Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΕ ΤΟ "ΠΑΡΑΞΕΝΟ" ΟΝΟΜΑ

 Με ξεχωριστή λαμπρότητα και ιδιαίτερη εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια το ιστορικό προάστειο, Ποταμός Κερκύρας πανηγύρισε την ανάμνηση του υπό του Οσίου ΒΑΡΒΑΡΟΥ του Πενταπολίτου και Μυροβλήτου, υπερφυούς θαύματος της θεραπείας παραλυτικού νέου.
Σύμφωνα με τα τοπικά συναξάρια, όταν κατά τα τέλη του 16ου αιώνος τα ιερά λέιψανα του Οσίου μεταφέρονταν (!) από το Ξηρόμερο της Αιτωλοακαρνανίας με προορισμό την Βενετία της Ιταλίας, αγκυροβόλησε στο μικρό λιμάνι των Αλυκών Ποταμού Κερκύρας.
Ευθύς οι πιστοί κάτοικοι της περιοχής έσπευσαν να ασπασθούν την ιερή λάρνακα. Ανάμεσά τους και ένας παράλυτος νέος ο οποίος μόλις ασπάσθηκε τον πολύτιμο θησαυρό, ανορθώθη υγιής. Το θαυμαστό αυτό γεγονός συγκίνησε τους κατοίκους οι οποίοι έλαβαν την απόφαση να αφιερώσουν τον Ναό της Ζωοδόχου Πηγής και στον Όσιο ΒΑΡΒΑΡΟ. Την ανάμνηση του θαύματος πενηγυρίζουν κάθε χρόνο κατά την 15η Μαΐου.
Της εφετινής πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε, τη αδεία του σεβάσμιου και φιλόξενου ποιμενάρχου κ. Νεκταρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, ο οποίος βρέθηκε στο νησί ως ταπεινός προσκυνητής.
Αξίζει να σημειωθεί οτι κατά τον περασμένο Φεβρουάριο η ενορία Ποταμού Κερκύρας, με τά τις συντονισμένες ενέργειες του εφημερίου, πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου Πετράκη, απέκτησε απότμημα της τιμίας κάρας του Οσίου που φυλάσσεται στην πόλη Vodnjan της Κροατίας. Η επίσημη, όμως, υποδοχή του λειψάνου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή του τυφλού (9 Ιουνίου) κατά την διάρκεια της μεγάλης λιτανείας της Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας της "ΔΗΜΟΣΙΑΝΑΣ" , που αποθησαυρίζεται στον Ναό του Οσίου Βαρβάρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: