Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Τῆς ὑλικῆς πτωχεύσεως, προηγήθη ἡ πνευματική - Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Ὅπως πολλάκις ἔχομεν τονίσει, καὶ ὅπως πιστεύομεν ὅτι καὶ σεῖς ἀντιλαμβάνεσθε, ἡ κρίσις τὴν ὁποίαν διέρχεται αὐτὸς ὁ τόπος εἶναι κατὰ βάσιν κρίσις πνευματική, ἡ ὁποία μόνον ἐξωτερικῶς ἐκφράζεται ὡς κρίσις οἰκονομική. Τῆς ὑλικῆς πτωχεύσεως, προηγήθη ἡ πνευματική, ἡ ὁποία διαποτίζει τὸ σύνολον τῆς ζωῆς του ὡς ἀδιαφορία, ἀκόμη καὶ ὡς βλασφημία τῶν θείων. Δυστυχῶς οἱ ἄνθρωποι δὲν κατανοοῦμεν ὅτι δὲν ἔχομεν ἀνάγκην μόνον ὑλικῆς εὐμαρείας καὶ οἰκονομικῆς στηρίξεως, ἀλλὰ πρωτίστως πνευματικῆς, ὥστε νὰ στρέψωμεν τὸ ἐνδιαφέρον μας, τὸ βλέμμα μας, εἰς κάτι ἀνώτερον, ἀληθινότερον, γνησιώτερον, πνευματι-κώτερον, ἀλλὰ ἔχομεν ταυτίσει τὴν εὐτυχίαν μας μὲ τὴν ὕπαρξιν ὑλικῶν μέσων καὶ ἀναγκῶν, καὶ οὕτω ποιοῦμεν τοὺς ἑαυτούς μας δυστυχεστέρους, καθ’ ὅτι οὔτε τὸν τρόπον ἔχομεν νὰ ἀποκτήσωμεν τὰ ὑλικὰ μέσα καὶ ἀγαθά, τὰ ὁποῖα ἐπιδιώκομεν, ἀλλὰ οὔτε καὶ στρέφομεν τὴν προσοχήν μας εἰς τὰ πνευματικά, εἰς τὸν πραγματικὸν σκοπὸν τῆς ὑπάρξεώς μας, εἰς τὴν πηγὴν τῆς ζωῆς μας ποὺ εἶναι ὁ Χριστός.  
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λόγια σοφά,πατερικά,επίκαιρα!Ποιος άραγε μπορεί να διαφωνήσει;
Λ.Ν.

Αριμαθαίος είπε...

Στενοχωριέμαι που αδελφοί εν Χριστώ καταναλώνουν δυνάμεις και χρόνο για να βρουν αφορμές να κατηγορήσουν τον Πατριάρχη μας παραβλέποντας την πνευματικότητά του. Όλες οι ομιλίες του είναι εξαιρετικού θεολογικού και πνευματικού επιπέδου με στόχο τον καταρτισμό των πιστών.
Πάνω από όλα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ποτισμένος με την ορθόδοξη πνευματικότητα την οποία και μεταφέρει σε όλους όσους τον γνωρίζουν από κοντά ή ακούνε τις σπουδαίες ομιλίες του.
Αδελφοί η κρίση και πολλάκις η κατάκρισης είναι ο εύκολος αλλά και ο κολάσιμος δρόμος, ο πνευματικός καταρτισμός απαιτεί αγώνα και θυσία.

Ανώνυμος είπε...

Ουχ οις λέγομεν αλλ οις πράττομεν προσέχουσι πάντες!
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Ανώνυμος είπε...

Οι ομιλίες του Πατριάρχη Βαρλομαίου είναι πράγματι εξαιρετικές.
Διαθέτει όλο το άψογο περιτύλιγμα του λόγου και της εμφανίσεως της ιεροπρεπεστάτης.
Για τα έργα του Πανιερώτατου, και όχι για τα λόγια του, υπάρχουν επιφυλάξεις έως και σοβαρότατες ενστάσεις.

Ανώνυμος είπε...

