Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Η παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορία της Σερβίας (Πολιτική και Εκκλησιαστική)», του Γεωργίου – Νεκταρίου Λόη - Αλέξανδρος Κολλιόπουλος

 «Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Βυζαντινό» της πόλεώς μας, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί 19 Φεβρουαρίου 2017, η παρουσίαση του ογκωδεστάτου (784 σελίδες), πρωτοτύπου πονήματος του συμπολίτου μας Ακαδημαϊκού δασκάλου κ. Γεωργίου – Νεκταρίου Λόη, με τίτλο: «Ιστορία της Σερβίας (Πολιτική και Εκκλησιαστική)».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο πρώτος που έλαβε το βιβλίο του κ. Γεωργίου - Νεκταρίου Λόη, είναι ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξιος Τσίπρας, όπου, είχε μεταβεί προσφάτως στην γείτονα χώρα, προσφέροντάς του το ως ευλογία ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Ειρηναίος.
Επισημαίνουμε, ότι το βιβλίο αυτό είναι πρωτότυπο και δεν είναι σχήμα λόγου, αφού, κανένα βιβλίο αυτού του μεγέθους δεν έχει τις συγκεκριμένες ενότητες, δεν έχει τις συγκεκριμένες βιβλιογραφικές πηγές.  

 Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος εξήρε τον κ. Λόη ως άνθρωπο και δάσκαλο, τον χαρακτήρισε άριστο οικογενειάρχη και ότι η συγγραφή του είναι έργο ζωής. Κατέθεσε δε, προσωπική του εμπειρία από παρελθούσα επίσκεψή του στην Σερβία συνοδεύοντας τότε τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Χριστόδουλο, καταδεικνύοντας μέσα απ΄ αυτήν την αγάπη των δύο λαών.
Κεντρικοί ομιλητές ήσαν οι κ.κ. Αθανάσιος Αγγελόπουλος, Σλαβολόγος,

Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τερέζης, Καθηγητής Φιλοσοφίας, π. Κοσμήτωρ Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών, Γεώργιος Παναγιωτάκης, Καθηγητής Ιατρικής, π. Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών. Αναστάσιος Μαράς, Καθηγητής ΣΕΠ Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, Σπουδές στην Ορθόδοξη θεολογία. Ανδρέας Ζαφειρόπουλος, Θεολόγος M.Sc. υπ. Διδάκτωρ Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Ανατολικού Σαράγιεβο. Συντονιστής: Χρήστος Αδαμόπουλος.
Ο Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Αθανάσιος Αγγελόπουλος και διδάσκαλος του συγγραφέως, αναφέρθηκε στην αγάπη και την πίστη που πρέπει να έχει κάποιος, ώστε να φέρει εις πέρας αυτό το σπουδαίο ερευνητικό συγγραφικό έργο. Η Σερβία είναι η χώρα που την αγάπησε ο Γεώργιος – Νεκτάριος Λόης και τον αγάπησε και αυτή. Και κατέληξε, λέγοντας, ότι οι φιλίστορες, αλλά και οι ειδικοί του Πολιτισμού, της Πολιτικής, της Διπλωματίας και του Επιχειρείν να προσέξουν το έργο αυτό, κάτι σίγουρα θα διδαχθούν και κάτι θα εμπνευστούν απ΄ αυτό για το έργο τους.
Παρέστη μεταξύ άλλων και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, Καθηγητής του κ. Λόη στο Εκκλησιαστικό Λύκειο, αρκετοί Ιερείς και φοιτητές του.  
Αλέξανδρος Κολλιόπουλος

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σπουδαίες οι λεπτομέρειες που μας παρουσιάζει για την αξία το πονήματος του κ. Λόη ο κ. Κολλιόπουλος στο άρθρο του. Χάρηκα που το εκτίμησε ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος προσφέροντάς το στον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Αυτό και μόνο τα λέει όλα.
Συγχαίρω τον σπουδαίο συγγραφέα και του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο.

ΥΓ. Μια κακία Κωστόπουλε. Εσύ όλο και προβάλεις τον φίλο σου Αδαμόπουλο. Αυτός ούτε μια φωτογραφία σου σε έχει στο δικό του διαδικτυακό τόπο και του ούτε μια παραπομπή από άρθρο σου. Σήμερα μπήκα και το πρόσεξα. Είσαι μεγάλη ψυχή Κωστόπουλε!!!

Ανώνυμος είπε...

Είναι τιμή για την Πάτρα η παρουσία του κ. Λόη στα πνευματικά της δρώμενα.

Αναστάσιος είπε...

Προς: 19 Φεβρουαρίου 2017 - 9:11 μ.μ.

Δημοσίευσα το σχόλιο δια τα επαινετικά τα οποία γράφεις για το βιβλίου του κ. Λόη.
Τα υπόλοιπα στο υστερόγραφο δεν με ενδιαφέρουν. Ακόμα και αν είχε ιστολόγιο -γνωρίζω ότι δεν έχει- δεν θα έπαιρνε την άδεια ούτε από εσένα ούτε από εμένα για το τι θα δημοσιεύσει. Το να σπέρνεις ζιζάνια δεν είναι καλό.
Καλή σαρακοστή

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια.
Την παρακολούθησα.
Μία από τις καλύτερες παρουσιάσεις βιβλίων.
Σπουδαίο το έργο του κ. Λόη

Ανώνυμος είπε...

Το πάνελ των ομιλητών-παρουσιαστών όπως διάβασα είναι τέλειο. Θα φροντίσω να το προμηθευτώ για να το δω περισσότερο από ιστορικής και όχι τόσο εκκλησιαστικής πλευράς.
Στον συγγραφέα αξίζουν συγχαρητήρια.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στον Δάσκαλό μας.

Ανώνυμος είπε...

Η εκδήλωση έχει βιντεοσκοπηθεί; Θα την δείξει ο Λύχνος;

Ανώνυμος είπε...

Η γλαφυρότητα και η ζωντάνια των λόγων του κ. Λόη δημιουργούν μια μοναδική, μαγική θα έλεγα ατμόσφαιρα στο ακροατήριο, ζωντανεύοντας τα γεγονότα με αποτέλεσμα όλοι να κρέμονται κυριολεκτικά από τα χείλη του. Το ίδιο συμβαίνει κάθε φορά που κάνει διάλεξη σε φοιτητές ή μη. Το ίδιο τηρουμένων των αναλογιών συμβαίνει και στο γραπτό του λόγο όπου ο ρυθμός είναι ακατασίγαστος, σφυρηλατημένος με μία δυναμική που τέμνει με ταχύτητα τα γεγονότα και αφήνει να διαφανεί το πραγματικό ιστορικό πλαίσιο και το ξεχωριστό κλίμα της εποχής των ανθρώπων που λαμβάνουν μέρος σε αυτά. Ο καθηγητής Αθανάσιος Αγγελόπουλος δικαιολογημένα δηλώνει υπερήφανος που είχε μαθητή τον κ. Λόη. Αναμένομε την επόμενη ομιλία για να τον θαυμάσουμε και πάλι.
Συγχαρητήρια και στους Αρχιερείς που παρευρέθησαν.
Χ.