Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Οι κατήγοροι των ιερέων άθλιοι υποκριταί - Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος

Είναι, δυστυχώς, βέβαιον ότι πολλοί λαϊκοί αγαπούν να παραμεγαλώνουν μικρά σφάλματα, εις τα οποία ημπορεί να περιπέση και ο ιερεύς, ως άνθρωπος και αυτός• δεν λείπουν δε και οι πρόθυμοι συκοφάνται και διαβολείς των ιερέων.
Συ όμως θέλεις να είσαι πράγματι ευσεβής; Φυλάξου από το να υβρίζης και κακολογής τους ιερείς, έστω και αν ήθελε να είναι ελαττωματικοί εις το ποιμαντικόν και διδακτικόν των έργον. Διότι, εάν δια τον σωματικόν γονέα λέγει ένας σοφός καν απολίπη σύνεσιν, συγγνώμην έχε (Σοφίας Σειράχ Γ' 15), ήτοι, και αν καταντήση ανόητος, συ οφείλεις να τον συγχωρής, πολύ περισσότερον χρεωστούμεν να φυλάττωμεν τον νόμον αυτόν, προκειμένου δια τους πνευματικούς γονείς μας. Θα το φυλάττωμεν δε, εάν δεν κρίνωμεν τους ιερείς, αλλά κρίνωμεν τον εαυτόν μας, δια να μη ακούσωμεν κατ' εκείνην την ημέραν, υποκριτά, τι βλέπεις το κάρφος το εν τω οφθαλμώ του αδελφού σου, την δε εν τω σω οφθαλμώ ου κατανοείς δοκόν; (Ματθ. Ζ' 3).
Ενοχλείσαι, διότι σε είπα υποκριτήν;
Και όμως οφείλεις να το αναγνώρισης˙ Υποκριτής είσαι, όταν εις μεν τον ναόν φιλείς το χέρι του ιερέως και γονατίζεις εμπρός του και επιζητής τας προς τον Θεόν ευχάς του και, όταν χρειάζεσαι βάπτισιν, τρέχεις και τον αναζητείς, εις το σπίτι σου δε και εις τας διαφόρους συναναστροφάς σου τον λούεις με ύβρεις ή ανέχεσαι να κακολογούν και να καταλαλούν άλλοι τους περιβεβλημένους το ιερατικόν αξίωμα!

Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν χρειάζεται να μας κακολογήσουν οι λαϊκοί, μόνοι μας συκοφαντούμε ο ένας τον άλλο.π.Κ.Π.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Αναστάσιε,ωραία τα λόγια του Αγίου

Ανώνυμος είπε...

Θα ηθελα να πω πως εμεις οι χριστιανοι ειμαστε πιο σκληροι&ασπλαχνοι -ας μου επιτραπει να πω-στα θεματα αυτα της κατακρισεις&συκοφαντιας διοτι νομιζουμαι οτι ειμαστε οι καλυτεροι απο τους αλλους τους διαφορετικους και οτι τελικα εμεις και μονο εμεις θα δουμε παραδεισο.
θεε μου τι εγωισμος ειναι αυτος? Στην αλλη ζωη θα δουμε πολλες εκπληξεις!Filia

Ανώνυμος είπε...

Ο Αγιος καλα τα λεει.Η εκκλησιαστικη εξουσια τα ακουει?Που οταν δημοσιευονται κειμενα ανωνυμα εναντιον των ιερεων τους υβριζουν τους ιερεις και κανουν ΥΠΑΚΟΗ στους λαικους.Και δυστυχως η εκκλησιαστικη εξουσια φοβαται τους δημοσιογραφους.Μετα τιμης κ.Ιωαννης Παπανικολαου.

Ανώνυμος είπε...

ΟΤΑΝ ΑΠΛΑ ΛΕΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
ΚΑΙ ΛΕΣ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΟΥΝ ΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΙΖΟΥΝ,ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΔΙΩΚΕΣΑΙ?

ΕΥΛΟΓΗΣΟΝ....

ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
ΓΚΡΟ ΠΛΑΝ!

ΞΑΝΑ ΕΥΛΟΓΗΣΟΝ+

Ανώνυμος είπε...

Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος που δοκίμασε τη δεσποτική μανία στο πετσί του όσο λίγοι ήλεγξε αυστηρότατα το εκκλησιαστικό κατεστημένο.Λήρο και μοιχεπιβάτη ονόμαζε το διάδοχό του ελέω Ευδοξίας στον πατριαρχικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης.Κάποιοι υπερ-ευσεβείς της εποχής εκείνης σίγουρα θα τον χαρακτήρισαν ιεροκατήγορο όπως χαρακτηρίζουν και σήμερα τους αγωνιζόμενους για κάθαρση,διαφάνεια και αξιοκρατία στο χώρο της Εκλησίας.Οι δε Ιωαννίτες πέταξαν το δυσώνυμο Θεόφιλο Αλεξανδρείας στη θάλασσα χωρίς ποτέ,επισήμως τουλάχιστο,να τους μεμφθεί ο πνευματικός τους πατέρας.