Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Ο Ιερώνυμος στα «γκέτο» της Αθήνας

Οι λιγοστοί επιβάτες του μετρό, πέρυσι κοντά στις ημέρες του Πάσχα, ούτε που γύρισαν να κοιτάξουν τη μαυροντυμένη φιγούρα που μπήκε στο τελευταίο δρομολόγιο. Σε λίγη ώρα θα καταλάβαιναν ποιον είχαν μπροστά τους.
Εντελώς μόνος, χωρίς κανέναν συνεργάτη, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μίλησε με τους επιβάτες που εξουθενωμένοι γύριζαν στο σπίτι τους, αλλά κι εκείνους που ξεκούραστοι ξεκινούσαν για να διασκεδάσουν. Οι στενοί του συνεργάτες που νόμιζαν ότι είχε αποσυρθεί στον πρώτο όροφο της Αγίας Φιλοθέης για να ξεκουραστεί, με έκπληξη έμαθαν το επόμενο πρωί πού ήταν το προηγούμενο βράδυ...
Δεν θα ήταν αυτή, ωστόσο, η τελευταία φορά που ο Αρχιεπίσκοπος θα αναζητούσε την επαφή με τους απλούς ανθρώπους... Μαζί με τον γνωστό και αφοσιωμένο Βλάση, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας παραπάνω από τρεις φορές μέσα σε 1,5 χρόνο διέσχισε δρόμους στο κέντρο της πόλης, οι οποίοι το βράδυ μετατρέπονται σε «γκέτο» απροσπέλαστα για τον απλό διαβάτη.

Εκδιδόμενες γυναίκες, άστεγοι, τοξικομανείς, περιφερόμενοι λαθρομετανάστες, η «σκοτεινή» εικόνα της νυχτερινής Αθήνας στην πλατεία Θεάτρου, τη Σοφοκλέους, την Ευριπίδου, την πλατεία Ομονοίας. Ο Προκαθήμενος δεν μένει πάντα προστατευμένος πίσω από το τζάμι του υπηρεσιακού αυτοκινήτου της Αρχιεπισκοπής. Αρκετές φορές ζητάει από τον Βλάση να τραβήξει χειρόφρενο. Οσοι τον αναγνωρίζουν, μέσα στο σκοτάδι, του φιλούν ευλαβικά το χέρι και του ζητούν βοήθεια. Εκείνοι που δεν ξέρουν καλά καλά σε ποια χώρα τους έφερε η μοίρα, οι χαμένοι στον κόσμο των παραισθήσεων και οι γυναίκες της νύχτας μένουν να απορούν για τον ιερωμένο που σφίγγει με πατρική αγάπη χέρια, εκεί που οι άλλοι γυρίζουν την πλάτη.
Στο συσσίτιοΤα συσσίτια του Αγίου Θεράποντα Ζωγράφου είναι από τα πιο παλιά. Σε μια πυκνοκατοικημένη συνοικία, η αρωγή της Εκκλησίας δεν είναι αμελητέα. Ηταν πριν από λίγους μήνες, όταν οι ενορίτες που περίμεναν να φάνε πρόσεξαν έναν ιερέα να παρίσταται στην τραπεζαρία που γίνεται η διανομή. Οταν ξανακοίταξαν παραξενεμένοι, αφού δεν ήταν ο γνωστός τους εφημέριος, είδαν έκπληκτοι τον Αρχιεπίσκοπο. Κάθισε μαζί τους, μοιράστηκε το φαγητό τους και άκουσε για τη φτώχεια και όσα τους οδήγησαν να ζουν με τη βοήθεια της Εκκλησίας. Εφυγε σκεπτικός και λυπημένος...
Προπαραμονή Χριστουγέννων στην πλατεία Κλαυθμώνος
Λόγια παρηγοριάς σε αστέγους
Η διαδρομή ήταν γνώριμη αλλά αυτή τη φορά είχε πολλές στάσεις. Την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009 μαζί με τον διευθυντή της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Αλληλεγγύη», Κωστή Δήμτσα, ξεκίνησαν μετά τις 23:00 από την πλατεία Κλαυθμώνος.
Εκεί που τις νύχτες τα παγκάκια έχουν «ενοίκους». Μοίρασαν δώρα σ’ αυτούς που δεν περίμεναν από κανέναν να τους θυμηθεί. Κάποιοι, μισοκοιμισμένοι, εξαθλιωμένοι, τυλιγμένοι σε κουρέλια για να ζεσταθούν στη χειμωνιάτικη νύχτα, δεν καταλάβαιναν καν αν ονειρεύονται ή αν ζουν πραγματικά τη στιγμή. Πήγαν στην Ομόνοια, στην πλατεία Θεάτρου, στην Ευριπίδου, στη Σοφοκλέους. Εδωσαν ρούχα, κουβέρτες, τρόφιμα. Μίλησαν, παρηγόρησαν, άκουσαν.
Ο Αρχιεπίσκοπος συγκινήθηκε όταν είδε ότι ακόμα και στο προσωπικό μαρτύριο υπάρχει ανθρωπιά: κάποιοι έσπευσαν άμεσα να μοιραστούν τα τρόφιμα με τους διπλανούς τους.
Αγία Σοφία Ψυχικού
Επιθεώρηση εργασιών
Αυτή η επίσκεψη δεν έγινε νύχτα. Δεν ήταν όμως και προγραμματισμένη. Σε μια από τις μεγαλύτερες ενορίες της Αρχιεπισκοπής, πέρυσι τον Απρίλιο εμφανίστηκε ένα πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Κυριολεκτικά είχε πάει για «επιθεώρηση εργασιών». Πλησίον του μεγάλου ναού της Αγίας Σοφίας Ψυχικού είχε ξεκινήσει η ανέγερση στέγης γερόντων, με σεβαστά ποσά και κονδύλια. Ο Αρχιεπίσκοπος είχε έρθει να δει αν η πρόοδος των εργασιών ήταν συμβατή με τις δαπάνες. Μίλησε με τον π. Χριστόδουλο, έναν από τους εφημέριους του ναού, είδε το κτίσμα, τα σχέδια, μίλησε με τους υπεύθυνους της οικοδομής, ευχήθηκε καλή αποπεράτωση και επέστρεψε στην Αρχιεπισκοπή.
ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΕΙΣ
«Ταξιτζής» ο βασιλιάς Αμπντάλα
Στην «Ιστορία του Πολυβίου» αναφέρεται ότι ο βασιλιάς της Αντιόχειας, Αντίοχος Δ’, που ανέβηκε στον θρόνο το 175 π.Χ. συνήθιζε να μεταμφιέζεται και να κυκλοφορεί σαν απλός θνητός για να περνάει απαρατήρητος.
Το ίδιο περιγράφεται και στον βίο της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, που, αν και από ευκατάστατη οικογένεια, ντυμένη με φτωχικά ρούχα γύριζε σε σπίτια για να κάνει διακονήματα και να βοηθάει αρρώστους που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να επισκεφθούν γιατρό.
ΙορδανίαΑκόμη και στις μέρες μας, οι πληροφορίες θέλουν τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας να «γίνεται» ταξιτζής θέλοντας να ζήσει για λίγο σαν απλός πολίτης και να αποκτήσει προσωπική γνώμη για το τι πιστεύουν οι συμπατριώτες του.
Φίλος αυτών των «άτυπων» επισκέψεων είναι και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, καθώς από την έναρξη της αρχιεπισκοπίας του βρέθηκε «αιφνιδιαστικά» σε διάφορα σημεία της Αθήνας προσεγγίζοντας ακόμα και κοινωνικές κατηγορίες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήταν δυνατόν να έρθουν σε επαφή με έναν Προκαθήμενο της Εκκλησίας.
Παρασκευή Βονάτσου
Εφημερίδα "'Εθνος"

25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τέτοιον αρχιεπίσκοπο θέλουμε
γδμ

Ανώνυμος είπε...

Ντροπή.Αίσχος. Υποκρισία.
Οταν αυτά και χιλιάδες άλλα τα έκανε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος κανείς δεν μιλούσε.
Γιατί?
Γιατί ήταν αγκάθι για όλους...Ηταν το εμπόδιο για την νέα τάξη πραγμάτων να επιβάλλει τα σχέδιά της(όπως ανενόχλητα κάνει μέχρι σήμερα).
Τώρα που ο σημερινός αρχιεπίσκοπος ησυχάζει και τα δέχεται όλα χωρίς κανένα αγώνα,καμιά αντίσταση τώρα όλοι τον επευφημούν....Τώρα ο Αρχιεπίσκοπος κάνει έργο.Ολα υπέρ του από κυβένηση μέχρι αντιπολίτευση κ.ο.κ.
Μα ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος στο προπέρσινο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα τού στο τελευταίο εν ζωή διότι μας διδάσκει με τα έργα του και το παραδειγμά του, είχε μιλήσει για αντίσταση και ανάκαμψη....
Που είναι ο αγώνας?
Που είναι η φωνή της εκκλησίας?
σιωπή.Κοιμάται!!!
Ας είναι...
δεν πειράζει...
εμείς προτιμούμε αρχιεπίσκοπο της ουσίας και όχι φοκλόρ επιδείξεις...
Αρχιεπισκόπου Χριστοδόύλου Αιωνία η μνήμη.
σε λίγες ημέρες θα κλείσουμε δύο χρόνια απο την οσιακή κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Χριστοδουλου.
Ας προσευχηθούμε όλοι εχθροί και φίλοι για την ανάπαυση της ψυχής του. Ο Κύριος ας τον έχει στα δεξιά του, και από εκεί να πρεσβεύει για όλους μας και να παραδειγματιζόμαστε από την αγία ζωή του το θεάρεστο έργο του και την οσιακή κοίμησή του.
Αιωνία η μνήμη.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟ ΘΕΤΕΤΕ ΩΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ?

Ανώνυμος είπε...

Καλά εσύ δεν είσαι καλά. Τι σε έπιασε και γράφεις όλα τούτα. Γιατί κάνεις συγκρίσεις ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του χαρίσματα. Κριτής είναι ο Θεός και όχι εσύ.

Ανώνυμος είπε...

Κριτής είναι η ζωή και το οσιακό τέλος του Χριστόδουλου. τέλος.

Ανώνυμος είπε...

"Ντροπή.Αίσχος. Υποκρισία."
Τι ακριβώς εννοείς; Πού είναι η "ντροπή"; το "αίσχος"; και κυρίως η "υποκρισία";
Αδελφέ μου, αδικείς όχι μόνο τον εαυτό σου με όσα λες αλλά και αυτόν που υποτίθεται ότι υπερασπίζεις. Συχνά -και ανώνυμα πάντα- κάνεις την εμφάνισή σου σε αυτό το μπλογκ και είτε μιλάμε για αρχιεπίσκοπο είτε για συνταγές φασολάδας πάντα το γυρίζεις εκεί. Ειλικρινά λυπάμαι. Αν το κάνεις με μια ιδιότυπη αίσθηση του χιούμορ, μάθε ότι μας λυπείς. Αν πάλι το πιστεύεις πρέπει να το συζητήσεις στην καλύτερη περίπτωση με τον πνευματικό σου.
Κανείς δεν αρνείται τα χαρίσματα του πρώην αρχιεπισκόπου αυτή όμως η λατρεία και η τύφλωση έχει έστω και ελάχιστο εκκλησιαστικό ήθος μέσα της;
Αν είσαι κάποιος από τους φίλους έλα να το συζητήσουμε δια ζώσης.
Χαίρε
γδμ

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΕ ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ ΗΜΝΗΜΗ...
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ...ΑΦΗΣΕΣ ΒΑΡΙΑ ΣΚΙΑ ΠΙΣΩ ΣΟΥ...

Ανώνυμος είπε...

Εκλεκτέ γδμ μην ρίχνεις το επίπεδό σου. Ο κατ’ εξακολούθηση υπερασπιστής = δυσφημιστής άνευ λόγου του Χριστοδούλου δεν έχει ανάγκη να συζητήσει με εσένα. Χρειάζεται παρακολούθηση ιδικού ιατρού…..

Ανώνυμος είπε...

"Η ντροπή το αίσχος και η υποκρισία" αγαπητοί παρεξηγημένοι αδελφοί βρίσκεται στα ΜΜΕ που κάποτε προσκυνούσαν τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο όσο βέβαια δεν τους χάλαγε την σούπα. Από τότε όμως που η εκκλησία άρχισε να σηκώνει ανάστημα ύστερα από έτη αλαλιάς όλοι, μα όλοι, από τον πρώτο που κατείχε κάποιο αξίωμα στα ΜΜΕ μέχρι και τον έσχατο σώπασαν τον μακαριστό.Τον έθαψαν. Τον εξαφάνησαν από προσώπου γης.Δεν είναι όμως το πρόβλημα αυτό.
Αγαπητοί μου ο μακαριστός χριστόδουλος ο οποίος έτυχε οσιακού τέλους από τον Θεό δεν έχει ανάγκη υπεράσπισης ούτε από μένα τον "χριστοδουλικό" αλλα ούτε και από εσάς τους κριτές...Η ζωή και το έργο του και προ πάντων το οσιακό τέλος του τα λέει όλα...
Οπότε καλά μου παιδιά μην θορυβείστε.
Και φυσικά καλέ μου "γδμ" έχει αυτή η "λατεία" ίχνη εκκλησιαστικού ήθους διότι για εμένα ο μακαριστός Χριστόδουλος με ενέπνευσε στην χριστιανική πίστη, στα μυστήρια, στον αγώνα των νέων και μου άλλαξε τον τρόπο της ζωής μου.
Οπως ένας γιος υπερασπίζεται τον πατέρα του μέχρι θυσίας μέχρι τέλους, έτσι και εγώ θα υπερασπίζομαι τον μακαριστό χριστόδουλο όχι από εσας, δεν το θέλει άλλωστε,ούτε το έχει ανάγκη, αλλά απο την υποκρισία την αλητεία των ΜΜΕ που αλλοτε προσκυνούν και άλλοτε προσκυνούνται.Οταν θέλουν προβάλλουν τον ανάξιο ως άξιο, τον επιτυχημένο ως πετυχημένο.
αυτό ακριβώς σημαίνει η "αλητεία η ντροπή και το αίσχος". Πραγματικά με αηδιάζει αυτή η ξετσιποσιά των ΜΜΕ.
Καλή αυριανή.
Α!!!
Παραλίγο να το ξεχάσω.
Για τον αμέσως επόμενο ανώνυμο δεν θα ήθελα να σχολιάσω...
Πραγματικά φαίνεται το σωστό εκκλησιαστικό ήθος του γδμ που αν και διαφωνεί κάθετα με τα πιστεύω μου με καλέι να κουβεντιάσουμε από κοντά το θέμα.
Ο άλλος ανώνυμος όμως δεν νομίζω ότι έχει και τόσο εκκλησιαστικό ήθος αφού δια της ανωνυμίας του προσβάλλει κάποιον που δεν γνωρίζει και δεν ξέρει....
ας είναι ...Τον συγχωρώ...
ανοιξε περίοδος μετανοίας...
Καλό Τριώδιο...
Ν

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Ν
χαίρομαι που γράφεις νηφαλιότερα από ότι στο πρώτο σχόλιο. Χαίρομαι επίσης που ο μακαριστός πρώην αρχιεπίσκοπος έπαιξε τόσο καταλυτικά θετικό ρόλο στην πνευματική ζωή σου. Το ότι επιθυμείς να τον τιμάς και μάλιστα και μετά θάνατον λέει πολλά για την ευγένεια της ψυχής σου.
Όμως, εντός της εκκλησίας, δεν εξυψώνουμε κάποιον καταβαραθρώνοντας άλλους. Έχεις σκεφτεί την περίπτωση, άλλοι αδελφοί, αυτά ή παρόμοια με που εσύ χρωστάς στον Χριστόδουλο να τα αντλούν από τον νυν Αρχιεπίσκοπο; Υπάρχουν εντός της εκκλησίας χριστιανοί που τους έλκει η δυναμικότητα, η μαχητικότητα, το θάρρος, χαρακτηριστικά που αναμφισβήτητα κατείχε ο μακαριστός, υπάρχουν ωστόσο άλλοι που αναπαύονται στα χαρίσματα του νυν αρχιεπισκόπου!
Όσα περιγράφονται στο δημοσίευμα (ανεξαρτήτως της αιτίας προβολής τους από τα ΜΜΕ που συχνά είναι όπως την περιγράφεις) δεν είναι επαινετά και άγια; Γιατί λοιπόν αντί να σταθείς σε αυτά και να σκεφτείς ότι κάποιοι άνθρωποι -εντός ή εκτός εκκλησίας- που ο λογισμός τους τους ενοχλούσε θεωρώντας την εκκλησία απούσα από τον καθημερινό πόνο και τη δυστυχία, θα αναπαυτούν και θα δοξάσουν άμεσα ή έμμεσα το Θεό εσύ (όπως κι εγώ δυστυχώς συχνά!) εστιάζεις σε κάτι αρνητικό;
"Να ευφρανθείς και να χαρείς πρέπει", θα σου έλεγε ο Πατέρας του ασώτου.
Φίλε Ν,
δεν είμαστε ούτε του Χριστοδούλου, ούτε του Ιερωνύμου, ούτε του Απολλώ ούτε του Κηφά, ούτε του Παύλου!
Μακάρι να γίνουμε όλοι του Χριστού.
Αυτό μου και σου εύχομαι.
Χαίρε πάντοτε και ειρήνευε
γδμ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ γδμ καλό τριώδιο.Πάντα νηφάλια γράφω αλλά έχει και αυτό τις διακυμάνσεις του!
δεν "καταβαραθρώνω"τον νυν αρχιεπίσκοπο...Ποτέ.
Οι χαρακτηρισμοί "ντροπή", "αίσχος"κλπ ανήκουν στα ΜΜΕ και όχι σε αυτό που έκανε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Αλλωστε δεν το έχει ανάγκη από κανέναν.
αναφέρομαι τουλάχιστον οι χαρακτηρισμοί αυτοί, στην υποκρισία και την ανηθικότητα των ΜΜΕ για τους λόγους που έγραψα πιο πάνω.
Φυσικά στέκομαι και επαινώ όσα κάνει και λέει ο νυν αρχιεπίσκοπος και παραδειγματίζομαι.Δεν αντιλέγω.Με το να συμπαθώ και να αναφέρομαι, ίσως μερικές φορές υπέρ του δέοντως, στον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο δεν σημαίνει ότι διαγράφω και "καταβαραθρώνω" τον νυν αρχιεπίσκοπο.
Εχουμε και εμει΄ς τις συμπάθειές μας.
Καλή μετάνοια.
νγς

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους επήλθε το πνεύμα της αγάπης και της καταλαγής μεταξύ δύο χριστιανών αυτό είναι μέγα θαύμα. Έτσι πρέπει να τα βρίσκουν όσοι θέλουν να θεωρούν τον εαυτό τους αγωνιστές της παρατάξεως Κυρίου. Συγχαίρω και τις δύο πλευρές.
ΟΗΕ

Ανώνυμος είπε...

“Τοιούτος γαρ ημίν, έπρεπεν αρχιερεύς”.

Ανώνυμος είπε...

Μπήκε και ο ΟΗΕ?
τέλεια!!!
Με του κυπριακό τι θα γίνει?

Ανώνυμος είπε...

Αυτό είναι επίπεδο!

Ανώνυμος είπε...

Ναι ναι!!! Τι έγινε ειρήνη; θα σας τακτοποιήσω σύντομα εγώ. Υπομονή και θα βρω τον τρόπο…..
ΗΠΑ

Ανώνυμος είπε...

Καλά, μου φαίνεται ότι έχετε όλοι ξεφύγει. Η τρέλα δεν πάει στα βουνά, στο blog του Αναστασίου πήγε ΟΛΗ μα ΟΛΗ.
Ήμαρτον, τι άλλο θα διαβάσουμε...
μάλλον θ' αλλάξουμε κανάλι μου φαίνεται γιατί έχει αρχίσει να κουράζει το ίδιο εργάκι κάθε τόσο και λιγάκι...

Αναστάσιος είπε...

Αγαπητέ (5:38) επειδή και εμένα έχουν αρχίσει να με κουράζουν αυτού του είδους τα σχόλια άλλαξε κανάλι εσύ για να συνεχίσουν και οι άλλοι που δεν σου αρέσουν αλλά σου μοιάζουν.

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΛΕΙΟ!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Αναστάσιε, λυπάμαι, αλλά την αρχή θα έπρεπε να την είχες κάνει εσύ. Αν λές ότι σε έχουν κουράσει και εσένα, τότε δεν θα τα έβαζες τα σχόλια αυτά. Φαίνεται λοιπόν ότι και σε σένα αρέσουν και μάλιστα πολύ. Για την ακρίβεια, τρελένεσαι για τέτοιου είδους "χαβαλέ". Συγγνώμη, αλλά είναι θλιβερό.
Ευχαριστώ για την συμβουλή και να είσαι βέβαιος ότι θα την ακολουθήσω. Ο καθένας διαλέγει και επιλέγει τους αναγνώστες του. Είναι δικαίωμά του. Να είσαι πάντα καλά, αλλά να ξέρεις ότι με κάτι τέτοιες αναρτήσεις και σχόλια πάντοτε θα χάνεις αναγνώστες και δεν θα κερδίζεις.
Σ΄ ευχαριστώ για την ωραία παρέα που μου κράτησες μέχρι σήμερα.
Καλό βράδυ και καλές αναρτήσεις...

Αναστάσιος είπε...

Αγαπητέ (6:46) μου γράφεις:«Για την ακρίβεια, τρελένεσαι για τέτοιου είδους "χαβαλέ"» σε παρακαλώ μην κρίνεις εμένα, με πρότυπο τον εαυτό σου.
Για την έως τώρα συντροφιά σου στον χώρο αυτό σε ευχαριστώ.
Εγκάρδιες οι ευχές μου για χαρά και πρόοδο στην ζωή σου.
Παρόλο που σε έχασα από αναγνώστη, η αγάπη μου σε συντροφεύει.
Να σε έχει ο Θεός καλά.
Σε χαιρετώ με την ελπίδα να ξανασυναντηθούμε, αν όχι εδώ κάπου αλλού….

Ανώνυμος είπε...

Καλά...

Ανώνυμος είπε...

Είναι σπουδαία εκκλησιαστική και θεολογική μορφή ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Λέει λίγα αλλά κάνει πολλά. Ας του μοιάσουν κάποιοι Αρχιερείς θα ωφεληθούν και εκείνοι και εμείς.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί τον πείραζε αυτόν; ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να διατυπώνει τα πιστεύω του. του αρέσουν τα φίμωτρα του φίλου. Εγώ θα ήθελα να παραμείνει αναγνώστης και να ανεχθεί με υπομονή και αγάπη τις παραξενιές των άλλων.

Ανώνυμος είπε...

ΑΔΕΛΦΟΙ ΑΣ ΜΟΙΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ.
ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ....
ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ...
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ...