Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

"μή ἀποβλέποντες εἰς τό πρόσωπον" - Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

.... "μή ἀποβλέποντες εἰς τό πρόσωπον" μόνον ἀλλά καί εἰς τόν θεσμόν. Καί ὁ Θεσμός δέν εἶναι οὔτε τοῦ Πατριάρχου οὔτε τινός ἑτέρου. Ὁ Θεσμός τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου ἀνήκει εἰς τόν Κύριον ἡμῶν Ἰησοῦν Χριστόν, τόν Ἐσταυρωμένον καί Ἀναστάντα, καί ἡμεῖς ἀπό τοῦ Πρώτου μέχρι τοῦ ἐσχάτου ταπεινοί διάκονοι αὐτοῦ ἐσμεν.
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

35 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λόγια, λόγια, κομπολόγια! Το παπάτο στο Βόσπορο καλά κρατεί!

Ανώνυμος είπε...

Λόγια είναι όσα λέγουν ορισμένοι στην Ελλάδα και όχι όσοι προστατεύον το ιερό Θεσμό του Πατριαρχείου.

Ανώνυμος είπε...

Ο θεσμος δεν σωζει ,η αληθεια και το ελεος Του Θεου εξ αιτιας της πιστεως σωζει.Απο εκει και εκει..η αγιοτητα κανει το θεσμο και οχι ο θεσμος την αγιοτητα.π

Ανώνυμος είπε...

Θέλει προσοχή το όλο θέμα του Θεσμού. Οι Ρώσοι τον πολεμούν. Οι Τούρκοι καραδοκούν για την αποπομπή του.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΟΧΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η εγγύηση της Ορθοδοξία στον κόσμο.

Ανώνυμος είπε...

Γέλασα με την προτροπή «επιστροφή».
Θα απαντούσα να γίνει «προσαρμογή» στην γραμμή του Πατριαρχείου όλα τα πρεσβυγενή πατριαρχεία και τις λοιπές Εκκλησίες.

Ανώνυμος είπε...

Βαρθολομαίος
ο Πρωτόθρονος της Ορθοδοξίας
είναι σήμερα Εσταυρωμένος (υπό των αδελφών του)
διάδοχος Αγίων Πατριαρχών.
Σηκώνει τον σταυρό του μαρτύριο αγόγγυστα διάξάζοντας τον Θεό.

Ανώνυμος είπε...

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ανώνυμε των 5:33 μ.μ., κάθε άλλο παρά αποτελεί "εγγύηση". Η μόνη "εγγύηση", την οποία εγγυάται, είναι αυτή της προδοσίας της Ορθόδοξης Πίστης.

Ανώνυμος είπε...

Και βλέπουμε πόσο αυστηροί είναι ορισμένοι Ορθόδοξοι Προκαθήμενοι όταν πρόκειται για εφαρμογή των Ιερών Κανόνων!!! Αλλά δυστυχώς μόνον όταν αφορά το δικό τους Πρωτείο, όχι το πρωτείο του φτωχούλη Χριστού, το οποίο το ξεπουλάνε (με πόνο ψυχής το λέω, Θεέ μου δώσε τους μετάνοια, δεν ξέρουν τι κάνουν ) με την πρώτη ευκαιρία έναντι κοσμικών ανταλλαγμάτων.
Και αν βέβαια κάποιος λαϊκός ή παπαδάκος πέσει σε κάποιο ενοχλητικό παράπτωμα, θα πέσει και το κεφάλι του μαζί, όταν περάσει από επισκοπικό δικαστήριο. Αν όμως πρόκειται για επίσκοπο και πάνω, τότε η έσχατη ποινή μπορεί να είναι απειλή... για επίπληξη (ούτε καν επίπληξη!)
Θέλετε χονδρά παραδείγματα; Η περίπτωση της περιβόητης συνέντευξης επισκόπου Ζακύνθου στο Κλίκ, που πέρασε ατιμώρητη αλλά και αμετανόητη και εξακολουθεί να σκανδαλίζει το χριστεπώνυμο πλήρωμα.
Περίπτωση από την άλλη του θεολόγου Ν. Σωτηρόπουλου που όχι μόνον τιμωρήθηκε αναρμοδίως (εκτός της εκκλησίας του) και αναπολογήτως (!), αλλά τον "έδεσαν" και με συνοδική απόφαση, για να τον φιμώσουν οριστικά! Έτσι δεν είναι δυνατόν να συγχωρεθεί, αν δεν συγκληθεί πάλι κάποια Μείζων Σύνοδος! Το πιθανότερο μετά το θάνατό του...)
Θα μου πείτε φταίει η Ορθοδοξία; Ασφαλώς όχι ! Φταίνε οι ανάξιοι εκπρόσωποί της, που συχνά είναι καριερίστες κληρικοί που γίνονται τελικά επίσκοποι και προδίδουν την αποστολή τους.

Ανώνυμος είπε...

Η εκκλησια 5:36@ ειναι Σωμα Χριστου και οχι επισκοπου.Και Αυτη δεν αποδεχεται ασεβη δογματα.Το ζητημα δεν ειναι να γελασεις αλλα να μην κλαψεις την ημερα της Κρισεως..π

Ανώνυμος είπε...

Ο Ζακύνθου αθωώθηκε πανηγυρικά από το Συνοδικό δικαστήριο. μια χαρά τα είπε στο Κλικ αφού ούτε επίπληξη δεν του επέβαλαν.
Τον Σωτηρόπουλο τον τιμώρησαν κατόπιν προτάσεως του Σεραφείμ. Ο Βαρθολομαίος απλά ήταν Πρόεδρος. Η πλειοψηφία απεφάσισε την τιμωρία του.

Ανώνυμος είπε...

Την ημέρα της κρίσεως θα κλάψουν όλοι αυτοί που πολεμούν λυσσαλέα την γραμμή του Πρωτόθρονου Πατριαρχείου στα θέματα της Ενότητας. Την Ενότητα της Εκκλησίας την επιθυμεί και την επιτάσσει ο Τριαδικός Άγιος Θεός.

Ανώνυμος είπε...

Προς 3:36: η ενότητα προυποθέτει ενότητα στο Δόγμα πριν απ όλα.

Ανώνυμος είπε...

Ο από Ζακύνθου Δωδώνης Χρυσόστομος είναι μυριάκις κάλλιστος από τον Σωτηρόπουλο που μόνο κατάκριση και βρίσιμο εξαπολύει από τον άμβωνα. Τον θυμάμαι προ ετών μέσα στο παρεκκλήσι της Εστίας σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας με πορεία να μιλάει από το βήμα και να αρχίζει να μουντζώνει τους κυβερνητικούς. Έμενα ο πνευματικός μου δεν μου επιτρέπει να μουντζώνω. Αυτός από το βήμα μούντζωνε. Όχι αφορισμό αλλά και χειρότερα έπρεπε να του επιβάλουν του αγενή.

Ανώνυμος είπε...

Ακόμη και να μούντζωσε ο Σωτηρόπουλος (που δε μούντζωσε), είναι αδιανόητο να αποκόπτεται απ την εκκλησιαστική κοινωνία αναπολόγητος. Οι κοσμικοί φέρονται καλύτερα από κάποιους εκκλησιαστικούς που έχουν παπική νοοτροπία στη διοίκηση, όπως για παράδειγμα ο πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Υ.Γ. Αν έχεις τα κότσια κάνε επώνυμα την καταγγελία για το Σωτηρόπουλο.

Ανώνυμος είπε...

Έχω τα «κότσια» γιατί ήμουνα εκεί και το είδα. Δεν είμαι μόνο εγώ αλλά μπορώ να σου καταγράψω πληθώρα ανθρώπων. Θα στο γράψω λοιπόν με στοιχεία και θα σου παραθέσω και άτομα του συγγενικού του περιβάλλοντος που το αντίκρισαν το θέαμα των «αγίων» μουντζωμάτων εντός του παρεκκλησίου. Αυτό θα γίνει υπό την προϋπόθεση και εσύ δημόσια και επώνυμα να αποκηρύξεις την πράξη αυτή του Σωτηρόπουλου. Αν δεχθείς θα στείλω στο mail του ιστολογίου τα στοιχεία μου και τους μάρτυρες για να σου δοθούν.

Ανώνυμος είπε...

