Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Βαθύτατα συγκινημένος ο Οικ.Πατριάρχης Βαρθολομαίος εγκαινίασε την Ποντιακή Συνδιάσκεψη της Θεσσαλονίκης


Με φωνή που έσπαγε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απήγγειλε ένα ποντιακό ποίημα κυρήσσοντας την 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας στην Θεσσαλονίκη.
"Η αγιότης είναι η μεγαλύτερη προσφορά του Πόντου. Ο Ποντιακός ελληνισμός εξακολουθεί μέχρι σήμερα να παράγει αγίους και θαύματα. Ο Πόντος είναι ιδέα, είναι παράδοση, είναι φως, ελπίδα και πίστη ορθόδοξη. Είναι φιλότιμο και ήθος" ανέφερε στην ομιλία του ο κ.Βαρθολομαίος εκφράζοντας την συγκίνησή του που μπορεί να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και την Μακεδονία.
Εκ μέρους του πρωθυπουργού Αλέξη Τσιπρα ο υφυπουργός εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης τόνισε τους άρρηκτους δεσμούς του Πόντου και της Κωνσταντινούπολης.
"Οι Έλληνες που ξεριζώθηκαν δημιούργησαν προσφυγική ταυτότητα με σημαντικό ρόλο τις αναμνήσεις" είπε χαρακτηριστικά ο κ.Αμανατίδης.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Ι.Βελλίδης, μίλησε και ο πρόεδρος του φιλανθρωπικού ιδρύματος Ιβάν Σαββίδης ο οποίος σε ένα σημείο της ομιλίας του μίλησε και ποντιακά, αναφέροντας και τις λέξεις "πεινασμένοι με τα τσαρούχια ξυπόλητοι".


Την 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής νεολαίας παρουσίασαν η Μιμή Ντενίση και ο Σωτήρης Πολύζος, ενώ παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η υπουργός ΥΜΑΘ Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, οι βουλευτές της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης και Κώστας Γκιουλέκας, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ζαγοράκης με τη σύζυγό του Ιωάννα Λίλη και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο του thestival.gr:

Δεν υπάρχουν σχόλια: