Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

O Μπονχαίφφερ, το κήρυγμα, ο Χίτλερ και....τα "χριστιανικά κόμματα" - Στ. Ζουμπουλάκη

Στις 26 Φεβρουαρίου 1933, πρώτη Κυριακή της Σαρακοστής, εκφωνεί ο Μπονχαίφφερ στο Βερολίνο το πρώτο κήρυγμά του, μετά την ανάθεση στον Χίτλερ της καγκελαρίας (30.1.1933). Διαλέγει να μιλήσει για τον Γεδεών (Κρ. 6,15'7,2'8,23).Ο ανίσχυρος Γεδεών είναι αυτός που θα λυτρώσει τους Ισραηλίτες απο την τυραννία των Μαδιανιτών, με μόνο όπλο ουσιαστικά την πλήρη υπακοή στο θέλημα του Θεού. Ο Γεδεών βρίσκεται στον αντίποδα του Ζήγκφρηντ, του ήρωα του κύκλου των Νιμπελούγκεν, τον οποίο πρόβαλλε η ναζιστική προπαγάνδα και οι Γερμανοί χριστιανοί: ´´δεν έχει τίποτε απο τον Ζήγκφρηντ ο Γεδεών´´. Ο Γεδεών δεν έχει πράγματι τίποτε απο την ειδωλολατρία της δύναμης, ο Γεδεών είναι η αδυναμία της πίστης, που δεν κάνει υπολογισμούς αλλά αφήνει τον Θεό να κάνει τη δουλειά του. Ο Γεδεών είναι τελικά η μωρία του Σταυρού, μια ευθεία γραμμή συνδέεει τον Γεδεών με τον Σταυρό,και το όνομα της γραμμής αυτής είναι "πίστη".

Ο Γεδεών βέβαια τελικά νικάει, αλλά η νίκη αυτή δεν του ανήκει, ανήκει στον Θεό, και κάθε νίκη του Θεού σημαίνει τη δική μας ήττα, τη δική μας ταπείνωση, τη γελοιοποίηση όλων των ανθρωπίνων κατορθωμάτων. Λέει ο Μπονχαίφφερ: "Ο λαός πλησιάζει τον νικητή Γεδεών υποβάλλοντάς τον στην τελική δοκιμασία, στον τελικό πειρασμό: άρξον ημών. Ο Γεδεών όμως δεν έχει ξεχάσει την ιστορία του ούτε την ιστορία του λαού του...Κύριος άρξει υμών. Με αυτό το λόγο καταρρέουν όλοι οι βωμοί των θεών και των ειδώλων, όλες οι λατρείες των ανθρώπων και της ανθρώπινης αυτοειδωλοποίησης. Όλα τους κρίνονται, καταδικάζονται, καταργούνται, θανατώνονται, γκρεμίζονται μέσα στη σκόνη, μπροστά στον Ένα και μόνο Κύριο.Δίπλα μας ο Γεδεών, που πέρασε μέσα απο τον φόβο και την αμφιβολία στην πίστη, γονατίζει μπροστά στο θυσιαστήριο του ενός και μόνου Θεού, και μαζί μας ο Γεδεών προσεύχεται:Σταυρωμένε Κύριε ας είσαι ο μόνος Κύριός μας".

Δεν έχει περάσει μήνας καλά καλά απο την ανάληψη της καγκελαρίας απο τον Χίτλερ και ο αντιναζιστής Μπονχαίφφερ, στο πρώτο κήρυγμά του μετά το τρομερό γεγονός, δεν είπε λέξη για Χίτλερ και ναζισμό. Δεν επικαιροποίησε το κήρυγμά του. Οι πιστοί όμως που τον άκουσαν ήξεραν τί πρέπει να κάνουν: να αντιτάξουν στην ειδωλολατρεία της δύναμης την αδυναμία της πίστης, στο είδωλο του Αρχηγού τον ένα και μόνο Θεό, στη σβάστικα το Σταυρό, στο Κόμμα και τις οργανώσεις του την κοινότητα της πίστης.

(από την εισήγηση του Στ. Ζουμπουλάκη "Η κηρυγματική θεωρία και πράξη του Ντ.Μπονχαίφφερ" στο "Ας συζητήσουμε επιτέλους για το κήρυγμα").

Υάκινθος

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Υάκινθε
για την ονομαστική σου εορτή (έστω και ψευδωνύμως!) χρόνια πολλά και καρποφόρα!
γδμ

Ανώνυμος είπε...

Η καλύτερη τοποθέτηση απέναντι σε ανάλογα σχήματα της εποχής μας...

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια σου πολλά Υάκινθε. Ωραίο.

Ανώνυμος είπε...

Υπέροχο. Με δίδαξε πολλά αυτό το κείμενο. Υάκινθε σε ευχαριστώ για την μεταφορά.

Ανώνυμος είπε...

Ότι και να πω είναι λίγο. Αυτές οι πρακτικές δοκιμασμένες συμβουλές είναι ότι το καλύτερο για μας που τρέχοντας νομίζουμε ότι θα κερδίσουμε. Θα το προμηθευτώ το βιβλίο νομίζω ότι θα έχει πολλές και ωφέλιμες εμπειρίες και βιώματα.

Ανώνυμος είπε...

ντοκουμέντο

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Τι ευχές είναι αυτές ρε παιδιά;

Σήμερα γιορτάζει ο Δανιήλ ο προφήτης;

Ανώνυμος είπε...

«Σταυρωμένε Κύριε ας είσαι ο μόνος Κύριός μας»
Επίκαιρο το κήρυγμα αυτό. Σωστή η στάση του Μπονχαίφφερ. Θέλει προσοχή πολλές φορές η επικαιρότητα από την μία και οι προσωπικές μας αντιλήψεις από την άλλη κάνουν το κήρυγμα πολιτική παρέμβαση.
Αυτό οφείλεται στην αγνωσία των ανεξάντλητων πηγών της Αγίας Γραφής. Χειριζόμαστε την Καινή Διαθήκη προσθέτουμε και κάτι το Πατερικό και να είμαστε καλυμμένοι.
Τελικά αυτό είναι το κήρυγμα;

Ανώνυμος είπε...

Ρωτά ο κ. Π. Τ. τί ευχές είναι αυτές; Το εορτολόγιο την 3 Ιουλίου τιμά και τον Άγιο Υάκινθο. Στην περιοχή Άραξος Πατρών στην αεροπορική βάση υπάρχει Ναός του Αγίου Υακίνθου και τον πανηγυρίζει μεγαλοπρεπώς η περιοχή. Το απολυτίκιο το έχει συντάξει ο Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος.
Που το κακό κ. Π. Τ. να εύχονται τα χρόνια πολλά επί την εορτή αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας;
Πέραν αυτών Υάκινθε η επιλογή σου είναι καταπληκτική. Πρέπει να αποτελέσει προϊόν γνώσεως πολλών κηρύκων του Θείου Λόγου.

Ανώνυμος είπε...

Αμφισβητεί την αγιότητα του Αγίου Υακίνθου ο κ. Τελεβάντος;

Ανώνυμος είπε...

Αφιερωμένο στον σχολιαστή 4 Ιουλίου 2012 6:08 π.μ..

Άγιος Υάκινθος ο κουβικουλάριος (θαλαμηπόλος)


Eμή τροφή θέλημα ποιείν Kυρίου,
Tροφή δε φησιν Yάκινθος ερρέτω.
ένω τριτάτη Yάκινθος κάτθανε λιμώ.

------------------------------------

Ἐξ ἀρετῆς μὲν Ὑάκινθος ὡς λίθος,
Λαμπρὸς πλέον δὲ ἐκ ῥοῆς τῶν αἱμάτων.
Οὐλομένῳ τριτάτῃ Ὑάκινθος κάτθανε λιμῷ.


Ο Άγιος Υάκινθος καταγόταν από την Καισαρεία της Καππαδοκίας και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Τραϊανού (98-117). Ήταν άνθρωπος με εξαιρετική συμπεριφορά και διετέλεσε κουβικουλάριος του αυτοκράτορα. Διεκπεραίωνε τα καθήκοντα του μέσα στο παλάτι κατά τον καλύτερο τρόπο. Ήταν προσεκτικός και δε μολύνθηκε από… τη χλιδή των ανακτόρων. Ή ψυχή του ολόκληρη ήταν δοσμένη στο Σωτήρα Χριστό. Γι’ αυτό, όταν ό Τραϊανός διέταξε διωγμό κατά των χριστιανών, ό Υάκινθος δε δίστασε να ομολογήσει μπροστά στον αυτοκράτορα ότι είναι χριστιανός. Ό Τραϊανός εξεπλάγη και του είπε ότι είναι αχάριστος, για την εμπιστοσύνη και την υπόληψη πού του πρόσφερε το παλάτι. Τότε ό Υάκινθος με ψυχική άνεση απάντησε: “Αν ή ευγνωμοσύνη είναι αρετή, βασιλιά, ποια απολογία θα μπορέσω να δώσω αρνούμενος το Σωτήρα μου Χριστό, ό όποιος έχυσε για μένα το αίμα του, ό οποίος μου χάρισε την πίστη, την ελπίδα, την αγάπη, ό όποιος μου δίνει λιμάνι στις τρικυμίες της ψυχής, παρηγοριά στη θλίψη, ασφάλεια στα κύματα, θώρακα στις δοκιμασίες; Και ό οποίος μου επιφυλάσσει συμμετοχή αιώνια στη βασιλεία Του και τη δόξα;” Ό Τραϊανός, στενοχωρημένος από τα λόγια του Υακίνθου, διέταξε να τον φυλακίσουν χωρίς να του δίνουν καθόλου φαγητό, εκτός και αν ήθελε να φάει ειδωλόθυτα. Σαράντα μέρες πέρασε έτσι ό Υάκινθος, χωρίς να αγγίξει τα ειδωλόθυτα. Την 41η, όμως, παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο στις 3 Ιουλίου ημέρα που εορτάζεται και η μνήμη του.
Άγιε του Θεού πρέσβευε υπέρ ημών.


Ἀπολυτίκιον (Κατέβασμα)
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ὡς Λίθος ὑάκινθος, τῆς Ἐκκλησίας Χριστοῦ, ἀστράπτεις τοὶς πέρασι, ταὶς τῶν χαρίτων αὐγαίς, παμμάκαρ Ὑάκινθε, σὺ γὰρ ὁμολογία, πυρσωθεῖς εὐσέβειας, ἔλαμψας ἐν ἀθλήσει, τὴ τοῦ Λόγου μιμήσει, ἐντεῦθεν καταφαιδρύνεις, τοὺς σὲ γεραίροντας.

Κοντάκιον
Ἦχος δ’. Ἐπεφάνης σήμερον.
Ὑακίνθῳ σήμερον, ἐξ ὑακίνθων, ἀμαράντων πλέξωμεν, στέφανον πάντες οἱ πιστοί, μεγαλοφώνως κραυγάζοντες, Χαίροις μαρτύρων, τὸ κλέος Ὑάκινθε.

Ανώνυμος είπε...

Με περισσότερη σωφροσύνη και σύνεση μιλούν οι αιρετικοί ορισμένες φορές όπως εδώ.
Το κακό στην Ελλάδα (τουλάχιστον) έχει παραγίνει. Κάθε ένας είναι ή δεν είναι πτυχιούχος της θεολογίας μιλάει. Και αυτού που είναι πτυχιούχοι μιλούν χωρίς να έχουν περάσει από κάποια σχολή ιεροκηρύκων. Οι επίσκοποι πρέπει να συγκεντρώνουν τους λόγιους πτυχιούχους κήρυκες και να τους συμβουλεύουν μέχρι που μπορεί να φτάνει το κήρυγμα. Βλέπω τον αρχιμανδρίτη του ναού μας έναν 30αρη με μοντέρνο αυτοκίνητο και ιδιόκτητο διαμέρισμα κοντά μαλιά και ξυρισμένο μούσι να κάνει κήρυγμα ελεγκτικό. Ο νεαρός αυτός δεν σέβεται τα άσπρα μαλλιά που είναι κάτω (ως βουνό χιονοσκέπαστο) και μας βάζει κάτω και μας κτυπά χωρίς να συνειδητοποιεί ότι τα λέει για μας χωρίς ο ίδιος να τα κάνει. Τι να πω… όταν μιλάει προσπαθώ να μην τον ακούω διότι όλο φωνές είναι και μου ανεβάζει την πίεση.
Το θέμα είναι σοβαρό πρέπει κάποιος να ακούσει τις ισχνές φωνές των ακροατών.

Ανώνυμος είπε...

Όταν μπλέκει η εκκλησία με την πολιτική τότε έρχεται μεγάλη καταστροφή.

Ανώνυμος είπε...

Μου άρεσε η αντίδραση αυτού του ιεροκήρυκα αλλά δεν κατάλαβα που κολλάνε τα «χριστιανικά κόμματα».
Προκαταβολικά λέω ότι για μένα δεν υπάρχουν χριστιανικά κόμματα στην Ελλάδα. Όλα είναι ή αντίχριστα ή άθεα ή αδιάφορα.
Παρακαλώ τον κ. Υάκινθο να μου εξηγήσει τον τίτλο.
Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Ο Ντίτριχ Μπονχέφερ αγωνίστηκε εναντίον του ναζισμού και τελικά γεύτηκε την εκτέλεσή του με απαγχονισμό από το ναζιστικό καθεστώς. Αιωνία του η μνήμη.

Ανώνυμος είπε...

Να παρακολουθήσει το πώς επιλύνει τα θέματα ο άγιος Θεσσαλονίκης κάθε Κυριακή. Κρίμα που οι έως τώρα κυβερνήσεις δεν τον όρισαν με πολλά υφυπουργεία για να επιλύει όλα τα θέματα. Δεν είναι μόνο αυτός πολλοί κάθε Κυριακή ασχολούνται με την πολιτική επικαιρότητα. Υπάρχει και στην Πάτρα κληρικός που στον χώρο του βλέπεις περισσότερα πολιτικά και παραπολιτικά από πνευματικά. Έγινε και ο άμβωνας λαϊκέ αγορά.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι αντιμετωπίζει η Εκκλησία τα προβλήματα. Ας το ακούσουμε όλοι όσοι είμαστε του εδώ και τώρα.

Ανώνυμος είπε...

Η ζύμωση θα φέρει αποτέλεσμα.