Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Μαρία Δημ. Λούρμπα 1929-2015 Αποχαιρετισμός στην μητέρα ενός Ήρωα του 1974

  Μαρία Δημ. Λούρμπα 1929-2015
Αποχαιρετισμός στην μητέρα ενός Ήρωα του 1974
Σε ηλικία 86 ετών άφησε την εγκόσμια ζωή η Μαρία χήρα Δημητρίου Λούρμπα την Τρίτη 30 Ιουνίου 2015. Την επομένη το πρωί έγινε η εξόδιος ακολουθία της από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Γαστούνης, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού και με την παρουσία πολλών ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας. Η Μαρία Λούρμπα είναι η μητέρα του ήρωα της ΕΛΔΥΚ στις μάχες εναντίον του ¨Αττίλα¨ στην Κύπρο Δημητρίου Λούρμπα, ο ποίος φέρεται αγνοούμενος από τις 16 Αυγούστου 1974. Επίσης,  ο άλλος γιος της, ο Ιωάννης, ως Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων 1974, δολοφονήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1989 από ανθρώπους που δεν ήθελαν την αλήθεια για την Τραγωδία της Κύπρου.

Η ίδια μετά τον θάνατο του συζύγου της έμεινε χήρα στα 23 χρόνια της και μεγάλωσε τα 4 παιδιά της. Μάλιστα η ίδια είδε τον μεγαλύτερο της γιο, τον Κώστα, να αναδεικνύεται για 4 θητείες Δήμαρχος Γαστούνης. Για την έννοια του θανάτου ως θεϊκής επεμβάσεως υπέρ του ανθρώπου  μίλησε σε σύντομο επικήδειο κήρυγμα του ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός που τόνισε ότι η αείμνηστη η Μαρία τώρα βρίσκεται στον ουρανό κοντά στους Αγίους και τα αγαπημένα της πρόσωπα, ενώ σύντομο βιογραφικό της εκλιπούσης, που ήταν μικρασιατικής καταγωγής ανέγνωσε ο εφημέριος του Ιερού Ναού π. Γεώργιος Χαρδαβέλλας. Τον Μητροπολίτη Ηλείας συλλειτούργησαν οι ιερείς της περιοχής και οι Ιεροκήρυκες π. Δαμασκηνός Πετράκος, π. Φιλάρετος Σπανόπουλος και π. Βενέδικτος Παπαδόπουλος.
Εκ μέρους του Συνδέσμου Πολεμιστών και Τραυματιών Κύπρου 1974 Νομού Ηλείας μίλησε, κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου του Συνδέσμου κ. Αθανασίου Δασκόπουλου, ο φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας, που τόνισε την γεμάτη υπομονή στάση της απέναντι στις τραγωδίες που υπέστη, κάτι που αξίζει να αποτελεί τιμή για μία αληθινή μάνα ήρωα. Το ¨παρών¨ στην εξόδιο ακολουθία έδωσαν ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημ. Βασιλόπουλος, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αποστράτων Ναυτικού Ν. Ηλείας κ. Τάσος Αράπογλου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολεμιστών-Τραυματιών Κύπρου 1974 Νομού Ηλείας κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος,  ο επί σειρά ετών Κοινοτάρχης Ρουπακίου κ. Παν. Ρέγκλης κ.ά., ενώ την εκλιπούσα συνόδευσε η Φιλαρμονική Γαστούνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: