Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

ΗΠΑ: Περισσότερα παιδιά δεν ζουν με τους γονείς τους

Ο αριθμός των παιδιών και εφήβων στις ΗΠΑ που ζουν με συγγενείς ή φίλους αντί με τους γονείς τους έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 18% την τελευταία δεκαετία, ενώ όλο και περισσότεροι παππούδες και γιαγιάδες αναλαμβάνουν να μεγαλώσουν τα εγγόνια τους, προκύπτει από την ανάλυση στοιχείων της αμερικανικής στατιστικής υπηρεσίας. 
Περισσότερα από 2,7 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι ζουν σε τέτοιες "οικογένειες" - από 2,2 εκατομμύρια που ήταν ο αντίστοιχος αριθμός το 2000 - σύμφωνα με την αναθεώρηση από την αμερικανική στατιστική υπηρεσία της τελευταίας έκθεσης, του 2010, του Ιδρύματος "Annie E. Casey". 
Τα μαύρα παιδιά έχουν πάνω από δύο φορές περισσότερες πιθανότητες, σε σχέση με τα άλλα παιδιά, να ζήσουν χωρίς τους γονείς τους: σχεδόν ένα στα πέντε μαύρα παιδιά ή έφηβοι ζουν τουλάχιστον για μια περίοδο της παιδικής τους ζωής μακριά από τους γονείς τους.


Συνολικά, σχεδόν το 9% των παιδιών και των εφήβων θα ζήσουν με συγγενείς για τουλάχιστον τρεις μήνες κάποια στιγμή στη ζωή τους, προκύπτει από τα στοιχεία.

Η έκθεση δείχνει ότι όλο και συχνότερα οι κηδεμόνες που αναλαμβάνουν αυτά τα παιδιά είναι πιθανότερο να είναι φτωχοί, ανύπανδροι, λιγότερο μορφωμένοι και άνεργοι.

"Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά έχουν μεγαλύτερες επιτυχίες όταν παραμένουν στο ασφαλές, σταθερό και γνώριμο περιβάλλον που μπορούν να προσφέρουν οι συγγενείς", δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Πάτρικ Μακάρθι. 
Όπως αναφέρει η έκθεση, ένα στα τέσσερα παιδιά που έχουν δοθεί σε θετές οικογένειες με βάση κυβερνητικά προγράμματα, διαμένουν με συγγενείς ή φίλους. 
Οι γονείς μπορεί να αναγκαστούν να αναθέσουν σε κάποιον τρίτο την ανατροφή των παιδιών τους για πολλούς λόγους: από την υπερβολική φτώχεια ή τη χρήση ναρκωτικών και την κακοποίηση. 
Σύμφωνα με την έκθεση, το 60% των θετών γονέων είναι 50 ετών και μεγαλύτεροι, το 55% από αυτούς είναι ανύπανδροι και οι μισοί είναι άνεργοι.
Πηγή: Nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: