Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Η εν Χριστώ σωτηρία έχει εκκλησιολογικήν διάστασιν - Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος Βαλληνδράς

Η εν Χριστώ σωτηρία έχει εκκλησιολογικήν διάστασιν. Δεν είναι απλώς ζήτημα ευσεβείας και ηθικότητος και τηρήσεως των εντολών του Ευαγγελίου. Είναι πρωτίστως λυτρωτική ένωσις μετά του Χριστού, ήτις πραγματοποιείται δια τριών όρων: της πίστεως εις Χριστόν, της τηρήσεως των εντολών Του, και προ πάντων δια της μετ’ Αυτού μυστηριακής κοινωνίας. Ταμειούχος του λόγου και της χάριτος του Χριστού δεν είναι άλλος, ει μη η Εκκλησία. Αυτή -και ουδείς άλλος- είναι ο «πανδοχεύς» ο λαβών «τα δύο δηνάρια» («η χάρις και η αλήθεια δια Ιησού Χριστού εγένετο») προς οικονομίαν της σωρηρίας των ψυχικώς τετραυματισμένων ανθρώπων.


Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος Βαλληνδράς


2 Φεβ. 1915 – 16 Νοε. 2008.
4 έτη από την κοίμησή του. Αιωνία η μνήμη του.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ας έχουμε την ευχή του, υπήρξε μεγάλος Ιεράρχης της Εκκλησίας μας, άριστος Μύστης της Θείας Λειτουργίας και πραγματικός Πνευματικός Πατέρας. Πάντοτε πράος και σοβαρός, δεν δεχόταν ποτέ κουτσομπολιά για τους Ιερείς του, τους οποίους αγαπούσε και προσπαθούσε με ευγένεια να τους νουθετεί. Ο Άγιος Ανδρέας και όλοι οι Άγιοι που τους ύμνησε ας πρεσβεύουν για την αιώνια ανάπαυσή του και συμμετοχή του στο ουράνιο θυσιαστήριο.

Ανώνυμος είπε...

Έψαλε μίλαγε καλά και είχε αρχοντικό παράστημα...

Ανώνυμος είπε...

Όσο περνούν τα χρόνια πολλοί τον ξεχνούν. Μερικοί ευεργετημένοι που τον «έγλυφαν» το παίζουν τώρα ….. πως δεν τον γνώριζαν. Μερικοί είναι μόνιμα με τους ισχυρούς. Όπως κάποιοι που το έπαιζαν μια ΠαΣοΚ μια ΝΔ και τώρα ΣυΡιΖΑ.

Ανώνυμος είπε...


"...Έψαλε μίλαγε καλά και είχε αρχοντικό παράστημα..."
=========================

Ήταν όμως αρκετό αυτό;

a

Ανώνυμος είπε...

Αιωνία η μνήμη του, ήταν άρχοντας με όλη τη σημασία της λέξης. Από τους παλαιούς Αρχιερείς που ήξερε να κρατά την Αρχιεροσύνη του ψηλά στα μάτια του λαού του Θεού.