Ιστορική Ομιλία του James D. Watson στο Πανεπιστήμιο Πατρών
Μια Χρυσή Σελίδα για το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο
Το τριήμερο 12 – 14 Απριλίου 2011, (Τρίτη – Πέμπτη) στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών πραγματοποιήθηκαν οι Εργασίες του 12ου Συνεδρίου Ιατρικής Χημείας, - ένας θεσμός πλέον για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα που οργανώνει ετησίως το Συνέδριό του - με Κεντρικό Ομιλητή και Τιμώμενο Πρόσωπο τον Καθηγητή James D. Watson, Nobel Ιατρικής και Φυσιολογίας για την Ανακάλυψη της Διπλής Έλικας του DNA, 1962. Η Ανακάλυψη αυτή έχει χαρακτηριστεί ως το σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα του 20ου αιώνα και από πολλούς ως η σημαντικότερη Ανακάλυψη όλων των εποχών.
Η Ομιλία του James Watson με τίτλο “Discovering the Double Helix of DNA”, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Απριλίου 2011 και ήταν μια συγκλονιστική περιγραφή της μεγάλης ανακάλυψης. Η Ομιλία του περιελάμβανε λεπτομέρειες της επικοινωνίας του με τον Francis Crick, τον Maurice Wilkins και άλλους συνεργάτες του, καθώς προσέγγιζαν το 1953 τον μεγάλο στόχο της διευκρίνησης της δομής του DNA και της αποκρυπτογράφησης του κώδικα μεταφοράς γενετικού υλικού.
Το Συνέδριο είχε τεράστια και πρωτοφανή επιτυχία, με την συμμετοχή άνω των 2.500 ατόμων από όλη την Ελλάδα, που παρακολούθησαν την Ομιλία του James Watson. Στο τέλος της Ομιλίας ο James Watson καταχειροκροτήθηκε από το σύνολο των παρισταμένων, μέσα σε μια ενθουσιώδη ατμόσφαιρα, ενώ για αρκετή ώρα εν συνεχεία υπέγραφε βιβλία φοιτητών και με προθυμία δεχόταν την φωτογράφηση μαζί τους.
Την προηγούμενη ημέρα, Τετάρτη 13 Απριλίου το πρωί, έγινε η Αναγόρευση του James WatsonΓ. Παναγιωτάκης, η Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, κα Β. Κυριαζοπούλου και ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, κ. Χ. Γώγος. Την παρουσίαση του έργου του, έκανε ο Καθηγητής Ιατρικής κ. Νικόλαος Μοσχονάς. Ακολούθησε η περιένδυση του Τιμώμενου με την τήβεννο και ομιλία του με θέμα “Personal Genomes”. σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής στην κατάμεστη Αίθουσα Τελετών της Πρυτανείας. Τον Τιμώμενο παρουσίασαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, κ.
Το βράδυ της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε η Επίσημη Τελετή Έναρξης του Συνεδρίου, όπου τιμήθηκε ο James Watson από το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Πόλη, το ΜΠΣ «Ιατρική Χημεία», την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ) και τον Σύλλογο Αποφοίτων Ιατρικής. Ακολούθησε προς τιμήν του James Watson, μεγάλη Συναυλία του Μίμη Πλέσσα, στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου με την συμμετοχή της Νεανικής Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών υπό την Διεύθυνση της κας. Ελένης Αραβαντινού – Παπαδοπούλου και της Ορχήστρας Νυχτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων υπό την Διεύθυνση του κ. Θανάση Τσιπινάκη. Συμμετείχαν οι Σολίστες Φωτεινή Δάρρα, Σπύρος Κλείσσας και Ιώ Νικολάου. Το ίδιο βράδυ, φωταγωγήθηκε η Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης προς Τιμήν του Νομπελίστα.
Την Τρίτη 12 Απριλίου 2011, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Συνεδρίου Στρογγυλό Τραπέζι που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος “Άλμα Ζωής” με Θέμα: «Πρόοδοι και Εξελίξεις στην Έρευνα και στην Αντιμετώπιση του Καρκίνου», που συντόνιζε ο Καθηγητής Χειρουργικής κ. Δημήτριος Κούκουρας.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν επίσης Διακεκριμένοι Ερευνητές απ’ όλη την Ελλάδα, οι οποίοι σε σύντομες και επικεντρωμένες στον Ερευνητικό Στόχο ομιλίες, παρουσίασαν τις προόδους και τα αποτελέσματα των μελετών τους σε σημαντικούς τομείς Βιοϊατρικής και Φαρμακευτικής Έρευνας.
Ο James Watson εξέφρασε τη συγκίνηση, την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες του στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα και ιδιαίτερα στους φοιτητές για την θερμή υποδοχή, τη φιλοξενία και τη μεγάλη αγάπη που δέχτηκε. Όπως ο ίδιος είπε, η όλη υποδοχή και ο ενθουσιασμός των φοιτητών είναι κάτι που δεν θα ξεχάσει ποτέ.
5 σχόλια:
Ελπίζω να ανέφερε το "πωε έκλεψε" την δημοσίευση από το Περιοδικό Science των συνεργατών του και το "πως την διαμόρφωσε" ώστε να πάρει το Nobel...γιατί για τους μυημένους από μας άλλη είναι η αλήθεια....
Ξέχασες να αναφέρεις ιστολόγε και τα βρισίδια και το παρολίγον ξύλο που πήγε να φάει το Αμερικανάκι... Θα του μείνει αξέχαστη η εκδήλωση... Ουστ ρε
Ενδιαφέρον.
Βέβαια και θα θυμάται τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του, τους απολίτιστους βάρβαρους νεοέλληνες που όρμησαν με ρόπαλα μέσα στο αμφιθέατρο.
Δέν πρόλαβε να μιλήσει στό Πανεπιστήμιο για Θεό καί για τα ανεξερεύνητα μυστικά τής Δημιουργίας Του, καί τού έκαναν επίθεση μ΄ ένα κοντάρι για να τον χτυπήσουν κάποια ανθρωποειδή δίποδα, προφανώς "στούρνοι" καί απολίτιστα στουρνάρια με πατέντα καί κουκούλες, ξεφτιλίζοντας διεθνώς τήν Πρυτανεία, τήν Αστυνομία, τούς θεσμούς, τό Πανεπιστημιακό περιβάλλον, τήν Πάτρα μας ολόκληρη!
Δέν είδα όμως καί κανέναν άνθρωπο δημοσίως να διαμαρτύρεται!
Έπρεπε να τούς αρπάξουν καί να τούς πάνε Αυτόφωρο για βάναυση προσβολή ένός υψηλά Πανεπιστημιακού ερευνητή Διεθνούς κύρους κι΄ όχι να τούς χαϊδεύουν " άντε κι΄ άλλη φορά μή το ξανακάνετε γιατί θα σάς κάνουμε ντά-ντά..."
Αττικός
Δημοσίευση σχολίου