Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Μητροπολίτης Ναυπάκτου ΙΕΡΟΘΕΟΣ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ: ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΔΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Να εμπιστευόμαστε τις Συνοδικές αποφάσεις και τις απόφασεις της Εκκλησίας ανέφερε σε σημείο του απολυτήριου λόγου της Θείας λειτουργίας στον Ι.Ν.Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Μακύνεια Ναυπακτίας ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ.Βλασίου κ.Ιερόθεος.

Ο κ. Ιερόθεος αναφορικά με τους εμβολιασμούς και τα όσα παρατηρούνται ακόμα και μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας με τις διαφορετικές φωνές,ανέφερε: “Εμπιστεύομαι το Συνοδικό θεσμό παρά τη γνωμη του έστω και αν είναι σοφός και άγιος. Αναφέρουν μερικοί τον Άγιο Παϊσιο και τα όσα είχε δηλώσει πριν από τριάντα χρόνια για τους εμβολιασμούς, ότι δεν τους δέχεται. Συνεχίζοντας όμως ο Άγιος Παϊσιος αναφέρει ότι αυτή είναι η γνώμη μου. Αν ωστόσο η Εκκλησία έχει διαφορετική άποψη, να ακούσετε την Εκκλησία συνέχιζε ο Άγιος, χωρίς να το αναφέρουν” δήλωσε ο κ.Ιερόθεος.

“Υπάρχουν πολλά που αναφέρουν οι Άγιοι. Και γιατί έγιναν άγιοι; Επειδή αφ’ ενός ο λαός τους αναγνώρισε, αλλά η Εκκλησία του κατέταξε στο Αγιολόγιο. Οι ατομικές γνώμες πρέπει να υποτάσσονται στη συλλογική απόφαση της Συνόδου. Η πανδημία ανέδειξε ορισμένες παθογένειες που υπάρχουν μέσα στον Εκκλησιαστικό χώρο. Που συγκεντρώνονται γύρω από έναν Γέροντα, έναν πνευματικό ή έναν Μητροπολίτη. Κανένας απ’ αυτούς, αλλά η Εκκλησία ως σύνολο. Και όσοι υπακούουν στην Εκκλησία ποτέ δε βγαίνουν χαμένοι. Πάντα, θα έχουν ωφέλεια στην ζωή τους” κατέληξε ο κ.Ιερόθεος

nafpaktianews.gr

9 σχόλια:

Γιάννης Ιωαννίδης είπε...

Ο Σεβασμιώτατος παιδαγωγικά αναφέρθηκε στον Άγιο Παϊσιο, δεχόμενος, ως υπόθεση εργασίας, ενδεχομένη αντίθεσή του στο εμβόλιο, που απασχολεί την τρέχουσα επικαιρότητα.
Ο πατήρ Χριστόδουλος Αγγέλογλου όμως, ο πρώτος βιογράφος και ανθολόγος του Αγίου και στενός συνεργάτης του - υποτακτικός του, σε μία συγκλονιστικά τεκμηριωμένη πρόσφατη ομιλία του, απέδειξε ότι ο Άγιος Παϊσιος δεν καταφέρθηκε εναντίον των εμβολίων και ειδικότερα δεν εξέφρασε αντίθεση στο συγκεκριμένο εμβόλιο, ήτοι ούτε προφήτευσε την πανδημία του κορωναϊού ούτε προφήτευσε την εφεύρεση εμβολίων για την αντιμετώπισή της ούτε εκφράσθηκε αρνητικά (ή και θετικά) για τα εν λόγω εμβόλια.
Σχετικώς με το θέμα των εμβολίων επισημαίνω ότι, η Ιατρική είναι η δυσκολότερη επιστήμη, σχεδόν ακατάληπτη για εμάς, τους θητεύοντας στους υπολοίπους επιστημονικούς κλάδους. Η λήψη έγκυρης θέσεως σε ζητήματα της ιατρικής επιστήμης από πρόσωπα κείμενα εκτός της επιστήμης αυτής, είναι πρακτικώς αδύνατη. Μόνον εν Αγίω Πνεύματι είναι δυνατή η κατανόηση και επίλυση ιατρικών ζητημάτων και διαφωνιών από τρίτο, μη ιατρό, όπως τα επέλυε και τα κατανοούσε με τρόπο που εξέπληττε και τους πλέον εγκρίτους ιατρούς, ο Άγιος Πορφύριος.
Είναι, λοιπόν, τουλάχιστον παράξενο θρησκευτικοί άνθρωποι να διασταυρώνουμε τα ξίφη μας για ιατρικά ζητήματα, ενώ ταυτοχρόνως δυσκολευόμαστε να κατανοήσομε έστω και μία λέξη από την περίπλοκη και άκρως δυσνόητη ορολογία της ιατρικής επιστήμης.
Πολύ περισσότερο, είναι άτοπο να απαιτούμε από τους ιερείς και Ιεράρχες να μας δώσουν ιατρικές συμβουλές, αν θα ακολουθήσομε την μία την άλλη ιατρική πρακτική ή μέθοδο ή μορφή θεραπείας ή πρόληψης και εν συνεχεία, αφού φορτικά τους προτρέψαμε να πάρουν θέση, να τους επικρίνουμε γιατί είπαν αυτό ή το άλλο.
Ομοίως και οι νομικές επιπτώσεις από την επιλογή της μίας ή της άλλης μεθόδου αντιμετώπισης ενός ιατρικού φαινομένου, δεν είναι ζήτημα των ιερέων των Ιεραρχών και των θρησκευτικών ανθρώπων, εφόσον όμως δεν παραβιάζεται εις βάρος τους η ισότητα του νόμου και δεν θίγεται υπέρμετρα η θρησκευτική τους ελευθερία, όπως εθίγη υπέρμετρα, αντισυνταγματικά και απολυταρχικά από το αψυχολόγητο καθολικό λατρευτικό λοκντάουν του 2020 και την στοχοποίηση των ιερών μας Μυστηρίων ως αγωγών μεταδόσεως μολυσματικών ασθενειών!!

Ανώνυμος είπε...

Για θέματα στα οποία δεν υπάρχει ομοφωνία εντός της επιστημονικής κοινότητας δεν μπορούν να προτρέχουν οι εκκλησιαστικοί.
Πολύ άσχημα κάνει ο συγκεκριμένος μητροπολίτης και πλειοδοτεί από την πλευρά του στην επιχείρηση υποστήριξη ; του εμβολιασμού με τα συγκεκριμένα εμβόλια.

Ανώνυμος είπε...

Άξιος!

Ανώνυμος είπε...

Υπέροχη θεολογική άποψη δεν επιδέχεται καμία αντίρρηση

Ανώνυμος είπε...

Σωστά...

Δημήτρης Ρόδης είπε...

Δεν σημαίνει, οτι εκείνο που θα πει ένας Επίσκοπος, ή η πλειοψηφία των Επισκόπων, αυτό αποτελεί εχέγγυο της αλήθειας, και οτι πρέπει οπωσδήποτε να το αποδεκτεί το πλήρωμα της Εκκλησίας.

Οχι, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Κριτήριο της αλήθειας είναι, αν τα λεγόμενα αυτά είναι «Ἑπόμενα τοῖς ἁγίοις πατράσι». Αν συμφωνούν με τις αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων, με τούς Θεούμενους Πατέρες...

~ Δημήτριος Τσελεγγίδης - Καθηγητής Δογματικής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ

Επίσεις: Ἡ Ζ΄ Οἰκ. Σύνοδος ἀπαγορεύει στούς Ἐπισκόπους νά δέχονται τό κλείσιμο τῶν Ναῶν γιά ὁποιαδήποτε αἰτία.

Σε αυτό το κλείσιμο των Εκκλησιών όμως πρωτοστάτησε ο Ναυπάκτου Ιερόθεος μαζί με τον Αρχ. Ιερώνυμο, σε παράβαση της συνοδικότητας που όπως και όπου βολεύει πια, άλλοτε την επικαλείται, άλλοτε την μεταφράζει λανθασμένα, και άλλοτε την παραβιάζει.

Υπενθύμηση: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Ο εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Συνόδου, Ιερόθεος Ναυπάκτου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ΑΛΛΑΞΑΝ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ την απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Στην επιστολή του (εδω) ο Σεβασμιώτατος Μητρ. Κερκύρας Νεκτάριος κάνει λόγο και για κατάλυση του συνοδικού συστήματος, σχετικά με την εγκύκλιο που εξέδωσε η ΔΙΣ αναφορικά με το άνοιγμα των ναών κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ανώνυμος είπε...

Ποιος θα τον μαζέψει πια τον κ Ρόδη;
W

Ανώνυμος είπε...

Γιατί να μαζέψει τον ευλαβή κ. Ρόδη κάποιος;
Τί είναι αυτά που γράφεις W.??? Τόσο φασίστας είσαι?????

Ανώνυμος είπε...

Ποιός θα συμμαζέψει πνευματικά τον φανατικό W. που θέλει ολοκληρωτικού τύπου μάζεμα του κ. Ρόδη;;;