δεν του διέστρεφε την ψυχή, γιατί δεν την θεμελίωνε με θεωρητικά, αλλά ούτε και με πρακτικά ερείσματα.
- Ποιά εννοείτε, Γέροντα, διέκοψα, θεωρητικά και πρακτικά ερείσματα της αποστασίας από τον Θεόν;
- Εννοώ τις διάφορες θεωρίες και τα συστήματα, που δικαιολογούν όλες τις μορφές της αμαρτίας σαν επιταγή βιολογική, σαν αξίωση της επιστήμης και του πολιτισμού. Η πρακτική λοιπόν εφαρμογή ξέρετε που οδηγεί; Στην εκτέλεση κάθε αμαρτίας με «ελαφρά» συνείδηση. Οπότε η διαστροφή της συνειδήσεως συντελείτε χωρίς ανασταλτικότητα και επομένως γίνεται και ραγδαία και σταθερά οπότε παγιώνεται.
.......
. Έχω θετικές πληροφορίες, αδελφέ Θ., ότι όχι μόνο οι Θεσσαλονικείς δεν κατάλαβαν τίποτα από το μήνυμα του Θεού, στην μέγιστη πλειονότητά τους, αλλά ούτε και ο υπόλοιπος ελληνορθόδοξος χώρος για να μην αναφερθώ στον λοιπό κόσμο. Αν εξαιρέσουμε τα όργανα της εκκλησίας, τους ιερωμένους –που κι αυτοί δειλιούν να μιλήσουν καθαρά– και ελάχιστες χιλιάδες πιστών λαϊκών, ο μέγιστος αριθμός των 700.000 κατοίκων της βυζαντινής μεγαλουπόλεως παραμένει στο σκοτάδι της αγνοίας. Οι άνθρωποι δίνουν όλες τις ερμηνείες και, παρ’ ότι είναι ορθόδοξοι χριστιανοί, μόνο μεταφυσική ερμηνεία δεν δέχονται. Να γιατί οι ιερείς μας κάνουν παρακλήσεις στον Θεόν, αλλά αποφεύγουν να πουν σε ένα λαό έτοιμο, από την σκληροκαρδία του, να βλασφημήσει, ότι οι σεισμοί του είδους αυτού είναι αφυπνιστικά σήμαντρα, που κρούει ο Θεός.
.......
Θυμηθείτε, αδελφέ Θ., συνέχισε ο Ησυχαστής, τι άμεση ανταπόκριση βρήκε, ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, στις ψυχές των πιστών, ύστερα από ένα καταστροφικό σεισμό που έγινε στην Αντιόχεια, όταν ακόμα ήταν απλός πρεσβύτερος.»
συνεχίζεται...
Θ.Σ.

Ανώνυμος είπε...

β΄μέρος συνέχεια...

«Ο σεισμός προκάλεσε έντονο φόβο. Κι επειδή οι χριστιανοί είχαν πίστη στον Θεόν, απέδωσαν τον σεισμό στις αμαρτίες τους, μετενόησαν και ζήτησαν συγχώρηση από τον φιλάνθρωπο Κύριον. Σ’ αυτήν την ψυχική κατάσταση, ο Χρυσόστομος, εξεφώνησε τον γνωστό λόγο του «Μετά τον σεισμόν» και τα λόγια του έπεφταν σαν δροσερή βροχή στην διψασμένη γη της καρδιάς τους. Βέβαια υπήρχαν και τότε οι ακολουθούντες τα σατανικά θελήματα. Αλλά αυτοί ήσαν ολίγοι. Οι πολλοί έκαναν ευχαριστήριες αγρυπνίες στις εκκλησίες, έψαλλαν και ευχαριστούσαν τον Κύριον εν μετανοία, τόσον, ώστε ο άγιος Πατέρας να τους λέγει, ότι κι αυτοί καθαρίστηκαν και την πόλη εκαθάρισαν με την ευωδία των προσευχών τους από τους σπίλους της αμαρτίας. Και στη συνέχεια τους λέγει καθαρά κάτι που θα πρέπει όλοι μας να το γνωρίζουμε: «Σας είπα και χθες ότι είναι μεγάλο το κέρδος από τους σεισμούς. Είδατε φιλανθρωπία του Παντοδυνάμου, που σείει την πόλη και στερεώνει το νου στην πίστη; Σαλεύει τα θεμέλιά της και σταθεροποιεί στο αγαθό τα φρονήματα; Ερειπώνει την πόλη και δυναμώνει την προαίρεση στο καλό; Καταλάβατε την φιλανθρωπία του Θεού΄ έσεισε λίγο (την πόλη) και την στερέωσε για πάντα στην πίστη. Ο σεισμός κράτησε δυο ημέρες, αλλά η ευλάβειά σας πρέπει να μένει σ’ όλη τη ζωή σας. Λυπηθήκατε λίγο, αλλά ριζωθήκατε παντοτεινά στην ευσέβεια……».
.......
Αυτή η τόσο εκτεταμένη αναισχυντία της αμαρτίας, με κάνει αδελφέ Θ., απάντησε ο Γέροντας να σκέφτομαι πολλές φορές μήπως βρισκόμαστε χρονικά σ’ ένα πρόλογο των εσχάτων, μήπως περνάμε την κρίση που θα παρουσιάσουν οι έσχατες ημέρες προ της Δευτέρας του Κυρίου Παρουσίας. Αλλά πάλι μου αναστέλλουν την απαισιοδοξία πολλά φαινόμενα καλού, το «μικρόν ποίμνιον», οι αγαθές προαιρέσεις πολλών, η γρηγορούσα συνείδηση μέσα σ’ αυτά τα αντιπνευματικά κυκλώματα της εποχής, η νικηφόρα αναμέτρηση με το σατανά από μεγάλο αριθμό χριστιανών, η στρατευόμενη Εκκλησία, ο Μοναχισμός μας, οι προσευχές, η καλή δραστηριότης, έστω και χωρίς συντονισμό και χωρίς την μαρτυρία των υψηλών επαγγελιών της Ορθοδοξίας.
.......
Από το σημείο αυτό ο σοφός Ησυχαστής άρχισε να μου μιλάει για το θέμα των σεισμών σε συνάρτηση με την δημιουργία του κόσμου και των φυσικών λεγομένων κακών, τονίζων την άπειρη αγάπη του Θεού προς τους ανθρώπους.
.......
Παιδευτικές παραχωρήσεις
Η στοργή και η αγάπη του Θεού εκδηλώνονται με ποικίλες μορφές, ανάλογα με τα πρόσωπα και τις περιστάσεις, συνέχισε ο Γέροντας. Αλλοιώςσυμπεριφέρεται ο Θεός στον δίκαιο κι αλλοιώς στον ρέποντα στις αμαρτίες. Είναι βέβαια, ένα απέραντο θέμα το πως διαμορφώνονται στην ψυχή οι ροπές, η προαίρεση, οι διαφέρουσες ικανότητες διακρίσεως του καλού από το κακό, ο βαθμός έλξεως της ψυχής από τις πολύμορφες αμαρτίες και τις πολύμορφες αρετές. Γίνεται πάντως φανερό, ότι τους μεν φορείς αγαθής προαιρέσεως, που έχουν σαν γνώμονα της ζωής τους την φωτισμένη συνείδησή τους, ο Θεός, παιδαγωγεί κατά τρόπο που να τους αυξάνει τις αρετές, την ταπείνωση, την αγάπη κτλ., ώστε να γίνονται και πιο δεκτικοί των ενεργειών του Αγίου Πνεύματος. Τους δε φορείς αποκλίσεων προς τις διάφορες αμαρτίες μεταχειρίζεται σαν γιατρός τον άρρωστο με τα ανάλογα οδυνηρά φάρμακα. Και ενώ στους καλοπροαίρετους, ο Θεός, βρίσκει σύμφωνη εκ προτέρου τη διάθεση για αύξηση των αρετών κι επομένως δεν επηρεάζει την ελευθερία τους, αντίθετα στους κακοπροαίρετους, επιτρέποντας διαφόρους πειρασμούς και θλίψεις, κατά ένα τρόπο, που διασώζει τη δικαιοσύνη του Θεού, τους επηρεάζει την ελευθερία τους, πράγμα που μόλις φαίνεται, γιατί επηρεασμός δεν θα πει καταναγκασμός, οπότε αίρεται η ελευθερία τελείως.
- Δηλαδή, Γέροντα, είπα, έτσι συνδυάζεται η διατήρηση της ελευθερίας με τους αδιόρατους περιορισμούς, που θέτει ο Θεός χάρη του πλάσματός του και περιορισμοί πρέπει να νοηθούν οι παραχωρούμενοι πειρασμοί;»
συνεχίζεται...
Θ.Σ.

Ανώνυμος είπε...

γ΄μέρος συνέχεια...
«- Ακριβώς, απάντησε ο Ησυχαστής. Φαντασθήτε, αδελφέ Θ., τον Θεόν σαν πατέρα γεμάτο αγάπη, να παρακολουθεί το παιδί του σ’ όλες τις λεπτομέρειες της ζωής του, να το κατευθύνει προς το αγαθό, να το αποτρέπει από το κακό και να μη του δίνει καν την αίσθηση μιας δυναστεύουσας την ελευθερία του παρουσίας... Σκυμμένον επάνω στο πολύτιμο παιδί του να του δείχνει αδιόρατα την πνευματική του τροφή, το σωστό δρόμο και να του θυμίζει συνεχώς ότι είναι παιδί του Θεού και πρέπει μόνο σ’ αυτόν να κατευθύνεται, γιατί γι’ αυτόν μοναχά πλάστηκε, μ’ αυτόν μόνο συγγενεύει, αυτός είναι ο μόνος υπάρχων, κι έξω απ’ αυτόν δεν υπάρχει τίποτα άλλο από ματαιότητα, οδύνη, σκοτάδι, χάος, θάνατον αιώνιον. Και όταν, παρά ταύτα, αντί να στρέφεται προς τον Πατέρα του, ελκύεται από το δέλεαρ του σατανά και των αθλίων παθών, ο Θεός με την ίδια αναλλοίωτη αγάπη του επιτρέπει να υφίσταται κάποιους οδυνηρούς πειρασμούς, που οι άγιοι Πατέρες ονομάζουν παιδευτικές παραχωρήσεις ή επιφορές. Οι παιδευτικές παραχωρήσεις έχουν τη θέση φαρμάκων και είναι ανάλογες σε μορφή και οδυνηρότητα με το είδος της αρρώστειας και τη σοβαρότητά της. Εξ αυτού, προκύπτει, ότι η από αγάπη του Θεού παιδαγωγία ενεργεί ανασταλτικά στις πραττόμενες αμαρτίες, αν φυσικά δεν αντιδρά ο αμαρτάνων, οπότε χρησιμοποιούνται δριμύτερα φάρμακα έως ότου ή συνεργεί με το Θεό για τη θεραπεία του ή εγκαταλείπεται στο «έλεος» των δαιμόνων, αλλά και τότε ο Θεός καθορίζει τα όρια του βασανισμού του ανθρώπου.
.......
«Όταν δε ιδής πόλιν επικατασεισθείσαν»
Να τι λέγει αδελφέ Θ., ο Μ. Βασίλειος στο λόγο του, «ότι ουκ έστιν αίτιος των κακών ο Θεός»: «...Κάθε κακό δεν είναι κακό. Κακά είναι οι αμαρτίες΄ κακά δεν είναι όσα μας προκαλούν οδύνη στο σώμα, όπως είναι οι αρρώστειες και τα τραύματα του σώματος, η φτώχεια, οι ταπεινώσεις, οικονομικές ζημίες, θάνατοι συγγενών, τα οποία ενεργεί (κατά παραχώρηση) προς το συμφέρον της ψυχής ο σοφός και αγαθός Κύριος. Ο οποίος αφαιρεί τον πλούτο από αυτούς που τον μεταχειρίζονται αμαρτωλά, για να καταστρέψει έτσι το μέσο του κακού. Παραχωρεί αρρώστειες, σ’ αυτούς που συμφέρει να είναι το σώμα τους δεμένο με τις νόσους, παρά να είναι ελεύθερο για ν’ αμαρτάνει. Παίρνει με θάνατο εκείνους, που τους συμφέρει ο θάνατος παρά η παράταση της ζωής. Επίσης, προκειμένου να σταματήσει ο Θεός τις εκτεταμένες αμαρτίες, φέρνει πείνα, ξηρασίες, κατακλυσμιαίες βροχές, που αποτελούν μάστιγες κοινές πόλεων και ολόκληρων εθνών…..».
Ο Μ. Βασίλειος, συνέχισε ο Γέροντας, παραλληλίζει το Θεόν με τον γιατρό: « Και οι δυο ενεργούν ευεργετικά στους αρρώστους. Κι ενώ τον γιατρό, που θεραπεύει τα σώματα, ονομάζεις ευεργέτη και τον πληρώνεις μάλιστα, αντίθετα κανείς, όταν δεις να καταρρέει μια πόλη επάνω στους κατοίκους της από σεισμό ή ένα πλοίο να καταποντίζεται με τους επιβάτες του΄ τότε σπεύδεις να βλασφημήσεις τον αληθινό γιατρό και σωτήρα... Γιατί όταν η ασθένεια καταντήσει ανίατη, τότε είναι συμφέρουσα η αλλοτρίωση του μέλους που πάσχει για να μη μεταδοθεί και στ’ άλλα. Αυτό συμβαίνει και με τον αφανισμό των πόλεων, που ξεπέρασαν κάθε μέτρο αμαρτίας...».
Αφού, συνέχισε ο Γέροντας, ο Μ. Βασίλειος υποστηρίζει ότι και όλα τα δεινά των πολέμων έρχονται σύμφωνα με τη δίκαιη κρίση του Θεού, για να τιμωρηθούν οι αμετανόητα αμαρτάνοντες, ερωτά: «ή συ ήθελες να μη κατακαούν τα Σόδομα, ύστερα από τις πανάθλιες εκείνες αμαρτίες; ή να μη καταστραφούν τα Ιεροσόλυμα, ούτε να ερημωθεί ο ναός μετά το φρικτό και άθλιο παραλογισμό των Ιουδαίων κατά του Κυρίου;…».
συνεχίζεται...
Θ.Σ.

Ανώνυμος είπε...

δ΄μέρος συνέχεια...
«Βλέπετε, αδελφέ Θ., ότι και τα ατομικά δεινά και οι κοινές και καθολικές συμφορές δεν είναι άσχετες με το θέλημα του Θεού, είπε ο Γέροντας, αλλά τα πάντα κατευθύνονται κατά την δίκαιη και φιλάνθρωπη κρίση Του; Βέβαια, εκείνος που δεν παραδέχεται, ότι το μόνο κακό είναι η αμαρτία, τα δε άλλα λυπηρά είναι απλώς τα φάρμακα για την αναίρεση της αμαρτίας, επόμενον είναι να θρηνεί για τη στέρηση εξωτερικών αγαθών, αδιαφορών για την ωφέλεια της ψυχής. Όλοι οι άγιοι Πατέρες τα αυτά λέγουν με τον ουρανοφάντορα Βασίλειο, ο οποίος επαναλαμβάνει:
«Οι αρρώστειες των πόλεων και των εθνών, οι ξηρασίες και οι αφορίες της γης, όπως και οι ατομικές θλίψεις ανακόπτουν την αύξηση των κακών. Αυτά τα ήδη των μη πραγματικών κακών ενεργούνται από το Θεό, για ν’ αναιρέσουν την ενέργεια των αληθινών κακών, που είναι οι αμαρτίες. Επομένως ο Θεός αναιρεί το κακό (που είναι η αμαρτία) αλλά το (όντως) κακό δεν κατάγεται από το Θεό. Όπως ο γιατρός που δεν εισάγει την νόσο, αλλά αφαιρεί την νόσο από το σώμα. Οι αφανισμοί των πόλεων, οι σεισμοί και οι νεροποντές, οι καταστροφές στρατευμάτων και τα ναυάγια και όλες οι πολυάνθρωπες συμφορές, που ενεργούνται από τη γη, από τη θάλασσα, από τον αέρα, από τη φωτιά ή από οποιαδήποτε αιτία, γίνονται για τον σωφρονισμό των επιζώντων από το Θεό, που με εκτεταμένες μάστιγες ανακόπτει την πάνδημη αμαρτωλότητα...
«Εάν μη μετανοήσητε... απολείσθε»
Στο σημείο αυτό είχα ρωτήσει τον άγιο Γέροντα να μου πει τη γνώμη του, γιατί ο Θεός παρεχώρησε αυτή την παιδαγωγική θλί¬ψη στη Θεσσαλονίκη κι όχι σε άλλη πόλη της Ορθοδόξου Ελλάδος;
— Αδελφέ ευλογημένε Θ., απάντησε, δεν επιτρέπεται σ' εμάς να ερευνούμε τα θεία κρίματα, αλλά να δοξάζουμε τον Θεό και ακόμα μέσα στις παιδαγωγικές επεμβάσεις του από την αγάπη, που έχει για μας. Είναι αρκετό να ξεύρουμε, ότι ο Θεός μας αγαπάει με ασύλλη¬πτη αγάπη και σαν στοργικώτατος πατέρας, χρησιμοποιεί στον κατάλληλο καιρό τα κατάλ¬ληλα παιδευτικά μέσα για το καλό όλων των παιδιών του. Επειδή ο Θεός είναι αγάπη, ό,τι κάνει, όσο κι αν είναι πικρό σ' εμάς, είναι προς το συμφέρον μας.
Ρωτάτε, γιατί ο Θεός διάλεξε τη Θεσσαλονίκη για την χειρουργική του επέμβαση, συνέχι¬σε ο Γέροντας. Εδώ θα μπορούσα να απαν¬τήσω με τον λόγο του Κυρίου προς τους Ιου¬δαίους΄ «εκείνοι οι δέκα και οκτώ, εφ' ούς έπεσεν ο πύργος εν τω Σιλωάμ και απέκτεινεν αυ¬τούς, δοκείτε ότι ούτοι οφειλέται εγένοντο παρά πάντας τους ανθρώπους τους κατοικούντας εν Ιερουσαλήμ; Ουχί, λέγω υμίν, αλλ' εάν μη μετανοήσητε, πάντες ομοίως απολείσθε» (Λουκ. 13, 4—5). Όταν, λοιπόν, ο Θεός παραχωρεί διάφορες παιδευτικές θλίψεις σε μια αμαρτωλή πόλη, δεν ρωτάει κανείς, γιατί επιλέγεται αυτή και όχι μια άλλη που είναι εξ ίσου αμαρτωλή; Την εξήγηση την έδωσε ήδη ο Κύριος. Παιδεύ¬εται προς μετάνοια και η ίδια η αμαρτάνουσα πόλη, αλλά και ειδοποιούνται συγχρόνως όλοι οι αμετανόητα αμαρτάνοντες. Βέβαια, συμπλή¬ρωσε ο σοφός Ησυχαστής, η εξήγηση της σεισμογένειας του εδάφους και εν προκειμένω της λίμνης Βόλβης, είναι απαραίτητη για τους μη πιστεύοντες σε Θεό. Όπως για τους ημίπιστους είναι ικανοποιητική η ερμηνεία, ότι αφ' εαυτής εξεγείρεται η κτίση κατά των αμαρτανόντων ανθρώπων. Οπότε ο Θεός, που από αγάπη παιδαγωγεί στον κατάλληλο χρόνο με τα ανάλογα μέσα, πρέπει να περιμένει την άλογη φύση να διαμαρτυρηθεί όσο θέλει και όποτε θέλει κατά της αμαρτίας! Πόσο ανόητο! Κατά βάση δε διαφωνούμε με την επιστήμη σε ό,τι έχει σχέση με σεισμογενείς περιοχές, που φυσικά παρουσιάζουν ηυξημένη «ευαισθησία» και σείουν τις πλησιόχωρες πόλεις.»
συνεχίζεται...
Θ.Σ.

Ανώνυμος είπε...

ε΄μέρος συνέχεια...
«Η διαφωνία μας αρχίζει από τό¬τε, που οι σεισμοί ανεβαίνουν απειλητικά την κλίμακα Ρίχτερ και προκαλούν καταστροφές. Γιατί οι επιστήμονες, μη αναγνωρίζοντες το Θεό ως παράγοντα αποφασιστικό, ακολουθούν την αιτιοκρατική ερμηνεία τους, αν και οι στατιστι¬κές των, στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, ανετράπησαν. Οι πιστοί όμως δεχόμαστε, ότι η απελευθέρωση ηυξημένων ενεργειών των φυσι¬κών φαινομένων, γίνεται με το θείο βούλημα, το ίδιο που κρατάει όλη τη δημιουργία σε αρ¬μονική ισορροπία. Αλλ' ευτυχώς, που ο Θεός άνοιξε το στόμα ενός Τούρκου επιστήμονος... Η Γραφή είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγμα¬τα!..
Αχ, αδελφέ, στέναξε ο Γέροντας, είμαστε βυθισμένοι μέσα στην απιστία και γυμνοί από την αίσθηση της αγάπης και της εγγύτητος του Θεού και δεν το αισθανόμαστε. Γι' αυτό και επιτρέπουμε στον εαυτό μας να ερμηνεύει τα πάντα χωρίς συστολή και χωρίς επιφύλαξη, ε¬νώ παράλληλα χάσαμε την αίσθηση της αμαρ¬τίας και αγιότητας. Και φυσικό είναι να αναρωτιώμαστε: είναι δυνατό ο Θεός να καταστρέ¬φει ανθρώπους και πόλεις, να προκαλεί θρήνους και πανικό, να κατεδαφίζει σπίτια και να δημι¬ουργεί ατέλειωτα δράματα; Κι ύστερα ποιές και πόσες είναι οι αμαρτίες μας, ώστε να χρειαζόμαστε μετάνοια ή παιδαγωγικές μάστιγες; Αλλά και τα παιδιά μας και τα νήπια τί φταί¬νε να υποφέρουν στο ύπαιθρο μακρυά από τις ε¬στίες τους;
Αλλά τί να πούμε, τί απόκριση να δώσει κα¬νείς, συνέχισε ο Γέροντας, σ' αυτούς τους γε¬μάτους αγνωσία αδόκιμους λόγους; Νομίζω ότι οι σκεπτόμενοι με αυτή την λογική, βρίσκον¬ται μέσα σε πηχτό και ψηλαφητό πνευματικό σκοτάδι, αφού δεν βλέπουν την τρομακτική α¬ποστασία από το Θεό, που αποτελεί τον λόγο έκτακτης παιδευτικής παρεμβάσεώς του. Εάν αδιαφορούσε για το ότι βρισκόμαστε στο κύ¬κλωμα της σατανικής αμαρτίας, αυτό θα σή¬μαινε ότι δεν έχει αγάπη στα παιδιά του, ότι δεν προνοεί για τη σωτηρία μας. Η απιστία, αδελφέ, είναι μια τύφλωση. Πώς κανείς θα δει το Θεό, που βρίσκεται τόσο κοντά μας, όταν εί¬ναι τυφλός; Ή πώς θα καταλάβει κανείς τι εί¬ναι αμαρτία, όταν δεν έχει γευθεί την αρετή, που καθαρίζει τα μάτια της ψυχής, κι' έτσι βλέπουν τον Θεό; Και αν μέτρο για όλα είναι ο Θεός, εκείνος που δε γνώρισε το Θεό «γνωστώς», πώς μπορεί να έχει μέτρο για τα θεία και τ' ανθρώ¬πινα;..
.......
Η εξασθένηση της πίστεως των Ορθοδό¬ξων Χριστιανών μας, σε μεγάλη κλίμακα, κα¬θιστά προβληματική τη στάση τους στα εκδηλώματα του Θεού. Σε παρελθούσες εποχές τα πράγματα ήσαν πιο φυσικά, απλά και αλη¬θινά. Η με απλότητα πίστη του λαού μας προς την παντοδυναμία και παναγαθότητα του Θε¬ού, δεχότανε τα διάφορα δεινά και τις θεήλατες μάστιγες σαν παιδαγωγικές ενέργειες τον Θεού προς τα αγαπημένα παιδιά Του, που έ¬φευγαν από κοντά Του.
Τώρα, που «εψύγη η αγάπη των πολλών δια το πληθυνθήναι την ανομίαν», είναι προ¬βληματικό να μιλήσει κανείς, συνδέοντας τους σεισμούς με το Θεό και τις από αγάπη ενέρ¬γειές Του. Και όχι μόνο αυτό, αλλά κινδυνεύεις να προκαλέσεις όχι απλώς ειρωνείες, αλ¬λά και αγανάκτηση και βλασφημίες. Όταν η ψυχή χάσει την επαφή της με το Θεό για ό¬λα είναι ικανή, όπως βλέπουμε όμοια περίπτω¬ση΄ «Και εβλασφήμησαν τον Θεόν του ουρανού εκ των πόνων αυτών... και ου μετενόησαν εκ των έργων αυτών» (Αποκ. 16, 11).
.......
Ας παρακαλούμε τον Θεόν να «φωτίσει το σκότος» μας, για να τον γνωρίσουμε περισσό¬τερο και να τον αγαπήσουμε, οπότε θα μάθου¬με πόσο μας αγαπάει. Και τότε θα τα μάθουμε όλα. Έως ότου όμως γίνει αυτό, οφείλουμε να προσφεύγουμε στους Αγίους Πατέρας μας, που, σαν σκεύη του Αγίου Πνεύματος, μας διδάσκουν το συμφέρον της ψυχής μας και μαρτυρούν για την απερίγραπτη αγάπη του Θεού προς όλη τη δημιουργία του.».

Μέ ἐκτίμηση
Θεόδωρος Σ.

Δημήτρης Ρόδης είπε...

Eυχαριστίες στόν αδελφό Θεόδωρο Σ. , για τον κόπο που έκανε να παρουσιάσει τα ωφέλιμα και τις εξηγήσεις των Αγίων.

Το πρόβλημα ανάμεσα στούς φιλοενωτικούς, τούς μή βλέποντες την προβληματική της ''ενώσεως'' αυτής, είναι το ίδιο πάντοτε που αφορά και οποιαδήποτε άλλη θελογική διαφωνία.

Η μή εμπιστοσύνη στήν ακρίβεια των θεούμενων Πατέρων διαχρονικά, της κοινής των θεούμενων Πατέρων δόξας.

Ως πρώην αμφισβητίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας, περνώντας τα χρόνια της αμφισβήτησης μου απο φιλοσοφικές και αγνωστικιστικές θεωρίες, και κυρίως στήν πράξη απο διαλογισμό, και δωδεκάθεο, ερευνώντας κάποια πιθανή σύνδεση του Χριστού και με άλλες θρησκίες...

σιγά μην είναι ακριβώς η αλήθεια οσα μου μάθανε στήν Εκκλησία επειδή γεννήθηκα στήν Ελλάδα ενα πράμα...
(έλεγα...)

Ήρθα λοιπόν αντιμέτωπος με διάφορες ''ενέργειες'' στόν διαλογισμό, και φυσικά σε επαφή με πρόσωπα που είχαν είδη εμπειρίες... ήμουν πεπεισμένος πως η αλήθεια, ο Χριστός, υπάρχει και στόν υπόλοιπο κόσμο και δεν είναι τα πράγματα όπως τα λέγει η Ορθοδοξία.

Πίστευα όμως πως εδω σε εμάς, ο Ορθόδοξος ασκητής ζει πράγματα απο τον Χριστό... έτσι δεν άφησα απέξω απο την αναζήτηση μου το Άγιον Όρος.

Αγαπητοί μου φιλενωτικοί, αυτά που βίωσα στόν διαλογισμό ήταν η ενέργεια που μου έδεινε την σιγουριά πως ο Χριστός και η σωτηρία της ψυχής υπάρχουν και αλλού εξω απο την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Αυτά που έζησα όμως στο Άγιον Όρος, αυτά που με ακολουθούν απο το πρώτο μου ταξίδι αναζητήσεως του Χριστού στόν Άθωνα, ήταν τόσο συγκλονιστικά που ''αναγκάστηκα'' μέσα απο μια μακράς διάρκειας επαναλαμβανόμενης παιδαγωγίας να παραδεχτώ την Αλήθεια.

Η Αλήθεια, που είναι Πρόσωπο και είναι ο Χριστός, υπάρχει ατόφια στήν Ορθοδοξία.

Κάθε άλλη ''χριστιανική θεώρηση'' , αποκομμένη απο την πρώτη Εκκλησία των Αποστόλων, απο την βίωση της χάριτος όπως διδάσκεται και βιώνεται στήν Ορθόδοξη ασκητική, στήν βίωση της κυκλικής ενέργειας της νοεράς λειτουργίας της καρδιάς, και στήν ορατή με τούς φυσικούς οφθαλμούς ενέργεια της θεία έλλαμψης υπο το φως της μέρας...

Κάθε άλλη ''χριστιανική θεώρηση'' αποσπασμένη απο την πρώτη Εκκλησία των Αποστόλων, στερείται γεύσης και πείρας της χάριτος, δεν έχει μυστήρια, γνώση και δύναμη να οδηγήσει τούς πιστούς στήν θεραπεία απο τα πάθη τούς, την βίωση της καρδιακής προσευχής και εν τέλει στη σωτηρία τούς.

Αυτά τα καταθέτω ως ''αναρχικός'' και πρωήν ''αμφισβητίας'' της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και ουχί ως το παιδάκι του ''κατηχητικού'' που έτσι το έμαθαν και απέκτησε υστέρως και κάποιες εγωιστικές τάσεις ζηλωτισμού...

Και αυτά που έζησα, και καταθέτω πρός προβληματισμόν όσων δεν βλέπουν είς τον παπισμόν το προδρομικό σχήμα του αντιχρίστου που επιτελεί,

είναι σύμφωνα με τούς Αγίους μας διαχρονικά:

''Δὲν μπορεῖς νὰ εἶπης εἰς τοὺς Παπικούς, ὅτι Έχουν Χάριν καὶ Μυστήρια. Δέν ἔπρεπε ὁ Πατριάρχης νὰ μεταβή εἰς τὴν Ρώμην. Διότι αὐτοὶ κερδίζουν, χωρίς να διορθώνωνται καὶ ζημιούται ἡ Ὀρθοδοξία. Ὁ Παπισμός είναι μόνον υπερηφάνεια...'' ~ Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης

Xριστός Ανέστη! Εύχεστε!


ORTHODOXIA ORTHO είπε...

Χριστός Ανέστη,
ΑληθωςΑνέστη!

Με μεγάλη προσοχή ακούσαμε τα τελευταία σχόλια .
Γιατί αντιδρούμε ομως,ενω έχουμε τον ίδιο στόχο κιεμεις οι ταλαίπωροι;
Υπάρχουν συγκρούσεις θέληματων ;

Εάν ζούσαμε Πατερικα...! Γερ.Παισιος.
Ο Θεός ενεργεί στον ακουοντα,κατά το μέτρο της Πίστεως του!
Ποιας πίστεως όμως;!
Πάλι θα γίνουμε εχθρικοί...
"Αν θέλετε και με υπακουσετε,θα φάτε τα αγαθά της γης. Ησ 1,19)"...
Τι ποίησας Ζωήν αιώνιον κληρονομησω;Λουκ10,25)

Ποια είναι
Η ουσία της ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ;!
Είναι η Παρουσία Του Θεού στην Ιστορία,μέσα στην Εκκλησία,στον κόσμο,είναι η θέωση του ανθρώπου με την Χάρη Του Αγ.Πνευματος!!!
Και αντί να συμπληρώνουμε ο ενας τον άλλον,τον διχζουμε,τον απο-προσανατολιζουμε,τον συκοφατουμε,τον σκορπίζουμε ,τον διαλύουμε.Χανει την πίστη του,Τρέχει από δω και από κει.

Ο Θεός αναπαύεται σε ειρηνικές καρδιές!
Και οτιδήποτε λέγεται σήμερα και γράφεται,εάν δεν στηρίζεται στους Αγίους πατέρες,δεν έχει σχέση με την
Βιωματική Ορθόδοξη Θεολογία.



Αλλά και ο αγ.Θεόδωρος ο Στουδίτης είπε ότι κινδυνευουσης πίστεως ΜΗΝ πεις ποιος είμαι εγώ,ιερέας η στρατιώτης,η μαθητής.,έχεις το χρέος να πεις ελεύθερα , την αλήθεια!
Και συνεχίζει ο άγιος.ΔΕΝ είναι δικά μου λόγια αυτά εμού του αμαρτωλού,αλλά πολλοί Πατέρες τα λέγουν αυτά,όπως και ο Ιωάννης Ο ΧΡΥΣΌΣΤΟΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΛΟΙ.
Είπε τον εαυτόν του αμαρτωλό...πόσα δάκρυα έχουμε κάνει γιαυτη λέξη και μόνο ,γι'αυτό τον άγιο που έχει ταπείνωση .

Πώς να μιλήσουμε και τι να πουμε άλλο,όταν ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ ανύψωσε τις αιρέσεις σε εκκλησίες.
Έτσι ,έχει πλέον το δικαίωμα αφού είναι " αδελφές εκκλησίες" να συνομιλεί,να συνδιαλέγεται,να συμπροσευχεται,να
Κανει κοινό Πασχάλιο,να συνεχίσει στο κοινό ποτηριο;
Μήπως είμαστε λάθος ;
Το θέτουμε ως προβληματισμό.
Τι να συνεχίσουμε να πούμε άλλο;
Πάλι συγνώμη,δε θα ήθελα να αδικήσω κανέναν.
Όλοι βαδίζουμε τον ίδιο δρόμο ;

Αν φύγει η Θ.Χαρις,θα ατενιζουμε την χαράδρα του Β(ί)κκου!!!



Alexander είπε...

Αγαπητέ κ. Θεόδωρε,

Στο πρώτο μου σχόλιο σε αυτό το νήμα είχα ήδη επισημάνει την τάση για υπεκφυγή μέσω εκτεταμένων παραπομπών. Η απάντησή σας επιβεβαιώνει αυτό ακριβώς που περιέγραψα: επανέρχεστε με ένα τετραμερές κείμενο που, κατά 99%, είναι απλώς παράθεση δοκιμίου και όχι προσωπική τοποθέτηση.

Στις προηγούμενες απαντήσεις μου διατύπωσα με σαφήνεια τη διαφωνία μου με την ερμηνευτική σας αρχή: ότι δηλαδή φυσικές καταστροφές —σεισμοί, θάνατοι, τραγωδίες— μπορούν να αποδίδονται αυθαίρετα στη θεία παιδαγωγία ή κρίση. Αντί να απαντήσετε στα ερωτήματα που έθεσα, επανέρχεστε σαν να μην τα διαβάσατε ποτέ.

Το δοκίμιο που παραθέτετε —όσο ευσεβές κι αν είναι— δεν προσθέτει τίποτε στη συζήτηση:

Δεν απαντά αν ο λαός της Θεσσαλονίκης «παιδαγωγήθηκε».

Δεν μας εξηγεί πώς ακριβώς διακρίνουμε πότε ένας σεισμός είναι παιδαγωγικός.

Ούτε γιατί ο σεισμός της Καλαμάτας το 1986, της Αθήνας το 1981 ή το 1999 ή ο σημερινός στην Εύβοια δεν εμπνέουν αντίστοιχες θεολογικές ερμηνείες.

Ευτυχώς δεν ενεργοποιήθηκε το ηφαίστειο της Σαντορίνης, γιατί δεν θα γλιτώναμε τους παραλληλισμούς με τα Σόδομα...

Στη δική μου απάντηση χρησιμοποίησα το γνωστό εδάφιο από το Κατά Λουκάν (13:4–5) για να δείξω ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιχειρεί η πηγή σας:
ο Χριστός απορρίπτει ρητά τη σύνδεση αμαρτίας με φυσική καταστροφή. Δεν είπε «έπεσε ο πύργος επειδή ήταν αμαρτωλοί», αλλά «μην νομίζετε ότι ήταν πιο αμαρτωλοί — όλοι χρειάζεστε μετάνοια».
Το νόημα της περικοπής είναι καθολικό και προειδοποιητικό, όχι στοχευμένο και ερμηνευτικό.

Το να χρησιμοποιείται αυτή η περικοπή για να στηρίξει τη θεωρία περί «παιδαγωγικής τιμωρίας» είναι ερμηνευτικά και θεολογικά παράδοξο — για να μην πω αυθαίρετο.

Ο Χριστός μάς καλεί σε εγρήγορση, όχι να ερμηνεύουμε την καταστροφή του άλλου ως θεία επέμβαση και να επιβεβαιώνουμε τις δικές μας θέσεις.

Αν συνεχίσετε να απαντάτε με νέες εκτεταμένες παραθέσεις, τότε φοβάμαι ότι ο διάλογος δεν έχει πλέον νόημα. Διότι η σιωπή μπροστά σε εύλογες ερωτήσεις, καλυμμένη πίσω από τρίτες αυθεντίες, δεν είναι ούτε θεολογία ούτε διάλογος. Είναι απλώς υπεκφυγή.

Με εκτίμηση,
AN

Αθανάσιος Κοταδάκης είπε...

Εκτός από δικολαβική και εμμονική η μαεστρία σας αγαπητέ ψευδώνυμε αδελφέ κ. ΘΣ, είναι και ακούραστη, ως δείχνει η εκτενής παράθεση σε πέντε συνέχειες δοκιμίου του γνωστού Αγιορείτη μοναχού Θεόκλητου Διονυσιάτη, και συνομιλίας του με τρεις ανώνυμους ησυχαστές, με επίκεντρο το σεισμό της Θεσσαλονίκης ως αφυπνιστικό ράπισμα του Θεού στην περίπου Σόδομα και Γόμορα ζωή των σημερινών χριστιανών ! Κύριε ελέησον, αυτό μόνο, και παραθέτω ενδιαφέρον γραπτό συστατικό των αντίστοιχων πνευματικών οριζόντων και συνακόλουθης ατμόσφαιρας των πέντε συνεχειών που ο ΘΣ παρουσιάζει περίπου ως πειστικό δογματικό θέσφατο. «Πράγματι άρχισε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το αν μπορεί να υπάρχει γνήσια πνευματική ζωή … έξω από το μοναχισμό. Ο π. Θεόκλητος υποστήριζε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν. Ο Γέροντας Ιωσήφ με πολλή ηρεμία απάντησε ότι μπορεί να υπάρχει, διότι το Άγιον Πνεύμα πνέει πανταχού … Ο Διονυσιάτης επέμεινε στην άποψή του επικαλούμενος χωρία της Φιλοκαλίας … Ο Γέροντας όμως τόνιζε ότι ουδέν είναι παρά τω Θεώ αδύνατον, και ότι ο ίδιος από τη μακρά πείρα του έχει γνωρίσει ευλαβείς χριστιανούς εκ του κόσμου οι οποίοι ζουν μια όντως πνευματική κατά Χριστόν ζωήν …»- Αθανασίου Κοτταδάκη, «Αρχιμανδρίτης Ηλίας Μαστρογιαννόπουλος…», σελ. 99, Εκδόσεις «Ταώς», Πάτρα 2021

Ανώνυμος είπε...

« Οἱ μὲν ἐφοβοῦντο, μὴ πέσῃ ἡ πόλις, καὶ ἀποθάνωσιν• ἐγὼ δὲ δέδοικα, ὅτι ὁ Δεσπότης ἡμῖν ὀργίζεται• οὐ γὰρ χαλεπὸν τὸ ἀποθανεῖν, ἀλλὰ χαλεπὸν τὸ παροξῦναι τὸν Δεσπότην. Ὥστε οὐ διὰ τὸν σεισμὸν ἐφοβούμην, ἀλλὰ διὰ τὴν αἰτίαν τοῦ σεισμοῦ• ἡ γὰρ αἰτία τοῦ σεισμοῦ ἡ ὀργὴ τοῦ Θεοῦ, τῆς δὲ ὀργῆς αἴτιον αἱ ἁμαρτίαι ἡμῶν. Μηδέποτε φοβοῦ κόλασιν, ἀλλ' ἁμαρτίαν τὴν μητέρα τῆς κολάσεως.»
Ἱερός Χρυσόστομος.

Μετά καί τά τελευταῖα σχόλια τοῦ ἀγαπητοῦ κ Ἀλεξάνδρου καί τοῦ ἀξιοτίμου κ. Κοτταδάκη, θεολόγου-καθηγητοῦ, ὅπου μετά λύπης μου διαπιστώνω μιά ἐμμονή στήν προσωπική γνώμη καί ἐπεξήγηση τῶν «κακῶν» καί ὄχι ἐμπιστοσύνη στή διαχρονική διδασκαλία τῆς Ἐκκλησίας μας, δέν ἔχω νά προσθέσω κάτι πλέον αὐτῶν.

Εὐχαριστίες ἐκφράζω στόν ἐν Χριστῶ ἀδελφό Δημήτριο Ρόδη, πού μέ τήν κατάθεση τῆς προσωπικῆς του ἐμπειρίας, πέραν τῶν ἄλλων, μᾶς διδάσκει καί τό πόσο ἐπικίνδυνο εἶναι νά ἐμπιστευόμαστε τήν προσωπική μας κρίση.

Τέλος, κλίνω μέ τήν προτροπή τῆς μή ἐμπιστοσύνης σέ θεωρίες καί ἀπόψεις πού ἐκφράζουν καί δηλώνουν ὑποκειμενική ἀντίληψη τῶν γεγονότων, ἱκανή νέ φέρει ὀδυνηρά καί τραγικά ἀποτελέσματα (σχίσματα, αἱρέσεις κλπ) ἀλλά προσαρμογή τῆς προσωπικῆς μας γνώμης καί ζωῆς στά ὅσα διακήρυξε τό Συνοδικό τῆς Ἁγίας καί Οἰκουμενικῆς Ζ΄ Συνόδου:

«Οἱ Προφῆται ὡς εἶδον, οἱ Ἀπόστολοι ὡς ἐδίδαξαν,
ἡ Ἐκκλησία ὡς παρέλαβεν, οἱ Διδάσκαλοι ὡς ἐδογμάτισαν,
ἡ Οἰκουμένη ὡς συμπεφρόνηκεν, ἡ Χάρις ὡς ἔλαμψεν,
ἡ ἀλήθεια ὡς ἀποδέδεικται, τὸ ψεῦδος ὡς ἀπελήλαται,
ἡ σοφία ὡς ἐπαρρησιάσατο, ὁ Χριστὸς ὡς ἐβράβευσεν·
Οὕτω φρονοῦμεν, οὕτω λαλοῦμεν, οὕτω κηρύσσομεν
Χριστόν τὸν ἀληθινὸν Θεὸν ἡμῶν...».
«Αὕτη ἡ πίστις τῶν Ἀποστόλων,
αὕτη ἡ πίστις τῶνΠατέρων,
αὕτη ἡ πίστις τῶν Ὀρθοδόξων,
αὕτη ἡ πίστις τὴν Οἰκουμένην ἐστήριξεν».

Μέ ἐκτίμηση καί σεβασμό πρός ὅλους,
Θεόδωρος Σ.

ORTHODOXIA ORTHO είπε...

Ο Θεός και τιμωρεί και δεν τιμωρεί!
Τιμωρεί όμως διαφορετικά .
Από τα ασκητικά του Μ.ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ.

Ο ισραηλιτικος λαος αμάρτησε,ο Θεός τον παρέδωσε στην αγριότητα των Ασσυρίων.
Επειδή όμως αυτοί δεν κατάλαβαν τον σκοπό της τιμωρίας,κατέλυσε την δυναστεία των Ασσυρίων και τους ανάγκασε να γίνουν δούλοι άλλων,όπως διδάσκουν οι Προφήτες.
Διότι εάν διαλύουμε την συμφωνία μαζί Του,το ίδιο θα κάνει και Αυτός.

Όλα τα έργα Του Κυρίου γίνονται με δικαιοσύνη λένε οι Παροιμίες στο 16 Κεφάλαιο..(Π.Δ)

Με συγκινεί ,όταν Ο Κύριος λέγει :
" Εάν μετανοήσει έθνος η βασιλεία σε μένα,θα Μετανοήσω κιΕγω για όλα τα κακά που είπα πως θα κάνω σ' αυτούς.
...αν όμως κάνουν όλα τα πονηρά εναντίον Μου,ώστε να μην ακούνε την Φωνή Μου,θα Μετανοήσω για τα αγαθά που είπα ότι θα κάνω σ' αυτουςιερεμ 18,7-10)"...
Ένας Θεός μετανοεί,ενώ εμείς;?!

Όσοι δεν θεραπεύονται από την αγαθότητα Του,αλλά σκηλυνονταν περισσότερο,βλέπε Φαραώ,μέσα στην οργή ΤΟΥ ανακατεύει φιλανθρωπία πάλι!

Αυτοί όμως που επιστρέφουν λέγει ο αγ.Γρηγοριος ο Θεολόγος,λόγω παιδαγωγιας και πολλών θλίψεων,
γεννούν τέλειο πνεύμα σωτηρίας!!!



Ο Ηλίας ο προφητης έδεσε τον ουρανό και δεν έβρεξε για τρία χρόνια κ έξι μήνες.Αν και είχε τότε 7000 αγίους,οι οποίοι δεν έκλιναν γονυ στον Βάαλ...
Μερικοί αντιδρούν ενώ λένε ότι Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ.
Βεβαίως!!!!
Όταν όμως ακούνε ότι είναι και δικαιοσύνη ,μας λένε ακραίους.
Και είναι σοβαρό αυτό για μας τους Ορθόδοξους.
Διότι,
Ποιος θα κατακρίνει τον Θεό;
Ο Θεός είναι που δικαιώνει!!! Ρωμ.8,33)....( Δικαιωνει)!
Όλα τα Έργα Του Κυρίου,γίνονται με δικαιοσύνη!!!
Θα το βρούμε στις Παροιμίες 16 Κεφ.

Χριστός Ανέστη!
Αληθώς Ανέστη!


Alexander είπε...

Σας ευχαριστώ για την καταληκτική σας τοποθέτηση. Θεωρώ πως ο διάλογός μας έχει πια εξαντλήσει τα περιθώρια γόνιμης συνέχειας, αφού επαναλαμβανόμαστε — με εσάς να παραθέτετε νέα αποσπάσματα Πατέρων, χωρίς όμως να οικοδομείται λογική συνέχεια στα επιχειρήματά σας. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να κλείσω τη δική μου συμβολή με ορισμένες τελικές επισημάνσεις.
Καταθέτετε ένα απόσπασμα του Χρυσοστόμου για να θεμελιώσετε την έννοια της «οργής του Θεού». Όμως ο Χρυσόστομος δεν παρουσιάζει τον σεισμό ως θεϊκή τιμωρία με αιτιοκρατικό χαρακτήρα, αλλά ως πνευματικό κάλεσμα — όχι γιατί ο Θεός εκνευρίστηκε, αλλά γιατί ο λαός ταπεινώθηκε. Δεν τονίζει το «τιμωρεί», αλλά το «μετανοήσατε». Η "οργή" δεν είναι ρεαλιστική συνθήκη αλλά ποιμαντική γλώσσα.
Μου καταλογίζετε υποκειμενισμό επειδή αμφισβητώ την ερμηνεία σας για τους σεισμούς. Όμως, ας είμαστε ειλικρινείς: όταν κανείς επιλέγει αυθαίρετα ποια φυσική καταστροφή είναι "μήνυμα" και ποια όχι, τότε δεν μιλάμε για πίστη αλλά για προβολή ιδεολογίας πάνω στην πρόνοια του Θεού.
Το Συνοδικό της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου που επικαλείστε δεν αφορά τη θεολογία των φυσικών φαινομένων αλλά την εικονομαχία. Η χρήση του σε αυτό το πλαίσιο είναι άστοχη.
Ο Θεός της Ορθοδοξίας δεν είναι ο θεολογικός σαδιστής της προτεσταντικής φαντασίας· δεν στέλνει σεισμούς για να ξυπνήσει τους αμελείς. Δεν είναι ο Θεός των φίλων του Ιώβ, που καταλογίζουν στον πάσχοντα ενοχή επειδή υπέφερε. Είναι ο Θεός του Εσταυρωμένου, που βαστά την αδικία χωρίς να ανταποδίδει.
Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι πίσω από τις ερμηνείες σας διακρίνεται μια εκλεκτικιστική λογική Καλβινισμού, όπου η ιστορία γίνεται πίνακας ανταποδοτικής κρίσης. Όμως ο Θεός δεν είναι αρχηγός τιμωρητικού μηχανισμού· είναι Πατέρας. Είναι ο Πατέρας που δεν ρώτησε τον άσωτο γιο του αν μετανόησε, αν κατάλαβε το λάθος του αλλά έπεσε στην αγκαλιά του και τον φιλούσε.
Εγώ επιλέγω να μείνω σε έναν Θεό που δεν ερμηνεύεται μέσα από τις ρωγμές της γης αλλά μέσα από τις πληγές του Σταυρού. Εσείς μπορείτε να επιμένετε στην ερμηνεία σας· εγώ, με σεβασμό, δεν θα την προσυπογράψω.
Καλή αντάμωση όχι στη θεολογική διαφωνία, αλλά — Θεού θέλοντος — στην κοινή Ανάσταση.
Με τιμή,
Αλέξανδρος Νικολάου

Αθανάσιος Κοταδάκης είπε...

" Παλιά μου τέχνη κόσκινο", φίλε ΘΣ. Ως την τελευταία στιγμή παραπλανάτε ! Δεν είναι δυο χωριστά πράγματα, κι αυτό είναι που δεν καταλαβαίνετε ή κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε ! «Ο Θεός αγάπη εστί», Ευαγγελιστής Ιωάννης. Αυτή είναι ουσία του, η φύση του, το είναι του ! Παράγωγο, καρπός, καλύτερα γέννημα του Θεού της αγάπης είναι η δικαιοσύνη του. Πάντα και παντού ! Και εδώ ταιριάζει εκείνο το. «Αρνήσασθαι εαυτόν ου δύναται»-Απόστολος Παύλος. Και. «Πιστεύω εις ένα Θεό Πατέρα», πρώτα Πατέρα ! Τώρα, επειδή. «Τις γαρ έγνω νουν Κυρίου ή τις σύμβουλος αυτού εγένετο», αλλά και. «Το γαρ Πνεύμα τα πάντα ερευνά και τα βάθη του Θεού»-Παύλος. Η ερμηνεία των ενεργειών του Θεού δεν πρέπει να είναι τόσο εύκολη υπόθεση ! Καληνύχτα σας. Αθανάσιος Κοτταδάκης

ORTHODOXIA ORTHO είπε...

[[Οτι όλα όσα βιώνει η ανθρωπότητα το έχει ερμηνεύσει ο Μ.Βασιλειος όταν λεγει στα ασκητικά του ότι δεν τιμωρεί και τιμωρεί όταν αναλύει ότι γίνονται
"Με την δίκαιη κριση του Θεού" .
Αλλά και που υπάρχουν έθνη τα οποία παραμένουν ατιμώρητα για τις κακίες τους,για τα οποία γνωρίζει Ο Κύριος για ποιο λόγο δεν θα προέκυπτε ωφέλεια και μετάνοια.Γιαυτο οι δρόμοι του Κυρίου είναι ανεξιχνίαστοι ,οι δε αποφάσεις Του ανεξερεύνητες!

Ο αγ.Ιωαννης της Κροστάνδης έχει πει περιλαμβάνοντας όλα τα κακά που γίνονται κατά τόπους ,ότι
Ο κόσμος ειναι βυθισμενος στην αμαρτία και Ο Θεός τον ξυπνάει με πολέμους,επιδημίες.πυραγιες,καταστροφικές καταιγίδες,σεισμούς ,πλημμύρες κλπ.]].