Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!! 
Στο άκουσμα αυτής της λέξης όλοι γεμίζουν με ανάμεικτα συναισθήματα. Ενθουσιασμός, χαρά, αγαλλίαση, ειρήνη κυριεύουν τις καρδιές όλων, μικρών και μεγάλων, πλούσιων και φτωχών, άρρωστων και υγιών, ευτυχισμένων και δυστυχισμένων. Και τα θετικά αυτά συναισθήματα γεννούν προσδοκίες και όνειρα, είτε αυτά είναι πραγματοποιήσιμα, είτε απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Και όσο πλησιάζουν αυτές οι γιορτινές μέρες τα όνειρα και οι προσδοκίες πολλαπλασιάζονται. Κάτι το οποίο είναι φυσικό αφού ο καθένας αντιλαμβάνεται αυτές τις μέρες ως κάτι που τον βοηθάει να ξεφύγει από την μιζέρια και την κούραση της καθημερινότητας, αναζητώντας ταυτόχρονα ξέγνοιαστες στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης, τις οποίες θέλει να περάσει με αγαπημένους ανθρώπους, στην προσπάθειά του να βρει κάποιο νόημα στην ζωή, να βρει δύναμη και αγάπη.
    Κάθε χρονιά όμως στον απολογισμό αυτών των γιορτινών ημερών βρίσκουμε τις προσδοκίες και τα όνειρά μας ανεκπλήρωτα, με αποτέλεσμα να γεμίζουμε απογοήτευση και με μια συνηθισμένη, πια, απορία: ΓΙΑΤΙ; Γιατί να είμαι ανίκανος ακόμα και αυτές τις μέρες να νιώσω πραγματικά ευτυχισμένος; Γιατί να είμαι ανίκανος να βρω το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων; ΓΙΑΤΙ;

    Για να βρούμε απαντήσεις σε αυτούς τους προβληματισμούς θα πρέπει να ανατρέξουμε στον τρόπο με τον οποίο γιορτάζουμε αυτές τις μέρες. Γιατί ο τρόπος αυτός δεν χαρακτηρίζεται από τίποτα άλλο παρά μόνο από μια διάθεση δημιουργίας μιας χαρούμενης ατμόσφαιρας, με χίλια δύο μέσα – είτε αυτά είναι γιορτινά στολίδια, είτε χριστουγεννιάτικα κονσέρτα, είτε ρεβεγιόν κλπ. Είναι στην πραγματικότητα μια προσπάθεια του καθενός μας να δημιουργήσει ένα νέο κόσμο μέσα στον οποίο θα βρει νόημα, αξία, αγάπη, ψυχική δύναμη, ελπίδα και συμπαράσταση, απαραίτητα εφόδια που τόσο πολύ λείπουν από την ζωή και την καθημερινότητά του.
    Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, όμως, αυτός ο τρόπος αποδεικνύεται αποτυχημένος. Άρα κάτι πρέπει να αλλάξουμε…Ίσως τελικά ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ δεν κρύβεται στα επιβλητικά και εντυπωσιακά γιορτινά τεχνάσματα ούτε στην «τεχνητή» χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε, αλλά στην ταπεινή και απλοϊκή φάτνη.
Ας στρέψουμε για λίγο το βλέμμα μας εκεί!  
Ας τρέξουμε και ας Τον αναζητήσουμε εκεί!
Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα ζημιωθούμε!
ΣΙΓΟΥΡΟ!!! 
Ανδρέας Αναστ.  Γκοτσόπουλος  

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αντρέα συγχαρητήρια για το υπέροχο κείμενο. Τα ωραία είναι και δύσκολα. Μακάρι όλοι να ζήσουμε φέτος "ΑΛΗΘΙΝΑ" Χριστούγεννα.
Ε.

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό κείμενο. Συγχαίρω που ένας νέος μας γράφει τόσο υπέροχα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Ανδρέα
σε συγχαίρω για την προσπάθειά σου να συντάξεις ένα κείμενο για το νόημα των Χριστουγέννων και να μας το προσφέρεις, αφού εξ όσων γνωρίζω είσαι επιβεβαρυμενος και με τη μελέτη για τις εισαγωγικές εξετάσεις. Το κείμενό σου αγγίζει ένα μεγάλο και δυσεπίλυτο θέμα, αυτό της επιθυμίας για επίτευξη ξεχωριστών συναισθημάτων ευτυχίας κατά τις εορταστικές μέρες και η θλίψη που έρχεται ως αποτέλεσμα της αποτυχίας για την επίτευξη του παραπάνω στόχου.
Γενικά το κείμενό σου έχει καλή δομή και ροή επιχειρημάτων απουσιάζει ωστόσο το βασικό επιχείρημα τού γιατί η στροφή προς τη φάτνη θα μας προσφέρει αυτά που όλα τα υπόλοιπα δεν προσφέρουν. Μήπως θα έπρεπε λοιπόν να σκεφτείς επ αυτού και εφ όσον έχεις μια ικανοποιητική απάντηση να την συμπληρώσεις, έστω και σε σχόλιο;
Δεν ξέρω αν συμφωνείς μαζί μου στα παραπάνω αλλά τα έθεσα υπ' όψιν σου για προβληματισμό. Εύχομαι να καταφέρουμε κι εσύ κι εγώ (που λόγω ηλικίας έχω σαφώς μικρότερα χρονικά περιθώρια) να αξιωθούμε κάποτε να περιμένουμε τη γέννηση του Κυρίου τουλάχιστον με τη γλυκεία αναμονή της γέννησης ενός παιδιού μας, να την γιορτάσουμε σαν το γλέντι της απόκτησης της μεγαλύτερης επιτυχίας μας και να την κάνουμε να διαρκέσει όσο μια αγάπη ισόβια. Γιατί, κακά τα ψέμματα φίλε Ανδρέα, γεύση ευτυχίας έχουμε, αλλά δεν συνδέεται με τον Κύριό μας.

Κλείνω με τον συγκλονιστικό εκείνο στίχο της συγκατάβασης:
και γέγονε ο Ών ο ούκ ήν δι ημάς. Και μη εκστάς της φύσεως μετέσχε του ημετέρου φυράματος.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε 3:36 μ.μ.,
δεν θα ήθελα να "επιβάλλω" στον καθένα αυτήν την πρότασή μου με επιχειρήματα. Θα ήθελα να αφήσω τον καθένα να κάνει πράξη την προτροπή μου και να οδηγηθεί στα δικά του συμπεράσματα. Ευχαριστώ!

Ανώνυμος είπε...

Οι προσδοκίες μου και τα όνειρα μου για κάποια ποιο συνειδητά Χριστούγεννα από πέρυσι πάντα πέφτουν στο κενό. Τα δένδρα, τα φωτάκια, τα φαγητά και οι επισκέψεις κυριαρχούν πάνω από την γιορτή. Πάντα νιώθω ότι κάνω Χριστούγεννα χωρίς Χριστό. Δεν μπορώ όμως να καταφέρω να ζήσω κάτι το διαφορετικό. Αναρωτιέμαι εκτός από ελάχιστους μοναχούς και πνευματικούς λαϊκούς μπορεί να πει ο στον κόσμο ευρισκόμενος ότι ζει τα Χριστούγεννα;

Ανώνυμος είπε...

Μου δημιούργησε γόνιμο προβληματισμό η ανάγνωση. Σε ευχαριστώ για τα ερεθίσματα σκέψεις που μου πρόσφερες.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε 10:07 μ.μ.,
Η αλήθεια είναι πως να ζήσεις αληθινά Χριστούγεννα στον κόσμο δεν είναι εύκολο. Δεν υπάρχει λόγος όμως να απογοητεύεσαι! Δεν είσαι ο μόνος που προσπαθείς και δεν είσαι ο μόνος που απογοητεύεσαι! Να ξέρεις ότι Αυτός βλέπει την προσπάθεια που κάνεις και θα σε ανταμείψει γι' αυτήν. Παρόλα αυτά όμως προβληματίσου μήπως η προσπάθεια σου δεν είναι αρκετή, και προσπάθησε αυτά τα Χριστούγεννα περισσότερο. Δεν θα χάσεις!!
Α.Α.Γ.

Ανώνυμος είπε...

Υπεροχες σκεψεις προβληματισμου απο τον συντακτη.

Ανώνυμος είπε...

Ωραια τα μηνυματα σου Ανδρεα που για την ηλικια σου , ειναι σπανιο...Το νοημα των χριστουγεννων εχει αξια οταν Ζεις εν χριστω και κατα χριστον!Ολα εξ ανωθεν,φτανει να θελει κανεις και να προσπαθει...
Ευχομαι τα καλυτερα και καλα Χριστουγεννα εν Κυριω παντα,με υγεια και αγωνιστικα[παντα].πην

Ανώνυμος είπε...

Το κείμενο μου άρεσε. Διάβασα στα σχόλια για το νεαρό της ηλικίας σου. Έχεις μια ωριμότητα. Να έ έχει ο Θεός καλά και να σε φωτίζει να παραμένεις σταθερός στην πίστη και στις αρχές σου. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι η διάθεσή σου για διάλογο. Στις μέρες μας μόνο να μιλάμε ξέρουμε και όχι να συζητούμε. Όταν θα έχεις χρόνο να γράφεις και να έχεις την τόλμη όπως και εδώ να συζητάς. Καλά Χριστούγεννα.

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα ζημιωθούμε. Τα πρόβλημα όμως παραμένει. Ποίον δρόμο θα πάρω να φτάσω ή έστω και να πλησιάσω στο νόημα στην ουσία των Χριστουγέννων;

Ανώνυμος είπε...

10:08
Θα ακουσουμε για ττο νοημα των χριστουγεννων και απο αμβωνος
Αλλα και απο αναρτησεις.π

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε 10:08 μ.μ.,
Νομίζω πως ο καλύτερος δρόμος για να πλησιάσει, έστω, κανείς το νόημα των Χριστουγέννων είναι οι εκκλησιαστικοί ύμνοι και τα κείμενα των πατέρων. Η ανάγνωση και η κατανόηση τους βοηθάνε αρκετά στην επίτευξη του ευλογημένου στόχου που αναζητάς. Επίσης το κλίμα που επικρατεί στους ναούς αυτές τις άγιες μέρες, μέσω των ακολουθιών, είναι ιδανικό για οποιονδήποτε ψάχνει το πραγματικό αυτό νόημα.
Α.Α.Γ.

Ανώνυμος είπε...

Αξιαγάπητε Ανδρέα το νόημα των Χριστουγέννων το έχεις ήδη βρει γιατί συνεχίζεις να το αναζητάς; Μήπως για να μας μπερδέψεις;
Απλά σου λέω ότι και οι Μάγοι ρωτώντας φτάσανε στον Χριστό μετά από πορεία μεγάλη και πολλά μονοπάτια.Δεν χάθηκαν. Απλά ρωτούσαν τους πάντες, όπως ακριβώς και εσύ και ο καθένας μας.

Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα.
Π.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω με τον προηγουμενο αναγνωστη.Ο Κυριος γεννηθηκε ταπεινα αν και Θεος,πηρε την ορφη δουλου και καταδεχτηκε να γεννηθει σε ενα σπηλαιο.Η Πνευματικη ζωη και για να πλησιασει κανεις τον Θεο εχει σαν θεμελιο την μετανοια και την ταπεινωση.Τους δυο πυλωνες την πιστη και την αγαπη.Θυρα τα Μυστηρια της Εκκλησιας μας και παραθυρα προς την αιωνιοτητα τη Μελετη και την προσευχη.Οπως και εγω νομιζω ,κανεις δεν μπορει νααγαπησει κατι ωραιο ,αν δεν δει την ομορφια του!Τα αλλα ολα εξ ανωθεν.Αλλα αν εχουμε Τον Χριστο,τα εχουμε ολα...π
Καλα και ευλογημενα Χριστουγεννασε ολους και,
Κοντα στην Εκκλησια!

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ. ΜΑΚΑΡΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΚΑΙ ΗΘΟΣ ΚΑΛΟ...