Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Τί είναι λοιπόν η βλασφημία του Αγίου Πνεύματος;

Τί είναι λοιπόν η βλασφημία του Αγίου Πνεύματος; Ό Κύριος τον φοβερό αυτό λόγο τον είπε όταν οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι απέδιδαν την εκδίωξη των δαιμόνων εκ μέρους Του σε συνεργεία σατανική. Έλεγαν συγκεκριμένα «ότι (ό Χριστός) Βεελζεβούλ έχει, και ότι εν τω άρχοντι των δαιμονίων έκβάλλει τά δαιμό­νια» (Μάρκ. γ' 22). Συνέβαινε δηλαδή να είναι οι ίδιοι αυτόπτες μάρτυρες των κατα­πληκτικότερων και ευεργετικότερων θαυ­μάτων, τα όποια γίνονταν εις έπιβεβαίωσιν της αγιότερης από ποτέ άλλοτε διδα­σκαλίας, και όμως αυτοί, πείσμονες έθελόκακοι, πωρωμένες καρδιές, δεν ήθε­λαν με κανέναν τρόπο να αποδεχθούν την αλήθεια, αλλά συνειδητά και επίτη­δες διέστρεφαν τα πράγματα έτσι, ώστε να ονομάζουν το φώς σκότος και το σκό­τος φώς (βλ. Ήσ. ε' 20). Αυτήν ακριβώς την πώρωση τους, ώστε να αποδίδουν τα πράγματα με τον διαστροφικό αυτό τρόπο (δηλαδή τις ενέργειες του Θεού σε ενέργειες του σατανά) ό Κύριος ονόμασε βλασφημία του Αγίου Πνεύματος.
Συνεπώς, αν θα θέλαμε να δώσουμε ένα γενικό ορισμό της βλασφημίας κατά του Αγίου Πνεύματος, θα λέγαμε ότι αυτή είναι το να απορρίπτει κανείς όχι από άγνοια αλλά θεληματικώς, πεισμόνως, έθελοκάκως, άλαζονικώς και μετά μίσους την αλήθεια, πού μαρτυρείται με καταφάνερο τρόπο από τη θεία αποκάλυψη, από τον Ίδιο τον Θεό, και να αντιστέκε­ται συνειδητά και με αμετάκλητη απόφα­ση μέχρι τέλους απέναντι σ' αυτήν.
Περιοδικό "Ο Σωτήρ"

1 σχόλιο:

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

Ωραίο.
Μια καλή ερμηνεία είναι αυτή.
Από τον άγιο γέροντα Χρυσόστομο Σπύρου των Σπετσών στην Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοεπηκόου άκουσα ότι βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος
είναι η αμαρτία της Απογνώσεως.
Μακράν ημών η Απόγνωσις, αγαπημένα...
;-)