Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Αρχιμανδρίτης ΧΑΡΑΛΑΜΠΗΣ ΔΕΔΕΣ

Αρχιμανδρίτης
ΧΑΡΑΛΑΜΠΗΣ Κ. ΔΕΔΕΣ

Ο π. Χαραλάπμης γεννήθηκε εις Λάλουκα Άργους το 1903.
Ενεγράφη εις το α΄ έτος της Ιατρικής Σχολής. Όμως ο Κύριος τον προόριζε για ιατρό ψυχών και όχι σωμάτων. Έτσι μετά το πρώτο έτος μετεγγράφει εις την Θεολογική Σχολή.
Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυξ.
Εις Μυτιλήνη από 1937-1945.
Εις Τρίκαλα από 1945-1950.
Εις Ναυπακτία και Ευρυτανία από 1951- 1960
Εις Πάτρα από 1960-1969.
Παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο τη 15η Σεπτεμβρίου 1979.

«Κατά την εμφάνισή του ο πατήρ Χαραλάμπης Δέδες είχε μια ιεροπρέπεια και μια επιβλητική αρχοντιά. Είχε μια πατριαρχική μορφή. Ήταν ψηλός κάπως και γεμάτος. Είχε μακριά γενειάδα, που σου υπενθύμιζε τον πώγωνα του Ααρών, τον φθάνοντα μέχρι την ώα του ενδύματος του, κατά το ψαλμικό (Ψαλμ. 132,2)….
Ο πατήρ Χαραλάμπης Δέδες ήταν πολύ καλός Ιεροκήρυκας. Το κήρυγμά του ήταν σαν αυτό του Σεραφείμ Παπακώστα, όπως το διαβάζουμε στα βιβλία του, ήταν κήρυγμα πάντοτε, μα πάντοτε πνευματικό. Δεν εκτρεπόταν σε λόγο κοινωνικό και ανθρώπινο. Έθιγε βέβαια κοινωνικά θέματα και κοινωνικά κακά, αλλά αυτά τα ερμήνευε πάντοτε με βάση τον λόγο του Θεού. Όταν έθιγε το κοινωνικό κακό, πάντοτε σ’ αυτό εύρισκε ως αιτία την αμαρτία των ανθρώπων.»
+ Ο Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Χαραλάμπης άφησε έντονη την παρουσία του στην Μητρόπολη Πατρών και στην Χριστιανική Εστία. Υπήρξε πνευματικός Πατέρας με στοργή αγάπη και πολύ κατανόηση.