Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ: "παιδιά σας επαινώ που κωφεύετε στις σειρήνες όλων αυτών που θέλουν να καταργήσουν την εορτή της παιδείας "

 Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Πατρών.
Κατ' αυτήν την ημέρα εκκλησιάστηκαν στην Ενορία τα Σχολικά Συγκροτήματα της περιοχής, στα πλαίσια του Εορτασμού των Τριών Ιεραρχών των προστατών της παιδείας.






 Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του προς τους μαθητές αναφέρθηκε εκτενώς στη ζωή και τη δράση των τριών αυτών μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας μας. Τόνισε, πως δικαίως η Εκκλησία μας τους όρισε προστάτες της Παιδείας, διότι και οι τρεις υπήρξαν μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, αλλά και σοβαροί επιστήμονες και μελετητές. Τέλος, επαίνεσαι τους διδασκάλους και μαθητές που τίμησαν με τον εκκλησιασμό τους τους προστάτες των γραμμάτων, παρ' όλη την προσπάθεια που γίνεται από κάποιους να καταργηθεί ο σημαντικός αυτός εορτασμός, λέγοντας τα εξής: "Αγαπητοί μου δάσκαλοι και αγαπητά μου παιδιά σας επαινώ που κωφεύετε στις σειρήνες όλων αυτών που θέλουν να καταργήσουν την εορτή της παιδείας και σας εύχομαι οι Άγιοι Τρείς Ιεράρχες να είναι οι φωτεινοί οδοδείκτες που θα φωτίζουν τον δρόμο σας..."

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος μετέβη στο 55ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών, κατόπιν προσκλήσεως της Διευθύντριας και του Συλλόγου των Διδασκόντων, προκειμένου να ευλογήσει την Βασιλόπιτα του Σχολείου. Ο Θεοφιλέστατος ευχήθηκε σε όλους Καλή και Ευλογημένη Χρονιά, μεταφέροντας επίσης και τις θερμές εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου.
Το φλουρί κέρδισε ο Μαθητής Ανδρέας Παρασκευόπουλος τον οποίον συνεχάρη από καρδίας ο Θεοφιλέστατος.









3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κ. Κωστόπουλε πολύ προσεκτικά διαβάσαμε στην ιστοσελίδα σου τις σκέψεις του Επισκόπου Κερνίτσης σχετικά με την ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών. Ο προβληματισμός μου είναι αληθεύει ότι γίνεται προσπάθεια να μην είναι προστάτες της Παιδείας και των γραμμάτων οι Τρεις Ιεράρχες και αντί αυτής της γιορτής να δημιουργηθεί μια άλλη άοσμη και άχρωμη εορτή της παιδείας;

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον θα πρέπει να αποδεχθεί η Εκκλησία ότι η σχέση της εορτής των τριών Ιεραρχών με την παιδεία πέρασε! Ζούμε τα κατάλοιπα αυτής της σχέσης...ας μην κλαψουρίζουμε και κυρίως ασ μη καμωνόμαστε ότι δεν καταλαβαίνουμε. Η Εκκλησία οφείλει και μπορεί να προβάλλει τους τρεις Ιεράρχες ως διαχρονικά πρότυπα χριστιανικής μαρτυρίας. Όχι όμως με παιδαριώδεις εκδηλώσεις και φαντασμαγορία.Με κέντρο την λατρεία μπορεί κάθε χρόνο να διοργανώνει συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια και να συνδέει τα πρότυπα αυτά δημιουργικά σ' έναν ζωντανό διάλογο με το σήμερα χωρίς φόβο και ηττοπάθεια αλλά και χωρίς να ζητάει μονίμως τα δεκανίκια του κράτους...αλλά και χωρίς ανεδαφικούς διθυράμβους.
ΒΥΖΑΝΤΙΟΣ

Ανώνυμος είπε...

κ. Κωστόπουλε διάβασα προσεκτικά και με πολύ ενδιαφέρον τις δύο εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις και απόψεις, του Θεοφιλεστάτου και του φίλου Ανωνύμου (1/2 - 1:39). Έκπληξη και πικρία αισθάνθηκα διαβάζοντας το σχόλιό, ότι η σχέση της Εκκλησίας με την εορτή των Τριών Ιεραρχών πέρασε. Είναι παιδαριώδεις εκδηλώσεις ο Εκκλησιασμός την ημέρα των Τριών Ιεραρχών; Δυστυχώς πολλά σχολεία με αυτή την νοοτροπία, την υλιστική, πήγαν αντί εκκλησιασμού, εκδρομή. Άλλα στηριζόμενα στο χάος που δημιουργήθηκε με την 1η και την 2η εγκύκλιο του Υπουργείου, δεν εκκλησιάστηκαν. Προτίμησαν τον περίπατο. Δεν έχει δίκιο ο Θεοφιλέστατος που λέει πως αποιεροποιήσαμε την ζωή μας και αποχριστιανοποιήσαμε την Ελλάδα; Φίλε Βυζάντιε μελέτησε πάλι το θέμα, διότι αυτές τις θέσεις ζήτησε ο Σύλλογος αθέων Ελλάδος από τον πρ. Υπουργό κ. Κοράκη. Η Εκκλησία δεν ζητά δεκανίκια του κράτους ούτε τον χοροφύλακα, διότι κατέχει την αλήθεια, την οποία διακονεί με κάθε τρόπο. Και συνέδρια γίνονται και ημερίδες γίνονται και σεμινάρια γίνονται και προβάλλονται ως πρότυπα διαχρονικά οι Τρεις Ιεράρχες. Ευχαριστώ για την φιλοξενία.