"Όχι αφορισμό αλλά και χειρότερα έπρεπε να του επιβάλουν του αγενή", έφη ο ανώνυμος των 7:15 μ.μ. "Απόντα ουδείς κατακρίνει" διακελεύει η Δ Οικουμενική Σύνοδος. Πώς ανέχεται, όχι η χριστιανική, αλλά η δημοκρατική σου, επιτέλους, συνείδηση ανώνυμε των 7:15, να επιβάλλεται η εσχάτη των πνευματικών ποινών σε ένα μέλος της Εκκλησίας, χωρίς κλήτευση, χωρίς απολογία, ανεξέταστα;

Αναστάσιος είπε...

Οι ανταλλαγές απόψεων μεταξύ ανωνύμων δεν βγάζουν πουθενά. Απλά μπορεί να διαπίστωση ο αναγνώστης των σχολίων το επίπεδό μας.

Ανώνυμος είπε...

Δεν πρόκειται για ανταλλαγές απόψεων αλλά για ανώνυμες καταγγελίες που δεν έχουν καμία βαρύτητα. Ο ανώνυμος, που σπιλώνει την τιμή και την υπόληψη του Ν.Σωτηρόπουλου, δεν έχει το θάρρος να καταγγείλει επώνυμα τα όσα ισχυρίζεται, οχυρωμένος πίσω απ την ανωνυμία του, και μετακυλίει τις ευθύνες σε όσους του ασκούν δίκαιη κριτική. Η συμπεριφορά του καταβιβάζει το επίπεδο των σχολίων και όχι η κριτική που του ασκείται κε ιστολόγε, που δεν έπρεπε να δημοσιεύσεις ανώνυμη καταγγελία.

Ανώνυμος είπε...

Τι να πω με ολα αυτα που ακουω.Να πω δεν υπαρχει δικαιοσυνη,να πω δεν υπαρχει αληθεια,δεν υπαρχει αγαπη εν αληθεια,δεν υπαρχει αληθινη πιστη μεταξυ των μελων της εκκλησιας,δεν υπαρχει[να πω]αγαπη της αληθειας,αγαπη της αρετης,αγαπη της τελειοτητας και ποθος της αγιοτητας,να πω δεν υπαρχουν κοινοι στοχοι,εστω παραλληλοι δρομοι ,ομως εχοντας την ταση προς τα επανω,δεν υπαρχει η στροφη και η προσκολληση Στον ΘΕΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ,δεν υπαρχει η αλληλοβοηθεια,η αλληλοπεριχωρηση;;;;;Και ομως,ολα αυτα που δινει το Αγιον πνευμα αυτα ειναι που πραγματικα θα ενωναν τους χριστιανους[ισως και αλλα που δεν τα εχω ακομα αναγνωρισει],τα οποια δινουν αλλη δυναμη στις σχεσεις των Χριστιανων και η βιωση τους εχει μεγαλυτερη βαρυτητα πιστευω,ωστε η αγαπη Του Θεου να εχει και το μεγαλυτερο νοημα,περισσοτερη ισχυ , περισσοτερη αξια αφου τη Ζεις εν αγιω Πνευματι!!!Τι χανουμε Θε μου!!!
Χαιρετε εν Κυριω παντοτε και σε αυτη τη φαση θα μπορουσα να πω ενα εμβατηριο:''Με το χαμογελο στα χειλη,παν οι φανταροι μας μπροστα''..πην

Ανώνυμος είπε...

Ο Νικόλαος Σωτηρόπουλος έχει λευκανθεί στη διακονία του κηρύγματος και της ιεραποστολής. Ενώ θα μπορούσε να κάνει μια επιτυχέστατη ακαδημαική καρριέρα, αποφοίτησε με βαθμό πτυχίου 9,9, άριστος θεολόγος και φιλόλογος, εν τούτοις προτίμησε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Αμπελώνα του Κυρίου, ενταχθείς στην ιεραποστολική αδελφότητα Ο ΣΤΑΥΡΟΣ. Έχει μεταστρέψει στην Ορθοδοξία πολλούς χιλιαστές και άλλους αιρετικούς. Έχει συγγράψει εκλεκτά αντιαιρετικά εγχειρίδια. Έχει οδηγήσει ψυχές στο Χριστό. Καλό λοιπόν θα είναι να μιλάμε με μεγαλύτερο σεβασμό για το πρόσωπό του.

Ανώνυμος είπε...

Δύο γάιδαροι μάλωναν σε ξένο αχυρώνα λέει ο λαός.

Ανώνυμος είπε...

Προς ιστολόγο Αναστάσιο.
Όποιος μπλέκει με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες.

Ανώνυμος είπε...

Έχω μάθει από την Αγία Εκκλησία να σέβομαι τους κληρικούς και τους λαϊκούς οι οποίοι δεν είναι αφορισμένοι. Για τους αφορισμένους προσεύχομαι για την μετάνοιά τους. Ως αφορισμός ορίζεται η εκκλησιαστική ποινή με την οποία ένα μέλος της Ορθόδοξης εκκλησίας αποκλείεται εντελώς από τη χριστιανική κοινότητα.

Ανώνυμος είπε...

Διάβαζα τα άρθρα του κ. Σωτηρόπουλου στον Σταυρό 12.38 επί μήνες τον καιρό της διάσπασης της αδελφότητας Σταυρός εναντία στους αποσχισθέντες από τον Σταυρό και θαύμασα την αγάπη του. Διαβάζω και την Σπίθα και διακρίνω το επίπεδο των αγίων μοναχών. Μόνο από αυτά μπορώ να κρίνω στον ποιο θα αποδώσω τον σεβασμό. Ρίξε και συ μια ματιά και έλα να μου πεις.

Αληθεύοντες εν αγάπη είπε...

Τολμούν οι μικροί και ασήμαντοι να τα βάζουν με έναν ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ. Ντροπή τους. Ως άνθρωπος έχει κάνει λάθη αλλά αυτά που γράφουν εδώ οι διάφοροι είναι αθλιότητες. Να σταματήσουν τον λιθοβολισμό του Πατριάρχη. Να σταματήσουν να είναι όργανα των εχθρών της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Από υπερβάλλοντα ζήλο την έχουν πατήσει την πεπονόφλουδα.

Ανώνυμος είπε...

Κανείς στην Ορθοδοξία δεν είναι μικρός και ασήμαντος. Και το ελάχιστο μέλος της Εκκλησίας, που υστερεί σε γραμματικά και μορφωτικά προσόντα, έχει την αξία του και το αναφαίρετο δικαίωμα να κρίνει το βίο και την πολιτεία των ποιμένων του. Κι όταν οι τελευταίοι προδίδουν την Ορθοδοξία, επιβάλλεται να διακόπτουν την εκκλησιαστική κοινωνία μαζί του. Μακρυά απ τους λυκοποιμένες.

Αληθεύοντες εν αγάπη είπε...

Καλά είσαι «άνω ποταμών». Πού είδες την «προδοσία της Ορθοδοξίας»; Από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την περί αυτού αγία και Ιερά Σύνοδο; Λάθη έχουν γίνει. Λάθη έκαναν και οι Θεοφόροι Πατέρες. Αυτό είναι κάτι το ανθρώπινο. Το να λες όμως περί προδοσίας αυτό είναι βλασφημία. Ουδείς ούτε και Αρχιερέας τόλμησε έως σήμερα να κατηγορήσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως «προδότη». Ούτε αυτός ο Πειραιώς λέγει κάτι τέτοιο. Υποδείξεις και επισημάνσεις κάνει. Όχι όμως να πει την σεπτή κορυφή του Θρόνου της Κωνσταντινούπολης «προδότη».
Δυστυχώς ακραίοι κληρικοί που πρώτα κατοικοέδρευαν κοντά στον Βαρθολομαίο και τον συμβούλευαν να ασκεί αυτή την Εκκλησιαστική γραμμή, σήμερα το παίζουν αγωνιστές της πίστεως. Παρασύρουν αμόρφωτους περί τα Εκκλησιαστικά ανθρώπους και τους κάνουν «οπαδούς τους». Οπαδούς που δεν διαφέρουν σε τίποτα από αυτούς των χούλιγκαν των ποδοσφαιρικών ομάδων. Με μπροστάρηδες αυτούς δημιουργούν θέματα. Αυτοί όλοι είναι η ακραία παράταξη που δεν διαφέρει από την χρυσή αυγή. Είναι οι τραμπούκοι μυστακοφόροι της εκκλησίας.
Το κακό είναι ότι εσχάτως και οι εξωεκκλησιαστικές οργανώσεις στρατολογούν τον λαό με άρθρα τα οποία διαπνέονται από ακρότητες. Αλλά ανέκαθεν οι οργανωσιακοί ήσαν μια πληγή για την Εκκλησία.
Δεν είναι αυτή η εικόνα της Εκκλησίας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας ακολουθεί τα ίχνη των Αγίων Πατέρων. Οι Επίσκοποί μας ως άνθρωποι μπορεί να υστερούν. Στην Ορθοδοξία όμως είναι ακέραιοι.

Ανώνυμος είπε...

http://anastasiosk.blogspot.gr/2013/06/blog-post_7240.html
Διάβασε, αυτοαποκαλούμενε "αληθεύοντες εν αγάπη", τα υπ αριθμόν 3,4 και 5 σχόλια, προτού ανοίξεις το "χαριτόβρυτο" στόμα σου και εκτοξεύσεις τις "χριστιανικότατες" ύβρεις σου εναντίον όσων κριτικάρουν τον πατριάρχη Βαρθολομαίο!

Αληθεύοντες εν αγάπη είπε...

Τα διάβασα. Ανακύκλωση των ιδίων χιλιοειπωμένων και πολλάκις απαντημένων. Αν είχαν έστω και ελαχίστη γνώση Θεολογίας και Συμφωνίας των Ιερών Κανόνων δεν θα έγραφαν αυτά οι ίδιοι και οι ίδιοι.
Διδάσκαλοι των ύβρεων είσθε εσείς και ουχί εγώ.

Ανώνυμος είπε...

Αληθευοντες,καλε μου αδελφε ,για την αγαπη Του Χριστου και τη σωτηρια ολων μας.Οταν ο Χριστος καθαριζει καρδιες,κανει ''εργοχειρο''.Και δεν θα μιλησω για αυτους που αγωνιζονται τιμια για ολα αυτα που ειπαμε πιο πανω.Θα πω μονον πως ολοι αυτοι οι Πατερες που αγωνιστηκαν ,που τιμησαν την πιστη με το ρασο τους δεν ηταν ανυπακουοι αλλα εχυσαν και την τελευταια σταγωνα της καρδιας τους ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ.Δεν ειναι λοιπον θεμα ζηλωτισμου τα ζητηματα της πιστεως διοτι την πιστη δεν τη φυλας μονον αλλα και την τιμας με τον γνησιο αγωνα σου εαν θελεις να ακολουθησεις τα ιχνη των προπατορων σου.Θα τιμωρηθουν ολοι οσοι δεν πιστεψαν στην αληθεια..Θεσ Β !2-12]..μπορεις να καταλαβεις κατα ποσον το κεφαλι μας παιζεται επι πινακι;
Φιλαδελφα παντοτε.
Σου μιλαει μια δυσλεξικη..π

Ανώνυμος είπε...

Προς π.: χάνεις τον καιρό σου αγαπητή μου! Κάποιοι βάζουν τον πατριάρχη πάνω απ το Χριστό και την Εκκλησία Του! Δεν πάει να υβρίζεται το Άγιο Πνεύμα με τα οικουμενιστικά αίσχη της γνωστής οικουμενιστικής δράκας! Αυτό δε μας ενδιαφέρει! Όταν όμως θίγεται το πρόσωπο του σκανδαλοποιού πατριάρχη, του Ζηζιούλα και άλλων, τότε ποιος είδε τους οικουμενιστές και δεν τους φοβήθηκε! Να μη θιγεί ο Βαρθολομαίος τους! Αυτό τους καίει αυτούς τους κυρίους!

Ανώνυμος είπε...

Φωτιά και τσεκούρι!!! Μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει κάτι!!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω απολυτως!Ομως λογαριαζει κανεις πως αδιαφορωντας για του πλησιον τη σωτηρια,τον καιρο του θερισμου δεν θα υπαρχει σιταρι για την αποθηκη του οικοδεσποτη και μη μπει φωτια για να κατακαυσει ολο τον αγρο τον γεματο ζιζανια,σε αντιθεση με την παραβολη.Επειτα,η πιστη μας δεν πρεπει να βασιζεται στη δυναμη Του Θεου;Δεν ξερω,η λογικη δεν λεει οτι οσο πιο πολλοι επιστρεψουν απο την πλανη τοσο και πιο μεγαλη θα ειναι η ευχαριστια και η δοξολογια προς Τον Θεο;Ισως τελικα και να ειναι περιττος ο λογος γιαυτους που εμμενουν στην πλανη..ισως και να εχετε δικιο!π