Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

Τελικά, η Εκκλησία έχει γνώμη για το εμβόλιο; - Μητροπολίτης Χονκ Κονγκ Νεκτάριος

 Αν διαβάσει κάποιος αναρτήσεις και σχόλια στα social media θα δει ότι ανάμεσα στους χριστιανούς υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν ότι η Εκκλησία έχει λόγο για το εμβόλιο ενώ άλλοι υποστηρίζουν το αντίθετο.

Συνήθως ο λόγος για την μία ή την άλλη άποψη είναι η προσωπική τοποθέτηση του χριστιανού και κατά πόσο η επίσημη γνώμη της Εκκλησίας εξυπηρετεί ή όχι το δικό του σκεπτικό.

Τελικά, η Εκκλησία έχει γνώμη για το εμβόλιο;

Η απάντηση είναι Ναι και Όχι. Τι εννοώ; Η Εκκλησία δεν έχει γνώμη για το αν μπορεί κάποιος να κάνει το εμβόλιο. Αυτό είναι θέμα καθαρά ιατρικό. Καθένας σύμφωνα με την συμβουλή του ιατρού θα πράξει ανάλογα.

Η Εκκλησία έχει γνώμη σε θέματα πνευματικής και κοινωνικής φύσεως τα οποία σχετίζονται με τα εμβόλια (εμβόλια για τον Κορωνοϊό). Βλέπετε ότι ως μη ώφειλε μέσα στις χριστιανικές κοινότητες δημιουργήθηκε θόρυβος και αναστάτωση με αφορμή την πανδημία. Μερικοί είναι αρνητές της πανδημίας. Άλλοι αρνητές της ύπαρξης του Κορωνοϊού. Εμφανίσθηκαν και οι αρνητές των εμβολίων.

Η Εκκλησία λοιπόν έχει λόγο διότι οφείλει να στηρίξει τους αδύναμους στην πίστη, να προφυλάξει την κοινότητα από την σύγχυση και τις παρεκτροπές. Η Εκκλησία έχει λόγο όταν πρόκειται να προστατευθεί η ζωή των ανθρώπων. Όταν πρέπει να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει την υγεία των κληρικών και λαϊκών.

Υπάρχουν κληρικοί και λαϊκοί που εκφράζουν άρνηση ή ανυπακοή στις επίσημες θέσεις της Εκκλησίας. Κάποιοι αδυνατούν να καταλάβουν ότι πχ και μέσα στο Ναό μπορείς να κολλήσεις όχι μόνο Κορωνοϊό αλλά και ένα απλό κρυολόγημα. Δεν κατανοούν τι είναι και πως ενεργεί η Χάρις του Θεού. Τρέμουν στην ιδέα ότι τα εμβόλια είναι το χάραγμα (ή το …προχάραγμα) του Αντιχρίστου. Άλλοι αποδέχονται αδιάκριτα περίεργες θεωρίες συνωμοσίας. Ξεπετάγονται νεοφανείς φωστήρες και εξηγητές των ιερών Κανόνων, οι οποίοι χρησιμοποιούν τους Κανόνες κατά το δοκούν (οι Κανόνες γίνονται Κανόνια…).

Όταν όλοι αυτοί δρουν μέσα στην εκκλησιαστική κοινότητα, η Εκκλησία δεν πρέπει να έχει λόγο και να βάλει τάξη στον οίκο της;

Υπάρχουν κάποιοι που δεν χαμπαριάζουν από διάλογο αν και δηλώνουν μέλη της Εκκλησίας. Θέλουν να τοποθετήσουν την δική τους γνώμη επάνω από την διδασκαλία και την γνώμη της Εκκλησίας. Έχουν πρόβλημα και κατηγορούν τους κληρικούς ότι τάχα πρόδωσαν, ενέδωσαν στις πιέσεις της Κυβερνήσεως, ότι έκλεισαν τους Ναούς κ.α. Κατηγορούν αλλά δεν προσφέρουν λύσεις για αποτελεσματική προστασία. Και δυστυχώς θρηνούμε πολλούς καλούς κληρικούς και λαϊκούς οι οποίοι από αδιαφορία και απροσεξία πέθαναν τον τελευταίο χρόνο. Δεν σας έχει κάνει εντύπωση ότι στην Ελλάδα η Εκκλησία θρηνεί περισσότερα θύματα από ότι ο πολιτικός χώρος ή ο καλλιτεχνικός;

Μην σκληραίνετε τις καρδιές σας. Συμβάλλετε στην ομόνοια και την ενότητα της εκκλησιαστικής κοινότητας. Μην συμπορεύεσθε με αυτούς που χαίρονται όταν η Εκκλησία παθαίνει ζημία. Και βέβαια μην αρχίσετε να λέτε ότι η Εκκλησία δεν έχει λόγο διότι δεν θα σας κάνω το χατίρι και θα συνεχίσω να σας σπάω τα νεύρα…

Μητροπολίτης Χονκ Κονγκ Νεκτάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: