Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Το 25ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας στην Αρχαία Ολυμπία στις 10 έως 13 Ιουλίου

Το 25ο Διεθνές  Συνέδριο Φιλοσοφίας στην Αρχαία Ολυμπία στις 10 έως 13 Ιουλίου

     Με θέμα τον ρόλο της Ελληνικής Παιδείας και πολιτικής επιστήμης και το έργο του Ξενοφώντος

Για μία ακόμη χρονιά φιλοξενείται στην Ηλεία το Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας που διοργανώνεται από το Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.

Το 25ο Διεθνές Συνέδριο  Φιλοσοφίας θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Συνεδριακού Κέντρου ΣΠΑΠ στην Αρχαία Ολυμπία και η έναρξη των εργασιών  θα γίνει το απόγευμα της Παρασκευής 10 Ιουλίου 2015 στις 17.00. Θέμα της Συνεδρίας, που είναι αφιερωμένη στον John P. Anton (Τζων Άντον)  είναι το έργο του Ξενοφώντος ως Πολιτικού στοχαστή και φιλοσόφου.
ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα κεντρικά θέματα των Ελλήνων και Ξένων εισηγητών θα αφορούν, όπως γράφει η πρόσκληση του Συνεδρίου,  τον ρόλο της Ελληνικής Παιδείας και πολιτικής επιστήμης στην ανάδειξη της ηθικής και πολιτικής αριστείας και στη νομιμόφρονα συμπεριφορά των ηγετών και τις  απόψεις του Ξενοφώντος για την ανάδειξη σοφών ηγετών και την συμβολή του στη διάδοση της ιδέας της Ελληνικής Παιδείας.  

Παράλληλα θα γίνει  Ειδική εκδήλωση στη μνήμη του  Ελληνοαμερικανού Φιλοσόφου John Anton (1920-2014), όπου θα γίνει αναφορά στην Ζωή και το έργο του και την  Συμβολή του στην Ελληνική Φιλοσοφία και τον Πολιτισμό. Οι εργασίες του 25ου Συνεδρίου θα συνεχιστούν το πρωί και το απόγευμα των επομένων ημερών το ίδιο Συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ, ενώ το ¨παρών¨ θα δώσουν Καθηγητές Φιλοσοφίας και Επιστήμονες από πολλές χώρες και Πανεπιστήμια  του Κόσμου.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΤΖΩΝ ΑΝΤΟΝ
Ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής John P. Anton (Ιωάννης Αντωνόπουλος), με καταγωγή από το Ζυγοβίστι Αρκαδίας, απεβίωσε, στα 94 χρόνια του, στις 10 Δεκεμβρίου 2014, στην Τάμπα της Φλώριδας όπου και τάφηκε. Ο εκλιπών υπήρξε βαθύς γνώστης και μελετητής της φιλοσοφίας και γαλούχησε γενεές φοιτητών, που οι περισσότεροι έφτασαν σε ύπατες και διακεκριμένες θέσεις εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε όλον τον κόσμο. Ο ίδιος διέπρεψε στον ακαδημαϊκό τομέα αφήνοντας την σφραγίδα της σοφίας του στον Νέο Κόσμο σαν «δάσκαλος» του Ελληνισμού και του Ουμανισμού, καθώς και πλήθος συγγραμμάτων και επιστημονικών ανακοινώσεων σε παγκόσμια και εθνικά συνέδρια στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.  

Στις ΗΠΑ  επί 55 χρόνια ο Άντον δίδασκε τα Ελληνικά Γράμματα, διαδίδοντάς τα και έξω από τα τείχη των πανεπιστημίων. Ο Άντον με το έργο του δείχνει αγωνία για τον ανθρωπισμό του λόγου, όπως τον εννόησαν οι τραγικοί μας ποιητές. Το μοναδικό, κατά τη γνώμη του, φάρμακο για την καταστολή της ύβρεως. Είχε συμμετάσχει κατά το παρελθόν σε πολλά Φιλοσοφικά Συνέδρια στην Ηλεία και είχε συνεργαστεί με το Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείας και τον Ηλείο Καθηγητή Φιλοσοφίας  κ. Λεωνίδα Μπαρτζελιώτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: