Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Η εορτή του Αγίου Παύλου του Πατρέως στον Μητροπολιτικό Ναό Πατρών

Στον Μη­τρο­πο­λι­τι­κό Να­ό της Ευαγ­γε­λι­στρί­ας εορτάσθηκε πανηγυρικώς, με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, την Κυριακή 13 Ιανουαρίου η Ιε­ρά Μνή­μη του Ο­σιο­μάρ­τυ­ρος Παύ­λου του Πα­τρέ­ως, η­γου­μέ­νου των εν Ρα­ϊ­θώ α­ναι­ρε­θέ­ντων Ο­σί­ων Πα­τέ­ρων.
Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κυρός Ευστάθιος (Ευσταθόπουλος), ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, δώρισε εικόνα του οσιομάρτυρος Παύλου του Πατρέως στον Μητροπολιτικό  Ναό της Ευαγγελιστρίας.
“Αυτός καθώρισε να τιμάται “μεγαλοπρεπώς και πρεπόντως εν τη γενετείρα αυτού” ο οσιομάρτυς Παύλος στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελιστρίας, όπου και η εικόνα του, φιλοτεχνηθείσα από τον αγιογράφο Τάκη Πριονά.
Με δαπάνη του ανατύπωσε και εξέδωσε παλαιάν Ακολουθίαν “των εν Σινά και Ραϊθώ αναιρεθέντων (Εν Αθήναις 1968), την οποία εύρε σε παλαιό βιβλίο υπό τον τίτλον: “Περιγραφή ιερά του αγίου και Θεοβαδίστου Σινά... Εν Βενετία παρά Νικολάω Γλυκεί τω εξ Ιωαννίνων, (1817)” και της οποίας γίνεται έκτοτε χρήσις κατά την εορτή του Αγίου”.

ΑΡ­ΧΙΕ­ΡΑ­ΤΙ­ΚΟ ΜΝΗ­ΜΟ­ΣΥ­ΝΟ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος τέλεσε Αρ­χιε­ρα­τι­κό Μνη­μό­συ­νο  υ­πέρ  α­να­παύ­σε­ως της ψυ­χής των α­ει­μνή­στων Αρ­χιε­ρέ­ων και Αρ­χιε­ρα­τευ­σά­ντων εις την Ιε­ρά Μη­τρό­πο­λη Πα­τρών, ό­πως ο ίδιος κα­θιέ­ρω­σε - πριν από τέσσερα χρόνια - να τε­λεί­ται κά­θε χρό­νο την η­μέ­ρα της Ιε­ράς Μνή­μης του Ο­σιο­μάρ­τυ­ρος Παύ­λου του Πα­τρέ­ως.
Η οικογένεια των αειμνήστων Γεωργίου και Αικατερίνης Μπαρούση τελούσε την Κυριώνυμη ημέρα, Αρτοκλασία. Τα τελευταία έτη αυτή την υποχρέωση έχει αναλάβει η οικογένεια του π. Ιωάννου Μπαρούση.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ π.  ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Κυριακής 13 Ιανουαρίου, συμμετείχε και ο νέος Ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Πατρών, π. Χριστοφόρος Μυτιλήνης, Θεολόγος της Αδελφότητος «Σωτήρ», Πατρινός στην καταγωγή. Ο π. Χριστοφόρος χειροτονήθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Είναι χειροτονία του αοιδίμου Μητροπολίτου κυρού Θεοκλήτου και τα τελευταία έτη διακονούσε την Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.
Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Χρυσόστομος, παρουσίασε στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τον νέο μας κληρικό, λέγοντας λόγους αγαθούς.  
Αλέξανδρος Κολλιόπουλος




Η φωτό του αοιδίμου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Ευσταθίου, είναι από την Ιερά Μονή Αμπελακίου που ευρίσκεται στην περιοχή της Μεγαλοπόλεως και κοσμεί το Αρχονταρίκι της.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άξιος!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλορίζικος στον τόπο του ο π. Χριστόφορος. Στο εκκλησιαστικό λύκειο Πατρών ξεχώριζε για το ήθος του.

Ανώνυμος είπε...

Το Αγρίνιο δεν μπορεί να ξεχάσει το δυναμικό πέρασμα του π. Χριστοφόρου από τον τόπο μας. Έχει φύγει χρόνια από κοντά μας και όμως όταν ερχόταν μέχρι και προ των Χριστουγέννων για να εξομολογήσει ο ναός των Αγίων Αναργύρων γέμιζε από πνευματικά του παιδιά που περίμεναν την πνευματική καθοδήγηση του π. Χριστοφόρου.
Το Αγρίνιο και η καρδιά μας θα είναι πάντα ανοικτά.

Ανώνυμος είπε...

Καλέ δίπλα σας είναι και η Πάτρα! Τι να πούνε κι άλλοι!...

Ανώνυμος είπε...

Ήλθε στην Αθήνα και κει που τον συνηθίσαμε νάσου και έφυγε. Τυχερή η Πάτρα.

Ανώνυμος είπε...

Ο Απόστολος Ανδρέας να τον ενισχύει να τον φωτίζει και να τον καθοδηγεί στην νέα του διακονία.

Ανώνυμος είπε...

Το είχα ομαδάρχη η μορφή του και η συμπεριφορά του με ανάγκαζε να τον σέβομαι. Είχα πληροφορηθεί την ιεροσύνη του και είχα χαρεί. Του άξιζε να γίνει κληρικός. Τώρα που ήλθε θα πάω να εξομολογηθώ. Η είδηση αυτή ήταν καλή για μένα.

Ανώνυμος είπε...

Χαρά στους πατρινούς που αποκτούν άλλον έναν κληρικό. Το μόνο που έχω να πω είναι πως ο π. Χριστόφορος είναι άνθρωπος που έχει αγάπη προς τον συνάνθρωπο και υπομονή να τον ακούσει και να τον ενισχύσει πνευματικά. Ο καλός Θεός να του χαρίζει μέρες και υγεία για να σκορπά την αγάπη του σε όσους τον πλησιάζουν.

Ανώνυμος είπε...

Όλες οι φωτογραφίες εδώ είναι ωραίες!

Ανώνυμος είπε...

Τυχερή η Πάτρα και οι Πατρινοί.

Ανώνυμος είπε...

κυριε κολλιοπουλε ενα αφιερωμα για τα 4 χρονια απο την κηδεια του π. Παυλου χριστοδουλη θελουμε
μην τον ξεχνατε