Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Ηχοι Παθών

Ηχοι Παθών


Την μουσική δεν την αποφεύγεις! Είναι πάντα τόπος συνάντησης του ηχηρού με τη σιωπή. Κινητοποιεί τη στιγμή και ακινητοποιεί το χρόνο, προσδίδοντας του την αίσθησης της αιωνιότητας αλλά και του εφήμερου. Δεν αποφεύγεις όμως και τη θρησκευτικότητα! Μια θρησκευτικότητα που δεν αφήνει τους ισχυρισμούς να συνωμοτούν και έρχεται να μας τροφοδοτήσει με την πίστη στην ατελή κατανόηση που μπορούμε να έχουμε για τη φύση και τον εαυτό μας.


Οι Ήχοι Παθών έρχονται να προτείνουν μια εναλλακτική ανασύνθεση επιλεγμένων ύμνων της Μεγάλης Εβδομάδας. Επιλέγοντας την εκφραστική δυναμική του yayli tanbur, ενός οργάνου που εμπνέεται από την ανθρώπινη φωνή, και απογυμνώνοντας καταρχήν το θρησκευτικό μέλος από το λόγο, η μουσική παράσταση επιχειρεί να ακινητοποιήσει τη θρησκευτικότητα των ημερών. Ακροβατώντας ανάμεσα στην πραγματικότητα και την εσωτερικότητα, την καθημερινότητα και την πνευματικότητα, φιλοδοξεί να αναδείξει τη βαθιά επικοινωνιακή δύναμη του θρησκευτικού μέλους και να συνεισφέρει εν τέλει σε μια εναλλακτική ιέρωση της πραγματικότητας.


Ο λόγος όμως δεν είναι απών. Η απαγγελία των Ύμνων έρχεται να δομήσει τον πόνο, να αποκαθάρει την κουρασμένη συνείδηση, και να μεθοδεύσει τη μετάγγιση θρησκευτικότητας, Η οπτική επένδυση της παράστασης επιχειρήθηκε μέσα από τη συγκλονιστική και συναισθηματικά συνταρακτική συρραφή φιλμικών στιγμών από το έργο του Pier Paolo Pasolini "Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον". Η λιτότητα των εκφραστικών μέσων της ταινίας λειτουργεί ανασχετικά στην κόπωση συμβόλων και, σε συγκινησιακή συνήχηση με τη μουσική και το λόγο, φιλοδοξεί να συνεγείρει το κοινό σε κοινές υπερβάσεις ανάκτησης του νοήματος και της αίσθησης της θρησκευτικότητας.


Ο Ευγένιος Βούλγαρης ερμηνεύει στο τοξωτό τανμπούρ ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας που αναφέρονται στην κορύφωση του Θείου Πάθους, σε μια μουσική απόδοση που στοχεύει να αναδείξει την πνευματική δύναμη του θρησκευτικού μέλους. Μαζί του ο Γιάννης Μεσσαλάς ίσοκρατεί με το δικό του τανμπούρ και ολοκληρώνει την ενόργανη ψαλτική αναπαράσταση. Ο υμνητικός ήχος επενδύεται οπτικά με αποσπάσματα από την ταινία του Pier Paolo Pasolini, "Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο". Τα video επιμελήθηκε ο Βασίλης Βανταράκης. Το ηχοτοπίο της παράστασης ολοκληρώνεται με την ηχογραφημένη απαγγελία των ύμνων από την φωνή της Σαββίνας Γιαννάτου σε μία πρωτότυπη φιλική συμμετοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: