Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Μνημόσυνο Αρχιμανδρίτου Χαραλάμπους Δέδε.

Το Σαββάτο 5 Σεπτεμβρίου 2009 η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου τίμησε τον μακαριστό Αρχιμανδρίτη Χαραλάμπη Δέδε, ο οποίος υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας σε αυτή. Το πρωί στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Βοβμοκούς τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο. Στο Αρχιερατικό Μνημόσυνο έλαβε εκτός από τον Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο, έλαβε μέρος και ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας, ο οποίος υπήρξε πνευματικό τέκνο του π. Χαραλάμπους. Την Αδελφότητα Θεολόγων «Ο Σωτήρ» εκπροσώπησε ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Μυτιλήνης, ο οποίος ομίλησε κατά την διάρκεια του γεύματος.
Μετά τον καφέ έγινε στην Μονή εκδήλωση τιμής και μνήμης από τα πνευματικά του παιδιά. Ακούσθηκαν πολλές αναμνήσεις και βιώματα από την δυναμική και ουσιαστική πνευματική παρουσία του π. Χαραλάμπη στην περιοχή της Ναυπακτίας κατά τα έτη 1959-1960.
Κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Ιερεμίας, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:
«Δεν θα λησμονήσω ποτέ τον πατέρα Χαράλαμπο Δέδε, με τον οποίο συνδέεται η αρχή της πνευματικής μου ζωής και τα πρώτα βήματά μου σ’ αυτήν. Θα θυμάμαι πάντα την αγάπη του, τις συμβουλές του, τη σεμνότητά του, την ιεροπρέπειά του, την σύνεση και το απόλυτο δόσιμό του στον λόγο του Θεού.
Του είμαι ευγνώμων, διότι μου έδωσε από μικρόν την σωστή εικόνα του ιερωμένου ιεροκήρυκος. Όχι μόνο ως κήρυκος, αλλά και ως ευλαβούς λειτουργού του παναγίου Θυσιαστηρίου και ως επιμελούς πνευματικό πατρός. Το έργο του είναι θαυμαστό από τα αποτελέσματά του. στην Ναύπακτο έσπειρε πολύ τον λόγο του Θεού, αλλά ιδιαίτερα ευλογήθηκε από τον Κύριο να γευθεί από τα κηρύγματά του και την θυσιαστική ποιμαντική του, τον γλυκό καρπό της αφιερώσεως ψυχών στην αγάπη του Χριστού. Έτσι στην Ναύπακτο και από την Ναύπακτο σε άλλα μέρη, έχουμε αφιερωμένες στον Χριστό ψυχές, ιεραποστόλους και μοναχές, εκλεκτές μυροφόρες του Εσταυρωμένου Ιησού Χριστού, που μας θυμίζουν με την σεμνότητά τους και την καλωσύνη τους τον μακαριστό π. Χαράλαμπο, ως επάξια τέκνα αυτού."
Την όλη εκδήλωση επισφράγισε ο κ. Ιερόθεος.

Μετά την εκδήλωσε παρατέθηκε γεύμα στο χώρο της Μονής.





1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στην Ναύπακτο τιμούν τους ανθρώπους που τους αναγέννησαν πνευματικά. Στην Πάτρα δυστυχώς τους ξεχνούν και δεν τους προβάλουν. Συγχαρητήρια σε αυτούς που είχαν την έμπνευση και που την υλοποίησαν. Πάλι καλά που πήγες και εσύ κ. Κωστόπουλε στην εκδήλωση και εκπροσώπησες την Πάτρα γιατί από άλλους δεν περίμενα και τίποτα άλλο.