Η πνευματική πάντα ήταν πρόβλημα. Αυτό που με πειράζει είναι η οικονομική κρίση και η ανεργία την οποία αντιμετωπίζουν τα παιδιά μου. Δεν πάει άλλο

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν υπάρχει φαγητό στο τσουκάλι πως μπορεί να υπάρξει και ευτυχία. Στα λόγια όλοι είμαστε καλά. Είμαι 6 μήνες άνεργος οι αποταμιεύσεις τελειώνουν και ελπίδα εργασίας δεν υπάρχει. Πως τα βγάλω πέρα. Ως τώρα έλεγα και εγώ λόγια μεγάλα τώρα που ζω μια άλλη πραγματικότητα νιώθω την απογοήτευση. Το κακό ότι δεν υπάρχει φως από πουθενά.

Ανώνυμος είπε...

8.28
Και εγώ στενοχωριέμαι πολύ που ο Πατριάρχης μας συμπροσεύχεται με ιέρειες.Ας μην πούμε άλλα.
Γιαυτό λοιπόν δεν θα με διδάξει αυτός που το ορθό δεν πράξει,με όσα κείμενα και αν γράψει.

Silver είπε...

@Στενοχωριέμαι που αδελφοί εν Χριστώ καταναλώνουν δυνάμεις και χρόνο για να βρουν αφορμές να κατηγορήσουν τον Πατριάρχη μας παραβλέποντας την πνευματικότητά του. Όλες οι ομιλίες του είναι εξαιρετικού θεολογικού και πνευματικού επιπέδου με στόχο τον καταρτισμό των πιστών.


Καλά βρε αδελφέ που ζεις; Είναι δυνατόν να είσαι ορθόδοξος και να μην γνωρίζεις την αναγνώριση των Μονοφυσιτών στο Σαμπεζύ και των Παπικών στο Μπαλαμάντ του Λιβάνου ως Εκκλησίες Χριστού με ιεροσύνη και μυστήρια; Δεν αντιλαμβάνεσαι ότι έχει ανατρέψει ολόκληρη την διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας; Δεν γνωρίζεις ότι ο Μέγας Φώτιος και οι άλλοι Άγιοι της Ορθοδοξίας που αγωνίσθηκαν για να διαφυλάξουν την Εκκλησία από τους αιρετικούς λατίνους, ευρίσκονται εις χείρας του δικαιοκρίτου Θεού—σύμφωνα με τον κ. Βαρθολομαίο—και χρείζουν μνημοσύνων για την σωτηρία τους; Δεν αντιλαμβάνεσαι ότι αν η αιρετική Ρώμη είναι Εκκλησία τότε η Ορθοδοξία επί χίλια χρόνια επλανήθη διδάσκουσα ότι η Εκκλησία της Ρώμης είναι αιρετική; Και αφού επλανήθη η Ορθοδοξία άρα δεν είναι η Εκκλησία του Χριστού, διότι η Εκκλησία του Χριστού είναι «στύλος και εδραίωμα της αληθείας» και όχι της πλάνης (Α΄ Τιμ. 3, 15).

Ας είμαστε προσεκτικοί όταν γράφουμε, ιδίως για θέματα πίστεως.

Ανώνυμος είπε...

8.28@.Και εμείς στενοχωρούμαστε που στενοχωρείστε.Όμως πρέπει να ακούγεται και η άλλη πλευρά.Τα πρόβατα λέει η Γραφή ,αναγνωρίζουν τον ποιμένα τους και Αυτός τα αναγνωρίζει.Αν διαβάσει κανείς στο κατά Λουκά 19,40,όταν οι Φαρισαίοι είπαν στο Χριστό να επιτιμήσει τους Αποστόλους,εκείνος είπε πως αν αυτοί σωπήσουν και οι πέτρες θα λαλήσουν.Αν διαβάζουμε ,όλα αυτά τα αγιοπνευματικά Χωρία των αγίων μας,ενώ δεν πιστεύουμε στην αλήθεια του ευαγγελίου,αυτά τα Χωρία καμία ωφέλεια δεν προσφέρουν.Αν δεν γνωρίζουμε τι σημαίνει αλήθεια,πέτα όλα τα Χωρία.Αλήθεια ,είναι όλο το Ευαγγέλιο,στην θεωρία και στα έργα.Αλλιώς,ποιός ο λόγος να διαβάζουμε και να πιστεύουμε το Ευαγγέλιο.Δεν αντικαθιστούμε κανέναν Κηφά με τον Λόγο Του Θεού.Στούς ψαλμούς 119,86 μας λέγει ο ψαλμωδός''Όλες οι εντολές σου είναι αλήθεια''.Και αλλού,''έχοντας την αληθινή πίστη και αγάπη,ας φτάσουμε στο Χριστό''Εφ.4-15.Το Ευαγγέλιο φωνάζει΄΄Μήνετε σταθεροί στην αλήθεια που διδαχτήκατε''Β!Πέτρου 1,12.Διότι εμείς πιστεύουμε στην αλήθεια, όχι από μόνοι μας,αλλά με την βοήθεια του Αγ,Πνεύματος.Λοιπόν ,δεν μπορούμε να σιωπήσουμε,διότι δεν μιλάμε εμείς,αλλά μιλάει η Πίστις στην αλήθεια.Ποιά είναι η αλήθεια?Αυτά που μας παρεδώθησαν στο ευαγγέλιο,μαζί με τους Κανόνες τους ιερούς, τις Συνόδους και την αγιοπατερική διδασκαλία που και αυτή είναι από το ευαγγέλιο και από την πείρα του αγώνα τους.Γιαυτό,αντι να στενοχωρείστε επειδή επιμένουμε,στενοχωρηθείτε καλύτερα πόσες ψυχές απωλέστηκαν από όλα αυτά.Διότι αν δεν πιστ΄ψει κανείς στην αλήθεια της Πίστης,φεύγει η Χάρη Του Θεού,αφού Το Άγιον Πνεύμα στέκεται στην αλήθεια στην πίστη.Επομένως καλό θα ήταν όλοι οι χριστιανοί να διαβάζαμε το ευαγγέλιο νύχτα -μέρα γιά δική μας ασφάλεια.Εκεί είναι η αλήθεια.Όσο για τους διαχειριστές της,το μόνο που έχουμε να πούμε ως χριστιανοί είναι πάλι μ΄σα από το ευαγγέλιο ''Ο ΚΑΘΈΝΑΣ ΑΣ ΜΑΣ ΒΛΕΠΕΙ ΩΣ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΒΟΥΛΩΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.ΕΚΕΙΝΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ,ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣ.ΑΚΟΡ1-2].Γιαυτό εμάς τους πιστούς μας ενδειαφέρει να μην αλλοιωθεί το φρόνημα της εκκλησίας επειδή χάνεται η αλήθεια αλλά και επειδή δεν υπάρχει σωτηρία για μας τότε.Αν λοιπόν πιστεύουμε τα ρήματα αιωνίου ζωής των αγίων μας,αλλά δεν πιστεύουμε σε όλο το πακέτο που συνίσταται η Ορθοδοξία[ΠΙΣΤΗ-ΑΛΗΘΕΙΑ-ΑΓΑΠΗ,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,ΣΥΝΟΔΟΙ,ιΙ.ΚΑΝΟΝΕΣ,ΗΘΟΣ]χαμένος κόπος τα θεολογικού περιεχομένου των ταγών που διαβάζουμε διότι κανενας ταγός δεν αντικαθιστά το ίδιο το ευαγγέλιο.Όσο για την αγάπη που θέλει ο Θεός να έχουμε,αυτή προέρχεται από την καθαρή καρδιά,την αγαθή συνείδηση και την ΕΙΛΗΚΡΙΝΗ ΠΙΣΤΗ.Τιμ 1-5]
Αν υπαρχουν επιχειρηματα,βεβαίως και αμέσως συγνώμη να ζητήσουμε*Ό,τι γράφουμε άλλωστε χάριν της αλήθειας το γράφουμε και όχι εναντίον της.Γιατί αν κάποιοι πιστεύουν ότι μιλούμε εναντίον της,ας μας πουν τι εστί αλήθεια κατά την ορθόδοξη θεολογία.Συνχωρειστε μας γιά την επιμονή!