Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Δήλωση π. Βασιλείου Θερμού


Δήλωση π. Βασιλείου Θερμού

Ευχαριστώ για την φιλοξενία το ιστολόγιο ‘Αναστάσιος’ το οποίο δροσίζει τις ψυχές μας με εκλεκτά κείμενα πολυσυλλεκτικής προελεύσεως.
Έκρινα σκόπιμη την δημοσιοποίηση της δήλωσης αυτής επειδή τον τελευταίο καιρό ανακινείται στο διαδίκτυο το ζήτημα των υποτιθεμένων απόψεών μου περί της ομοφυλοφιλίας. Θα μπορούσε να μοιάζει με κακόγουστο αστείο αν δεν ήταν κακοήθης προπαγάνδα.
Η όλη υπόθεση (εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω, αν δεν μου διαφεύγουν γεγονότα) ξεκίνησε από δημοσίευμα της ‘Παρακαταθήκης’, στο οποίο απομονώνονται φράσεις μου από σχετικό άρθρο μου. Η δημοσίευση αυτή αναρτήθηκε από μερικά ιστολόγια, γνωστά για τις σκληροπυρηνικές θέσεις τους) με τίτλο ή συνοδευτικό κείμενο που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι υπερασπίζομαι και στηρίζω την ομοφυλοφιλία! Στη συνέχεια ακολουθούσαν τα σχόλια των αναγνωστών, όλα επιθετικά φυσικά.
Παράλληλα υπήρξε και άρθρο του π. Διονυσίου Τάτση στον ‘Ορθόδοξο Τύπο’ όπου έγραφε: « Ιδιαίτερα µας εντυπωσιάζει αρνητικά η προσπάθεια (κάποιων κληρικών) να δικαιολογήσουν τὶς προγαµιαίες σχέσεις, αλλὰ καὶ την οµοφυλοφιλία, την οποία θεωρούν αθώα αδυναµία µερικών αξιοσυµπάθητων ανθρώπων!». Αν δεν καταλάβατε εννοεί εμένα! Θα ήταν γελοίο αν δεν ήταν εξοργιστικό. Και αλλού: «Κατεδαφίζουν τὴν ηθικὴ στὶς συνειδήσεις των ανθρώπων καὶ διατηρούν ανοιχτὲς τὶς πύλες της ακολασίας». Παρεμπιπτόντως, είμαι ο μόνος ο οποίος έχω παράσχει σε βιβλίο μου εκκλησιολογική-μυστηριακή τεκμηρίωση της προγαμιαίας εγκράτειας! Ίσως πάει πολύ να περιμένουμε από τους ανθρώπους αυτούς να το ανακαλύψουν…
Έχω παρατηρήσει ότι στον σκληροπυρηνικό-φονταμενταλιστικό χώρο διακρίνονται τρία επίπεδα μετεχόντων. Κατ’ αρχήν υπάρχουν όσοι διαβάζουν τα δήθεν προβληματικά κείμενα, από τα οποία επιλέγουν τις επίμαχες κατ’ αυτούς φράσεις. Αυτοί είναι λίγοι, θεωρούμενοι ως ‘ηγέτες’ του χώρου.

Κατόπιν έρχονται όσοι αναδημοσιεύουν συμβάλλοντας έτσι στην γνωστοποίησή τους. Και τέλος, την σκυτάλη λαμβάνουν οι αναγνώστες, δηλαδή όσοι έχουν εκχωρήσει σε άλλους το δικαίωμα του σκέπτεσθαι, ώστε ο επικρινόμενος να πέσει ως βορά στα χέρια του όχλου. Στο στάδιο αυτό ο στοχοποιηθείς διαβάζει ότι προδίδει την Εκκλησία, ότι πρέπει να τιμωρηθή κ.ο.κ. Εγώ διάβασα πως είμαι «ένθερμος υποστηρικτής της ομοφυλοφιλικής αναισχυντίας»!
Ως γνωστόν την ‘Παρακαταθήκη εκδίδει ο μοναχός Αρσένιος Βλαγκόφτης. (Σε τηλεοπτική του εκπομπή τον είδα να σχολιάζει ειδήσεις που διάβασε -λέει- στην ‘Παρακαταθήκη’. Δηλαδή παρίστανε ότι ενημερωνόταν από το περιοδικό το οποίο γράφει ο ίδιος!). Στις 4 Ιανουαρίου, λοιπόν, του απέστειλα το παρακάτω ηλεκτρονικό μήνυμα:
        Αγαπητέ πάτερ Αρσένιε, χαίρετε εν Κυρίω κατά τη νέα χρονιά της δωρεάς Του.
       Δεν είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε ποτέ εκ του σύνεγγυς αλλά να που οι δρόμοι μας διασταυρώθηκαν όταν αποφασίσατε να σχολιάσετε τις απόψεις μου στο καλοκαιρινό τεύχος της ‘Παρακαταθήκης’.
       Επειδή προφανώς διαβάσατε ολόκληρο το κεφάλαιο που συνέγραψα για τον συλλογικό τόμο προκειμένου να προβήτε στην επιλογή των δήθεν επίμαχων σημείων, διερωτώμαι: πώς μπορέσατε να γίνετε τόσο μεροληπτικός; Θα προσέθετα ‘μέχρις εθελοτυφλίας’, αν λάβει κανείς υπόψη τις θέσεις μου με τις οποίες τονίζω πως η ομοφυλοφιλία είναι ασύμβατη με την Αγία Γραφή και με το σχέδιο του Θεού. Μάλιστα σε κάποιο σημείο θα προσέξατε ότι χαρακτηρίζω ως ‘συμφορά’ για τους γονείς αν αυτό συμβή σε κάποιο παιδί τους.
       Γιατί, πάτερ, με κατηγορείτε για ‘αμνήστευση’ της ομοφυλοφιλίας; (Και γιατί βάλατε τη λέξη σε εισαγωγικά;). Επειδή δεν κραυγάζω εναντίον της όπως οι ακραίοι του χώρου μας πράττουν; Δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί εκκλησιαστικοί οι οποίοι αισθάνονται ότι, αν δεν πανικοβάλλεσαι με την ομοφυλοφιλία, σημαίνει ότι τήν εγκρίνεις. Μήπως ανήκετε σε αυτούς; Αλλά αν αυτοί όλοι είχαν ένα παιδί με αυτό το πρόβλημα οπωσδήποτε θα σκέφτονταν διαφορετικά.
       Δεν σάς περνά από τον νου ότι ενδεχομένως με συκοφαντείτε; Περιττεύει να τονίσω σε έναν μοναχό την βαρύτητα του αμαρτήματος της συκοφαντίας. Καθώς μάλιστα μέ παραδώσατε βορά στα σχόλια του διαδικτύου (εννοώ στα ιστολόγια τα οποία αναδημοσίευσαν το άρθρο σας) μήπως, άθελά σας φυσικά, κοινωνείτε αμαρτίαις αλλοτρίαις μαζί με εκείνους οι οποίοι ζητούν να δικαστώ και να καθαιρεθώ; Χωρίς να έχουν ιδέα (όπως και σεις) τι πρεσβεύω γενικά, τι κηρύττω, πώς εξομολογώ. Χωρίς προσωπική γνώση εκ μέρους τους ολόκληρου του κειμένου, σαν κοπάδι το οποίο συνηθίζει δια βοής να ‘λυντσάρει’ όποιον τού υποδείξουν οι ‘ταγοί’ του.  
       Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Ελπίζω από την ανάγνωση του μεγάλου βιβλίου το οποίο είναι υπό έκδοση να αποκομίσετε τα συμπεράσματα τα οποία θα ησυχάσουν τη συνείδησή σας. Προς το παρόν, πάντως, νομίζω ότι θα σάς τιμούσε μια δημόσια επανόρθωση της αδικίας στην οποία προέβητε εις βάρος μου.
       Εύχομαι το νέος έτος της χρηστότητος του Θεού μας να γεμίζει την καρδιά σας ειρήνη και αγάπη.
        Με τιμή, π. Βασίλειος Θερμός
Εννοείται ότι δεν έλαβα καμία απάντηση. Δεν με εξέπληξε. Αυτή είναι η τακτική των ‘υπερασπιστών της Ορθοδοξίας’. Αυταρχικός και φασιστικός μονόλογος, βολές εκ του ασφαλούς, καμία αυτοκριτική, διαίρεση των ανθρώπων σε ‘δικούς μας’ και ‘εναντίους’. Εφαρμόζουν το γραφικό «εκ Ναζαρέτ δύναταί τι καλόν είναι;». Αφού πρόκειται για τον Θερμό είναι ποτέ πιθανό να πει κάτι σωστό; (Είχα περιγράψει την ψυχολογία αυτών των ανθρώπων στο παλαιότερο βιβλίο μου ‘Πένταθλον’, καθώς και στο άρθρο μου «Το δίλημμα ‘Ορθοδοξία ή αίρεση’ ως πρόβλημα ψυχικής ταυτότητος» από το βιβλίο μου ‘Εκ της αυλής ταύτης’).
Δεν υπήρξε ποτέ αδελφική υπόδειξη λαθών, εφόσον κανείς μας δεν είναι αλάνθαστος. Επί 16 χρόνια υφίσταμαι μια λυσσαλέα πολεμική η οποία έχει ως στόχο την σπίλωσή μου. Έχω γίνει γι’ αυτούς σύμβολο,  ‘βαρύς και βλεπόμενος’, ή μάλλον ακουόμενος. Παρερμηνεύονται λόγια μου, στρεβλώνονται προθέσεις μου, κατασκευάζονται απόψεις που δεν έχω ποτέ εκφράσει. Θα πρέπει να χαρακτηρίζεται κανείς ή από μειωμένη αντίληψη ή από τυφλή προκατάληψη για να εξάγει τέτοια συμπεράσματα –και προφανώς ισχύει γι’ αυτούς το δεύτερο. Ευτυχώς πρόκειται για ολιγάριθμους κύκλους, πολύ μαχητικούς όμως, οι οποίοι κάνουν θόρυβο δυσανάλογο προς τον αριθμό τους. Και δεν αντιλαμβάνονται, όπως φαίνεται, την πνευματική ζημία την οποία υφίστανται.
Δεν θέτουν ποτέ στον εαυτό τους μια απλή ερώτηση: Μα έχουν τρελλαθή τόσοι επίσκοποι και πρεσβύτεροι ανά την Ελλάδα και την Κύπρο οι οποίοι καλούν την αναξιότητά μου για ομιλίες και επιμόρφωση; Σύμπασα η Εκκλησία της Ελλάδος σφάλλει και μόνο αυτοί κατέχουν την αλήθεια; Πολέμησαν και το περιοδικό ‘Ψυχής δρόμοι’ το οποίο διευθύνω, χωρίς να προβληματισθούν γιατί άραγε το τίμησαν με την συνεργασία τους προσωπικότητες όπως ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος, ο π. Αθανάσιος Γκίκας, ο π. Κυριακός Τσουρός, ο π. Βασίλειος Τσιμούρης, η μοναχή Μαγδαληνή του Έσσεξ, ο Ιωάννης Κορναράκης κ.π.α.
Είναι προφανές ότι την δήλωση αυτή δεν την συνέταξα για τους ίδιους, αφού η μέχρι τώρα πείρα έδειξε ότι πάσχουν από δυσίατες αγκυλώσεις. Την θεώρησα χρήσιμη για την σιωπηλή πλειονότητα των καλοπροαίρετων αναγνωστών οι οποίοι πιθανώς να έχουν απορίες. Όποιος ενδιαφέρεται για τις θέσεις μου στο θέμα της ομοφυλοφιλίας μπορεί να τις βρει στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Εν πλω. Δεν περιμένω βέβαια οι άνθρωποι αυτοί, που δεν μπήκαν καν στον κόπο να διαβάσουν ένα άρθρο, να δώσουν τον χρόνο που απαιτείται για να μελετήσουν ένα ογκώδες βιβλίο. Πάλι μία από τα ίδια θα δούμε. Ο καθένας ακολουθεί την πορεία του και κρίνεται από την ιστορία.
Προς τα παρόν εύχεσθε, παρακαλώ, για τον αγώνα που κάνω να συγχωρήσω όταν βρίσκομαι αντιμέτωπος με εμπάθεια και συκοφαντία.
Καλό Τριώδιο και ο Θεός της ειρήνης έστω μετά πάντων ημών!  

133 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

H δεοντολογία επιτάσσει να δημοσιευθούν τα κείμενα του π.Διονυσίου Τάτση και της Παρακαταθήκης.

Ανώνυμος είπε...

Το πλήθων του πιστού λαού γνωρίζει το ορθόδοξο φρόνημα και την επιστημονική σας κατάρτιση. Ας γράφουν και ας χάνουν τον χρόνο τους η παρωνυχίδα αυτών των ολίγων που ως σκοπό έχουν να δημιουργούν φασαρία για να επιβιώσουν. Όλα αυτά είναι εκ του πονηρού.

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα χθες π. Βασίλειε στο ««Ῥωμαίικο Ὁδοιπορικό» 21 Φεβ. 2016
Τοῦ Μητροπολίτου Λεμεσοῦ Ἀθανασίου, ἀπόσπασμα ἀπὸ τὴν ὁμιλία: «Ἡ θεραπεία ἀπὸ τὴν ἀρρώστια τοῦ Φαρισαϊσμοῦ»
«Αὐτοὶ οἱ ἄνθρωποι νὰ ξέρετε, αὐτοὶ οἱ ἄνθρωποι, οἱ θρῆσκοι ἄνθρωποι εἶναι τὸ πιὸ ἐπικίνδυνο εἶδος μέσα στὴν ἐκκλησία. Αὐτοὶ οἱ θρῆσκοι ἄνθρωποι εἶναι ἐπικίνδυνοι. Ὁ Θεὸς νὰ μᾶς φυλάει ἀπ'αὐτούς. Ἔλεγε ἕνας ἁγιορείτης ὅταν ἔκαμνα μία φορὰ λειτουργία καὶ λέγαμε «Κύριε σῶσον τοὺς εὐσεβεῖς» λέει ἀστειευόμενος «Κύριε σωσον ἠμᾶς ἀπὸ τοὺς εὐσεβεῖς» δηλαδὴ ὁ Θεὸς νὰ σὲ φυλάει ἀπὸ τοὺς θρήσκους ἀνθρώπους, διότι θρῆσκος ἄνθρωπος σημαίνει μία προσωπικότης διεστραμμένη ἡ ὁποία οὐδέποτε εἶχε προσωπικὴ σχέση μὲ τὸν Θεό. Ἁπλῶς μόνον κάμνει τὰ καθήκοντά της ἀπέναντί Του, ἀλλὰ καμιὰ σοβαρὴ σχέση δὲν εἶχε γιὰ αὐτὸ καὶ ὁ Θεὸς δὲν λέει αὐτὸν τὸν ἄνθρωπο τίποτε. Καὶ σᾶς ὁμολογῶ καὶ ἐγὼ ἀπὸ τὴν πείρα μου ὅτι δὲν εἶδα χειρότερους ἐχθρούς τῆς ἐκκλησίας ἀπὸ τοὺς θρήσκους ἀνθρώπους.»
Μπορεί να είναι σκληρός ο λόγος του Μητροπολίτη αλλά αληθινός. Η αρρώστια του Φαρισαϊσμού υπάρχει και σήμερα όπως και χθες. Δεν θα προσθέσω τίποτα άλλο. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά των υβριστών σας.

Ανώνυμος είπε...

Δεν περίμενα απάντηση να σας αποστείλει ο μέγας μοναχός Αρσένιος Βλαγκόφτης. Του αρέσει ο μονόλογος και όχι ο διάλογος. Τον διάλογο τον φοβούνται όσοι δεν μπορούν να υποστηρίξουν τα όσα λένε.

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς να επιθυμώ να υπερβώ τα εσκεμμένα (Τριώδιο) θα πω: Η δήλωσή σας αυτή π. Βασίλειε είναι ένα χαστούκι σε αυτούς μου θεωρούν τους εαυτούς τους σούπερ Ορθόδοξους και αλάνθαστους. ΟΙ διευκρινιστική αυτή δήλωση σας, τους ξεσκέπασε σε όσους δείχνανε εμπιστοσύνη χωρίς ψάξιμο στα όσα έλεγαν και έγραφαν.
Θα τολμήσω να προβλέψω ότι η πολεμική θα συνεχισθεί για να αυτοδικαιώσουν το εγωιστικό τους φρόνημα.

Ανώνυμος είπε...

Πατέρα Βασίλειε,
Μην στέκεστε σε αυτούς που σας συκοφαντούν. Να ξέρετε ότι είμαστε πολύ πολύ περισσότεροι εμείς που παρακολουθούμε τα γραπτά σας και τις ομιλίες σας και βρίσκουν οι ψυχές μας ανάπαυση στις τεκμηριωμένες θεολογικά απόψεις σας.
Σας ευχαριστούμε πολύ. Ο Θεός να σας δίνει υγεία και φωτισμό να συνεχίζετε για πολλά πολλά χρόνια ακόμα.

Ανώνυμος είπε...

Το ύφος και μόνο της επιστολής του πατρός Βασίλειου προς τον συγκεκριμένο μοναχό, φανερώνει την αξία του και το επίπεδό του. Καμία σχέση με το στυλ των σκληροπυρηνικών συκοφαντών του!
Το κακό είναι ότι δημιουργείται, αδίκως, ένα κλίμα δυσπιστίας. Π.χ. γιατί εχει τόσα χρόνια να έρθει να μιλήσει στην Πάτρα ο π. Βασίλειος; Τόσοι και τόσοι άξιοι ομιλητές μας έρχονται! Μήπως λόγω αυτού του κλίματος που εχει δημιουργήσει η συκοφαντία κανείς σύλλογος ή ενορία δεν τολμά να ζητήσει την άδεια του Μητροπολίτη μας για να τον καλέσει;
Δυστυχώς εχει ακουστεί κι αυτό!

Ανώνυμος είπε...

Η δεοντολογία το επιτάσσει όταν είναι και από τις δύο πλευρές. Στο κείμενό του ο π. Β. Θ. μας γράφει 8:45 μμ ότι δεν έλαβε απάντηση.
Προσωπικά δεν θέλω ούτε να διαβάσω ότε να δω το τι έγραψαν άνθρωποι που δεν τους θεωρώ ως έγκριτους.
Στον π. Β. Θ. έχω εμπιστοσύνη.
Χρήστος Κοσμόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Ας κάνουν οι επικριτές σας μια βουτιά στο είναι τους για να δουν –αν έχουν συνείδηση- ότι σπιλώνουν άδικα καθαρούς ανθρώπους.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που έλειπε να διαβάσω τις φαντασιώσεις 8.45 των επικριτών του π. Β. Θερμού.
Ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω.

Νικόλαος Μεσσαλάς είπε...

Ἀγαπητέ μου Ἀναστάσιε,
Χαίρομαι γιά τήν ἀνάρτηση τῆς ἐπιστολῆς τοῦ π. Βασιλείου, ὁ ὁποῖος μέ τόσο ὡραῖο καί νηφάλιο τρόπο ὑπερασπίζεται τόν ἐαυτό του, κυρίως γιά νά μή σκανδαλίζονται οἱ ἀδελφοί μας. Ὁ π. Βασίλειος, ἀκριβῶς ἐπειδή ἔχει λόγο καί ἄποψη καί ταράζει πολλές φορές τά νερά, ἔχει μπεῖ στό μάτι πολλῶν (τόν ζηλεύουν), ἐνῶ εἶναι ἕνας σεμνός κληρικός καί ἰατρός. Θά μποροῦσε ἡ διοικοῦσα Ἐκκλησία νά τόν ἔχει ἀξιοποιήσει πολύ περισσότερο κυρίως στόν χῶρο τῆς νεότητος.
Μέ τόν π. Βασίλειο ἔχουμε παρουσιάσει στόν ΛΥΧΝΟ καί στήν ἐκπομπή ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΛΗΘΕΙΑΣ δύο-τρεῖς ἐκπομπές μέ διάφορα πνευματικά θέματα, πού εἶχαν πολύ μεγάλη ἀπήχηση στό τηλεοπτικό κοινό, τό ὁποῖο μάλιστα ζητοῦσε ἐπανάληψη τῶν ἐκπομπῶν αὐτῶν.
Εὔχομαι στόν π. Βασίλειο ὁ Πανάγαθος Θεός νά τοῦ χαρίζει ὑγεία, φωτισμό, ἁγιασμό καί κάθε καλό στήν ἱερατική καί στήν ἰατρική του ζωή.
Μέ ἀγάπη Χριστοῦ καί εὐχές
π. Νικόλαος

Ανώνυμος είπε...

Αν και ο καιρός των «Δηλώσεων» πέρασε, σας ευχαριστούμε για την λεπτομερή και εμπεριστατωμένη «ενημέρωση» για να σταματήσουν (αν σταματήσουν) οι προξενούντες τεχνικό θόρυβο.

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Οι αναφορές στο βιβλίο του π.Θερμού είναι συγκεκριμένες.
Ονομάζεται η κάθε σελίδα και παρατίθεται το κάθε απόσπασμα που έγραψε.
Αν άλλα εννοούσε και άλλα έγραφε, να προσέχει άλλη φορά. Ο γραπτός λόγος δεν είναι προφορικός για να δικαιολογούνται λάθη.

Γιατί παρεξηγείται ο π.Θερμός;
Ας μην τα έγραφε.
Όταν γράφεις δημόσια, ο καθένας έχει δικαίωμα να σχολιάζει τα γραφόμενα σου.

Ανώνυμος είπε...

Από πού τεκμαίρεται αυτό που ισχυρίζεται για τον εαυτό του ο π.Βασίλειος "Παρεμπιπτόντως, είμαι ο μόνος ο οποίος έχω παράσχει σε βιβλίο μου εκκλησιολογική-μυστηριακή τεκμηρίωση της προγαμιαίας εγκράτειας!";
Δηλαδή μέχρι τώρα η Αγία Γραφή, η πατερική γραμματεία και το ιεροκανονικό δίκαιο δεν έχουν παράσχει "εκκλησιολογική-μυστηριακή τεκμηρίωση της προγαμιαίας εγκράτειας!";

Ανώνυμος είπε...

Το διάβασα αλλού και συμφωνώ:

«Ο π. Θερμός έχει δίκιο σε πολλά σημεία της δήλωσής του. Δεν γίνεται να απομονώνονται λίγες προτάσεις από ένα ολόκληρο βιβλίο. Έχει παραγίνει το κακό με την αδιακρισία και τον λιθοβολισμό στο ίντερνετ. Ο ένας συμπαρασύρει τον άλλο και η κατάσταση ξεφεύγει. Να μπει λίγο φρένο. Επειδή υπάρχει ανωνυμία αυτό δεν σημαίνει ότι καθένας δεν έχει ευθύνη για ότι λέει και ότι κάνει.. Βλέπουμε αδίστακτο διασυρμό ανθρώπων, ακόμα και Αγίων Γερόντων. Αλλά και σε διαφορετικά πεδία όπως ο χώρος των "επωνύμων" που κανείς μας δεν έχει "σε εκτίμηση".. ακόμα και εκεί, δεν μπορείς ν' ανοίγεις το στόμα σου αδιάκριτα. Ακούγεται για τον τραγουδιστή που σκοτώθηκε ότι η αιτία ήταν ο διασυρμός του στο διαδίκτυο.
Για τον π. Θερμό ίσως θα μπορούσαμε να πούμε π.χ. ότι προσπαθεί να ερμηνεύσει την ανθρώπινη συμπεριφορά με βάση την σύγχρονη ψυχολογία, αλλά όχι ότι υποστηρίζει άμεσα την ομοφυλοφιλία. Η διαφορά είναι μεγάλη. Τουλάχιστον δεν υπάρχει η πρόθεση όπως φαίνεται και στην δήλωση. Εξάλλου δεν έχουμε διαβάσει το βιβλίο του για να ξέρουμε τι ακριβώς γράφει.»

Για την αντιγραφή
Πάνος Αναγνωστόπουλος

Unknown είπε...

1. Συγχαρητήρια για την παροχή φιλοξενίας στην δημοσίευση των λιτών και με απλό τρόπο εκπεφρασμένων στοιχειωδών αντιδράσεων του πολυσχιδώς αξίου θαυμασμού, προσοχής και κατά βούληση υποστήριξης, π. Βασιλείου Θερμού. Η παντειότροπη όμως επιλεκτική στήριξη όλων των εναγωνίως διακειμένων υπέρ της ανάδειξης και αποπομπής των στρεβλοτήτων (επιεικής έκφραση) από τον χώρο της Εκκλησίας, είναι ανάγκη αλλά και διακόνημα.

2. Συγχαρητήρια και στον π. Βασίλειο για την συγκεκριμένη, εν πολλοίς επιεική και αγαπητική θέση του απέναντι στα "Χριστιανικού ήθους" λιβελογραφήματα και οχετοπαράγωγα, γέμοντα προκαταλήψεων, δοκησισοφίας και προσωπικού μένους, που εξεπέμφθησαν εναντίον του, από τους κλασσικούς ιστοτόπους και τους οπαδούς τους.
Βεβαίως "εκ στόματος κοράκου κρα εξελεύσεται", οπότε το όλο θέμα δεν είναι αξιοπερίεργο ή μή αναμενόμενο. Ϊσως ιδιαίτερη σκέψη να έχει η διερώτηση της αναγκαιότητας απαντήσεων σε τέτοια σχόλια και κατηγορίες.

3. Θάταν χρήσιμο να διερωτώμεθα κατά καιρούς όλοι οι Χριστιανοί (Ορθόδοξοι, "νεοορθόδοξοι","φονταμενταλιστές", "οικουμενιστές", "αυτόχριστοι φύλακες Θερμπυλών", κλπ) για την προσωπική μας συμβολή στην Αποστολική αγάπη και
Χριστοκεντρική διακονία.

Ευχαριστώ

Σωτ. Αποστολόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Επειδή η κεκτημένη ταχύτητα της πονηράς προαιρέσεως οδήγησε κάποιους αντιτιθέμενους αδελφούς να μου αποδώσουν τον ισχυρισμό ότι δήθεν μόνος εγώ, υπεράνω και των Πατέρων, έχω εκφρασθή κατά των προγαμιαίων σχέσεων, σπεύδω να διευκρινίσω ότι εννοώ την σύγχρονη εκκλησιαστική και θεολογική βιβλιογραφία. Συνήθως δεν διατυπώνεται το γιατί της απαγορεύσεως αλλά οι γράφοντες και ομιλούντες αρκούνται στην συνήθη φράση 'αυτά διδάσκει η Εκκλησία και όποιος την ακολουθεί πρέπει να τα σέβεται'. Φυσικά τέτοιες αποφάνσεις δεν καλύπτουν τον σύγχρονο άνθρωπο ο οποίος απαιτεί κατανοητή τεκμηρίωση.
Και ένα πατερικό άνθος: "Πολλοί ἀπό τούς ἀνθρώπους, ἤ λόγῳ βραδύνοιας δέν εἶναι σέ θέση νά ἀνιχνεύσουν τό δίκαιο, ἤ ἀνιχνεύοντάς το τό προδίδουν. Ἤ δηλαδή φοβήθηκαν ἀπό ἀνανδρία, ἤ τό πούλησαν ἀπό συμφέρον, ἤ ντράπηκαν λόγῳ φιλίας, ἤ ἐρεθίσθηκαν ἀπό ἔχθρα καί δέν καταλήγουν σέ σωστή ἀπόφαση. Πρέπει λοιπόν αὐτός πού πρόκειται νά δικάση, πρῶτα νά διακρίνεται γιά τή σύνεσή του γιά νά μή τοῦ ξεφύγη τό θήραμα (ἡ ἀλήθεια), καί ἔπειτα νά κοσμῆται ἀπό θάρρος, καθαρότητα, δικαιοσύνη, καί ἀμνησικακία, γιά νά μήν προδοθῆ τό θηρευθέν"(Ἁγίου Ἰσιδώρου Πηλουσιώτου, Ἐπιστολή 313 Ἱέρακι λαμπροτάτῳ, ΕΠΕ 5, 275).
Εν Κυρίω, π. Βασίλειος Θερμός

Ανώνυμος είπε...

Τι είπαν βρε παιδιά οι κατήγοροι του π.Βασιλείου;
Ποιο το σώμα του εγκλήματός τους;
Εδώ βλέπουμε μια "απολογία" του π.Θερμού και επαναλαμβανόμενα σχόλια υπέρ του (μήπως υπάρχουν και κάποια εναντίο του που δεν δημοσιεύονται);;; Λέμε τώρα...
Γιατί ο ιστολόγος δε μας παραθέτει τα κείμενα των κατηγόρων;

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

"Παλιότερα μιλούσαν για "πανσεξουαλισμό", και ξεσπάθωναν με καταγγελίες για "ηθικό εκτραχηλισμό" και "πορνική ασυδοσία"... Αυτή η ηθικιστική ρητορική έχει πια παρέλθει, ευτυχώς. Όπου απαντά σήμερα, μοιάζει με καρικατούρα και κατατάσσεται αυτόματα στα κειμήλια της γραφικότητας μιας άλλης εποχής.
ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΛΕΕΙ ΑΥΤΑ; ΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΙΣ "ΚΑΡΙΚΑΤΟΥΡΕΣ" ΚΑΙ ΣΤΑ "ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ";;
ΜΑ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΝΕΓΡΑΨΕ Ο Π.Β.ΘΕΡΜΟΣ.



Όμως η κουλτούρα του σεξ είναι παντού στον δημόσιο χώρο. Δεν τείνει να διαμορφώσει νέα ήθη (όπως στη δεκαετία του '60)· τα έχει ήδη διαμορφώσει. Και πλέον εγκαθιστά μέσα μας νέο τρόπο κατανόησης του εαυτού και της συνείδησης."

ΔΗΛΑΔΗ ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ: ΤΑ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ. ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ "ΝΕΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ"
ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ.
http://www.politeianet.gr/books/9789609550574-sullogiko-en-plo-christianiki-zoi-kai-sexoualikes-scheseis-244598


"Κατά βάθος υπάρχει αμφιβολία που βασανίζει: όσο πιο σκληρός εμφανίζεται κάποιος κατά των ομοφυλοφίλων τόσο περισσότερες ασυνείδητες αμφιβολίες τρέφει για τον δικό του ανδρισμό. Με την επίθεση καταφέρνει να ξορκίζει προσωρινά τις αμφιβολίες του."
ΠΟΥ ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΑΥΤΑ;
ΣΤΟ ΦΙΛΟΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΟΣ
http://panagiotisandriopoulos.blogspot.gr/2015/12/blog-post_40.html
ΩΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ Π.ΒΑΣ.ΘΕΡΜΟΥ.

ΩΣΤΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΣΜΟ.
ΕΤΣΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο Π.ΒΑΣ.ΘΕΡΜΟΣ.
ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΜΟΝΟΛΙΘΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ.
ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΧΕΤΑΙ ΑΔΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ "ΦΟΝΤΑΜΕΛΙΣΤΕΣ".

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΑΜΕ ΕΔΩ:
http://opaidagogos.blogspot.gr/2016/01/blog-post_3.html#more

αποσπάσματα από τις δηλώσεις του π.Βασιλείου Θερμού στο Βήμα και την Καθημερινή.

Παραθέσαμε και φωτογραφίες καθώς και τους συνδέσμους στα δημοσιεύματα.
Δηλαδή θα μας βγάλει τρελούς τώρα ότι κακόβουλα παρεξηγήθηκε; Τελικά από τους δημοσιογράφους μέχρι τους ευλαβείς ιερείς όλοι δεν κατανόησαν σωστά;

Ο ίδιος κάνει προκλητικότατες δηλώσεις :
πχ λέει ότι όταν ο Χριστός έλεγε "πορνεία" αναφερόταν μόνον στην σεξουαλική σχέση με αμοιβή
Συνεπώς π.Βασίλειε, χωρίς αμοιβή;; Δεν είναι πορνεία; Συνεπώς δεν είναι αμαρτία; γι αυτό το λέτε;;


Κλασσική στάση:
Αντί να ζητήσει συγνώμη για τις απαράδεκτες δηλώσεις του που προκαλούν σύγχυση για τα αυτονόητα και σκανδαλίζουν,
επιτίθεται..

Ανώνυμος είπε...

Τα ακολουθα αποσπασματα ανηκουν στο πατερα Βαισλειο ;Αν ανηκουν, ειναι εκκλησιαστικως ορθα ;Επιφερουν σκανδαλισμο στους πιστους και αλλοθι σε οσους εχουν προδιαθεση για το παθος αυτο ;

Αν τα ακολουθα ανηκουν στο π. Βασιλειο για ποιο λογο διαμαρτυρεται ; Οσοι εκριναν τα κειμενα του δεν ειναι υποχρεωμενοι να γνωριζουν τι λεει σε αλλα βιβλια. Διαβασαν τα κειμενα τα οποια ειναι σαφη και αυτα εκριναν. Συμφωνω με τον παιδαγωγο σε προηγουμενη αναρτηση. Δυστυχως καποιοι θεολογοι αρεσκονται σε θεολογικους ακροβατισμους και αδιαφορουν αν θα σκανδαλισουν καποιους. Μετα ερχονται και διαμαρτυρονται οτι δεν καταλαβαν οι αλλοι οτι κατι αλλο εννοουσε. Το θεμα δεν ειναι το τι πιστευει ο καθε αρθρογραφος αλλα το αν ειναι ορθο αυτο που εκφραζει σε ενα κειμενο του, και αν σκανδαλιζει. Στη προκειμενη περιπτωση για να διαμαρτυρηθουν τοσο πολλοι προφανως δεν θα ειναι ολοι τους φαρισσαιοι. Κατι αλλο θα συμβαινει .Ακομα και αν ο π. Βασιλειος ειχε θεολογικα δικιο δεν πρεπει να ξεχνα το λογο του αποστολου

10 ἐὰν γάρ τις ἴδῃ σε, τὸν ἔχοντα γνῶσιν, ἐν εἰδωλείῳ κατακείμενον, οὐχὶ ἡ συνείδησις αὐτοῦ ἀσθενοῦς ὄντος οἰκοδομηθήσεται εἰς τὸ τὰ εἰδωλόθυτα ἐσθίειν;
11 καὶ ἀπολεῖται ὁ ἀσθενῶν ἀδελφὸς ἐπὶ τῇ σῇ γνώσει, δι᾿ ὃν Χριστὸς ἀπέθανεν.
12 οὕτω δὲ ἁμαρτάνοντες εἰς τοὺς ἀδελφοὺς καὶ τύπτοντες αὐτῶν τὴν συνείδησιν ἀσθενοῦσαν εἰς Χριστὸν ἁμαρτάνετε.
13 διόπερ εἰ βρῶμα σκανδαλίζει τὸν ἀδελφόν μου, οὐ μὴ φάγω κρέα εἰς τὸν αἰῶνα, ἵνα μὴ τὸν ἀδελφόν μου σκανδαλίσω.

Παραθετω τα αποσπασματα με το ερωτημα αν ειναι δικα του αυτα .

«Οι Εκκλησιαστικοί συνεχίζουν να εντάσσουν την ομοφυλοφιλία στις σεξουαλικές διαστροφές μαζί δηλαδή με την ηδονοβλεψία, την επιδειξιομανία, την παιδεραστία, τον φετιχισμό…» σελ.170 (π.Β.Θερμός)

«H ερμηνεία του πανσεξουαλισμού ως ηθικού εκτραχηλισμού είναι μία ηθικιστική ρητορική που έχει παρέλθει ευτυχώς» (στο οπίσθιο εξώφυλλο του Βιβλίου)


«…Εδώ έχουμε μία τεκμηρίωση της διάχυτης εκκλησιαστικής προκατάληψης πως η ομοφυλοφιλία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρωτίστως σεξουαλικό πάθος. Η εσφαλμένη αυτή αντίληψη είναι προσβλητική προς τα εκατομμύρια παιδιά του Θεού που η ερωτική τους αφύπνιση κατά την εφηβεία συνοδεύεται από ομοφυλόφιλη συναισθηματική έλξη.» (161) (π.Β.Θερμός)

«Με θεολογικά κριτήρια,όμως, είναι αμφίβολο, αν ευσταθεί η διατύπωση της Ιεράς Συνόδου μίας ορθοδόξου Εκκλησίας ότι η ομοφυλοφιλία είναι πτώση και ασθένεια του ανθρωπίνου προσώπου, δεδομένου ότι το να ανακαλύπτει κάποιος νέος την ομοφυλόφιλη έλξη μέσα του συνιστά ασθένεια της φύσεως και όχι του προσώπου.» (σελ.169) (π.Β.Θερμός)


Τελος ως προς το τελευταιο παραθετω την αποψη του αγιου Παισιου απο το βιβλιο ο πατηρ Παισιος μου ειπε, εκδοση 8 σελιδα 155

- Γέροντα, τι συμβαίνει με τους ομοφυλόφιλους; Μερικοί γιατροί λένε ότι γεννιούνται έτσι, ότι είναι δηλαδή θέμα χρωμοσωμάτων, θέμα της φύσης, άρα είναι αδύνατο αυτοί οι άνθρωποι να αλλάξουν και επομένως άδικα τους ταλαιπωρούν, και ότι δεν έχουν ευθύνη αυτοί.
- Πα! Πα! Όχι, βρε παιδί μου, δεν είναι έτσι. Είναι ένα πάθος και αυτό όπως και τα άλλα πάθη.
- Δηλαδή, μπορεί να διορθωθεί ένας τέτοιος άνθρωπος;
- Πως δεν μπορεί! Μπορεί!... Αν θέλει και προσπαθήσει μπορεί να κόψει την κακιά συνήθεια... Πολύ βοηθάει να έχει κανείς έναν πραγματικό και καλό φίλο.

Read more: http://www.egolpion.com/D74C1785.el.aspx#ixzz40uAs9iYk

Προσωπικα θεωρω ορθοτερο να ειχε απολογηθει ο π. Βασιλειος για αυτα που εγραψε ( αν ειναι δικα του ) και οχι να γραφει ενα τετοιο κειμενο το οποιο μαλιστα αναφερει ονομαστικα και το πατερα Διονυσιο Τατση ο οποιος ειναι αριστος εκ των αριστων και μιλησε εντελως ανωνυμα χωρις να αναφερθει σε κανενα ονομαστικα.

Ανώνυμος είπε...

Όσοι δεν έχουν τι να κάνουν ξαίνουν μαλλί για τον διάβολο. Και οι ρασοφόροι που δεν έχουν να κάνουν κάτι το καλύτερο γράφουν εναντίον του π Β. Θ. αυτή η αλληλοφαγωμάρα είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των Ελλήνων και των Χριστιανών. Παίρνοντας θέση δηλώνω απερίφραστα ότι συντάσσομαι με τις απόψεις του π. Β.Θ.

Ανώνυμος είπε...

Ο πολυσέβαστος π. Β. Θερμός έκανε μια δήλωση με την οποία ξεκαθάρισε αυτά για τα οποία τον κατηγορούσαν κάποιοι. Νομίζω ότι όσοι επανέρχονται στα παλιά (όπως ο Παιδαγωγός) δεν κάνει σωστά. Για να ασκηθεί κριτική δεν φτάνει μόνο μια πρόταση αλλά τα πριν και τα μετά. Τότε μόνο μπορείς να κρίνεις. Εδώ αδελφοί απομονώνουν φράσεις του π Β. Θερμού και αρχίζουν τον εξάψαλμο.
Μου θυμίζουν κάποιους που κάνουν αναφορά στην Αγία Γραφή όπου ο ψαλμωδός ομολογεί: «οὐκ ἔστι Θεός». Δεν υπάρχει Θεός διότι αποκρύπτουν την πληρότητα της προτάσεως «ἄφρων εἶπεν ἐν τῇ καρδίᾳ αὐτοῦ· οὐκ ἔστι Θεός» (Ψαλμ. ιγ΄ 1).
Η δημόσια δήλωση αυτή δια του ιστολογίου ‘Αναστάσιος΄ τα λέει όλα. Όσοι επιμένουν κακό κάνουν όχι στον π. Β. Θερμό αλλά στον εαυτό τους και στο πλήρωμα της Εκκλησίας.
Τέλος μην σας πτοούν πάτερ οι εκ των έσω κριτικές συνεχίστε την μαρτυρία σας. Ο κόσμος έχει ανάγκη από τις γνώσεις σας και τον παρηγορητικό σας ορθόδοξο Πατερικό λόγο.
Με σεβασμό ασπάζομαι την δεξιάν σας εκζητών τα Θεοπειθείς ευχάς σας.
Πέτρος Καρμοκόλιας - Τρίπολη

Ανώνυμος είπε...

Οι χιλιάδες αναγνώστες των βιβλίων και των άρθρων σας είναι οι εγγυητές της γνησιότητας. ΟΙ αμφισβητήσεις πέντε-έξη ατόμων είναι η εξαίρεση για την επιβεβαίωση του κανόνα. Μην ασχολείστε με όσους έχουν μάθει μόνο στην αρνητική κριτική. Μοιάζουν με τον Φαρισαίο της χθεσινής περικοπής που όλα αυτοί τα κάνουν σωστά.

Ανώνυμος είπε...

Πάτερ Βασίλειε,
σε μια χώρα όπου όλοι είναι γιατροί, μηχανικοί, νομικοί, οικονομολόγοι κλπ εσείς πάτε ως ειδικός να πείτε αλήθειες! Εμ τι περιμένατε;; Ότι θα την γλυτώνατε;;
Να σας δίνει ο Θεός δύναμη.
Ευχαριστούμε
w

Ανώνυμος είπε...

Μόνο οι ένοχοι σιωπούν και δεν απαντούν.
Για να δείξουν το καλό παράδειγμα προτού μπούμε στην Αγία Τεσσαρακοστή να ζητήσουν συγνώμη για όσα άδικα καταμαρτυρήσαν.
Το ξεκίνημα του τριωδίου τους παροτρύνει να αφήσουν τις μάσκες και να φορέσουν την Τελωνική ενδυμασία.

Ανώνυμος είπε...

1. Όταν περίπου 20 χρόνια πριν υπηρετούσα στο εξωτερικό, ήταν η εποχή που τα πρώτα φάρμακα που είχαν αρχίσει να κυκλφορούν για την κάποια αντιμετώπιση του AIDS ήταν πανάκριβα και δεν είχε συσταθεί ακόμα κάποια μορφή ασφαλιστικής κάλυψης του κόστους τους, ήρθε γονατιστή μία χήρα, μητέρα ενός παιδιού 17 χρονών που είχε προσβληθεί από AIDS και ήταν ομοφυλόφυλος. Αν δεν έπαιρνε αυτά τα φάρμακα το παιδί θα πέθαινε... Δεν είχα άλλη επιλογή παρά να καθιερώσω έναν μηνιαίο έρανο ώστε να συγκεντρώνονται αυτά τα χρήματα. Δεν μπορώ να ξεχάσω το σοκ μου όταν οι "ευσεβείς" ήρθαν και διαμαρτυρήθηκαν που θα συγκεντρώναμε χρήματα "για έναν αμαρτωλό" (επί λέξει), και όπως ήταν αναμενόμενο αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στον έρανο!
2. Οι σωστές θέσεις αυτών των αγίων ανθρώπων είχαν δε και την επικύρωση γέροντος. Τουλάχιστον έτσι είπαν.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Κάποιος ορθόδοξος (ναι ορθόδοξος) ιερεύς

Ανώνυμος είπε...

Βλέπει κανείς να καταδικάζουμε τους αμαρτωλούς;

Την αμαρτία καταδικάζουμε και όσους ιερωμένους προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι της.
Ο ομοφυλόφιλος πρέπει να σταματήσει τις παρα φύσην ασέλγειες που κάνει.
Δικαιολογώντας το λάθος του δεν τον βοηθάμε.

Για τον ομοφυλόφιλο που είχε AIDS κάνατε έρανο και πολύ καλά κάνατε.
Για τον θεολόγο κ.Νικόλαο Σωτηρόπουλο που αδίκως αφορίστηκε από το Πατριαρχείο και τιμωρήθηκε αναπολόγητος, σκεφθήκατε να κάνετε κάτι; Σας πέρασε από το μυαλό αν έχει να φάει, κάπου να κοιμηθεί;
Δυστυχώς μια κλίκα αρχιμανδριτών, ιερέων, πανεπιστημιακών και ελάχιστων θεολόγων, με την στήριξη της Νέας Τάξης έχει πετύχει να θολώσει τα πάντα: Δεν υπάρχει καλό και κακό, σωστό και λάθος, όλα είναι σχετικά, δεν υπάρχει αίρεση, δεν υπάρχει τίποτε. Τα ακούμε και τα ξαναακούμε. Είτε ακούς τον έναν είτε τον άλλον, ίδια ρητορική.
Αν δεν φορούσαν ράσο και δεν είχαν τόσες "άκρες" και κάλυωη άνωθεν, αμφιβάλω αν θα ενδιαφερόταν κανείς για τις αμπελοφιλοσοφίες τους.

Ανώνυμος είπε...

Α. Τιμημένε άριστε κληρικέ π. Βασίλειε σας συμπαραστέκομαι στον συκοφαντικό αγώνα που σσς κάνουν οι «εν χριστώ αδελφοί». Το πιστεύω ότι κάτι καλό θα βγει. Το είπε ο Κύριος «μακάριοί ἐστε ὅταν ὀνειδίσωσιν ὑμᾶς καὶ διώξωσι καὶ εἴπωσι πᾶν πονηρὸν ῥῆμα καθ᾿ ὑμῶν ψευδόμενοι»

Β. Την σκληρότητα (πάτερα των 9.45) στον χώρο της Εκκλησίας την έχω ζήση από κληρικούς και μάλιστα αυτούς τους λεγόμενους ευσεβείς. Στο διάβα τους δεν υπολογίζουν τίποτα ούτε ανθρώπινη προσωπικότητα ούτε συμπόνια. Τους θεωρώ σκληρότερους από τους δυναμικούς- ανελέητους μάνατζερ των πολυεθνικών που τους βλέπουν όλους ως νούμερα.
Κύριε ελέησον.

Δημήτρης Σωτηρόπουλος είπε...

Διάβασα προσεκτικά τα όσα γράφει ο π. Βασίλειος και θέλω, καλοπροαίρετα να τον ρωτήσω:

- Ποια είναι η θέση σας για την ομοφυλοφιλία; Ανεξαρτήτως τι λένε οι «σκληροπυρνηικοί», εσείς πώς πιστεύετε πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους ομοφυλόφιλους;

- Παρομοίως, ποια είναι η θέση σας για τις προγαμιαίες σχέσεις και τις εκτρώσεις;

Παρακαλώ, αν φυσικά θέλετε, να μου απαντήσετε συγκεκριμένα. Το νέο βιβλίο σας το έχω υπόψιν και θα προσπαθήσω να το διαβάσω.

Ανώνυμος είπε...

Προκλητικές οι αναφορές εναντίων του π. Βασιλείου. Να διαβάζουν όλο το κείμενο ή το βιβλίο -όχι αποσπασματικά- και μετά να μιλούν. Από εισαγγελείς και ιεροεξεταστές δεν έχει ανάγκη η ορθόδοξη Εκκλησία.
Λ.

Ανώνυμος είπε...

Συνεχίστε το γράψιμο, τις ομιλίες και τον διαφωτισμό π. Βασίλειε. Αν και ο Κύριος άκουγε ή φοβόταν τους Φαρισαίους θα σιωπούσε. Τα έβαλε μαζί τους αλλά δεν κατάφερε να τους εξαλείψει. Συνεχίζουν και σήμερα να κοάζουν.
Για την προσφορά σας, σε εμένα και την οικογένειά μου ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Σπύρος Κοσμόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Απο οτι καταλαβα απο αρκετα γραφομενα, οσοι εχουν διαφορετικη αποψη απο τον πατερα Βασιλειο ειναι φαρισαιοι και πολλα αλλα . Δηλαδη δεν επιτρεπεται να εχουμε αλλη αποψη απο την δικη τους και αν διαφωνουμε ειμαστε φαρισσαιοι.

Τωρα πια συμπεριφορα απο τις δυο μοιαζει με των φαρισαιων ας το αναλογιστει ο καθενας. Εχουμε κουραστει απο τους χριστιανους που βρισκουν αμεσως τους φαρισσαιους.

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Μια οφειλόμεμενη διόρθωση:
Οι δηλώσεις σε Καθημερινή και Βήμα για την πορνεία (ότι ο Χριστός αναφερόταν μόνον στην περίπτωση της αμοιβής),
είναι δηλώσεις του π.Φιλοθέου Φάρου και όχι του π.Βασιλείου Θερμού.

Δημοσιεύθηκαν σε παλαιότερη ανάρτηση μας :
http://opaidagogos.blogspot.gr/2016/01/blog-post_3.html#more
αλλά εκ παραδρομής στο παραπάνω σχόλιο μπερδέψαμε τις δηλώσεις των 2 ιερέων (υπήρχαν δηλώσεις και των δύο στην ανάρτηση αυτή).
Ζητούμε συγνώμη για το εκ παραδρομής λάθος μας στο παραπάνω σχόλιο.

Ανώνυμος είπε...

Οι δηλώσεις δεν έχουν πέραση την σημερινή εποχή. Είναι εφεύρημα της πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας της πατρίδας μας κάποιας… εποχής. Όμως οι καταγεγραμμένες απόψεις σας που προσεγγίζουν προβλήματα είναι γνωστές. Για να φτιάξεις ομελέτα πρέπει να τα σπάσεις τα αυγά. Και σεις πάτερ τολμάτε να κάνετε σπορά απόψεων ώστε αν ο Θεός το κρίνει να ευδοκιμήσουνε. Προσωπικά σας διαβάζω διότι βλέπω κάτι το νέο στον λόγο σας. Αυτοί που σας πολεμούν θέλουν να ζουν σε μια εκκλησιαστική και θεολογική στασιμότητα και όχι σε κάτι το οποίο πορεύεται μέσα στον κόσμο και σκορπά την ελπίδα Χριστού στις σύγχρονες γενιές των πιστών με τις νέες αναζητήσεις της εποχής.

Ανώνυμος είπε...

Οι κατήγοροί σας σιωπούν. Ψάχνουν να βρουν βέλη για να γεμίσουν την φαρέτρα τους. Τα βέλη αυτά θα μαγκώσουν τους οπαδούς τους και όχι τους ελεύθερα σκεπτόμενους χριστιανούς.
Οι κατήγοροί σας στοχεύουν στα χιονοσκέπαστα κεφάλια. Ως εκεί μπορούν να προσεγγίσουν. Πατέρα Βασίλειε σας έχουμε ανάγκη μην τους κάνετε την χάρη να καταφέρουν να σας κλείσουν το στόμα και να σας απομονώσουνε. Έτσι έχουν μάθει να δουλεύουν οι παλιές καραβάνες.

Ανώνυμος είπε...

Προς 23/2 12:13: ο τρόπος με τον οποίο μιλάει για τους επιριτές του ο π.Βασίλειος είναι επιεικώς απαράδεκτος.
Δεν ξεχνούμε βέβαια και τον τρόπο με τον οποίο εκφράσθηκε στο παρελθόν για κάποιους απρος αυτόν διαφωνούντες όταν ανέπτυξε το θέμα της συνωμοσιολογίας και του αντισημιτισμού.
Αλλά αυτά αποτελούν λεπτομέρεις για τους υμνητές του.

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που Επίσκοποι και Σύλλογοι γνωρίζουν την αξία και την προσφορά του π. Βασιλείου Θερμού και τον προσκαλούν για να ωφελήσει.

Ανώνυμος είπε...

Οπως εχει διαμορφωθη η κατασταση στην πνευματικη ζωη,ειναι χρησιμο να γνωριζουμε ολοι πως πρεπει να προσεχουμε !Ο καθενας εχει τη γνωμη του κ μπορει να την εκφρασει για τον αλλον ,οταν γνωριζει πολυ καλα το εργο του και εχειτην διακριση να μιλησει με πνευματικο τακτ η και να ερθει σε προσωπικο διαλογο,ετσι ωστε να τον διορθωσει.Δυστυχως ,ακουμε θεολογηματα,μιλαω γενικα και οχι ειδικα για τον πΒασιλειο,που δεν δειχνουν Ορθοδοξη κατευθυνση.Οταν επι παραδειγματι ο Ι.Χρυσοστομος μας λεγει 'κατα φυσιν εστι η αρετη,παραφυσιν η πονηρια...κ αλλου ''οπουυπαρχει εκουσια πονηρια κ αμαρτια,εκει κ εγκαταλειψη της θειας Χαρης'',,,,,οσο και να λεει ο αρσενοκοιτης πως αγαπα Τον Θεο κ τον αναζητει,εαν δεν κατανοησει πως με την ελευθερα βουληση του κ την βοηθεια της χαριτος,τον αγωνα,τον λιγο στην αρχη,περισσοτερο μετεπειτα,δεν θα μπορεσει ουτε με την προαιρεση ουτε με τις δυναμεις του να προχωρησει προοδευτικα κ να ανεβει εαν δεν αφησει τους λογισμους εκεινους που τον καλουν να αμαρτανει και εαν δεν εχει προσβαση στην αληθινη γνωση,παντα θα δικαιολογει το ''επεσες;;;σηκω!'' Κ ποτε δεν προκειται αυτη η ψυχη να προοδευσει πνευματικα,οταν ακουει δικαιολογιες των αλλων ''σε καταλαβαινω,δεν μπορεις,εχεις δικιο κλπ'',και οι Πατερες εαν διαβασει με μια κουβεντα θα σου ελεγαν ''κανε νηστεια,προσευχου, Κοινωνησε κ στους πειρασμους ,μια ευκαιρια σου διδεται,καθε στιγμη γι αυτο
Στεκου στερεος κ υπεμενε την βασανο''Αντι γι αυτο,δικαιολογιες κ παλι αλλες ακουμε για μια μεριδα ανθρωπων οι οποιοι πηραν τα ασεβη παθη και υψωνουν κ παντιερα κ οταν το Ευαγγελιο αναφωνει πως αυτοι Βασιλειαν Θεου ου θελουσι κληρονομησει,δεν βγαινει κανεις να πει ''σκληρος ο λογος'',σκληροπυρηνικους ομως κ πωρωμενους χαρακτηριζουν τους χριστιανους που φυλαττουν τα ιερα κ τα οσια!Οταν το Ευαγγελιο μιλα για τις αιρεσεις α π ω λ ε ι α ς κ πολλοι εξακολουθησουσιν ταις ασελγειαις οις το κριμα ουκ αργει κ η απωλεια αυτων ου νυσταζει καταρας τεκνα καταλειποντες την ευθεια οδο,μιλαμε παντα γενικα,δεν βγηκε κανεις να πει ''καταρας τεκνα''...δεν τα δεχομαστε αυτα τα φονταμενταλιστικα εμεις δεν βαζουμε ετικετες.Μολις ομως οι χριστιανοι διαμαρτυρηθουν ,αντι να το περασουμε απο ελεγχο,να δουμε τι μας λεει ο λαος,τι μαςλενε οι ιερεις μας,τι μας λενε οι μοναχοι,αμεσως βαζουμε εμεις ετικετες ''ειστε φονταμενταλιστες,πωρωμενοι κου-κουξ-κλαν ,κλπ''
1

Ανώνυμος είπε...

Αναστάσιε επαινετική η εισαγωγή του π. Βασιλείου για τον ιστοχώρο σου. Την ίδια άποψη έχω και εγώ ότι φιλοξενείς «εκλεκτά κείμενα πολυσυλλεκτικής προελεύσεως.». Η απορία μου είναι γιατί διάλεξε εσένα ο π. Βασίλειος για να κάνει γνωστές τις παραποιημένες απόψεις τους προς φίλους και «εχθρούς».

Ανώνυμος είπε...

2
Συγνωμη εκ των προτερων,αλλα ετσι ομως αφου η πιστις εχει δραπετευσει,τα ποιμνια χανονται,η προσβαση στην αληθινη γνωση ειναι παρελθον,χρεωστες ειμαστε ολοι,οχι μονον δεν θα φθασεις με την βοηθεια του αγ.Πνευματος στην καθαροτητα της καρδιας κ στην τελειοτητα της αγαπης,αλλα οι κινδυνοι να φυγεις απο το χωρ Του Θεου ειναι μεγαλοι γιατι για να νικησει κανεις τη φυση του απο μονος του ειναι εξωπραγματικο.Το οτι αποφασισε κανεις να μετανοει ειναι μια αρχη καλη,μια βαση.Αυτο ομως δεν σημαινει πως εκοψε κ τα παθη του ακομα κ αν συντριβεται.Οταν ομως αγωνιεται φιλοτιμα εχοντας τη γνωση γιατι αγωνιζεται,κανει αντιστασεις,απορριπτει καθε πονηρη φαντασια με τη νοερα εργασια,μελετα κ εμβαθυνει για να καταλαβει βαθυτερακλπ,η ψυχη του σκιρταει κ ολο κ πιο πολυ ζητα το θειο ελεος μετα δακρυων.Με αυτες τις προυποθεσεις κ με τις απαλλαγες απο πλανες μεσω της εξομολογησης κ την καθαροτητα του βιου θα προχωρησει κ θα φθασει στην καθαροτητα κ στην αγνοτητα κ η Χαρις κατα σταδια θα του δωσει κ την τελειοτητα.
Αντι γιαυτο,βλεπουμε οι πιστοι γινονται οξυθιμοι,απιστοι,δεν πρεσβευουν τα υγιη κ καθαρα,δεν θελουν να ξεχωρισουν τα βεβηλα απο τα αγια.δεν μπορουν να διαχωρισουν τα ιερα απο τα ανιερα...αποθαρρυνονται,
Πηγαινουν στην εκκλησια οπως οπως και το μονο που εχουν να αντιταξουν ειναι ''Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ''
ΝΟΜΙΖΟΝΤΑΣ πως σωζονται με το να κανουν μερικες φιλανθρωπιες,Και αν αυτη ειναι η σημασια της Εκκλησιας που οικοδομησε Ο Χριστος,θα κινδυνεψουμε να βγουμε ολοι αποστατες.

Πως να βαλει το μυστηριο της πιστεως Ο Θεος σε ακαθαρτη καρδια εαν δεν υπακουσει στην Αληθεια;
Επειτα βγαινουμε και κατηγορουμε ως Φονταμενταλιστες ολους οσους προσπαθουν να κρατησουν την Εκκλησια,και αφου δεν θελουμε να εχουμε προσβαση στην αληθινη γνωση,ολο θα βαζουμε ετικετες κ δεν βλεπουμε ποσο πραγματικη αγαπη εχει η εκκλησια,αφου συνδεει την καθαροτητα του βιου με το Αγ.Πνευμα!

Ανώνυμος είπε...

Είπε ο Μεσογαίας Νικόλαος κάτι που μου εντυπώθηκε στο μυαλό: Την κοινωνία μπορείς να την ξεγελάσεις.
Όχι όμως και την ιστορία.
Σας κατακρίνουν άδικα. Διάβασαν κάποια αποσπάσματα και άρχισαν την συκοφαντία για να υποτιμήσουν το πρόσωπό σας. Για μας τους αναγνώστε σας δεν μας αγγίζουν καθόλου τα όσα με πάθος αλλά χωρίς φόβο Θεού λέγουν. Υπομονή η ιστορία θα σας δικαιώσει.

Ανώνυμος είπε...

Ξέχασα να ευχαριστήσω τον π. Βασίλειο για το καλό που έχει κάνει στην οικογένειά μου! Είμαι πολύτεκνος. Ο π. Βασίλειος κυριολεκτικά μου έσωσε τα παιδιά μου ... Και το κατάφερε εις πείσμα γεροντάδων που μου συνιστούσαν να τον αποφύγω και να περιοριστώ στην "ευχούλα" και τις μετάνοιες. Όχι δεν σταμάτησα να λέω την ευχή (άκου "την ευχούλα"!!!) και να κάνω μετάνοιες, αλλά σταμάτησα να ασχολούμαι με ψευδόχριστους και ψευδοπροφήτες, τους διεστραμμένους γεροντάδες!

Ανώνυμος είπε...

 Οἱ ἄνθρωποι κρίνουν τά πράγματα ἀνάλογα μέ το περιεχόμενο πού ἔχουν μέσα τους. Ἄν δέν ἔχουν  πνευματικό περιεχόμενο, βγάζουν λάθος συμπεράσματα καί ἀδικοῦν τούς ἄλλους.
Αγίου Παϊσίου Λόγοι Γ΄ σ. 32

Ανώνυμος είπε...

Προς τους αδελφούς του ιστολογίου 'Παιδαγωγός':
1) Δεν ισχυρίσθηκα πουθενά ότι άλλα έγραψα και άλλα εννοούσα. Έγραψα ό,τι ακριβώς ήθελα να πω. Εσείς φαίνεται ότι διαβάζετε αυτά που θέλετε να διαβάσετε.
2) Ένα άρθρο δεν είναι ομολογία πίστεως. Ούτε μπορεί να τα περιέχει όλα. Στόχος του κεφαλαίου που έγραψα για το βιβλίο "Χριστιανική ζωή και σεξουαλικές σχέσεις" ήταν να καταδείξει τις ακρότητες των δύο πλευρών: τις πονηριές του ομοφυλόφιλου κινήματος και τις προβληματικές έως επικίνδυνες φωνές κάποιων έξαλλων εκκλησιαστικών. Επί της ουσίας της ομοφυλοφιλίας οι θέσεις μου αναπτύσσονται στο υπό έκδοση βιβλίο.
3) Χαρακτηριστική της νοοτροπίας σας είναι η φράση 'αφού δεν θεωρείτε τις προγαμιαίες σχέσεις πορνεία, άρα δεν είναι αμαρτία;'. Δηλαδη πρέπει κάθε πτώση περί τα σαρκικά να ονομάζεται πορνεία; Δεν υπάρχουν άλλα είδη αμαρτιών; Στο βιβλίο μου 'Η χαρά της ζωής και της δημιουργίας' περιλαμβάνονται ομιλίες μου προς νέους στους οποίους είχα την ευκαιρία να εξηγήσω πως η σεξουαλική ζωή πριν από τον γάμο αυτονομείται από το γεγονός της Εκκλησίας και τη Θεία Ευχαριστία, γι' αυτό και δεν μπορούμε να τη δεχθούμε.

Προς τον αδελφό 10.14 που απορεί γιατί διάλεξα το ιστολόγιο αυτό για την δήλωσή μου:
α) Επειδή αυτό το ιστολόγιο ανήρτησε την αναγγελία της αυριανής μου ομιλίας στο Αγρίνιο και από αυτό την έμαθαν κάποιοι αδελφοί που με 'αγαπούν' πολύ και με κατέκριναν στα γνωστά σκληρπουρηνικά ιστολόγια. Μάλιστα κάποιος εξ αυτών έγραψε ότι έστειλε μήνυμα στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας για να ενημερώσει για το ποιόν μου.
β) Επειδή ο Αναστάσιος Κ. εφαρμόζει φιλάνθρωπη πολυσυλλεκτική τακτική, μιμούμενος την Εκκλησία η οποία αγκαλιάζει όλους. Άλλωστε το διαβάζουν και οι επικριτές μου, όπως φαίνεται από κάποια ελάχιστα σχόλια. Αντίθετα, οι φονταμενταλιστικοί ιστοχώροι, αν κρίνει κανείς από τα σχόλιά τους, διαβάζονται κυρίως από το σχετικό κοινό, το οποίο 'κόβει και ράβει' κατά αποκλειστικότητα.
Τι χρείαν έχομεν μαρτύρων ότι αντιπαθούν τον διάλογο; Όταν στο παρελθόν το περιοδικό 'Σύναξη' οργάνωσε ημερίδα για την λειτουργική ανανέωση και η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών άλλη ημερίδα για την μετάφραση της λατρείας, αμφότεροι οι οργανωτές κάλεσαν ως ομιλητές ανθρώπους με αντιτιθέμενες απόψεις, δηλαδή που διαφωνούσαν μεταξύ τους, προκειμένου να ακουστούν όλες οι πλευρές. Ενώ οσάκις οι γνωστοί κύκλοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης οργάνωσαν συνέδρια ή ημερίδες για τα ίδια ή άλλα θέματα, όλοι οι ομιλητές προέρχονταν από τους κύκλους αυτούς και φρονούσαν κατά σύμπτωση τα ίδια! Διερωτώμαι, γιατί τα διοργανώνουν; για να χειροκροτεί και να επευφημεί το κοινό τους; Προφανώς δεν το θέλουν προβληματιζόμενο αλλά κατά καιρούς το 'εκγυμνάζουν' και το 'ντοπάρουν' (κάτι που όμως μαρτυρεί ανασφάλεια).

Τέλος θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς τους ανώνυμους αδελφούς για τον απροσδόκητο παρηγορητικό τους λόγο. Πάντοτε όταν χρειάσθηκε να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, σκέφτομαι πόσο άχαρο είναι, αφού κατά κάποιο τρόπο σε βγάζει από την αυτομεμψία την οποία πρέπει να καλλιεργείς και σε αναγκάζει να φροντίζεις την δημόσια εικόνα σου. Ας προσευχόμαστε το Άγιο Πνεύμα να μας ελεήσει όλους ώστε τα διαφορετικά μυαλά τα οποία αναπόφευκτα φέρουμε να ευθυγραμμίζονται προς το θέλημά Του.
π. Βασίλειος Θερμός

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Δήλωση π. Βασιλείου Θερμού
Ευχαριστώ για την φιλοξενία το ιστολόγιο ‘Αναστάσιος’ το οποίο δροσίζει τις ψυχές μας με εκλεκτά κείμενα πολυσυλλεκτικής προελεύσεως.

kx
Η Ορθοδοξία, δηλαδή η πίστη μας και άρα το ορθόδοξο Δόγμα, είναι πολυσυλλεκτική ! Και ως τοιαύτη, καλωσορίζει τους πάντες ως έχουν. Είναι ανοικτή σε όλους, δεν τους ζητά τίποτα. Κάθεται στo τραπέζι διαλόγων θρησκευτικών, συλλειτουργεί μετά πάντων ημών, αιτείται της κάτωθεν ειρήνης, εισέρχεται εν τοις κατωτάτοις της γης κομίζουσα την αγάπη "καθὼς ὁ κόσμος δίδωσιν".

Οι προηγηθέντες από τους συγκαιρινούς υπήρξαν "ατυχή" (sic) θύματα του αρχεκάκου όφεως και με λίγα λόγια, αυτά που άλλοτε γνωρίζατε και διδάσκατε, πρέπει να αλλάξουν

Καλά, εντάξει, εντάξει, δεκτές οι γκρίνιες ή ακόμη και οι αντιοικουμενιστικές "κορώνες".

Ο θεολογικός μινιμαλισμός, η σχετικοποίηση του Δόγματος, είναι απαίτηση των ημερών. Αυτό διδάσκει ο Σιωνισμός (σημ. όποιος διαφωνεί να πάρει τα βουνά, no money no life) και λίγο βαθύτερα ο Ωριγένης.
Οι απαιτήσεις για σύγχρονη ομολογία και ανάδειξη των ομολογητών σε θέσεις περίβλεπτες, έχουν εξελιχθεί (σημ. όλα εξελίσσονται). Ο Κύριος συγχώρεσε την μοιχαλίδα και σείς οφείλετε να συγχωρείτε, να δεχόσαστε όπως είναι τους ομοφυλόφιλους και τους άλλους. Όλους τους άλλους.

Πορεύου και αμάρτανε, όχι πλέον πορεύου και μηκέτι αμάρτανε.
Ξεχάστε τη λέξη αμαρτία, να λέτε αστοχία.
Ξεχάστε τις απαγορεύσεις, "ναι σε όλα", "πάθε και μάθε", το σύνθημα των νέων ομολογητών
Ξεχάστε ότι ο Κύριος ἔπαθεν ὑπὲρ ὑμῶν ὑπολιμπάνων ὑπογραμμὸν ...

21 εἰς τοῦτο γὰρ ἐκλήθητε, ὅτι καὶ Χριστὸς ἔπαθεν ὑπὲρ ὑμῶν, ὑμῖν ὑπολιμπάνων ὑπογραμμὸν ἵνα ἐπακολουθήσητε τοῖς ἴχνεσιν αὐτοῦ· 22 ὃς ἁμαρτίαν οὐκ ἐποίησεν, οὐδὲ εὑρέθη δόλος ἐν τῷ στόματι αὐτοῦ· (...) 24 ὃς τὰς ἁμαρτίας ἡμῶν αὐτὸς ἀνήνεγκεν ἐν τῷ σώματι αὐτοῦ ἐπὶ τὸ ξύλον, ἵνα ταῖς ἁμαρτίαις ἀπογενόμενοι τῇ δικαιοσύνῃ ζήσωμεν·

Συνεχίστε να ζήτε τη ζωή που ζούσατε για να ελκύσετε τη θεία Χάρη. Ο πιστεύσας και βαπτισθείς σωθήσεται, δεν χρειάζεστε τίποτα άλλο εκτός από την ευχή και ένα κομποσχοινάκι. Ο εκκλησιασμός απαραίτητος, μη το ξεχνάτε. Και επιτέλους μάθετε, οι αιρέσεις ήταν οι αστοχίες πάντων των πριν από εμάς. Τότε δεν ήξεραν τον Φρόιντ. Τώρα τον μάθαμε, μας άνοιξε τους οφθαλμούς, αμαρτίες δεν υπάρχουν, αιρέσεις δεν υπάρχουν, ένας είναι ο θεός για όλους.

Αμήν και θεέ συγχώρα με.

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

H απάντηση μας στον π.Βασίλειο Θερμό:
Λέτε
"Δεν ισχυρίσθηκα πουθενά ότι άλλα έγραψα και άλλα εννοούσα. Έγραψα ό,τι ακριβώς ήθελα να πω. "

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν τι γράψατε στο επίμαχο βιβλίο (η δικαιολογία ότι ετοιμάζετε νέο, εκτενέστερο, δεν σας απαλλάσσει από όσα γράψατε) :

«Πῶς μποροῦμε νά καταλογίσουμε ἐγωκεντρικότητα σέ ἕναν ὁμοφυλόφιλο, ὁ ὁποῖος ἀγαπᾶ τόν σύντροφό του μέ πιστότητα καί ἀφοσίωση;» (σ. 159).

«...Ἐδῶ ἔχουμε μία τεκμηρίωση τῆς διάχυτης ἐκκλησιαστικῆς προκατάληψης πώς ἡ ὁμοφυλοφιλία πρέπει νά ἀντιμετωπίζεται ὡς πρωτίστως σεξουαλικό πάθος. Ἡ ἐσφαλμένη αὐτή ἀντίληψη εἶναι προσβλητική πρός τά ἑκατομμύρια παιδιά τοῦ Θεοῦ πού ἡ ἐρωτική τους ἀφύπνιση κατά τήν ἐφηβεία συνοδεύεται ἀπό ὁμοφυλόφιλη συναισθηματική ἕλξη» (σ. 161).

• «Ὁ ὁμοφυλόφιλος ἐρωτεύεται ἄτομα τοῦ ἰδίου φύλου, γι᾿ αὐτό καί προχωράει σέ σεξουαλική σχέση μαζί τους. Δέν ἰσχύει τό ἀντίστροφο, ὅπως ἄλλωστε δέν ἰσχύει καί γιά τήν πλειονότητα τῶν ἑτεροφυλόφιλων... Μέ ἄλλα λόγια,τό σέξ ὑπαγορεύεται ἀπό τό συναίσθημα, ὅπως εἶναι καί ἡ φυσική τάξη. Ὁ καλός κληρικός δείχνει νά τό ἀγνοεῖ...» (σ. 161).

«Ἀλλά ἀπό ποῦ συνάγεται ὅτι [ἡ ὁμοφυλοφιλία] ἀποτελεῖ τό βαρύτερο ἁμάρτημα;» (σ. 162).

«Μέ θεολογικά κριτήρια, ὅμως, εἶναι ἀμφίβολο, ἄν εὐσταθεῖ ἡ διατύπωση [τῆς Ἱερᾶς Συνόδου μίας ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας] ὅτι ἡ ὁμοφυλοφιλία εἶναι πτώση καί ἀσθένεια τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου, δεδομένου ὅτι τό νά ἀνακαλύπτει κάποιος νέος τήν ὁμοφυλόφιλη ἕλξη μέσα του συνιστᾶ ἀσθένεια τῆς φύσεως καί ὄχι τοῦ προσώπου» (σ. 169).

«[Οἱ ἐκκλησιαστικοί] συνεχίζουν νά ἐντάσσουν τήν ὁμοφυλοφιλία στίς σεξουαλικές διαστροφές, μαζί δηλαδή μέ τήν ἡδονοβλεψία, τήν ἐπιδειξιομανία, τήν παιδεραστία, τόν φετιχισμό...» (σελ. 170).

«Ὅσο πιό σκληρός ἐμφανίζεται κάποιος κατά τῶν ὁμοφυλόφιλων τόσο περισσότερες ἀσυνείδητες ἀμφιβολίες τρέφει γιά τόν δικό του ἀνδρισμό. Μέ τήν ἐπίθεση καταφέρνει νά ξορκίζει προσωρινά τίς ἀμφιβολίες του» (σ. 175).

• «…εἶναι σπάνιο ἕως ἀνέφικτο νά συναντήσει κανείς ὑψηλή ἠθική ποιότητα σέ κάποιον παιδεραστή ἤ σαδιστή ἤ ἡδονοβλεψία κ.λπ., ἐπειδή αὐτοί ὅλοι ἔχουν ὑποστεῖ μιά ἀναστολή τῆς ψυχικῆς ἀνάπτυξης μέ ἐγωκεντρικές συνέπειες, δηλαδή σοβαρότατη φθορά τοῦ γνωμικοῦ θελήματος.Ἡ διαφορά αὐτή ἀποτελεῖ ἄλλη μία ἀπόδειξη πώς ἡ ὁμοφυλοφιλία δέν πρέπει νά κατατάσσεται στίς σεξουαλικές διαστροφές (ἐπισήμως παραφιλίες) ὡς ψυχιατρική διαταραχή» (σ. 179).


ΑΦΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΓΡΑΨΑΤΕ ΟΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ
ΕΜΕΙΣ ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΛΥΠΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΓΡΑΨΑΤΕ.

Ανώνυμος είπε...

Τιποτε δεν γινεται κατα συμπτωση! Η εισαι Ορθοδοξος η δεν εισαι .Εξακολουθω να πιστευω στο τι φρονουσαν οι αγιοι Πατερες χωρις να θελω να ερθω σε αντιπαραθεση.
''Καθε Ορθοδοξος Χριστιανος πιστος ,ιερευς κλπ,πρεπει να ειναι ενας καλος στρατιωτης του Χ ρ ι σ τ ο υ ,με ΟΛΗ ΤΗΝ ευλαβεια,,,,ολη την γ ε ν ν α ι ο τ η τ α,,,, και την δ υ ν α μ η της ε υ σ ε β ε ι α ς για να προστατευσει με τον λογο και με τα γ ρ α π τ α -του εαν μπορει,την ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΙΣΤΕΩΣ ΜΑΣ.Δεν πρεπει να ειναι πραος εκει που δεν υπαρχει αναγκη πραοτητας...κλπ και ,εαν καποιος θελει να μας απομακρυνει απο την πιστη και να μας χωρισει απο τον Θεο,τοτε να οργιστουμε -γεροντικο-
Γερ.Κλεοπας Ηλιε βιβλ πνευματικοι διαλογοι

Και παλι ,
''Εαν θελησουν καποιοι να μας αμφισβητησουν την πιστη μας και να μας προκαλεσουν για την Ιερα Παραδοση της Ορθοδοξου Εκκλησιας-μας-τοτε πρεπει να την υπερασπιστουμε με ολη μας τη δ υ ν α μ η [συμφωνια με τον γερ.Κλεοπα] και να πολεμησουμε μεχρι θανατου.
Αορατος πολεμος αγ.Νικοδημου του αγιορειτου,επειδη πρεπει να αγαπουμε τον πλησιον μας μεσα στα πρεποντα ορια,,,,,τον Θεο ομως ανευ ο ρ ω ν .οχι να αγαπουμε τον πλησιον μας και να αφηνουμε να καταπατηται απο τους ξενους η αληθινη πιστις Του Χριστου,διοτι αυτοι θελουν να μας απομακρυνουν απο αυτη την πιστη[τους γνωριζαν και απο χθες] και να μας διδαξουν την ιδικην των,την σκολια και αιρετικη...
-----
Εχουν τη διαθεση να απαρνηθουν τα αιρετικα τους φρονηματα οι εκτος εκκλησιας παμπαλαιοι αιρετικοι;;;
Οπως βλεπουμε ανοιξαμε νεαςοδους ''μετα των πατερων εποχη''...κ οχι μονον ,
Η εκκλησιολογια η βαπτισματικη ,οπου υπαρχει βαπτισμα υπαρχει κ ενοτητα,ενα παραδειγμα!
Η εκκλησια ομως υποτασσεται στο Χριστο εχοντας την α λ η θ ι ν η π ι σ τ η ,,,,,,
Κ ως γνωστον αυτοι που υποτασσονται στον Χριστο ειναι ενωμενοι μαζι Του!!
Μηπως χωρις την τρισση καταδυση κ αναδυση το βαπτισμα των λατινων ειναι βαπτισμα κ οχι ραντισμα;
Η βαπτισματικη θεολογια δεν εχει βασεις,προς τι οι διαλογοι;Μηπως ο μονοφυσιτισμος δεν μνημονευει τον Σεβυρο κ τον Διοσκορο; η ο παπισμος δεν εμμενει στο πρωτειο;;οι συμφωνιες του Μπαλαμαντ,τα κειμενα του Πορτο Αλεγκρε,οι κοινες συμφωνιες περι εκκλησιων,η αναρριχηση του Ισλαμ,,,η υποβιβαση του Θεανθρωπου απο τον πα πα,,,,εχουμε κ απ'εξω τις Ζηλωτικες προπαγανδες,,,,ενω ποτε στην ιστορια η εκκλησια δεν δεχοταν διευθαρμενα δογματα#
Κατα τα αλλα οι φανατικοι φταινε!

Ανώνυμος είπε...

Όταν κάποιος μέρα νύχτα δεν κάνει κάτι άλλο από το να μιλάει για την ομοφυλοφυλία, να κατηγορεί τους ομοφυλοφύλους, να τους βρίζει να τους φτύνει και να πράττει όλα τα υπόλοιπα καρναβαλικά στοιχεία εμένα προσωπικά με βάζει σε υποψία για τον ανδρισμό του. Τη σωστή στάση μας την έδειξε και ο Κύριος και οι Πατέρες, μιλούν ξεκάθαρα εναντίον της αμαρτίας ενώ τον αμαρτωλό τον αγκαλιάζουν στοργικα καταβάλοντας κάθε κοπο για να τον σώσουν. Αν τώρα μετά από 2000 χιλιάδες χρόνια άλλαξαν τα γράμματα της Εκκλησίας και δεν το μάθαμε ζητώ συγγνωμη!!! Βγείτε παγανιά οι σούπερ Ορθόδοξοι και επιτεθείτε στου ομοφυλοφύλους και μετά κάντε ομιλίες για τη σκληρότητα και τη βία στο Ισλάμ!!! Έχουμε ξεφύγει αδελφοί και πατέρες, έχουμε ξεφύγει!!!!

Αναστάσιος είπε...

1) Αφήστε τα ηλεκτρονικά μηνύματα και πάρτε τον ένα τηλέφωνο, κανονίστε μια συνάντηση, πιείτε έναν καφέ και βρείτε τα. Δεν είναι υποχρεωμένος να απαντήσει σε μήνυμα για πάμπολλους λόγους (να μην το είδε, να το "έκοψε" το σύστημα ως σπαμ από άγνωστο αποστολέα, να το έσβησε κατά λάθος, να χάλασε ο Η/Υ του ή το μέηλ του, κλπ).
2) Σε ποιο βιβλίο σας κάνατε εκκλησιολογική-μυστηριακή τεκμηρίωση της προγαμιαίας εγκράτειας; Θα ήθελα να το διαβάσω.
ΥΓ: Ελπίζω να απαντήσετε στο μήνυμά μου!..

Αναστάσιος είπε...

Ο κ. Αναστάσιος (23 Φεβρουαρίου 2016 - 8:48 μ.μ.)
Δεν είναι ο Ιστολόγος. Απλή συνωνυμία.

Ανώνυμος είπε...

Την ευχη σας πατερα Βασιλειε

Συμφωνειτε σε ολα με την ακολουθη ομιλια ;Ευχαριστω.


ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ. ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΝΩΤΗΣ

https://www.youtube.com/watch?v=cRTMD-Vtffc&feature=youtu.be

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε φιλε της σελιδος των 8.04, πρεπει να καταλαβαινουμε καποιες επισημανσεις της εκκλησιας οι οποιες εχουν παρει διαστασεις πανουκλας και πανουκλιαζουν πολλους συμμολυνοντας σιγα σιγα ολους .Μη νμιζετε πως και η πορνεια δεν εχει πανουκλιασει ολους οσους θελουν να ζουν στην ελευθεριοτητα και στην ακολασια.Ο Μεγας Βασιλειος κρουει τον κινδυνο πως το να σιωπα ο πολιτης και για αυτου του ειδους τα αμαρτηματα ,ειναι κ λεγεται θεολογικως και Πατερικως ''προδοσια της αληθειας και εθισμος του κοινου προς αδιαφοριαν κ α κ ω ν ...διοτι ....οταν γαρ η του ενος βλαβη ,εις τους πολλους ανατρεχη,τοτε ΟΥ δει μ α κ ρ ο θ υ μ ε ι ν ,,,ουδε ζητειν το εαυτου συμφερον,αλλα το των πολλων,,,,ΙΝΑ ΣΩΘΩΣΙ!
Μας αναγκαζει ο ανηθικος νομος της πολιτειας να αγρυπνουμε ολοι για το ψυχικο συμφερον των πολιτων,διοτι ειναι ιδιον της πολιτειας να συνεργει για το κοινο συμφερον των πολιτων ειτε υικο ειναι αυτο,ποσω δε μαλλον και το ψυχικο και αυτο επειδη η ψυχη ειναι ανωτερα του σωματος.Και η βοηθεια που κανουν και οι πολιτες ,ειναι και για το δικο τους ψυχικο και υλικο συμφερον,αφου η πολιτεια δεν αναγνωριζει πλεον ψυχικο συμφερον,οποτε η Εκκλησια Του Χριστου,τι θα κανει;Δεν εχει χρεος να να μεριμνα την ψυχη του ποιμνιου της,δεν πρεπει να κρουσει τον κωδωνα του κινδυνου;Ολοι οι πολιτεςδεν εχουμε παιδια,δεν θελουμε να τα δουμε στο δρομο Του Θεου;Δεν πρεπει να επιδιωκουμε το σωματικο κ ψυχικο συμφερον τους,δεν θελουμε να γινουν αγια τεκνα Του Θεου;;;Μηπως θα θελαμε να τα δουμε σε αυτη την κατασταση να ειναι χωμενα μεσα στα Ναρκωτικα;;;ΟΧι βεβαια!Βγαζουν διαφημησεις ''τα ναρκωτικα σκοτωνουν'',,,τα παθη αυτα τι κανουν;;Δεν το λεμε μονο για την ομοφυλοφιλια,κ η πορνεια κ πολλα αλλα δεν πανε πισω.Δεν βλεπετε που ολοι συζουν ,κανουν παιδια,,,,επειτα δηλωνουν το γαμο τους στο Δημαρχειο.Το ιδιο θα κανουν σε λιγο κ οι Ομοφυλοφιλοι ...ολα απο τη Δυση μας ηρθαν!Γιατι εναντιονεσθε στο θελημα Του Θεου; Επιθεση ειναι αυτη των Σουπερ Ορθοδοξων,αν ειναι δυνατον!
Μηπως δεν γνωριζετε πως η καθαροτης των εις τα ανωτερα εκκλησιαστικα αξιωματα πρεπει να ειναι ανωτερα των ασκητων και ειναι σε θεση να ελεγχουν και να νουθετουν,να αφυπνιζουν το πληρωμα της εκκλησιας για τους κινδυνους των πασης φυσεως μολυσμων,εφοσον εχουν αγγελικη αρετη,καθαροτερα και απο αυτας τας ακτινας του ηλιου και θα δωσουν λογο ,οπως ολοι για την πνευματικη κατασταση του ποιμνιου τους;Που ειναι το μεμπτο;Στην επισημανση,στην αφυπνιση,που;;
Ο Ιερος Χρυσοστομος σε επιστολη ειχε γραψει για αυτο το παθος με σκληρη γλωσσα
1

Ανώνυμος είπε...

2
''Τι θα μπορουσαμε να πουμε για την ομοφυλοφιλια-λεγει ο αγιος,αυτος ο αριστος ιατρος-
Αυτη τη μ α ν ι α που ειναι χειροτερη κ απο την πορνεια,ωστε να μην μπορομε να την χαρακτηρισουμε.
Γιατι -λεγει-, δεν μπορω να ισχυρισθω πψς εγινες γυναικα αλλα οτι εχασες κ την ιδιοτητα του ανδρα την οποια ειχες.Δεν υπαρχει συχαμεροτερο απο αυτη την π α ρ α φ ρ ο σ υ ν η !''

Μαλιστα!
Αυτοι ειναι κ ηταν οι Πατερες!
Μανιακ παραφροσυνη χαρακτηριζουν την ομοφυλοφιλια,ξεκαθαρα πραγματα!
Εμεις οι μη μου απτου,τους πνευματικους αυτους ιατρους δεν τους θελουμε,,,,θελουμε να μας σκεπαζουν μεν,να μας δικαιολογουν δε...
Οι αγιοι Πατερες επισημαιναν την αμαρτια με μια οπτικη σωτηριας ,για να κοπουν τα παθη!
Αλλα ειπαμε!
Μετα των πατερων εποχη!

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω διαβάσει το επίμαχο βιβλίο. Βλέπω όμως σκληρή κριτική από συντηρητικά μπλοκ. Για να σας ασκούν τόση δυναμική και ενορχηστρωμένη κριτικοί αυτοί οι ακραίοι τύποι κάτι καλό θα λέει ο συλλογικός αυτός τόμος. Ως το Σάββατο θα τον αγοράσω και θα τον διαβάσω γιατί νομίζω ότι θα με ωφελήσει.
Την ευχή σας π. Βασίλειε.

Ανώνυμος είπε...

Έγραψε μια ψυχή που σας πολεμά με πάθος «ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΘΕΡΜΟΥ»
Ευτυχώς διότι αυτό το «όλοι» δεν είναι στο μέτρημα ούτε στα δάκτυλα των δύο χεριών.
Αυτοί που σας πολεμούν δεν έχουν τον Θεό τους. Σας έχουν ψάλει τα μύρια όσα σε εξάψαλμους και όταν τους είπατε «σκληροπυρηνικούς» άρχισαν οι διαμαρτυρίες. Αντί να σας πουν ευχαριστώ για τον μέτριο χαρακτηρισμό φωνάζουν και από πάνω. Κύριε ελέησον!

Ανώνυμος είπε...

Σεβαστέ μου π. Βασίλειε,
σας διαβάζω από τα φοιτητικά μου χρόνια. Σας ευχαριστώ για όλα όσα μας έχετε προσφέρει με το έργο σας. Σας εύχομαι να συνεχίζετε με νέο δυναμισμο κάθε φορά και να μας δίνετε τους καρπούς των κόπων σας, που στους δύσκολους καιρούς που περνάμε τους έχουμε ανάγκη και στην προσωπική μας ζωή, αλλά και στην ποιμαντική μας διακονία.
Με πολλές ευχές και ευχαριστίες
π. Παναγιώτης Ρόδης

Ανώνυμος είπε...

Μια απάντηση στο σχόλιο της Ομάδας Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" της 23ης Φεβρουαρίου 2016 - 3:22 μ.μ., στην οποία γίνεται φανερό ότι διαβάζουν αυτό που διαβάζουν αλλά καταλαβαίνουν αυτό που εκείνοι θέλουν. Επαναλαμβάνω κι εγώ την αρχή κάθε επισήμναής τους, για να απαντήσω.
1)«Πῶς μποροῦμε νά καταλογίσουμε ἐγωκεντρικότητα...».
Μα φυσικά. Που φαίνεται η εγωκεντρικότητα; Δηλαδή σε κάθε αμαρτία, πρέπει να κυριαρχεί η εγωκεντρικότητα;
2)«...Ἐδῶ ἔχουμε μία τεκμηρίωση τῆς διάχυτης ἐκκλησιαστικῆς προκατάληψης ...»
Ποιο είναι το πρόβλημα; Δεν λέει ότι η ομοφυλοφιλία είναι επαινετή, αλλά ότι δεν πρέπι να ἀντιμετωπίζεται ὡς ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ως σεξουαλικό πάθος. Μπορεί να είναι κι αυτό , αλλά υπάρχουν και προδιαθέσεις. Επίσης η ομοφυλόφιλη έλξη δεν συνεπάγεται αυτόματα και σεξουαλική σχέση, όπως ούτε η ετεροφυλόφιλη άλλωστε.
3)«Ἀλλά ἀπό ποῦ συνάγεται ὅτι ...».
Έλα ντε! Από που; Μήπως η υπερηφάνεια και η ασπλαχνία είναι βαρύτερα; Αλλά ξέχασα αυτά τα τελευτία τα έχουμε κι εμείς γι΄αυτό δεν μας συμφέρει. Βαρύτερα είναι αυτά που έχουν οι άλλοι.
4) «Μέ θεολογικά κριτήρια, ὅμως, εἶναι ἀμφίβολο, ἄν εὐσταθεῖ ...».
Ασφαλώς έτσι είναι. Είναι ασθένεια της φύσεως. Η φύση μας μετά την πτώση είναι προβληματική, κι αυτό είναι μόνο ένα από τα προβλήματά της.
5) «[Οἱ ἐκκλησιαστικοί] συνεχίζουν νά ἐντάσσουν τήν ὁμοφυλοφιλία ...» Γιατί πρέπει σώνει και καλλά να θεωρηθεί σεξουαλική διαστροφή, που είναι επιστημονικό θέμα; Αυτό μας ενδιαφέρει, ή το αν είναι σύμφωνο με το θέλημα του Θεού;
6) «Ὅσο πιό σκληρός ἐμφανίζεται κάποιος ...»
Όταν κάποιος εμφανίζεται σκληρός κατά οποιουδήποτε αμαρτωλού (γι' αυτούς μιλά ο π.Β.Θ.) τότε έχει σοβαρό πρόβλημα ο ίδιος.
7) «…εἶναι σπάνιο ἕως ἀνέφικτο νά συναντήσει κανείς ...»
Δηλαδή ισχυρίζεστε ότι όποιος (θεωρεί ότι) είναι ομοφυλόφιλος, αυτόματα αυτό τον κάνει διεστραμμένο; Εδώ ούτε για τους φονιάδες δεν μπορεί να το ισχυρισθεί αυτό καποιος. Όλοι έχουμε πάθη και κάνουμε αμαρτίες καθημερινά (τουλάχιστον).
Προτεραιότητα είναι η δική μαε μετάνοια και όχι η καταδίκη των αμαρτωλών.

Ν.

Ανώνυμος είπε...

Οι απόψεις, έστω και αυτές που προβάλουν οι πολέμιοί του, είναι ριζοσπαστικές και αληθινές. Πρέπει να δούμε τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως ονειρευόμαστε ότι θα έπρεπε να είναι. Η μητέρα μου όταν έλεγαν τότε κουβέντες για κοπέλες δεν έπαιρνε μέρος. Έλεγε μόνο δεν μιλάω έχω κορίτσι. Τώρα και αυτού που έχουν παιδιά να μην λένε μεγάλες κουβέντες. Δεν ξέρει κανένας μας πως ο Θεός θα τα φέρει. ¨ένα από τα κορυφαία ανδρικά ονόματα των ομοφυλοφίλων της Αθήνας είναι παιδί θρησκεύουσας οικογένειας ο οποίοες πέρασε από κατηχητικά και χριστιανικές χορωδίες, με αδελφή μοναχή. Ο πατέρας του υπήρξε πρόεδρος χριστιανικών σωματείων. Αδελφοί μου στώμεν καλώς.

π.Πέτρος Πανταζής είπε...

Οι απόψεις του π.Βασιλέιου Θερμού είναι πάντοτε αξιοπρόσεκτες επειδή συνδιάζει την ιερατική ιδιότητα με την ψυχιατρική,θεωρητική και κλινική εξειδίκευση, στο φόντο ενός σήμαντικού συγγραφικού ταλέντου.
Εαν κάποιος τον γνωρίσει και τον συναναστραφεί θα διαπιστώσει και την εκκλησιαστική του αυτοσυνειδησία η οποία τον κινητοποιεί να προσφέρει τις γνώσεις του με αξιοσημείωτα θετικό τρόπο σε συνάξεις, ομιλίες και ευρύτερες συναντήσεις και διαλογικές ευκαιρίες.
Ίςως μέσα στην συγγραφική του γραμμή και πορεία να υπερτερεί η συνειδητή ή ασυνείδητη επιλογή του να εκσυγχρονήσει την εν χρήσει εκκλησιαστκή ποιμαντική ρητορική, εισάγοντας έννοιες και θεωρήσεις των κοινωνικοθρησκευτικών προβλημάτων του καιρού μας, εξ ολοκλήρου υπό το πρίσμα της σύγχρονης Ψυχολογίας-Ψυχιατρικής.
Πάντως ειναι επίσης αξιοσημείωτη η προσπαθειά του να κρατήσει στα βιβλία του, την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ της ψυχιατρικής επιςτημονικής διάγνωσης και θεραπευτικής πρόγνωσης, της σύγχρονης λαϊκοπολιτικής αμφισβήτησης όσον αφορά τα κοινωνικά πνευματικά και ηθικά πρότυπα, και της Ορθόδοξης αγαπητικής και προφητικής αγωνίας ή αγώνα- εξαρτάται- που εκκλησιαστικοί ποιμένες και ποιμενόμενοι πιιςτοί αντιμετωπίζουν τον υπαρξιακόκυκεώνα που διέρχεται ο Νεοέλληνας!
Καλό θα ήταν λοιπόν αυτού του είδους τα ερωτήματα και διλλήματα να τίθενται διαρκώς σε αμοιβαίου, ανοιχτού και ει δυνατόν αγαπητκού ήθους διάλογο- Χριστιανοί αδελφοί γαρ εσμέν και χρεία δεί φρονείν ´το αυτό´! - λαό όχι μόνο με την ευκαιρία της συγγραφής ενός βιβλίου!
Παρεμπιπτόντως όσον αφορά την ομοφυλόφιλη Συμβίωση: Νομίζω το φλέγον θέμα και ζητούμενο. δεν είναι ο Έρωτας-πολύ παλιό φιλοσοφικό (sic) θέμα. Το θέμα είναι αυτό ακριβώς που με πιεστικό τρόπο απαιτείται να αναγνωριςτεί απο το κοινωνικό σώμα, υπέρ των ομοφυλοφίλων: Η "ομόφυλh" (sic) και προστατευόμενη ως δημόσιο αγαθό, σεξουαλική Συμβίωση!
Γιατί η Ορθόδοξη Εκκλησία να έχει αντίρρηση στον Έρωτα; Φυσικά δεν έχει! Γιατί να έχει αντίρρηση στην ομόφυλη συμβίωςη; Φυσικά δεν έχει, αφού στην Ορθόδοξη Παράδοση κυρίαρχο ρόλο έχει ο Κοινοβιακός Μοναχισμός! Που έχει αντίρρηση; Μα φυσικά στην οποιαδήποτε σεξουαλική συνεύρεση εκτός Ορθοδόξου Γάμου, που κατονομάζει ως "Πορνεία", "Μοιχεία", "Ασέλγεια"!
Η θέση αυτή της Ορθοδόξου Εκκλησίας ελέγχει με την αγαπητική της απλότητα αλλά και βαρύτητα, κάθε νομικοψυχολογική παραπλανητική μεθόδευση να εξωραϊστεί η ομοφυλοφιλική εμπαθής ασέλγεια απο σαρκικό πάθος, σε αγαπητική σχέση και η δυνητική μη άρση ενός μαρτυρικού σταυρού στη ψυχολογική ψευδαίσθηση του "gay pride",

Πρεσβύτερος Πέτρος Πανταζής
Εφημέριος Ενορίας Αγίου Γεωργίου νέας Παλλήνης.

Ανώνυμος είπε...

Προς Ν
Αγαπητε ,μιλησαμε γενικα περι των αμαρτιων και μαλιστα των σαρκικων,γιατι και φονος ειναι αμαρτημα και η παιδοφθορα ειναι αμαρτημα κλπ...και το λοιπον εαν μια χριστιανικη οικογενεια εχει καποιο μελος φανερο ειτε κρυφο,τι σημαινει δηλαδη οτι οτι πρεπει να δικαιολογησουμε τις εφαμαρτες πραξεις τους
Να σιωπησουμε και να καταφρονουμε τις πραξεις αυτες οι οποιες οδηγουν στην απωλεια;
Εαν ειχατε ενα τεκνο ο οποιος επινε ,σαν γονιος δεν θα του μιλουσατε να κοψει αυτο το παθος;;;
Θα το αφηνατε να φερνει στο σπιτι καθε μερα ενα ''μπακαρτι'' και να το πινει και καθε ημερα να γινεται
Χωμα απο το πιοτι,χωρις να του μιλατε,η και αν του μιλουσατε ,να το δικαιολογουσατε και να υπομενατε μεν ,την κλιση του στην οινοποσια,μεχρις οτου να ακουσετε πως επαθε κυρωση του ηπατος και να πεθανει; Δεν θα τρεχατε να το βοηθησετε με ολες σας τις δυναμεις,με παντειους τροπους ωστε να το σωσετε;;;Τι πα να πει δηλαδη,οτι με το που θα το σηκωνατε επανω να σταθει στα ποδια του ,δεν θα
Το ταρακουνουσατε στο τι παει να κανει;Κυριε ελεησον!
Δεν θα κανατε το ιδιο εαν ηταν ομοφυλοφιλος ,ναρκωμανης κλπ;
Ειναι φυσιολογικο δηλαδη για εναν εφηβο να πινει ;οχι βεβαια ! Ουτε και μεγαλος αν ειναι!
Ειναι στη φυση να ειναι κανεις ομοφυλοφιλος,παιδεραστης,κ ο,τι αλλο;;
Τι λεμε τοση ωρα πιο πανω και δεν καταλαβαινετε!
Μηπως με την Γκευ υπερηφανια τους δεν προκαλουν τους παντες,ακομα κ τα μικρα παιδια;
Μηπως δεν προξενουν σκανδαλο,που αντι να κρυφθουν απο προσωπου γης,βγαινουν με περιβολη θηριοδαμαστων στις πλατιες και παρεκτρεπονται εξεπιτηδες για να προκαλεσουν;
Ειναι η δεν ειναι εναντια ολα αυτα στο θελημα Του Θεου;
Ξερετε τι εστι σκανδαλον;
Μηπως κρημνιζει κ τους αλλους
Δεν πρεπει η Εκκλησια να μιλησει για ολα αυτα που μας εμποδιζουν στη σωτηρια της ψυχης;
Ο λαος μας λεει''μεγαλη μπουκια φαε,μεγαλη κουβεντα μην πεις''τι σημαινει λοιπον αυτο,οτι πρεπει
Να μη πουμε την αληθεια μη κ τυχει κ σε μας η τραγωδια αυτη;

Ανώνυμος είπε...

Επειδή κουράστηκα να στέλνω σχόλια και να μην αναρτώνται, παρακαλώ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ αναρτείστε αυτό:
π. Βασίλειε, ο Θεός να σας έχει καλά! Σας ευχαριστούμε για το καλό που έχετε κάνει σε τόσους ανθρώπους και σε μένα και την οικογένειά μου με όλα τα τάλαντα που αφειδώς σας χάρισε ο Κύριος, με την ψυχιατρική, την ψυχοθεραπευτική, την ποιμαντική, το εξομολογείν, το κήρυγμα, τις ομιλίες, τα βιβλία, τα άρθρα κλ. Λίγοι έχουν σχολιάσει τόσο εύστοχα και ορθόδοξα το τρέχον εκκλησιαστικό γίγνεσθαι. Νομίζω πως δεν υπερβάλλω αν πω ότι όλα όσα πρέπει να πει κανείς σήμερα για το πώς θα έπρεπε η Εκκλησία να σώζει και να καθοδηγεί τον σύγχρονο άνθρωπο (και όχι τον άνθρωπο του π.χ. 5ου ή του 6ου αιώνα μ.Χ.), τα έχετε πει!

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

"αἰσχραῖς γὰρ κατεῤῥύπωσα, τὴν ψυχὴν ἁμαρτίαις"

http://avmag.gr/61036/61036/ κατ΄ αντιγραφή από το βιβλίο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, με την δική μου υποσημείωση : Δεν γνωρίζω αν αυτό είναι του π.Β. Θερμού ή άλλου, δοθέντος ότι φέρονται πολλοί οι συντάκτες τού βιβλίου

Εν πάση περιπτώσει, εφόσον αυτό συμπεριλαμβάνεται στα προς έλεγχο κακόδοξα και αιρετικά (σημ. δεν διστάζω να χρησιμοποιήσω αυτό τον όρο) ας μας πει ο πολυσυλλεκτικός συντάκτης του βιβλίου αυτού κατά πόσον συμφωνεί με τα κατωτέρω :

Στην σελίδα 169 διαβάζουμε : «Μέ θεολογικά κριτήρια, ὅμως, εἶναι ἀμφίβολο, ἄν εὐσταθεῖ ἡ διατύπωση [τῆς Ἱερᾶς Συνόδου μίας ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας] ὅτι ἡ ὁμοφυλοφιλία εἶναι πτώση καί ἀσθένεια τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου, δεδομένου ὅτι τό νά ἀνακαλύπτει κάποιος νέος τήν ὁμοφυλόφιλη ἕλξη μέσα του συνιστᾶ ἀσθένεια τῆς φύσεως καί ὄχι τοῦ προσώπου».

Αν καταλαβαίνω καλά, ο συντάκτης του λόγου τούτου, όπως και ο αλιεύσας αυτό, ώστε να το συμπεριλάβει στο βιβλίο "Χριστιανική ζωή και σεξουαλικές σχέσεις", θέλει να μας πει ότι το πρόσωπο υπερτερεί της φύσεως. Η φύση υπόκειται σε φθορά και διαφθορά, το πρόσωπο παραμένει ανέπαφο !
Και αν δεν κάνω πάλι λάθος, εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν ιδιότυπο Μονοφυσιτισμό, τον "μονοπροσωπισμό", όπου φύση και πρόσωπο συγχέονται, το πρόσωπο καταβροχθίζει τη φύση προς αντικατάσταση και υποκατάσταση του γνωστού και καταδικασμένου, αναθεματισμένου και αφορισμένου, Μονοφυσιτισμού.

Τώρα, εδώ, το πρόσωπο (υπόσταση) υπέρκειται της ουσίας (φύσεως). Η φύση είναι ευτελής, η υπόσταση είναι υπερτελής και ο άνθρωπος δι΄ άλλης οδού γίνεται υπεράνθρωπος. Υποτάσσει τον Θεό και την θεότητα, αφού "τό νά ἀνακαλύπτει κάποιος νέος τήν ὁμοφυλόφιλη ἕλξη μέσα του, συνιστᾶ ἀσθένεια τῆς φύσεως καί ὄχι τοῦ προσώπου".

Επομένως, αν ο π. Βασίλειος Θερμός εξακολουθεί να εγκαλεί τους επικριτές του, ότι αδίκως τον κρίνουν (σημ. επαναλαμβάνω, πρόκειται περί ομολογίας και όχι κρίσης ή επίκρισης), ας μας απαντήσει : Το πρόσωπο (υπόσταση) είναι υπεράνω της ουσίας (φύσεως) ή μήπως συμβαίνει το αντίθετο ;

"αἰσχραῖς γὰρ κατεῤῥύπωσα, τὴν ψυχὴν ἁμαρτίαις"

Τῆς σωτηρίας εὔθυνόν μοι τρίβους, Θεοτόκε, αἰσχραῖς γὰρ κατεῤῥύπωσα, τὴν ψυχὴν ἁμαρτίαις, ὡς ῥᾳθύμως τὸν βίον μου, ὅλον ἐκδαπανήσας, ταῖς σαῖς πρεσβείαις ῥῦσαί με, πάσης ἀκαθαρσίας.

Η ψυχή (άθάνατη, άφθορη) ή το πρόσωπο (θνητό, φθαρτό) καλείται να δώσει εν πνεύματι και αληθεία την μαρτυρία - ομολογία της Αναστάσεως, της Ζωής κατά του θανάτου ;

Τέλος, να σημειώσω ότι τέτοιου είδους ερωτήματα δεν τίθενται από πλευράς Ορθοδόξων. Ο άνθρωπος είναι ενιαία ψυχοσωματική οντότης, δηλονότι, με φθαρτό σώμα-πρόσωπο, άφθαρτη και αθάνατη ψυχή. Η προσκήνυση του αγίου Θεού εν πνεύματι και αληθεία πίστεως, είναι εκείνη που μορφοποιεί, καθιστά έμμορφη και εμπρόσωπη την ψυχή. Τότε ο άνθρωπος γίνεται πρόσωπο. Το μαρτυρούν αψευδώς τα πρόσωπα των αγίων της Εκκλησίας.

"Τῆς μετανοίας ἄνοιξόν μοι πύλας Ζωοδότα, ὀρθρίζει γὰρ τὸ πνεῦμά μου, πρὸς ναὸν τὸν ἅγιόν σου, ναὸν φέρον τοῦ σώματος, ὅλον ἐσπιλωμένον, ἀλλ’ ὡς οἰκτίρμων κάθαρον, εὐσπλάγχνῳ σου ἐλέει."

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ τον αδελφό Λυκούργο για την μαύρη διαφήμιση την οποία έκανε. Μια χαρά τα γράφει ο π. Θερμός και τέλεια ήταν και η παρουσίαση. Βρήκα βιβλίο να κάνω δώρο στις προσεχείς γιορτές φίλων και γνωστών. Από τους να τους παίρνω αναμασημένα πνευματικά λόγια προτιμώ να διαβάσουν κάτι που θα ωφεληθούν διότι θα έχει σχέση με ζητήματα που καίνε σήμερα.
Μαίρη Νικολετοπούλου
Κοινωνική Λειτουργός

Ανώνυμος είπε...

Αν τον ιερέα τον ρίχνεται στην πυρά για τα όσα έγραψε θα πρέπει να κατανοήστε γιατί οι εκκλησίες γεμίζουν φολκλορικά για ένα κερί την μ. Παρασκευή. Εσείς τρώτε τις σάρκες σας. Αν ‘έλθουν οι νέοι θα τους κάνετε μια χαψιά. Που είσαι μακαρίτη Χριστόδουλε να τους βάλεις τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι.

Ανώνυμος είπε...

ΕΚΤΑΚΤΟ!
ΚΟΣΜΟΠΛΗΜΥΡΑ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΘΕΡΜΟΥ. ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥ. ΤΩΡΑ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΑΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΦΑΤΕ ΤΗΝ ΣΚΟΝΗ ΤΟΥ. ΕΔΩΣΕ ΡΕΣΤΑ. ΕΝΑ ΡΕΣΙΤΑΛ ΗΤΑΝ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ. ΟΣΟ ΕΔΕΙΣ ΤΟΝ ΚΤΥΠΟΥΣΑΤΕ ΑΥΤΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ ΜΑΖΕΥΕ ΚΟΣΜΟ. ΑΛΛΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ.
ΟΛΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΤΩΡΑ ΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ.

Ανώνυμος είπε...

Οι άξιοι και οι ικανοί είναι αυτοί που εν πτοούνται από την πολεμική αλλά παραμένουν πιστοί στις αρχές και τις ιδέες τους. Τέτοιους ως τον π. Βας. Θερμό έχει ανάγκη η Εκκλησία και η Πολιτεία. Παπά μου μην σε φοβίζουν αυτοί που το παίζουν παράγοντες. Εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους. Συνέχισε να λες αυτά που έχεις στο μυαλό ακόμη και αν κάπου σφάλεις ωφέλεια θα βγει. Γέμισε η Εκκλησία από μπάζα χωρίς λογική σκέψη. Τρέχουν στον Γέροντα για να τους καθοδηγήσει. Τυφλός οδηγεί τυφλό δηλαδή.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ αυτόν που μας πρότεινε το βίντεο της παρουσίασης του βιβλίου. Προτρέπω τους αδελφούς να το ακούσουν. Μιλάνε φωτισμένοι άνθρωποι και τα λένε μια χαρά. Αναμένω και το υπό έκδοση βιβλίο του π. Θερμού θα έχει όπως και αυτό που παρουσιάσθηκε ενδιαφέρον. Σας ευχαριστώ π. Βασίλειε για τους κόπους σας.

Ανώνυμος είπε...

Η ομοφυλοφιλία είναι ένα πρόβλημα που έχει έξαρση στην εποχή μας. Πρέπει να αντιμετωπισθεί. Με το να κλείνει τα μάτια του ο καθένας μας δεν βγαίνει τίποτα. Όλο και κάτι διακρίνει στον περίγυρο αλλά υπάρχει φόβος για την αντιμετώπισή του.

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια
επαναλαμβάνουμε τα ερωτήματα που έκανε ο κ.Δημ.Σωτηρόπουλος στον π.Βασίλειο Θερμό:

- Ποια είναι η θέση σας για την ομοφυλοφιλία; Ανεξαρτήτως τι λένε οι «σκληροπυρνηικοί», εσείς πώς πιστεύετε πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους ομοφυλόφιλους;

- Παρομοίως, ποια είναι η θέση σας για τις προγαμιαίες σχέσεις και τις εκτρώσεις;


Προσθέτουμε 2 ακόμη ερωτήματα:
- Τι έχει να πει ο π.Βασίλειος Θερμός για τα όσα λέχθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου "χριστιανική ζωή και σεξουαλικές σχέσεις"; Συμφωνεί;

- Επίσης πως εξηγεί το ότι φιλο-ομοφυλοφιλικό ιστολόγιο-περιοδικό πρόβαλλε τις θέσεις του για την ομοφυλοφιλία; Τον προβληματίζει;;


Όσο για τον ανώνυμο που ισχυρίζεται ότι ο π.Βασίλιος στο Αγρίνιο είχε κοσμοπλημμύρα,
επειδή γνωρίζουμε κι άλλους αρχιμανδρίτες που εσκεμμένα αποφεύγουν να ξεκαθαρίζουν τι γίνεται με τις προγαμιαίες σχέσεις, που μιλάνε μόνον γενικά και αόριστα για "αγάπη",
που αν και ευφυέστατοι ποτέ δεν αντιλαμβάνονται τις επιθέσεις ενάντια στην πατρίδα (από τα βιβλία Ιστορίας και τις εκπομπές στον ΣΚΑΪ μέχρι την λαθρομετανάστευση)

γι αυτό θα θυμίσουμε:
"πλατεία ἡ πύλη καί εὐρύχωρος ἡ ὁδός, ἡ ἀπάγουσα εἷς τήν ἀπώλειαν καί πολλοί εἰσίν oι εἰσερχόμενοι δί' αὐτῆς"

Ανώνυμος είπε...

http://kyprianoscy.blogspot.gr/2016/02/blog-post_24.html
Αισχραίς γαρ κατερρύπωσα την ψυχήν αμαρτίαις!

Ανώνυμος είπε...

Ο π.Βασίλειος καλά θα κάνει να ζητήσει άμεσα συγγνώμη από τους πιστούς που σκανδαλίστηκαν μετά τη δημοσιοποίηση του γεγονότος ότι το συγκεκριμένο μπλογκ που υποστηρίζει την ομοφυλοφιλία δημοσίευσε τις απόψεις του.

Ανώνυμος είπε...

Άσχετο από μία πρώτη ματιά αλλά και σχετικό από μια άλλη!
Την προηγούμενη Κυριακή στο Βελλίδειο στη Θεσσαλονίκη είχαμε μια λαοθάλασσα ενάντια στη μετάλλαξη του μαθήματος των θρησκευτικών,στην ίδρυση τμήματος ισλαμικών σπουδών και τη μετατροπή της πατρίδας μας σε πολυ-πολυπολιτισμική κοινωνία. Πάνω από 5000 άτομα έδωσαν το παρόν.
Δείτε το σχετικό βίντεο: http://aktines.blogspot.gr/2016/02/14-2-2016-6.html

Ανώνυμος είπε...

Πηγή: http://www.antibaro.gr/article/14443

Ένα σύντομο σχόλιο στη "Δήλωση π. Βασιλείου Θερμού" (ομοφυλοφιλία)
Δρ. Ταγαράκης Χρήστος

Με αφορμή ένα γραπτό του π. Βασιλείου Θερμού για την ομοφυλοφιλία (1) προέκυψε ένας έντονος διάλογος – αντίλογος στο διαδίκτυο. Ακολούθησε η "Δήλωση π. Βασιλείου Θερμού" (2). Επειδή τόσο στο κείμενο του ιδίου, όσο και στα σχόλια ορισμένων αναγνωστών, παρουσιάζεται ο π. Βασίλειος Θερμός, λίγο πολύ ως ο "αδικημένος, κυνηγημένος, νηφάλιος και γνήσιος εκφραστής της Ορθοδοξίας, τον οποίο προσπαθούν να λυντσάρουν οι "φανατικοί" αντίπαλοι του, οι οποίοι ανήκουν στον "σκληροπυρηνικό-φονταμενταλιστικό χώρο" "προτείνω προς κάθε ενδιαφερόμενο, όποια άποψη κι αν έχει, να διαβάσει τις απαντήσεις του Σεβ. Μητροπ. Ναυπάκτου Ιερόθεου (Βλάχου) (3, 4) και του π. Θωμά Βαμβίνη (5), σε ένα παλαιότερο κείμενο του π. Βασιλείου Θερμού (6). Θέματα τα οποία συζητούνται είναι οι μεταφράσεις των λειτουργικών κειμένων, ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός και η λεγόμενη "μεταπατερική θεολογία".
Τόσο ο Σεβ. Ιερόθεος, όσο και ο π. Θωμάς Βαμβίνης καταδεικνύουν πολύ καθαρά τη διαφορά, η οποία υπάρχει ανάμεσα στον Ορθόδοξο και στο μη Ορθόδοξο τρόπο σκέψης, ανάμεσα στο λόγο, ο οποίος είναι καρπός της φώτισης του Θεού και σε αυτόν, ο οποίος είναι προϊόν της ανθρώπινης φαντασίας. Μόνο όταν κάποιος κατανοήσει αυτές τις βασικές διαφορές, είναι σε θέση να καταλάβει το ποιός είναι ο πραγματικός σκληροπυρηνικός και φονταμενταλιστής, ποιός φέρνει το φως και ποιός σκορπίζει τη σύγχυση και το σκοτάδι (όσο νηφάλιος, ευφράδης, προσηνής και πολιτισμένος κι αν παρουσιάζεται ο τελευταίος). Εξ άλλου ο φανατισμός και η εθελοτυφλία έχουν ποικίλους μανδύες. Δεν είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα μόνο κάποιων "οπισθοδρομικών" αλλά και ορισμένων "προοδευτικών".
Πολύ σημαντική για την κατανόηση του όλου προβλήματος είναι η συμβολή του π. Αντώνιου Αλεβιζόπουλου:

Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΧΩΡΕΣ,
π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΥ (+)
(Πηγή: http://www.egolpion.com/8rhskeftikh_ekpaidefsi.el.aspx).

Για όποιον φαίνονται αυτά τα κείμενα δυσνόητα, πολύπλοκα ή "προχωρημένα μαθηματικά", υπάρχουν μερικοί ασφαλείς οδηγοί, οι οποίοι παρουσιάζουν την Αλήθεια του Θεού ποιο απλά, όπως τα βιβλία των Αγίων Παϊσίου, Πορφυρίου και άλλων παλαιότερων αλλά και σύγχρονων Αγίων και Γερόντων.

Παραπομπές
1) ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ: ΕΝΑ "ΑΣΥΜΜΕΤΡΟ" ΠΡΟΒΛΗΜΑ, σελ. 149-179, κεφάλαιο στο βιβλίο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. Συλλογικό έργο, Εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ, Μάρτιος 2015.
2) Δήλωση π. Βασιλείου Θερμού. (Πηγή: http://www.anastasiosk.blogspot.gr/2016/02/blog-post_804.html, Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016).
3) Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος απαντά στον π. Βασίλειο Θερμό. (Πηγή: https://neaproia.wordpress.com, Νέα Πρωία 20/09/2010).
4) Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος: “Νεοπατερική, μεταπατερική και συναφειακή «θεολογία». (Πηγή: http://www.romfea.gr/, Δευτέρα, 02 Αυγούστου 2010).
5) Nέο κύμα διαλόγου γιά τήν λειτουργική γλώσσα. Καταιγιστική απάντηση του π. Θωμά Βαμβίνη στόν π. Βασ. Θερμό. (Πηγή: http://klision.blogspot.com/2010/07/n_15.html, Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010).
6) Οι λαϊκοί αδελφοί μας στη Λατρεία, του Πρωτ.π.Βασιλείου Θερμού. (Πηγή: http://www.amen.gr/article/oi-laikoi-adelfoi-mas-sti-latreia, 14 Ιουλίου 2010)

Ανώνυμος είπε...

Θα μας βγει και "θύμα" από πάνω ο παπα-Θερμός! Τι να πει κανείς!

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα δεν το λύσουμε εμείς με την ανωνυμία μας. Κατεγράφησαν τα υπερ και τα κατά. Ο καθένας μπορεί να κρατήσει την στάση του χωρίς να επιβάλει το εγώ του.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Το θέμα δεν το λύσουμε εμείς με την ανωνυμία μας. Κατεγράφησαν τα υπερ και τα κατά. Ο καθένας μπορεί να κρατήσει την στάση του χωρίς να επιβάλει το εγώ του.

κχ
Το θέμα είναι να καταλάβουμε ότι ουδείς προσπαθεί "να επιβάλει το εγώ του". Άλλο το "εγώ μου", έτερο το "εγώ μας". Και αυτό είναι ο Κύριος.

Σχετικά, τώρα με αυτό : https://youtu.be/CwqKBnAfQX0 , δυο μόνο λόγια.
Το είδα, έφριξα, δεν μπορώ ακόμη να συνέλθω. Εκσυγχρονισμό να το πω ή καλύτερα εκμαυλισμό, και μάλιστα, με τις ευλογίες αυτού του π. Θεμιστοκλή.

Πείτε μου, τι μπορούμε να κάνουμε γι΄ αυτούς τους ... πλέοντες (Εν Πλω) στον ωκεανό της πλάνης ; Να βάλουμε την ερωτικότητα στη ζωή μας, κατά Λιαμή, λες και δεν τη βάλαμε από τη Μεταπολίτευση και δώθε, λες και δεν καταργήσαμε τους Ιερούς Κανόνες, λες και δεν βροντοφωνάξαμε "αγάπη δίχως όρους και όρια", λες και δεν πέσαμε με τα μούτρα στην ερωτική "ξεθεομάρα", λες και δεν αλλάζαμε (καταναλώναμε) συντρόφους ερωτικούς σαν να ήταν πουκάμισα και τόσα άλλα "λες".

Αντί να συστήσουν - και περιοριστούν σε - όλα όσα γράφει η Καινή Διαθήκη για τον γάμο, αυτή ξέχασαν και ξεχνούν ότι "Το Μυστήριο τούτο μέγα εστί εις Χριστόν και εις Εκκλησίαν". Βάλθηκαν να απομυστηριοποιήσουν τον γάμο με τον Φρόιντ, τη σεξουαλικότητα που τώρα πάνε να την κάνουν ερωτικότητα !

Τι άλλο να γράψω, δεν βρίσκω. Ο Κύριος να τους ελεήσει "59 καὶ ἐλιθοβόλουν τὸν Στέφανον, ἐπικαλούμενον καὶ λέγοντα· Κύριε ᾿Ιησοῦ, δέξαι τὸ πνεῦμά μου. 60 θεὶς δὲ τὰ γόνατα ἔκραξε φωνῇ μεγάλῃ· Κύριε, μὴ στήσῃς αὐτοῖς τὴν ἁμαρτίαν ταύτην. καὶ τοῦτο εἰπὼν ἐκοιμήθη".

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Κυπριανέ οι λεγάμενοι πάνε να μπολιάσουν το εκκλησιαστικό σώμα με κάποιες αθεολόγητες και αδιανόητες για ανθρώπους της Εκκλησίας θεωρίες τους! Η ζημιά που επιφέρουν είναι μέγιστη!

Ανώνυμος είπε...

Και να ήταν μόνο τα όσα λέχθηκαν στην παρουσίαση! Τι είναι πάλι αυτά που γράφτηκαν στο εξώφυλλο για "ηθικιστική ρητορική" και τα παρόμοια;

Ανώνυμος είπε...

Θερμά συγχαρητήρια στο ιστολόγιο Παιδαγωγός, στον κ.Χριστοδουλίδη και τον κ.Ταγαράκη. Κονιορτοποίησαν τα "θερμά" και "θερμόφιλα" φληναφήματα.

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ ΚΥΠΡΙΑΝΕ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ. ΠΑΡΑΠΟΙΕΙΣ ΤΑ ΟΣΑ ΛΕΝΕ ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΕΤΣΙ. Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΡΩΤΑΣ ΑΓΑΠΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΚΑΙ ΟΡΟΥΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟ. ΑΝ ΖΟΥΣΕΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΒΛΕΠΕΣ ΝΑ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΗ ΣΑΜΑΡΙΤΙΣΑ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΤΕΚΡΙΝΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΠΡΕΠΕΙ (ΤΡΟΜΑΡΑ ΜΑς!!!) ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ. ΚΑΛΑ ΑΝ ΤΟΝ ΕΒΛΕΠΕΣ ΝΑ ΤΟΥ ΠΛΕΝΕΙ Η ΠΟΡΝΗ ΤΑ ΠΟΔΙΑ........
ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Ανώνυμος έγραψε
ΦΙΛΕ ΚΥΠΡΙΑΝΕ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ. ΠΑΡΑΠΟΙΕΙΣ ΤΑ ΟΣΑ ΛΕΝΕ ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΕΤΣΙ. Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΡΩΤΑΣ ΑΓΑΠΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΚΑΙ ΟΡΟΥΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟ. ΑΝ ΖΟΥΣΕΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΒΛΕΠΕΣ ΝΑ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΗ ΣΑΜΑΡΙΤΙΣΑ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΤΕΚΡΙΝΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΠΡΕΠΕΙ (ΤΡΟΜΑΡΑ ΜΑς!!!) ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ. ΚΑΛΑ ΑΝ ΤΟΝ ΕΒΛΕΠΕΣ ΝΑ ΤΟΥ ΠΛΕΝΕΙ Η ΠΟΡΝΗ ΤΑ ΠΟΔΙΑ........
ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ναι, μάλλον δεν κατάλαβα ότι η Σαμαρείτις, η μοιχαλίδα, η Χαναναία και η αλοίψασα τους πόδας Ιησού, ήταν σύγχρονες του Κυρίου και όχι σύγχρονες των σχεσιολόγων, των συναφειακών και των λοιπών ερωτιδέων τεχνολόγων - θεολόγων, που γνωρίζουν άριστα να υφαίνουν την προστυχιά (*) στον καμβά της καλλιέπειας. Είναι, βλέπεις, και η επιστήμη, που συνηγορεί σ΄ αυτό (Φρόιντ).
Όντας εκπαιδευτικοί, τυγχάνουν ακόλουθοι της σιωνιστικής αταξίας, όπου τὸ υποδεέστερο ευλογεί το υπέρτερο και όχι το αντίστροφο :

7 χωρὶς δὲ πάσης ἀντιλογίας τὸ ἔλαττον ὑπὸ τοῦ κρείττονος εὐλογεῖται.

Η παγκόσμια αταξία θέλει τη Χημεία να ευλογεί την Αγάπη, την ερωτική πράξη να υπερτερεί του θεωρήματος της αγάπης, η θεωρία να έπεται της πράξης. Όμως ο άνθρωπος είναι δημιούργημα της θεωρίας του ζωοποιού Πνεύματος :

1) Ἀρχὴ παντὸς ἔργου λόγος, καὶ πρὸ πάσης πράξεως βουλή.(Σοφ. Σειράχ ΛΖ΄ 16)
2) Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος, καὶ ὁ Λόγος ἦν πρὸς τὸν Θεόν, καὶ Θεὸς ἦν ὁ Λόγος. (Ιν. α΄1)
3) ὅσοι δὲ ἔλαβον αὐτόν, ἔδωκεν αὐτοῖς ἐξουσίαν τέκνα Θεοῦ γενέσθαι, τοῖς πιστεύουσιν εἰς τὸ ὄνομα αὐτοῦ (Ιν. α΄12)
4) οἳ οὐκ ἐξ αἱμάτων, οὐδὲ ἐκ θελήματος σαρκός, οὐδὲ ἐκ θελήματος ἀνδρός, ἀλλ' ἐκ Θεοῦ ἐγεννήθησαν. (Ιν. α΄13)
5) Καὶ ὁ Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν (Ιν. α΄14)

Όσοι έζησαν τον πόθο Χριστού, όσοι μίλησαν και έγραψαν για θείο έρωτα, τον γνώρισαν στις ερημιές, σε σκήτες απορρωγότων ορέων. Αυτό ήταν το θέλγητρο της δικής τους ερωτικής σχέσης.

(*) «Ένα κορίτσι με μαγιό / μπήκε στην εκκλησία / πλην όμως δεν διέκοψε / την ιεράν θυσίαν»
«Ο νιος παπάς αντίθετα / της χάιδεψε τα μάτια, / της γλυκοχαμογέλασε / κι ας πάει στα κομμάτια»
«Εκείνη - ακούστε τούτο δω / γιατί έχει σημασία- / του πρόσφερε τριαντάφυλλο∙ / μια είναι η ουσία».
http://kyprianoscy.blogspot.gr/2016/01/blog-post_21.html

Ανώνυμος είπε...

κανεις λαθοσ φιλε κυπριανε,αγιοι στον κοσμο δεν υπαρχουν;τοτε παμε χαμενοι. και επειδη απο οτι καταλαβαινω εισαι λιγο αποκομμενοσ απο την παραγματικοτητα ειναι ευκολο να μιλασ εκ του ασφαλους με αντιγραφη επικολληση παλαιοδιαθηκικων ρητων κλπ. οι τρεισ αυτοι που εκαναν την παρουσιαση εχουν μια διαφορα απο εσενα:ειναι μαχιμοι μεσα στα παιδια και τα προβληματα τουσ ενω εσυ βολεμενοσ στο γραφειο σου η στο κελι σου αν εισαι μοναχοσ, εξαπολυεισ μυδρους. οσο για το τελευταιο τραγουδι σιγουρα κατι σου λειπει, ελπιζω να μην ειναι ο ερωτισμος...........

Ανώνυμος είπε...

Φαγωθήκατε υπέρ και εναντίον και τώρα σιωπή. Έτσι είναι το ρωμαίικο. Στην αρχή με πάθος μετά με ύπνο.

Ανώνυμος είπε...

Και οι ομοφυλόφιλοι αμαρτωλά μέλη της εκκλησίας είμαστε που ο καθένας που νιώθει χριστιανός κάνει τον αγώνα του. Αγώνα στο να πέφτει και να σηκώνεται. Η απόρριψη δεν είναι χριστιανικό. Μάλλον σαν ισλαμικό μου φέρνει στο νου με αυτό που έχω διαβάσει ότι περνούν οι εκεί πονεμένες ψυχές των ομοφυλοφίλων. Με την αγάπη υπάρχει ελπίδα να μας κερδίσει η Εκκλησία όπως μας έχει κερδίσει ο Χριστός. Με τους αφορισμούς και τις κραυγές των Χριστιανών υπάρχει δυσκολία. Ο Χριστός πάνω στον Σταυρό με τα ανοιχτά του χέρια αγκάλιασε όλους τους ανθρώπους και εμάς.
Καλό τριώδιο αδελφοί χωρίς κατάκριση αλλά με κατανόηση.
Σπύρος

Ανώνυμος είπε...

Το ερώτημα που δυστυχώς ο κ. Κυπριανός Χριστοδουλίδης και η ομάδα εκπαιδευτικών «ο Παιδαγωγός» ΔΕΝ θέτουν είναι τι τελικά θα κάνουμε με τους ομοφυλόφιλους. Θα τους λιθοβολήσουμε; Θα παρακαλούμε το Θεό να ρίξει φωτιά να τους κάψει όπως έκανε στα Σόδομα και τη Γόμμορα; Θα τους λοιδορούμε όταν τους βρίσκουμε μπροστά μας; Θα τους λέμε ότι θα πάνε σίγουρα στην Κόλαση; Ή ακόμα χειρότερα θα τους αναγκάζουμε να υποκρίνονται κάνοντας αναγκαστικά γάμους που καταλήγουν σε τραγωδία τόσο για αυτούς(ες) όσο και για τις(τους) συζύγους τους;

Γρηγόρης Καραγιαννίδης

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Προς τον Ανώνυμο 26 Φεβρουαρίου 2016 - 9:46 π.μ.
Σωστό είναι αυτό : "Με την αγάπη υπάρχει ελπίδα να μας κερδίσει η Εκκλησία", θα πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη και το "πορεύου καὶ ἀπὸ τοῦ νῦν μηκέτι ἁμάρτανε". Αυτό γιατί το βάζουμε στην άκρη ; Γιατί τηρούμε ευσχήμονα σιωπή ως προς την μετάνοια ; Ποια έργα μετανοίας έχουν να μας επιδείξουν οι δεδηλωμένοι πλέον ομοφυλόφιλοι και πόσο προάγουν αυτά την πίστη ;

Οι ίδιοι θέλησαν δημόσια, προφορικά και γραπτά, να μας καταστήσουν κοινωνούς - αυτό σε εισαγωγικά - της ερωτικής τους προτίμησης κι εμείς δημόσια, προφορικά και γραπτά, διατυπώνουμε τη δική μας γνώμη. Γιατί εμείς, ερώτημα, τους φέρνουμε στο νου "κάτι σαν ισλαμικό" και δεν είναι αυτοί οι ίδιοι σχεδόν όμοιοι με τους ισλαμιστές ; Τα δικαιώματα του θεού τους θέλουν να επιβάλουν οι ισλαμιστές - γνωρίζουμε πώς - και αυτό επιδιώκουν οι ομοφυλόφιλοι προφασιζόμενοι το δικαίωμα της αγάπης ενός θεού κομμένου και ραμμένου στα μέτρα τους. Στα μέτρα της αγάπης χωρίς όρους και όρια.

Δεν είναι όρος και όριο η υπεραγία Θεοτόκος, δεν είναι όρος και όριο το "πορεύου καὶ ἀπὸ τοῦ νῦν μηκέτι ἁμάρτανε", δεν είναι όρος και όριο όσα αναφέρει η Αγία Γραφή και οι πατέρες της Εκκλησίας, δεν είναι όρος και όριο το Σύμβολο Πίστεως. Λαμπρά !

Αφού λοιπόν πήραν την απόφαση να διαλαλούν τις ερωτικές τους προτιμήσεις, απαιτώντας τη θέσπιση νόμων από το κράτος, κι εμείς διαλαλούμε ότι το δικό μας Σύνταγμα έχει ως πρόταγμα "Eις τo όνoμα της Aγίας και Oμooυσίoυ και Aδιαιρέτoυ Tριάδoς" και ακολουθούν τα σχετικά Άρθρα. Αυτονόητο, ότι τα επακολουθούντα διέπονται από το αρχικό πρόταγμα και αν, τώρα, αυτό υπόκειται της αγάπης, στο όνομα της οποίας πρέπει να γίνονται όλα δεκτά, τότε, μου φαίνεται ότι το επόμενο βήμα θα είναι η κατάργηση του Συντάγματος, των Άρθρων και των Νόμων που αυτό διαλαμβάνει. Η αγάπη δεν έχει ανάγκη από αυτά, η αγάπη είναι παντού, είναι στη φύση μας, και καθώς γεννιόμαστε γυμνοί, γυμνοί από Νόμους να πορευόμαστε. Γνωστή άλλωστε η φιλοσοφική και θεολογική (ο θεός να την κάνει) τεκμηρίωση του γυμνισμού.

Θα περιμένουμε, λοιπόν, πρώτον, να δούμε τα έργα μετανοίας των δεδηλωμένων ομοφυλοφίλων, δηλαδή, πόσο αυτά προάγουν τον άνθρωπο στην πίστη, αφού το πρόταγμα είναι "ο θεός αγάπη εστί" και δεύτερον, μένει να δούμε την κατάργηση του Συντάγματος. Θα αρχίσει από το πειραματόζωο η Ελλάς (σημ. έχει αρχίσει ήδη), ύστερα θα ακολουθήσουν οι άλλοι και τέλος, η Ελλάδα πάλι θα δοξαστεί.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Προς τον κύριο Γρηγόρη Καραγιαννίδη, 26 Φεβρουαρίου 2016 - 9:59 π.μ.

Με ρωτήσατε : "Τι τελικά θα κάνουμε με τους ομοφυλόφιλους ; Θα τους λιθοβολήσουμε; Θα παρακαλούμε το Θεό να ρίξει φωτιά να τους κάψει όπως έκανε στα Σόδομα και τη Γόμμορα; Θα τους λοιδορούμε όταν τους βρίσκουμε μπροστά μας; Θα τους λέμε ότι θα πάνε σίγουρα στην Κόλαση; Ή ακόμα χειρότερα θα τους αναγκάζουμε να υποκρίνονται κάνοντας αναγκαστικά γάμους που καταλήγουν σε τραγωδία τόσο για αυτούς(ες) όσο και για τις(τους) συζύγους τους;" και σας απαντώ.

Τίποτα από όλα όσα γράφετε, θα έλεγα, με κακεντρέχεια. Εκείνο που θα τους συνιστούσα, είναι να κάνουν κτήμα τους την Καινή Διαθήκη (αρχαίο κέιμενο και μετάφραση) και αν το μπορούσαν, να μελετήσουν και την Παλαιά. Υπάρχει αμετάφραστη (των Εβδομήκοντα) σε προσιτή τιμή και στην πολύτομη ερμηνεία με το αρχαίο κείμενο. Αυτή στοιχίζει.

Ένα βήμα είναι αυτό, ένα δεύτερο ο τακτικός εκκλησιασμός με ότι αυτό συνεπάγεται. Ένα τρίτο η αναζήτηση απαντήσεων σε ερωτήσεις καθώς αυτή, αλλά με λιγότερη προκατάληψη. Υπεύθυνοι για το σάλο που σηκώθηκε δεν είμαστε εμείς, θέλω να πω, όσοι καταθέτουμε λόγο αντιρρητικό στη δημοσιοποίηση μιας ερωτικής εκτροπής, φυσικά όχι ανίατης. Τα μυστικά της κρεβατοκάμαρας του καθενός δεν μας ενδιαφέρουν. Ωστόσο, η υποκρισία μας ενδιαφέρει, όταν αυτή προέρχεται από τους λειτουργούς της ιεροσύνης, που έχουν πέσει θύματα του ψυχαναλυτισμού, της ψυχολογίας, της κοινωνιολογίας ή και αυτής ακόμη της πολιτικής θεολογίας.

Υποστηρίζουν, γιατί να τους αναγκάζουμε να υποκρίνονται, να κάνουν αναγκαστικά γάμους, που καταλήγουν σε τραγωδίες. Θα απαντήσω, εδώ, ότι αυτό δεν τους το ζητά κανείς. Οι ίδιοι αντιλαμβάνονται - αν το αντιλαμβάνονται - ότι "κάτι δεν πάει καλά" και ζητούν τη βοήθεια - αν τη ζητούν - από ψυχίατρους, ψυχολόγους ή ψυχοθεολόγους. Ποια είναι τα αποτελέσματα ; Νομίζω, όχι αισιόδοξα, τραγικότερα από τραγωδία θα έλεγα και δεν προτίθεμαι να δώσω περισσότερες εξηγήσεις, πέρα από αυτές που φαίνοντα αμυδρά με όσα έγραψα και γράφω.

Ευχαριστώ το ιστολόγιο για τη φιλοξενία των σχολίων.

Ανώνυμος είπε...

Πάνω στο τελευταίο σχόλιο ας μου επιτραπή να σταθώ σε δύο σημεία.

Ο σχολιαστής διαθέτει κάποιες ειδικές γνώσεις περί του θέματος, που θα του έδιναν τη δυνατότητα να αποφανθή με κύρος και αξιώσεις, όπως είναι φανερό ότι κάνει, πως η ερωτική εκτροπή της ομοφυλοφυλίας είναι "φυσικά όχι ανίατη"; Πολύ φοβούμαι πως δεν τις έχει, γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, θα τις είχε ευθύς εξαρχής γνωστοποιήσει. Αν όντως δεν τις έχη, καλό θα ήταν να γράφη με περισσότερη συστολή και επιφυλακτικοτητα.

Τον ενδιαφέρει, ωστόσο, όπως γράφει, η υποκρισία κάποιων λειτουργών της ιερωσύνης που έχουν πέσει θύματα, όπως εκτιμά ο ίδιος, του ψυχαναλυτισμού κ.λπ. κ.λπ. Να υποθέσουμε ότι διαθέτει και διορατικό χάρισμα, ώστε να διακρίνη εάν κάποιες ενδεχόμενες αστοχίες είναι προϊόν υποκρισίας, δηλ. εσκεμμένες και κακόβουλες, και όχι λάθη που μπορεί ο οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος άνθρωπος να κάνη;

Πέραν όλων αυτών, αυτό που εμένα προσωπικά μού προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση, τολμώ να πω θαυμασμό και οφείλω να το καταθέσω, είναι η ηπιότητα και το ήθος του λόγου του π. Βασιλείου Θερμού, όταν προσπαθεί να απαντήση και να αντικρούση βαρύτατες κατηγορίες. Γιατί ο πειρασμός να απαντήση κανείς, με τη δριμύτητα και τη σφοδρότητα που θα άρμοζε στο επίπεδο του λόγου των κατηγόρων του, είναι μεγάλος. Αισθάνομαι προσωπικά την ανάγκη να τον ευχαριστήσω για το μάθημα αξιοπρέπειας, πραότητας και χριστιανικής ανεξικακίας που μου δίνει. Θα ευχόμουν να είχα κι εγώ τις αρετές του αυτές.

Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω πως, στην ανάγνωση των όσων γράφει η "Ομάδα Εκπαιδευτικών ο Παιδαγωγός" και οι λοιποί που κινούνται στο αυτό μήκος κύματος, αυτόματα και συνειρμικά μού έρχονται στο νου δύο χωρία από την Καινή Διαθήκη. Το πρώτο, στο Ματθ. 15,14. Άφετε αυτούς! Μην ασχολείσθε μαζί τους. Άδικος κόπος. Χάνετε τα λόγια σας, το χρόνο σας και την ψυχική σας ηρεμία. Το δεύτερο στο Ιω. 12, 39-40, με την ευχή και την ελπίδα να μην ισχύη η ερμηνεία του χωρίου και για την οφθαλμοφανή ψυχοπαθολογία όλων αυτών των θλιβερών συνανθρώπων μας, αλλά να είναι απλά εκδήλωση μιας συγγνωστής φυσικής τους αναπηρίας αντίληψης και κατανόησης, για την οποία να αξίζουν την κατανόηση και την προσευχή μας.

Κώστας Γούναρης

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Κύριε Καραγιαννίδη
αποτελεί κλασσική μέθοδο προπαγάνδας, να βάζεις στον άλλον λόγια που ουδέποτε είπε.


Ενώ λοιπόν εμείς στηριζόμαστε σε αυθεντικές και αυτούσιες -προκλητικές- τοποθετήσεις γραπτού λόγου του π.Βασιλείου και της "παρέας του",
εσείς ψευδέστατα μας καταλογίζετε ότι τάχα πρεσβεύουμε να τους "λιθοβολήσουμε" , ή "να παρακαλέσουμε τον Θεό να τους ρίξει φωτιά" κλπ.

Αντί για φωτιά, τον Θεό καλύτερα να τον παρακαλέσουμε να σας δώσει λίγη αξιοπρέπεια. Να μην προσπαθείτε να γελοιοποιήσετε τις αγωνίες και τις τεκμηριωμένες καταγγελίες κάποιων.


Εσκεμμένα, ξεκινάτε από λάθος αφετηρία: ότι οι ομοφυλόφιλοι δεν αλλάζουν.
Με το σκεπτικό σας ούτε οι κτηνοβάτες αλλάζουν. Ούτε οι παιδεραστές.
Διαβάστε αν θέλετε την ανάρτηση μας:
"Τι συμβαίνει με τους ομοφυλόφιλους; Γεννιούνται έτσι; Είναι θέμα χρωμοσωμάτων; Η απάντηση του γέροντος Παϊσίου."
http://opaidagogos.blogspot.gr/2015/06/blog-post_15.html




Αφήστε λοιπόν τις εξυπνάδες με τις οποίες παριστάνετε τον σοφιστικέ τύπο (επικαλούμενος ψεύδη)
και πείτε ευθαρσώς την άποψη σας.

Εμείς λέμε αυτό που λέει η εκκλησία μας 2000 χρόνια τώρα:
Ότι "ούτε πόρνοι, ούτε ειδωλολάτραι, ούτε μοιχοί, ούτε μαλακοί, ούτε αρσενοκοίται, ούτε ... ... βασιλείαν Θεού ού κληρονομήσουσι."
Συνεπώς η επιλογή της "κολάσεως", που επίσης ειρωνικά χρησιμοποιήσατε, είναι επιλογή του καθενός.



Δεν καταλαβαίνουμε επίσης το μένος σας να αναζητείτε επιχειρήματα υποστήριξης των ομοφυλοφίλων (επιχειρήματα = τα ψεύδη ότι τάχα θέλουμε να τους λιθοβολήσουμε και να τους κάψουμε).
Έχετε τόσο υψηλή πνευματικότητα που αν και έγγαμος, αισθάνεστε την ανάγκη να τους υπερασπιστείτε ή τόσο μεγάλη περηφάνεια ώστε να στέλνετε παντού τις "φιλοσοφίες" σας;

Ανώνυμος είπε...

"Εμείς λέμε αυτό που λέει η εκκλησία μας 2000 χρόνια τώρα:
Ότι "ούτε πόρνοι, ούτε ειδωλολάτραι, ούτε μοιχοί, ούτε μαλακοί, ούτε αρσενοκοίται, ούτε ... ... βασιλείαν Θεού ού κληρονομήσουσι."
Συνεπώς η επιλογή της "κολάσεως", που επίσης ειρωνικά χρησιμοποιήσατε, είναι επιλογή του καθενό".
αλλα συμπληρωστε αγαπητοι ομαδα εκπαιδευτικων και
οὔτε πλεονέκται οὔτε κλέπται οὔτε μέθυσοι, οὐ λοίδοροι, οὐχ ἅρπαγες βασιλείαν Θεοῦ οὐ κληρονομήσουσι.
και πειτε μου σασ παρακαλω ποιοσ απο εμασ ολουσ νιωθει οτι δεν ειναι πορνοσ και πλεονεκτησ και ολα τα αλλα, εφοσον ακομα και με τουσ οφθαλμους πορνευουμε; επομενωσ οτι ειναι ενασ ομοφυλοφιλοσ ειμαστε και ολοι ΑΜΑΡΤΩΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΝ ΑΣΤΟΧΙΑ ΣΧΕΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΘΕΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΣ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΜΑΣ ΞΥΠΝΑΤΕ!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο κύριος που εντυπωσιάστηκε από "την ηπιότητα και το ήθος του λόγου" του π.Βασιλείου Θερμού διαπίστωσε μήπως, εφόσον διάβασε το σχετικό του κείμενο στο βιβλίο των εκδόσεων Εν Πλω, τον απαράδεκτο και απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο κριτικάρει τα όσα έχουν γράψει για την ομοφυλοφιλία κάποιοι συλλειτουργοί του; Ή τον επίσης απαράδεκτο και αφοριστικό τρόπο με τον οποίο απαξιώνει τη σύγχρονη εκκλησιαστική στάση απέναντι στην ομοφυλοφιλία;
Δυστυχώς, δεν είναι μόνο τα αποσπάσματα που παρατέθηκαν αυτά που πρέπει να δεχθούν κριτική. Είναι και πολλά άλλα.
Κάποτε θα πρέπει να παρατεθούν και αυτά.

Ανώνυμος είπε...

Αὐτὴν τὴν ὕψωσή μας ἐπιδιώκει ὁλόκληρη ἡ Ἁγία Γραφή, ποὺ καταδικάζει μὲ αὐστηρότητα τὸ βρωμερὸ πάθος τῆς ὁμοφυλοφιλίας. Ἡ Π. Διαθήκη διηγεῖται παραστατικὰ τὴν καταστροφὴ τῶν Σοδόμων καὶ Γομόρρων μέ «πῦρ καὶ θεῖον» ἐξ οὐρανοῦ, ὅταν ὁ Θεὸς διεπίστωσε ὅτι ἡ διαστροφὴ τῆς ὁμοφυλοφιλίας εἶχε καταλάβει ὅλη τὴν πόλη, ὅπως φάνηκε καὶ ἀπὸ τὸ ὅτι ζητοῦσαν οἱ κάτοικοί της ἀπὸ τὸν Λὼτ νὰ τοὺς δώσει τοὺς δύο ἀγγέλους, τοὺς ὁποίους ὡς δύο ἄνδρες φιλοξενοῦσε στὸ σπίτι του, γιὰ νὰ ἀσελγήσουν ἐπ᾽ αὐτῶν: «Ποῦ εἰσιν οἱ ἄνδρες οἱ εἰσελθόντες πρὸς σὲ τὴν νύκτα; Ἐξάγαγε αὐτοὺς πρὸς ἡμᾶς, ἵνα συγγενώμεθα αὐτοῖς». Δὲν πίστευε ὁ Θεός, ὁ δημιουργὸς τῆς ἀνθρωπίνης φύσεως καὶ μόνος ἄριστος γνώστης τῆς ὀντολογίας καὶ φυσιολογίας τοῦ ἀνθρώπου, τὸν ὁποῖο ἔπλασε ὡς «ἄρσεν καὶ θῆλυ», ὅτι ἦταν δυνατὸν οἱ ἄνθρωποι νὰ ἀλλάξουν τὸ ἔργο τοῦ Δημιουργοῦ, νὰ μεταβάλουν τὸ «κατὰ φύσιν» τῆς ἑνώσεως ἀνδρὸς καὶ γυναικός, στό «παρὰ φύσιν», στὴν ἀφύσικη καὶ διεστραμμένη ἕνωση ἀνδρὸς καὶ ἀνδρὸς ἢ γυναικὸς καὶ γυναικός. Γι᾽ αὐτὸ μὲ τοὺς δύο ἀγγέλους ὡς ἄνδρες θέλησε νὰ διαπιστώσει ὁ ἴδιος τὴν διαστροφή· «Εἶπε δὲ Κύριος· κραυγὴ Σοδόμων καὶ Γομόρρας πεπλήθυνται πρὸς μέ, καὶ αἱ ἁμαρτίαι αὐτῶν μεγάλαι σφόδρα. Καταβὰς οὖν ὄψομαι, εἰ κατὰ τὴν κραυγὴν αὐτῶν τὴν ἐρχομένην πρός με συντελοῦνται, εἰ δὲ μή, ἵνα γνῶ». Εἶναι μάλιστα χαρακτηριστικὸ τῆς διαστροφῆς τους, ὅτι ἐνῶ ὁ Λὼτ μὲ πόνο ψυχῆς, προσφέρθηκε νὰ τοὺς δώσει τὶς δύο νεαρὲς παρθένες κόρες τους γιὰ συνεύρεση, γιὰ νὰ τοὺς γλυτώσει ἀπὸ τό «παρὰ φύσιν», ἐκεῖνοι ἐπέμειναν στὴν ἀρρενομανία τους· γι᾽ αὐτὸ καὶ ὁ Θεὸς ἀφοῦ ἀπομακρύνθηκε ὁ Λὼτ μὲ τὴν οἰκογένειά του «ἔβρεξεν ἐπὶ Σόδομα καὶ Γόμορρα θεῖον καὶ πῦρ ἐξ οὐρανοῦ καὶ κατέστρεψε τὰς πόλεις ταύτας καὶ πᾶσαν τὴν περίχωρον καὶ πάντας τοὺς κατοικοῦντας ἐν ταῖς πόλεσι καὶ τὰ ἀνατέλλοντα ἐκ τῆς γῆς. Καὶ ἐπέβλεψεν ἡ γυνὴ αὐτοῦ εἰς τὰ ὀπίσω καὶ ἐγένετο στήλη ἁλός». Ἡ γυναίκα τοῦ Λὼτ ἔγινε στήλη ἅλατος, διότι παρήκουσε τὴν ἐντολὴ τοῦ Θεοῦ πρὸς τὸν Λὼτ νὰ μὴ γυρίσει κανείς τους νὰ κοιτάξει πρὸς τὰ πίσω, ὡς δεῖγμα τῆς τέλειας ἀποκοπῆς κάθε σχέσεως, κάθε ἐνδιαφέροντος πρὸς τὴν ἁμαρτωλὴ πόλη. Ἔδειξε ἡ γυναίκα τοῦ Λὼτ ὅτι δὲν εἶχε ξεκολλήσει ἡ καρδιά της ἀπὸ ὅσα ἄφησε στὰ Σόδομα, περιουσία, φίλους, γνωστούς[2].
Από πρόσφατο κείμενο του π.Θεοδώρου Ζήση (συνεχίζεται).

Ανώνυμος είπε...

Τὴν αὐστηρότητα αὐτὴ πρὸς τὴν πόλη τῶν ὁμοφυλοφίλων καὶ πρὸς τοὺς ὁμοφυλοφίλους ὡς ἀμετανόητους καὶ διεστραμμένους ἁμαρτωλοὺς ἐπιβεβαιώνει καὶ μὲ ἄλλες θέσεις της ἡ Π. Διαθήκη· μνημονεύουμε μόνον δύο διατάξεις τοῦ Λευϊτικοῦ, ἡ μία ἀπὸ τὶς ὁποῖες χαρακτηρίζει ὡς «βδέλυγμα» τὴν ὁμοφυλοφιλία καὶ ἡ ἄλλη, ἐπαναλαμβάνουσα τὸν χαρακτηρισμό «βδέλυγμα», ἐπιβάλλει θανατικὴ ποινὴ εἰς ἀμφοτέρους, καὶ εἰς τὸν ἐνεργοῦντα καὶ εἰς τὸν πάσχοντα[3]. Θεωρεῖ ὁ θεόπνευστος συγγραφεύς, μέσῳ τοῦ ὁποίου ὁμιλεῖ ὁ Θεός, ὅτι πολλὰ ἁμαρτήματα, μεταξὺ τῶν ὁποίων τὸ βδέλυγμα τῆς ὁμοφυλοφιλίας, μολύνουν καὶ μιαίνουν τὴν γῆ, ὅτι ἡ γῆ ἀγανακτεῖ καὶ ἀηδιάζει γιὰ ὅσους τὴν μολύνουν καὶ τὴν μιαίνουν, ἀναλαμβάνει δὲ ὁ Θεὸς νὰ τὴν δικαιώσει καὶ νὰ τὴν ἀπαλλάξει ἀπὸ τὸ μίασμα καὶ τὴν μόλυνση[4]. Στὴν συνάφεια μάλιστα αὐτὴ ταιριάζει νὰ ἀναφέρουμε, λόγῳ καὶ τῆς ἑορτῆς τῶν Χριστουγέννων, στὶς παραμονὲς τῆς ὁποίας νομιμοποίησαν οἱ βουλευτὲς τὸ βδέλυγμα αὐτὸ τῆς ὁμοφυλοφιλίας, ὅτι ὁ Ἅγιος Νικόδημος ὁ Ἁγιορείτης ἑρμηνεύοντας τὸν κανόνα τῶν Χριστουγέννων τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Μελωδοῦ «Χριστὸς γεννᾶται δοξάσατε» στὰ Προλεγόμενα τῆς ἑρμηνείας καὶ σὲ μία ἐκτενῆ ὑποσημείωση ὁμιλεῖ γιὰ τρία θαύματα ποὺ συνέβησαν κατὰ τὴν Γέννηση τοῦ Χριστοῦ. Λέγει δὲ τὰ ἑξῆς γιὰ τὸ τρίτο θαῦμα: «Τρίτον δὲ καὶ τελευταῖον θαῦμα ἠκολούθησεν ἐν τῇ Χριστοῦ Γεννήσει· λέγει γὰρ ἕνας Διδάσκαλος, ὅτι τὴν νύκτα ἐκείνην, κατὰ τὴν ὁποίαν ἐγεννήθη ὁ Δεσπότης Χριστός, ἔστειλε πρῶτον ἕνα Ἄγγελον καὶ ἐθανάτωσε ὅλους τοὺς ἀρσενοκοίτας, ὅπου ἦσαν εἰς τὸν κόσμον, καὶ ἔπειτα ἐγεννήθη διὰ νὰ μὴ εὑρεθῇ τότε εἰς τὴν γῆν μία τοιαύτη Θεομίσητος ἁμαρτία (παρὰ Ἱερωνύμῳ)»[5]. Ὁ ἴδιος Ἅγιος στό «Πηδάλιό» του ἑρμηνεύοντας καὶ σχολιάζοντας τὸν 7ο κανόνα τοῦ Μ. Βασιλείου, ὁ ὁποῖος ἐπιβάλλει ἐπὶ τριάντα ἔτη ἀπαγόρευση τῆς Θ. Κοινωνίας στοὺς ὁμοφυλοφίλους, ἄλλοι δὲ κανόνες ἐπιεικέστερα σὲ δεκαπέντε ἢ σὲ τρία ἔτη, παρουσιάζει καὶ πάλιν μαρτυρία τοῦ Ἁγίου Ἱερωνύμου, σύμφωνα μὲ τὴν ὁποία «διὰ μόνην τὴν ἁμαρτίαν αὐτὴν ἀργοπόρησεν εἰς τόσας χιλιάδας χρόνων νὰ γένη ἄνθρωπος ὁ Υἱὸς τοῦ Θεοῦ». Προφανῶς, ἐπειδὴ οὔτε οἱ ἄνθρωποι μὲ τὴν νομοθεσία, ἀλλὰ οὔτε καὶ ὁ νόμος τῆς Π. Διαθήκης, κατάφεραν νὰ ἀναστείλουν τὸ βδελυκτὸ πάθος, ἐπενέβη ὁ ἴδιος ὁ Θεὸς καὶ ἐθανάτωσε διὰ τοῦ Ἀγγέλου ὅλους τοὺς ὁμοφυλοφίλους τὴν νύκτα τῆς Γεννήσεως τοῦ Χριστοῦ. «Διὰ τοῦτο», συνεχίζει ὁ Ἅγιος Νικόδημος, «καὶ οἱ εὐσεβεῖς βασιλεῖς, εἰς τὸν θεῖον τοῦτον νόμον ἀκολουθοῦντες ἐθανάτωναν τοὺς ἀρσενοκοίτας». Μνημονεύει δὲ στὴ συνέχεια νόμους βυζαντινῶν βασιλέων, ὅπως τοῦ Ἰουστινιανοῦ, τοῦ Λέοντος Στ´, τοῦ Σοφοῦ, καὶ ἄλλων, οἱ ὁποῖοι ἐπέβαλλαν κατ᾽ ἀρχὴν τὴν δημόσια διαπόμπευση καὶ κατόπιν τὸν θάνατο τῶν ἀρσενοκοιτῶν, καὶ τοῦ ποιοῦντος καὶ τοῦ ὑπομένοντος. Δὲν παραλείπει ὁ Ἅγιος Νικόδημος νὰ παραθέσει καταδικαστικὲς μαρτυρίες τῆς ὁμοφυλοφιλίας ἀπὸ ἀρχαίους Ἕλληνες συγγραφεῖς καὶ Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας[6].
π.Θεόδωρος Ζήσης(ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ).

Ανώνυμος είπε...

Τὴν ἴδια καὶ μεγαλύτερη αὐστηρότητα ἀπέναντι στὸ βδελυκτὸ πάθος τῆς ὁμοφυλοφιλίας ἐπιδεικνύει καὶ ἡ Κ. Διαθήκη διὰ τοῦ Κυρίου καὶ τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων, στὴ συνέχεια δὲ καὶ ἡ Ἐκκλησία διὰ τῶν Ἁγίων Πατέρων, οἱ πλεῖστοι τῶν ὁποίων καὶ μὲ τὴν ζωὴ καὶ μὲ τὰ συγγράμματά τους ὕμνησαν καὶ ἐτίμησαν τὴν Παρθενία· ἀπέρριψαν καὶ κατεδίκασαν τὸ «παρὰ φύσιν» ἁμάρτημα, δὲν ἔμειναν οὔτε στό «κατὰ φύσιν» τοῦ τιμίου γάμου, ἀλλὰ κατόρθωσαν τὸ «ὑπὲρ φύσιν» τοῦ ἀγγελικοῦ τῶν Μοναχῶν βίου· ἔζησαν ὡς ἄσαρκοι ἄγγελοι ἐπὶ τῆς γῆς: «Τῶν δαιμόνων ὤλεσαν τὰς φάλαγγας, τῶν ἀγγέλων ἔφθασαν τὰ τάγματα, ὧν τὸν βίον ἀμέμπτως ἐζήλωσαν», ὅπως ψάλλει ὁ ἀφιερωμένος στοὺς ὁσίους ἀσκητὰς ὕμνος.
Δὲν πρόκειται βέβαια ἐδῶ νὰ παραθέσουμε τὴν διδασκαλία τῆς Κ. Διαθήκης καὶ τῶν Ἁγίων Πατέρων περὶ τοῦ παρθενικοῦ τῶν Μοναχῶν βίου, ὡς νέου καταλλήλου τρόπου ζωῆς τῶν Χριστιανῶν στὸν νέο αἰῶνα τῆς βασιλείας τοῦ Θεοῦ, χωρὶς βέβαια νὰ ἀπορρίπτεται ὁ τίμιος γάμος. Τὸ ἐπράξαμε αὐτὸ παλαιότερα σὲ ἐπιστημονικὴ θεολογικὴ μελέτη, τὴν ὁποία ὑποβάλαμε ὡς ἐπὶ ὑφηγεσίᾳ διατριβὴ στὸ Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης[7]. Ἐνδεικτικὰ μόνο θὰ παρουσιάσουμε τὴν ἐπιβεβαίωση τῆς αὐστηρότητος τῆς Π. Διαθήκης ἀπὸ τὸν Θεάνθρωπο Χριστὸ καὶ τοὺς Ἁγίους Ἀποστόλους, καὶ ἐλάχιστες γνῶμες Ἁγίων Πατέρων. Ἤδη, ὅπως εἴπαμε, ὁ παλαιὸς αἰώνας ἔκλεισε μὲ τὴν νέα ἐν Χριστῷ κτίση, στὴν ὁποία, χωρὶς νὰ ἀπορρίπτεται ὁ γάμος, ἐπαινεῖται καὶ προβάλλεται ἀπὸ τὸν ἴδιο τὸν Χριστὸ ἡ παρθενία· «οἱ υἱοὶ τοῦ αἰῶνος τούτου γαμοῦσιν καὶ γαμίσκονται, οἱ δὲ καταξιωθέντες τοῦ αἰῶνος ἐκείνου τυχεῖν καὶ τῆς ἀναστάσεως τῆς ἐν νεκρῶν οὔτε γαμοῦσιν οὔτε γαμίζονται»[8]. Ὁ Χριστὸς ἐπαινεῖ καὶ προβάλλει ἐπίσης ὅσους «ηὐνούχισαν ἑαυτοὺς διὰ τὴν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν»[9], παρέμειναν δηλαδὴ διὰ βίου παρθένοι, ὅπως ἄλλωστε καὶ ὁ ἴδιος καὶ μερικοὶ ἀπὸ τοὺς κορυφαίους Ἀποστόλους, ὅπως ὁ Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Θεολόγος καὶ εὐαγγελιστής, ποὺ ὀνομάζεται καὶ Παρθένος, καὶ ὁ Ἀπόστολος Παῦλος. Ἐπανειλημμένως καὶ ἀπαξιωτικὰ ἀναφέρεται ὁ Χριστὸς στὰ Σόδομα καὶ στὰ Γόμορρα ἐπικυρώνοντας ἔτσι τὴν θεϊκὴ τιμωρία τους: «Καὶ καθὼς ἐγένετο ἐν ταῖς ἡμέραις Νῶε, οὕτως ἔσται καὶ ἐν ταῖς ἡμέραις τοῦ υἱοῦ τοῦ ἀνθρώπου· ἤσθιον, ἔπινον, ἐγάμουν, ἐξεγαμίζοντο, ἄχρι ἧς ἡμέρας εἰσῆλθε Νῶε εἰς τὴν κιβωτόν, καὶ ἦλθεν ὁ κατακλυσμὸς καὶ ἀπώλεσεν ἅπαντας. Ὁμοίως καὶ ὡς ἐγένετο ἐν ταῖς ἡμέραις Λώτ· ἤσθιον, ἔπινον, ἠγόραζον, ἐπώλουν, ἐφύτευον, ᾠκοδόμουν· ᾗ δὲ ἡμέρᾳ ἐξῆλθε Λὼτ ἀπὸ Σοδόμων, ἔβρεξε πῦρ καὶ θεῖον ἀπ᾽ οὐρανοῦ καὶ ἀπώλεσεν ἅπαντας»[10]. Καὶ σὲ ἄλλη περίπτωση ἀναφερόμενος σὲ πόλεις ποὺ δὲν δέχθηκαν τὸ κήρυγμα τοῦ Εὐαγγελίου, καὶ μάλιστα στὴν Καπερναούμ, ὅπου κατοικοῦσε, καὶ τῆς ὁποίας οἱ κάτοικοι εἶδαν νὰ ἐπιτελοῦνται τόσες «δυνάμεις», τόσα θαύματα δηλαδή, λέγει ὅτι ἡ πόλη τῶν Σοδόμων θὰ κριθεῖ ἐπιεικέστερα κατὰ τὴν ἡμέρα τῆς κρίσεως ἀπὸ τοὺς ἀρνητὰς τοῦ Εὐαγγελίου: «Καὶ σὺ Καπερναούμ, ἡ ἕως τοῦ οὐρανοῦ ὑψωθεῖσα, ἕως ἅδου καταβιβασθήσῃ· ὅτι εἰ ἐν Σοδόμοις ἐγενήθησαν αἱ δυνάμεις αἱ γενόμεναι ἐν σοί, ἔμειναν ἂν μέχρι τῆς σήμερον. Πλὴν λέγω ὑμῖν ὅτι γῆ Σοδόμων ἀνεκτότερον ἔσται ἐν ἡμέρᾳ κρίσεως ἢ σοί»[11].
π.Θεόδωρος Ζήσης

Ανώνυμος είπε...

Αυτό ακριβώς 8:58 είναι το λάθος κάποιων απ τους κατηγόρους του π.Βασιλείου Θερμού. Το ότι δηλαδή δεν έβγαλαν και άλλα στη φόρα απ τα όσα αδιανόητα έχει γράψει στο γνωστό βιβλίο ο π.Βασίλειος.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣΘΕΣΕΣ ΤΟ
οὔτε πλεονέκται οὔτε κλέπται οὔτε μέθυσοι, οὐ λοίδοροι, οὐχ ἅρπαγες βασιλείαν Θεοῦ οὐ κληρονομήσουσι.

ΜΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΟΤΙ Η ΚΛΟΠΗ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΙΑ.
ΟΥΤΕ ΤΟ ΜΕΘΥΣΙ, ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΠΛΕΟΝΕΞΙΑ.
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΑΥΤΑ.


ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΑ
ούτε πόρνοι, ούτε ειδωλολάτραι, ούτε μοιχοί, ούτε μαλακοί, ούτε αρσενοκοίται, ..

ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ;

Κώστας Γούναρης είπε...

Όσο και να θέλη κανείς να προσεγγίση με καλό λογισμό το φαινόμενο των σύγχρονων ιουδαϊζόντων ή ψευδαδέλφων - για να χρησιμοποιήσω παύλεια φρασεολογία, αφού, επί της ουσίας, περί του αυτού φαινομένου πρόκειται - διαβάζοντας τις τοποθετήσεις της "Ομ. Εκπαιδευτικών ο Παιδαγωγός" τού δημιουργείται η φρικτή υποψία πως, στην περίπτωσή τους, πιθανότατα δεν πρόκειται για απλή συγγνωστή αναπηρία σε ό,τι αφορά την ικανότητα για αντίληψη και κατανόηση των όσων διαβάζουν και ακούν, αλλά, μάλλον, για την τύφλωση για την οποία κάνει λόγο ο προφήτης Ησαΐας και επικαλείται ο ευαγγελιστής Ιωάννης(Ησ. 6,9-10 και Ιω. 12,39-40).

Οι συντάκτες του "Π." στις διαδοχικές τους παρεμβάσεις έχουν υποπέσει σε σειρά ολισθημάτων, που δεν περιποιούνται τιμή προς το πρόσωπό τους. Μόλις συνειδητοποίησαν την χονδροειδή "πατάτα" τους, κατά το κοινώς λεγόμενο, να αποδώσουν στον π. Β.Θ. λόγια άλλου κληρικού και, παρά την σφοδρότητα και επιθετικότητα του... γεωμήλου, στη συνέχεια αρκέστηκαν απλά σε μια μονολεκτική "συγνώμη" (η ορθογραφία όπως έχει στο κείμενό τους...) Εντάξει, δε λέμε να αυτομαστιγωθούν κιόλας, αλλά, ρε παιδί μου, σαν πολύ δυσανάλογη δεν είναι η υποτιθέμενη επανόρθωση, σε σχέση με τη σφοδρότητα και το μάκρος τής - ακούσιας έστω - συκοφαντικής δυσφήμισης που προηγήθηκε; Σαν να μας λένε, "εντάξει μωρέ, κάναμε ένα μικρό λαθάκι, σιγά το πράμα, πάμε παρακάτω..." Εγώ θα πω, σχολιάζοντας, κατάπτυστη η συκοφαντία, καταπτυστότερη η ντεμέκ "επανόρθωση".

Επικαλούνται τον κ. Δημ. Σωτηρόπουλο, για να απευθύνουν, δίκην ιεροεξεταστών, ερωτήματα με σαφείς υπαινιγμούς για την ορθοδοξία και ορθοπραξία του π. Β.Θ., ιδιώματα των οποίων οι ίδιοι (και οι ομόφρονές τους) φαντασιώνονται εαυτούς ως τους απόλυτους θεματοφύλακες... Όμως είναι εμφανές ότι το πνεύμα των ερωτημάτων τού κ. Σωτηροπούλου δεν είναι καθόλου παρόμοιο με το δικό τους. Ο τελευταίος ρωτά καλοπροαίρετα, όπως ο ίδιος τονίζει, κι έχει ειλικρινές ενδιαφέρον "ίνα επιγνώ περί των του π. Β. λόγων την ασφάλειαν". Αντιθέτως, η όλη στάση των "Παιδαγωγών" πόσο παραπέμπει προς την αντίστοιχη κάποιων άλλων "θεματοφυλάκων", προγενέστερης εποχής, οίτινες "ενεδρεύοντες αυτόν, εζήτουν θηρεύσαι τι εκ του στόματος αυτού, ίνα κατηγορήσωσιν αυτού"! (Λκ. 11,54) Κι αυτοί, τι άλλο κάνουν από το να ενεδρεύουν διαρκώς ίνα θηρεύσωσί τι εκ της γραφίδος όσων έχουν βάλει στο στόχαστρό τους, ίνα κατηγορήσωσιν αυτούς! Επίσης, στην ίδια παρέμβασή τους θεωρούν πως το γεγονός ότι φιλο-ομοφυλοφυλικός ιστότοπος "πρόβαλΛε τις θέσεις του για την ομοφυλοφιλία" (η ορθογραφία και πάλι ακριβώς όπως στο κείμενο), από μόνο του τα λέει όλα (...) Επειδή προσωπικά τουλάχιστον (και, υποθέτω, όχι μόνο!) δεν έχω υπ' όψιν μου ποιος ακριβώς ιστότοπος δημοσίευσε τι ακριβώς από το εβδομηνταμιάς (71) σελίδων κεφάλαιο του π.Β., θα είχε πραγματικά ενδιαφέρον να μας γνωστοποιήσουν οι "Π." αυτά τα στοιχεία, για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Σημειωτέον, το επίμαχο κεφάλαιο χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο ο π. Β. ασκεί κριτική σε συγκεκριμένες πτυχές του ομοφυλοφιλικού ακτιβιστικού κινήματος, ενώ, στο δεύτερο μέρος, σε προβληματικές εκφάνσεις του δημόσιου εκκλησιαστικού λόγου, ή, επί το ακριβέστερον, δημόσιες εκφάνσεις εκκλησιαστικών προσώπων, αναφορικά με το θέμα τής ομοφυλοφιλίας. Νομίζω πως κανείς δεν θα εξεπλήσετο από τυχόν επιλεκτική παράθεση, από μέρους του ιστοτόπου, κάποιων κομματιών που θεωρούν ότι βολεύουν και αποσιώπηση κάποιων άλλων που δεν βολεύουν προφανείς τους σκοπιμότητες. Όμως η επιλεκτική παράθεση και, αντιστοίχως, αποσιώπηση, δεν είναι αποκλειστικό τους προνόμιο, όπως θα φανή παρακάτω... (Συνεχίζεται)

Κώστας Γούναρης είπε...

Εν συνεχεία, λοιπόν, επανέρχονται οι "Π." δριμύτεροι, με παράθεση αυτούσιων αποσπασμάτων από το επίμαχο κεφάλαιο που συνέταξε ο π. Β.Θ. με τίτλο "Ομοφυλοφυλία:ένα "ασύμμετρο" πρόβλημα", ενταγμένο στη συλλογική έκδοση "Χριστιανική ζωή και σεξουαλικές σχέσεις", που κυκλοφόρησε από τις Εκδ. "Εν πλω" το Μάρτιο του 2015. Απλά παραθέτουν τα αποσπάσματα, δεν μπαίνουν καν στον κόπο να τα σχολιάσουν. Είναι φανερό πως θεωρούν πως οι - κατ' αυτούς! - κακοδοξίες τού π. Β.Θ. είναι προφανείς και αυταπόδεικτες, βγάζουν μάτια! Τι έτι χρείαν έχουσιν μαρτύρων;

Λοιπόν, ούτε κι εγώ θα τα σχολιάσω! Αυτό που απλά θα κάνω είναι να τα συμπληρώσω, ώστε να φανή η ακριβής συνάφεια των λόγων τού π. Β.Θ. Προφανώς απευθύνομαι σε όσους από τους αναγνώστες όλης αυτής της εκτεταμένης διαδικτυακής συζήτησης δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο και, ειδικότερα, το εν λόγω κεφάλαιο. Να γίνω περισσότερο συγκεκριμένος. Σε όσους ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΥΣ αναγνώστες της συζήτησης που, επιπλέον, απλά (!) ΔΥΝΑΝΤΑΙ να αντιλαμβάνωνται λόγους που διακρίνονται από σαφήνεια και ακριβολογία στη διατύπωσή τους. Είναι ομολογουμένως αρκετά χρονοβόρο για μένα, αλλά θα το κάνω, επειδή απεχθάνομαι τη διαστρέβλωση και τη συκοφάντηση. Η συμπλήρωση θα γίνη στα αποσπάσματα, με την ίδια ακριβώς σειρά που παρατίθενται από τους "Π."

"Αλλά τα πάθη, σύμφωνα με τη νηπτική διδασκαλία που μας παραδόθηκε, έχουν σαφή και έντονη τη συγκατάθεση του γνωμικού θελήματος με το οποίο κινούνται. Πώς, όμως, το παιδί ή ο έφηβος ο οποίος μόλις αρχίσει να αναγνωρίζει σεξουαλικά τον εαυτό του διαπιστώνει ότι μέσα του η έλξη στρέφεται προς το ίδιο φύλο, μπορεί να θεωρηθεί ότι χαρακτηρίζεται από πάθος; Αφού πρόκειται για κίνηση της φύσης του και όχι της γνώμης του, την οποία ουδόλως επηρέασε ο ίδιος.
Εξάλλου όλα τα πάθη διακρίνονται από μικρή ή μεγάλη εγωκεντρικότητα, η οποία εμποδίζει την αγάπη. Πώς μπορούμε να καταλογίσουμε εγωκεντρικότητα σε έναν ομοφυλόφιλο ο οποίος αγαπά τον σύντροφό του με πιστότητα και αφοσίωση;" (σ. 158-9) Συνεχίζεται

Κώστας Γούναρης είπε...

"Για να θεμελιώσει την αποκλειστικά σεξουαλική φύση τής ομοφυλοφυλίας, που άρα κατ' αυτόν την καθιστά πάθος, ο κληρικός αυτός γράφει: "Το ρήμα εξεκαύθησαν (Ρμ. 1,27) δηλώνει όχι μια ερωτική δυνατή επιθυμία. Δηλώνει καύση ασυγκράτητη και ανικανοποίητη". Εδώ έχουμε μια τεκμηρίωση της διάχυτης εκκλησιαστικής προκατάληψης πως η ομοφυλοφυλία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρωτίστως σεξουαλικό πάθος. Η εσφαλμένη αυτή αντίληψη είναι προσβλητική προς τα εκατομμύρια παιδιά τού Θεού που η ερωτική τους αφύπνιση κατά την εφηβεία συνοδεύεται από ομοφυλόφιλη συναισθηματική έλξη. Όσο και αν φαίνεται παράξενο αυτό σε κάποιους χριστιανούς, ο ομοφυλόφιλος ερωτεύεται άτομα του ίδιου φύλου, γι' αυτό και προχωρεί σε σεξουαλική σχέση μαζί τους. Δεν ισχύει το αντίστροφο, όπως άλλωστε δεν ισχύει και για την πλειονότητα των ετεροφυλοφίλων. Όταν ισχύει - όταν δηλαδή κυριαρχεί η σεξουαλική ορμή και το συναίσθημα έπεται ή δεν υπάρχει - τότε πρόκειται για στρέβλωση, στην οποία υπόκεινται εξίσου ετεροφυλόφιλοι και ομοφυλόφιλοι.
Με άλλα λόγια, το σεξ υπαγορεύεται από το συναίσθημα, όπως είναι και η φυσική τάξη. Ο καλός κληρικός δείχνει να το αγνοεί, γι' αυτό και προχωρεί στην ακόλουθη ποιμαντική διάκριση..." (σ. 160-1)

" "Η ομοφυλοφιλία είναι το πιο βαρύ αμάρτημα, το οποίο κωλύει οριστικά και αμετάκλητα την Ιερωσύνη". Και ως προς την ιερωσύνη κανείς δεν θα διαφωνήσει. Αλλά από πού συνάγεται ότι αποτελεί το βαρύτερο αμάρτημα; Και όλη εκείνη η πατερική γραμματεία που ενοχοποιεί ως μητέρα όλων των παθών τη φιλαυτία πού πάει; Πόσοι και πόσοι Πατέρες δεν κατονόμασαν ως το χειρότερο αμάρτημα την υπερηφάνεια και τη σκληροκαρδία, ή τη φιλαργυρία;" (σ. 162)

"Στην ίδια νηφάλια γραμμή κινείται και η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου μιας Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία όμως ισχυρίζεται πως "η Εκκλησία και η Επιστήμη θεωρούν την ομοφυλοφιλία ως πτώση και ασθένεια του ανθρωπίνου προσώπου, και όχι φυσιολογικό τρόπο ζωής και επιλογής". Ως προς την επιστήμη αυτό είναι ανακριβές, κάτι που θα φανεί στο υπό εκπόνηση βιβλίο μου. Οι επιστήμονες δεν τη θεωρούν πλέον ασθένεια, αλλά επιπλέον δεν συνηθίζουν να αναφέρονται στο ανθρώπινο πρόσωπο. Με θεολογικά κριτήρια όμως είναι αμφίβολο αν η παραπάνω διατύπωση ευσταθεί, δεδομένου ότι το να ανακαλύπτει κάποιος νέος την ομοφυλόφιλη έλξη μέσα του συνιστά ασθένεια της φύσεως και όχι του προσώπου. Ασθένεια του προσώπου, δηλαδή της υποστάσεως, σχετίζεται με το γνωμικό θέλημα, δηλαδή με την ελεύθερη χρήση των ιδιωμάτων της φύσεως. Στην περίπτωση της ομοφυλοφιλίας όμως έχουμε αλλοίωση πριν καν το ζήτημα φθάσει στο επίπεδο της ελευθερίας του προσώπου..." (σ.169) Συνεχίζεται

Κώστας Γούναρης είπε...

"Όταν ένας ομοφυλόφιλος έρχεται σε επαφή με τον εκκλησιαστικό λόγο περί της ιδιομορφίας του, δέχεται αλλεπάλληλα σοκ. Μαθαίνει κατ' αρχήν ότι δεν έχει συναισθήματα, αφού πρωτίστως είναι μια τερατώδης μηχανή που γεννά συνεχώς διεστραμμένο σεξουαλικό πόθο. Εν συνεχεία ακούει πως η κατάσταση στην οποία ανακάλυψε τον εαυτό του συνιστά αμάρτημα βαρύτερο από εκείνο του βασανιστή, του βιαστή, ή του παιδεραστή. Φυσικά βαρύτερο και από την εν ψυχρώ υπεξαίρεση και τη ληστεία. Βλέπει τους εκκλησιαστικούς να συνεχίζουν να εντάσσουν την ομοφυλοφιλία στις σεξουαλικές διαστροφές, μαζί με την ηδονοβλεψία, την επιδειξιομανία, την παιδεραστία, τον φετιχισμό και άλλες που συστέλλομαι να αναφέρω δημόσια!" (σ. 170)

"...Πρόκειται για το φόβο της σωματικής διείσδυσης, έναν αρχέγονο φόβο, που τρέμει στην ιδέα ότι θα παραβιαστεί το προσωπικό όριο από κάποιον ισχυρότερο. Σύμφωνα με αυτόν, ο διεισδύων είναι εκείνος ο οποίος ασκεί εξουσία επί του διεισδυομένου, εξού και και οι υπαινιγμοί της ανδρικής ενεργητικής σεξουαλικής επίθεσης χρησιμοποιούνται τόσο πολύ στη γλώσσα μας ως ύβρεις προκειμένου να εκφράσουν απειλητική, τιμωρητική και εκδικητική διάθεση, όπως σε προσωπικές διαφορές ή σε αθλητικά γεγονότα... Ο φόβος αυτός είναι κατεξοχήν ανδροκεντρικός, γι' αυτό και τους εκκλησιαστικούς τούς ενοχλεί ιδιαίτερα η ανδρική ομοφυλοφιλία... Απειλείται, με άλλα λόγια, η ανδρική τους ταυτότητα, όταν εμφανίζονται άνδρες οι οποίοι πρόθυμα δέχονται τη διείσδυση, ή και την καθιστούν πυρήνα τής απόλαυσής τους. Κατά βάθος υπάρχει αμφιβολία που βασανίζει: όσο πιο σκληρός εμφανίζεται κάποιος κατά των ομοφυλόφιλων, τόσο περισσότερες ασυνείδητες αμφιβολίες τρέφει για το δικό του ανδρισμό. Με την επίθεση καταφέρνει να ξορκίζει προσωρινά τις αμφιβολίες του". (σ. 174-5)

"Πώς θα διαχειριστεί ο στερεότυπος εκκλησιαστικός λόγος την είδηση για το ζευγάρι εκείνο των ηλικιωμένων ομοφυλόφιλων γυναικών στην Αμερική, που συμβιώνοντας επί χρόνια αποφάσισαν κάποια στιγμή να υιοθετήσουν ένα παιδί με ειδικές ανάγκες;(!) Πώς να ησυχάσεις όταν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις που αρνούνται να χωρέσουν στα προκατασκευασμένα καλούπια μας; Όταν κάποτε ανέφερα το γεγονός αυτό σε κύκλο κληρικών, μια αντίδραση που άκουσα ήταν ότι δεν μπορεί να είμαστε σίγουροι για τα κίνητρά τους, ότι μπορεί να κρύβεται κάποια προσπάθεια ενοχικής αναπλήρωσης στην πράξη αυτή! Μα, φυσικά και μπορεί να κρύβεται οτιδήποτε, όπως ενδέχεται να συμβαίνει αυτό με οποιαδήποτε καλή και αλτρουϊστική κίνηση του ανθρώπου, ακόμα και με ηρωικές πράξεις. Αλλά γιατί αυτή η επιφύλαξη δεν ισχύει εξίσου για τον κληρικό που την εξέφρασε ή για εμένα; Απλούστατα, επειδή η νοοτροπία αυτή θεωρεί δεδομένο ότι ένα τέτοιο είδος ανθρώπων, όπως οι ομοφυλόφιλοι, δεν είναι ικανοί για υψηλά ηθικά ενεργήματα... Κάτι που φυσικά ισχύει για τις κυρίως σεξουαλικές διαστροφές: είναι σπάνιο έως ανέφικτο να συναντήσει κανείς υψηλή ηθική ποιότητα σε κάποιον παιδεραστή ή σαδιστή ή ηδονοβλεψία κ.λπ., επειδή αυτοί όλοι έχουν υποστεί μια αναστολή της ψυχικής ανάπτυξης με εγωκεντρικές συνέπειες, δηλαδή σοβαρότατη φθορά τού γνωμικού θελήματος. Η διαφορά αυτή αποτελεί άλλη μια απόδειξη πως η ομοφυλοφιλία δεν πρέπει να κατατάσσεται στις σεξουαλικές διαστροφές (επισήμως: παραφιλίες) ως ψυχιατρική διαταραχή". [σ.177 και 179: το απόσπασμα της σ.179, που επιλεκτικά παραθέτουν οι "Π." αποσιωπώντας (...) αυτό στο οποίο αναφέρεται, αποτελεί σχόλιο-παραπομπή των όσων προηγήθηκαν στη σ. 177]. Συνεχίζεται

Κώστας Γούναρης είπε...

Ιδίως από την τελευταία παράθεση, αλλά και από όλες τις προηγούμενες, γίνεται διαφαίνεται σαφώς το γνωστό, πως δηλ. η κάθε φράση πρέπει να εξετάζεται στη συνάφειά της και στην ολότητά της, αν πραγματικά μας ενδιαφέρει να καταλήξουμε σε ορθά συμπεράσματα. Αν αυτό δεν μας ενδιαφέρει, αλλά προσχηματικά επικαλούμαστε εδάφια, με απώτερο μέλημα τη λήψη τού εκάστοτε ζητουμένου, τότε και στην Αγ. Γραφή μπορούμε, με τη γνωστή μέθοδο της κοπτικής-ραπτικής, να βρούμε χωρίο που λέει πως δεν υπάρχει Θεός! (Ψλ. 13,1) Τώρα αν αυτή η τακτική αρμόζει σε συνειδητά, υποτίθεται, μέλη τής Εκκλησίας, ας το κρίνη ο καθένας.

Τέλος, και με αφορμή την ουσία της υποτιθέμενης απάντησης προς τον κ. Καραγιαννίδη, δεν μπορώ παρά να δω σε αυτή ανάγλυφο το γνωστό ψυχικό μηχανισμό τής προβολής (μπαίνοντας στα χωράφια τού π. Β., αν και ιατρός άλλης ειδικότητας τυγχάνων), σύμφωνα με την οποία αισθήματα και πρακτικές μας τις προβάλλουμε στους άλλους, για να αποφορτίσουμε την ψυχική δυσφορία που, ενσυνείδητα ή υποσυνείδητα, μας προκαλούν. Με φρασεολογία που αποτυπώνει απροκάλυπτη επιθετικότητα, απώλεια ψυχραιμίας και, τολμώ να πω, ανεπίτρεπτη αγένεια, αποδίδουν στον κ. Κ. ό,τι ακριβώς οι ίδιοι έκαναν προηγουμένως: ψευδή απόδοση λόγων που δεν ειπώθηκαν, παραληρηματική φαντασίωση "προκλητικών" γραπτών τοποθετήσεων του π. Β.Θ. "και της παρέας του", "εξυπνάδες με τις οποίες παριστάνει τον σοφιστικέ τύπο!", "ειρωνίες περί επιλογής τής κολάσεως", "μένος" και, τέλος, αποκορύφωση της παραληρηματικής κακοήθειας στην τελευταία παράγραφο: ο ψυχικός μηχανισμός τής προβολής σε όλη του την ενάργεια! Διερωτώμαι: αυτό είναι το χριστιανικό ήθος που οι άνθρωποι αυτοί διδάχτηκαν στα πνευματικά περιβάλλοντα από τα οποία προέρχονται; Αυτό είναι το χριστιανικό ήθος και η κριτική εγρήγορση που, ως χριστιανοί παιδαγωγοί υποτίθεται, μεταδίδουν στους μαθητές τους; Φείσαι των ψυχών ημών Χριστέ ο Θεός και σώσον ημάς! Όσους περιέγραψα στην αρχή τού μακροσκελούς (αναπόφευκτα) αυτού σχολίου μου ως κοινό στο οποίο επιθυμώ να απευθυνθώ, ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Κώστας Γούναρης είπε...


Προς τον κύριο/-α που κάνει λόγο για τον "απαράδεκτο και απαξιωτικό τρόπο..." καθώς και τον "απαράδεκτο και αφοριστικό τρόπο..." κ.λπ., πολύ θα τον/την παρακαλέσω να παραθέση αυτούσια τα συγκεκριμένα αποσπάσματα στα οποία αναφέρεται, ώστε ο καθένας να βγάλη τα προσωπικά του συμπεράσματα: αφενός για "την ηπιότητα και το ήθος του λόγου" του π. Βασιλείου Θερμού, που με προφανή ειρωνική διάθεση αμφισβητεί, και αφετέρου, για το βαθμό ευθυκρισίας τού ιδίου/-ας.

Επίσης, όπως κι εγώ μπήκα στον κόπο να παραθέσω αυτούσια τη συνάφεια όλων των αποσπασμάτων των "Π.", ας καταδεχθή να μπη και ο ίδιος/-α στον κόπο να μας παρουσιάση και τα... "πολλά άλλα" αποσπάσματα από το επίμαχο κεφάλαιο, που θεωρεί ότι είναι επιλήψιμα. Προσωπικά αρκέστηκα σε απλή κατά λέξη παράθεση, χωρίς τον παραμικρό προσωπικό σχολιασμό επ' αυτών, αφήνοντας τον καθένα απροκατάληπτο και νοήμονα αναγνώστη να εξάγη τα δικά του συμπεράσματα. Αν ο κύριος/-α προτιμά, έχει ασφαλώς κάθε δικαίωμα, εκτός από ακριβή κατά λέξη παράθεση, να προσθέση και όποιο προσωπικό σχόλιο επιθυμεί, ώστε και η κριτική του να καταστή σαφέστερη και ο βαθμός τήςς προσωπική του ευθυκρισίας επίσης.

Λοιπόν αγαπητέ/-ή, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ιδού η Ρόδος...!

Κώστας Γούναρης είπε...

Δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω τον αναγνώστη/-τρια που μπήκε στον κόπο να μας παραθέση το πραγματικά αποκαλυπτικότατο απόσπασμα του π. Θεοδώρου Ζήση, ηγετικής φυσιογνωμίας του λεγόμενου "αντι-οικουμενιστικού" χώρου. Ιδιαίτερα μάλιστα αποκαλυπτική, "όλα τα λεφτά" που λένε, η δεύτερη συνέχεια. Αξίζει να διαβαστή με προσοχή. Λόγος παρακλητικός, εξόχως πνευματικός, με πατερική εννοείται κατοχύρωση, που προβάλλει την πεμπτουσία της ορθόδοξης πνευματικότητας ως απάντηση στις αγωνίες και τις ανησυχίες τού σύγχρονου ανθρώπου. Υποθέτω πως θα έχη λυθή πλέον και η απορία που διατυπώνει ο κ. Καραγιαννίδης, περί του ποια θα έπρεπε να είναι η ενδεδειγμένη στάση μας έναντι των ομοφυλοφίλων. Πραγματικά, απάντηση που έρχεται να αποστομώση τα απύλωτα στόματα του π. Βασιλείου Θερμού "και της παρέας του"...

Ανώνυμος είπε...

Δρ.Μουρούτης 55 Ομοφυλοφιλία:Είναι ασθένεια!(you tube).

Ανώνυμος είπε...

ΓΝΩΣΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ.ΚΑΠΟΥ ΘΑ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΚΙ Ο ΠΑΠΑ ΘΕΡΜΟΣ. ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΦΟΡΜΕΣ ΘΑ ΕΔΩΣΕ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ. ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ. ΚΑΤΙ ΠΑΙΧΤΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥΣ.
ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΠΡΗΞΑΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ. ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΙ. ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ. ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΜΑΚΡΥΝΑΡΙΑ ΟΛΟΙ ΣΑΣ; ΘΑΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΕΓΩ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΒΑΡΙΕΜΑΙ.6 ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ Ο ΓΟΥΝΑΡΗΣ.ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ.
ΕΧΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΡΕΕΕΕΕΕ.

Konstantinos είπε...

Εγὼ θὰ σταθῶ σ᾿ αὐτὸ τὸ σημεῖο τῆς ἐπιστολῆς τοῦ καλοῦ ἀδελφοῦ παπα-Βασιλείου:"Αλλά αν αυτοί όλοι ( οἱ "κατήγοροι" δηλ. τοῦ π. Β) είχαν ένα παιδί με αυτό το πρόβλημα οπωσδήποτε θα σκέφτονταν διαφορετικά".
Ἀλήθεια, ἄν κατι τέτοιο προκυψει στην οἰκογένειά μας, τὴ σαρκικὴ ἤ πνευματική, ἀλήθεια, πῶς θὰ τὸ ἀντιμετωπίσουμε; Μηπως, λοιπόν, ἀπαιτεῖται νὰ δοῦμε τὰ πράγματα κάτω ἀπὸ ἀνύστακτο βλέμμα τῆς φιλανθρωπίας Του καὶ τῆς ἀνοχῆς Του; Γιατὶ Ἐκεῖνος ξέρει πιὸ πολλὰ ἀπὸ μᾶς, νομίζω. Καὶ γιὰ τοὺς ( μᾶς) ἀνέχεται θἄχει τὸ σχεδιό Του π.κ. ν. καλλιανος

Ανώνυμος είπε...

καὶ ἀπέστειλεν ἀγγέλους πρὸ προσώπου αὐτοῦ. καὶ πορευθέντες εἰσῆλθον εἰς κώμην Σαμαρειτῶν, ὡστε ἑτοιμάσαι αὐτῷ· καὶ οὐκ ἐδέξαντο αὐτόν, ὅτι τὸ πρόσωπον αὐτοῦ ἦν πορευόμενον εἰς Ἱερουσαλήμ. ἰδόντες δὲ οἱ μαθηταὶ αὐτοῦ Ἰάκωβος καὶ Ἰωάννης εἶπον· Κύριε, θέλεις εἴπωμεν πῦρ καταβῆναι ἀπὸ οὐρανοῦ καὶ ἀναλῶσαι αὐτούς, ὡς καὶ Ἠλίας ἐποίησε; στραφεὶς δὲ ἐπετίμησεν αὐτοῖς καὶ εἶπεν· Οὐκ οἴδατε ποίου πνεύματός ἐστε ὑμεῖς· ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου οὐκ ἦλθε ψυχὰς ἀνθρώπων ἀπολέσαι, ἀλλὰ σῶσαι. καὶ ἐπορεύθησαν εἰς ἑτέραν κώμην. (Λκ. 9, 52-56)

Κύριε, ἀναβαίνοντός σου ἐν τῷ σταυρῷ φόβος καὶ τρόμος ἐπέπεσε τῇ Κτίσει. Καὶ τὴν γῆν μὲν ἑκώλυες καταπιεῖν τοὺς σταυροῦντάς σε, τῷ δὲ ᾍδῃ ἐπέτρεπες ἀναπέμπειν τοὺς δεσμίους εἰς ἀναγέννησιν βροτῶν.
Κριτὰ ζώντων καὶ νεκρῶν, ζωὴν ἦλθες παρασχεῖν καὶ οὐ θάνατον.
Φιλάνθρωπε δόξα σοι. (Δοξαστικό Αποστίχων Ακολουθίας των Αγίων Παθών)

ὁ Ἅγιος Νικόδημος ὁ Ἁγιορείτης ἑρμηνεύοντας τὸν κανόνα τῶν Χριστουγέννων τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Μελωδοῦ «Χριστὸς γεννᾶται δοξάσατε» στὰ Προλεγόμενα τῆς ἑρμηνείας καὶ σὲ μία ἐκτενῆ ὑποσημείωση ὁμιλεῖ γιὰ τρία θαύματα ποὺ συνέβησαν κατὰ τὴν Γέννηση τοῦ Χριστοῦ. Λέγει δὲ τὰ ἑξῆς γιὰ τὸ τρίτο θαῦμα: «Τρίτον δὲ καὶ τελευταῖον θαῦμα ἠκολούθησεν ἐν τῇ Χριστοῦ Γεννήσει· λέγει γὰρ ἕνας Διδάσκαλος, ὅτι τὴν νύκτα ἐκείνην, κατὰ τὴν ὁποίαν ἐγεννήθη ὁ Δεσπότης Χριστός, ἔστειλε πρῶτον ἕνα Ἄγγελον καὶ ἐθανάτωσε ὅλους τοὺς ἀρσενοκοίτας, ὅπου ἦσαν εἰς τὸν κόσμον, καὶ ἔπειτα ἐγεννήθη διὰ νὰ μὴ εὑρεθῇ τότε εἰς τὴν γῆν μία τοιαύτη Θεομίσητος ἁμαρτία (παρὰ Ἱερωνύμῳ)».
Προφανῶς, ἐπειδὴ οὔτε οἱ ἄνθρωποι μὲ τὴν νομοθεσία, ἀλλὰ οὔτε καὶ ὁ νόμος τῆς Π. Διαθήκης, κατάφεραν νὰ ἀναστείλουν τὸ βδελυκτὸ πάθος, ἐπενέβη ὁ ἴδιος ὁ Θεὸς καὶ ἐθανάτωσε διὰ τοῦ Ἀγγέλου ὅλους τοὺς ὁμοφυλοφίλους τὴν νύκτα τῆς Γεννήσεως τοῦ Χριστοῦ. «Διὰ τοῦτο», συνεχίζει ὁ Ἅγιος Νικόδημος, «καὶ οἱ εὐσεβεῖς βασιλεῖς, εἰς τὸν θεῖον τοῦτον νόμον ἀκολουθοῦντες ἐθανάτωναν τοὺς ἀρσενοκοίτας». Μνημονεύει δὲ στὴ συνέχεια νόμους βυζαντινῶν βασιλέων, ὅπως τοῦ Ἰουστινιανοῦ, τοῦ Λέοντος Στ´, τοῦ Σοφοῦ, καὶ ἄλλων, οἱ ὁποῖοι ἐπέβαλλαν κατ᾽ ἀρχὴν τὴν δημόσια διαπόμπευση καὶ κατόπιν τὸν θάνατο τῶν ἀρσενοκοιτῶν, καὶ τοῦ ποιοῦντος καὶ τοῦ ὑπομένοντος. (π.Θεόδωρος Ζήσης)

Ανώνυμος είπε...

Η κατάθεση της εμπειρίας και της γνώσεως του π. Κωνσταντίνου (8.16)ας μην μας αφήσει αδιάφορους. Το πρόβλημα υπάρχει. Η λύση δεν είναι γενική αλλά προσωπική. οι καταδίκες δεν βοηθούν. Η σημερινή παραβολή μας λέει πολλά. Όχι για την υποδοχή μετά την μετάνοια αλλά για την προσμονή του Πατέρα και τον πόνο του γιού. Ας υπάρχουν σπλάχνα οικτιρμών στην καρδιά μας.

Ανώνυμος είπε...

Αντί να προσπαθούμε να εξωραϊσουμε τις διαστροφές και να τις ενταξουμε σε παραλλαγές της ανθρώπινης φύσης,ας βοηθήσουμε τους ανθρώπους που αγωνίζονται να τηρήσουν τον Ευαγγελικό λόγο. Εχουμε φθάσει σήμερα να τιμωρούνται οι αθλητές γιατί δεν έγιναν Ολυμπιονίκες. Είναι λοιπόν παραλλαγή του φυσιολογικού η ομοφυλοφιλία και είναι διαστροφές οι παραφιλίες (ηδονοβλεψία ,φετιχισμός), οι οποίες πολλές φορές δεν ενοχλούν τρίτα προσωπα;Ποιός είπε ότι η απόλυτη εγκράτεια (που δεν έχει ημερομηνία λήξης) είναι ασφαλής; Ο Κυριος ήταν σαφής :"Οις δέδοται".Αντί λοιπόν να κοιτάζουμε πώς θα εξωραϊσουμε και θα νομιμοποιήσουμε την ομοφυλοφιλία, ας ενισχύσουμε πρώτα εκείνους που τηρούν τον Παυλειο λόγο "Σεαυτόν αγνόν τήρει".Και βεβαια αυτό δεν επιτυγχάνεται με την "πανάκεια" της νηστείας και της προσευχής, ούτε με την προβολή μοναχών και γεροντάδων, που είναι της μόδας τα τελευταία χρόνια,τόσο , που να παραγκωνίζεται ο Ευαγγελικός λόγος.Ούτε βέβαια είναι κάτι υγιεινό τα γαμπρονυφοπάζαρα των συνάξεων και των αγρυπνιών.Τόλμησε ποτέ η εκκλησία να διδάξει σωστή σεξουαλική αγωγή; Απαγε της βλασφημίας.Απ' εναντίας, σύγχρονος επίσκοπος, που είχε χρηματίσει ομαδάρχης παραεκκλησιαστικής οργάνωσης, μας δίδασκε ότι το να πέσει το μάτι σου σε μια αφίσα κινηματογράφου είναι αμάρτημα εκ "συναρπαγής" (και τώρα θεωρείται από τους "προοδευτικούς").Το να βάζεις τον πήχυ ψηλά, είναι δικαίωμα του καθενός, αλλά μόνο για τον εαυτό του.Οταν άκριτα καταδικάζεις τους ανθρώπους, σε μακροχρόνια αποχή από την σεξουαλική λειτουργία και οι φυσιολογικές λειτουργίες θεωρούνται "ταμπού" και αμάρτημα (σαν να μην είπε ο Θεός "αυξάνεσθε και πληθύνεσθε"),δεν υποστηρίζεται η αγνότητα και δεν διευκολύνεται η υγιής ετεροφυλική σχέση και ο έγκαιρος χριστιανικός γάμος (που να στηρίζεται ώστε να είναι βιώσιμος) ,θα προσπαθούμε να εξωραϊσουμε την τραγικότητα ,βαπτίζοντας το πάθος παραλλαγή.Και προκειμένου να περιφρουρίσουμε τις μειονότητες, να μην επιτρέπουμε να εξετασθεί ένας ασθενής για AIDS,αν δεν έχει δώσει την συγκατάθεσή του, εκθέτωντας σε κίνδυνο όλους όσους έρχονται σε επαφή μαζί του.
Καλή Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή

Ανώνυμος είπε...

"Όσο και να θέλη κανείς να προσεγγίση με καλό λογισμό το φαινόμενο των σύγχρονων ιουδαϊζόντων ή ψευδαδέλφων - για να χρησιμοποιήσω παύλεια φρασεολογία, αφού, επί της ουσίας, περί του αυτού φαινομένου πρόκειται - διαβάζοντας τις τοποθετήσεις της "Ομ. Εκπαιδευτικών ο Παιδαγωγός" τού δημιουργείται η φρικτή υποψία πως, στην περίπτωσή τους, πιθανότατα δεν πρόκειται για απλή συγγνωστή αναπηρία σε ό,τι αφορά την ικανότητα για αντίληψη και κατανόηση των όσων διαβάζουν και ακούν, αλλά, μάλλον, για την τύφλωση για την οποία κάνει λόγο ο προφήτης Ησαΐας και επικαλείται ο ευαγγελιστής Ιωάννης(Ησ. 6,9-10 και Ιω. 12,39-40)".
Φοβερή "ποιότητα λόγου"! Κατά τα άλλα μεμφόμαστε τους άλλους για τα "απύλωτα στόματά τους"...

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Η αγαπητικότητα της ερωτικότητας και της σεξουαλικότητας

Το σχόλιο αυτό δεν γράφεται για λογαριασμό της «Ομ. Εκπαιδευτικών ο Παιδαγωγός». Γράφεται για λογαριασμό των επώνυμων, πλην ανώνυμων, επειδή δεν έχουν να καταθέσουν τα διαπιστευτήρια των (ακαδημαϊκών) θεολογικών τους προσόντων.

Ειλικρινά, απορώ κι εγώ με αυτό που διάβασα (ανώνυμος 28 Φεβρουαρίου 2016 - 10:36 μ.μ.) και δεν γνωρίζω ποιος είναι αυτός που πάσχει από ασύγγνωστη αναπηρία κατανόησης είτε του συλλογικού τόμου (Χριστιανισμός και σεξουαλικές σχέσεις) είτε του βίντεο της βιβλιοπαρουσίασης εκ μέρους των εκδόσεων "Εν Πλώ".

Ποιος πάσχει από αγιογραφική τύφλωση, μα την αλήθεια ; Οι «ιουδαΐζοντες ψευδαδελφοί» (sic) της Ομάδας των Εκπαιδευτικών ; Οι επώνυμοι, πλην ανώνυμοι, καθώς ο γράφων ; Ή μήπως είναι οι εκχυδαΐζοντες τη Χριστιανοσύνη - όρα βίντεο και βιβλίο - μέσω των σχέσεων ; Διότι αυτές ανάγονται στις ενδοτριαδικές μεταξύ των τριών προσώπων της αγίας Τριάδος, αν δεν κάνω λάθος. Και αυτές οι σχέσεις είναι «αγαπητικιές» (ωχ !) διάβαζε ερωτικές, εννόησε σεξουαλικές και άρα, χαροποιές. Ποιος όμως είναι αυτός που τους αποκάλυψε το Μυστήριο των ενδοτριαδικών σχέσεων μένει να το μάθουμε. Να μας το πουν ξεκάθαρα οι συγγραφείς του πολυσυλλεκτικού τόμου για να πάψουμε να ιουδαΐζουμε.

Οι πενιχρές γνώσεις του γράφοντος λένε ότι οι πατέρες της Εκκλησίας δεν τα «πλάκωσαν» όλα με την αγάπη ούτε με τον έρωτα ούτε με τη χαρά. Γνώση του Φρόιντ δεν είχαν, όμως, γνώση για την ψυχή είχαν, αλλά δεν μας είπαν ότι η ψυχή είναι ενέργεια, ο έρωτας χημεία και η σχέση το σεξ. Μας είπαν ότι:
- Θεός ο Πατήρ
- Θεός ο Υιός και Λόγος
- Θεός το Πνεύμα το Άγιο
Εις Θεός, μια η θεότης, τριάδα ομοούσιος και αχώριστος. Αν, τώρα, θέλαμε αυτό να το γράψουμε διαφορετικά με βάση την αγάπη - ας αφήσουμε τα σεξουαλικά - των συντακτών του συλλογικού τόμου, η διατύπωση θα ήταν : αγάπη ο πατήρ, αγάπη ο υιός, αγάπη το άγιο πνεύμα. Θα είχαμε όμως πρόβλημα με την "αγαπητικότητα", επειδή αυτό γράφεται κάπως δύσκολα . Ίσως, και να δημιουργεί θεολογική εμπλοκή, όπως θα δούμε. Γι΄ αυτό οι πατέρες της Εκκλησίας το μόνο που μας άφησαν ήταν η αλληλοπεριχώρηση των προσώπων της αγίας Τριάδος και ουδέν έτερο.

Εφόσον, λοιπόν, οι συγγραφείς του πολυσυλλεκτικού τόμου της χριστιανικής ζωής και των σεξουαλικών σχέσεων βάζουν μπροστά την αγάπη και τις σχέσεις, ας μας πουν και τα συνοδά ιδιώματα της αγαπητικότητας, όπως ακριβώς έχουμε αυτά της θεότητας. Με βάση τις ενδοτριαδικές αγαπητικιές (ωχ !) σχέσεις ποιο είναι αυτό που θα προστεθεί στο αγένητο (ή και αγέννητο) του πατρός, ποιο στο γεννητό του υιού, ποιο στο εκπορευτό του πνεύματος ; Ή διαφορετικά, στο άναρχο του πατρός, στο συνάναρχο του λόγου και στο συναΐδιο του αγίου πνεύματος. Να ρωτήσουμε τον Φρόιντ με τη σεξουαλικότητα ; Τον κύριο Λιαμή που προτιμά την ερωτικότητα ή τον κύριο Καραγιάννη με την αγαπητικότητα;

Περισσότερα δεν γράφω παρά ένα μικρό σχόλιο πρό του τέλους. Η αγάπη του «ο θεός αγάπη εστί» δεν είναι στα μέτρα του κοσμικού-χοϊκού ανθρώπου, όπως δεν είναι και στα μέτρα όλων αυτών, που καπηλεύονται τη Χριστιανοσύνη μετά ή άνευ ράσου.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε τον κ.Γούναρη γιατί με την υπ αυτού παράθεση εκτενών αποσπασμάτων των θέσεων του π.Βασιλείου Θερμού καταδείχθηκε περίτρανα και πανηγυρικότατα η στρεβλότητα και επικινδυνότητά τους για το εκκλησιαστικό σώμα.

Κώστας Γούναρης είπε...

Τότε προσελθόντες οἱ μαθηταὶ αὐτοῦ εἶπον αὐτῷ· Οἶδας ὅτι οἱ Φαρισαῖοι ἐσκανδαλίσθησαν ἀκούσαντες τὸν λόγον;
ὁ δὲ ἀποκριθεὶς εἶπε· Πᾶσα φυτεία ἣν οὐκ ἐφύτευσεν ὁ πατήρ μου ὁ οὐράνιος ἐκριζωθήσεται. ἄφετε αὐτούς· ὁδηγοί εἰσι τυφλοί τυφλῶν· τυφλὸς δὲ τυφλὸν ἐὰν ὁδηγῇ, ἀμφότεροι εἰς βόθυνον πεσοῦνται. (Μθ. 15, 12-14)

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε 6.53 δεν υπαρχει στρεβλοτητα στα θεματα που θεωρησατε πως το εκκλησιαστικο σωμα μιλα επικινδυνα.Και ξερετε ποια ειναι τα επικινδυνα;Επικινδυνα ειναι τα θανασιμα αμαρτηματα.Διοτι αυτα χωριζουν απο Τον Θεο και μολυνουν και τον συνανθρωπομε τον συγκυλισμο,,,ακολουθει αποπληξια ,ητοι νταμπλας...γηρασκουν και πεθαινουν κακως και ελεηνως.Οταν μεσα στα θανασιμα αμαρτηματα ,τα οποια ανηκουν στην ομοταξια της πορνειας,ανηκει και η αρσενοκοιτια κατα τον αγ.ΝΙΚΟΔΗΜΟ τον αγιορειτη και
Μαλιστα χειροτερο και απο την πορνεια -λεγει ο Χρυσοστομος,ειναι η δεν ειναι απαραιτητο να μιλησει η
Ιεραρχια για αυτη την μαστιγα?Πως θα μιλησει δηλαδη με το βαμβακι να μιλησει ,,,με το βαμβακι ομιλησε ο αγ.Ιερος χρυσοστομος οταν σε μια επιστολη εγραψε'' ουτε τη φυση της γυναικας επηρες τελικα και την δικη σου την ανδρικη επροδοσες''.Τι σημαινει αυτο;;;;;Πως δεν εισαι ανδρας;;;;Τι φυση εχεις δηλαδη;;;ποια ειν'τα μελη που σου'δωσε;Σου εδωσε γυναικεια φυση,ε τοτε θα ησουν γυνη και οχι ανηρ.Μιλαω απο την θεση της μανας και τιποτε αλλο,γιατι ετσι θα μιλαγα σε οποιο παιδι επεφτε σε αυτη την ντροπη ,οπως το ιδιο και σε αυτους η αυτες που θα επεφταν στα σαρκικα αμαρτηματα θ ε λ η μ α τ ι κ ω ς !
Εχουμε φθασει που ακουω στην ακολασια ακομα και μεταξυ των συζυγων και κανεις αυτους δεν τους ελεγχει,ολα επιτρεπονται μου λεει καποιος στον γαμο και φριττω! Ελεος πια!Και μετανοια δεν εχουμε την γνησια,αναλυουμε ιατρικως ολοκληρες σελιδες ,μετανοια ομως δεν εχουμε ,ουτε καν αρχη μετανοιας.Και οι προγονοι μας Νινευιτες οχι μονον ενηστευσαν αλλα και σακκους φορεσαν μεχρι και ο Βασιλευς τους και πενθουσαν μεχρι δακρυων ολοι .Και τα ζωα τους τα νηστευσαν,αφου προηγουμενως αλλαξαν ζωη και εκαναν τελειαν αποχη απο το βδελυρο και τοτε ''Ειδεν Ο Θεος[ειδεν Ο Θεος] τα ε ρ γ α αυτων οτι απεστρεψεν απο των οδων αυτων των π ο ν η ρ ω ν και τι εκανε??????????????????????????????????????
Το ακουτε??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Μετενοησεν Ο Θεος επι τη κακια η ελαλησε του ποιησαι αυτοις,...
Και ουκ εποιησεν.Ιωνα γ`10.
Επειδη ομως αυτοι μετεπειτα επεστρεψαν στις πρωτες κ α κ ι ε ς & α μ α ρ τ ι ε ς και ο θεος τους κατεστρεψε και αφανισε απο την πολη αυτη τοσο ωστε στην πολη αυτη να κατοικουν εχινοι και χαμαιλεοντες,κορακες και ολα τα θηρια οπως αναφερει ο προφ Ναουμ στο Β` Κεφαλαιο.

Οταν λοιπον δεν θελεις να μετανοησεις γνησια και εμπραχτα και με αποφαση ,ωστε και να απομακρυνθεις απο τις παρεες εκεινες που σε σπρωχνουν προς αυτη την κατευθυνση,καθεσαι και αναλυεις και στοχαζεσαι και κοιτας με συμ-παθεια την βδελυρη πραξη και ολο με συμπαθεια και τσαι θα την σκεπτεσαι και θα σου την κανουν μικρη την αμαρτια τα δαιμονια ,οταν την διαπραττεις θα σε κανουν να την απεχθανεσαι ,οταν την εξομολογηθεις θα λες ''τι καλος που ειναι ο Θεος'' και ποσο ''Ο Θεος ειναι Αγαπη'' και παλι θα την επαναλαμβανεις για να γινεις δουλαριο των παθων σου.Και τοσο θα βγαινεις στις τηλεορασεις και θα δικαιολογεις πως ειναι και στη φυση τελικα του ανθρωπου και πως εισαι [οχι συ βεβαιως ,γενικα μιλαμε]πως εισαι φυσιολογικος,και θα ψαχνεις φως σε αντισκοινο και οχι το φως του Θεου.Αν δεν μελετησουμε την μετανοια στο βαθος και στο υψος και στο πλατος ,ολο θα δικαιολογουμε τα παθη μας που ολοι εχουμε και θα τα μελετησουμε απο πολλα συναξαρια .
Καλη Σαρακοστη,καλη μετανοια!

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Ο καλός μύλος τα αλέθει όλα

Ας αφήσουμε τις υπεκφυγές, τύπου "γράφετε (οι επικριτές) αποσπασματικά και όχι διαβάζοντας και εννοώντας συνολικά" και κάτι τέτοια. Εδώ, λοιπόν, θα πρέπει να θυμίσω στους αγαπητικούς οξυγράφους της ομοφυλοφιλικής παθογένειας ότι ο καυγάς με τον Άρειο ξεκίνησε από μια λέξη : το ομοιούσιος. Το ίδιο έγινε και με τους Μονοφυσίτες, οι οποίοι, κατά τα άλλα, ήσαν "κατά πάντα" ορθόδοξοι, όπως γράφει και ένας εκκλησιαστικός πατήρ. Το ίδιο είχαμε, όταν ο Νεστόριος απέρριψε τον όρο «Θεοτόκος». Με το φιλιόκβε τα πράγματα άλλαξαν. Πρέπει να διαβάσουμε όλη τη Δυτική θεολογία για να βγάλουμε συμπέρασμα.

Το αυτό επαναλαμβάνεται με τους αγαπητικούς Ψυχιάτρους, Ψυχοθεολόγους και άλλους ενασχολούμενους με τα ψυχικά, που καταφάσκουν στην εκτροπή του σεξουαλικού/ερωτικού προσανατολισμού. Είναι βλαμμένη η φύση, λένε, όχι όμως το πρόσωπο ! Δηλαδή, με άλλα λόγια, το πρόσωπο προηγείται και η φύση έπεται. Το πρόσωπο δεν παθαίνει φθορά, η φύση πάσχει. Κατά τα άλλα, είναι κατά πάντα ορθόδοξοι. Κοντά σε αυτό έρχονται και οι σχέσεις οι ενδοτριαδικές, οι αγαπητικές, οι ερωτικές, οι σεξουαλικές, κολλάνε σ΄ αυτές την ελευθερία του απαθούς προσώπου και η σωτηρία είναι εγγυημένη. Είναι μάλιστα και ορθόδοξη, όχι όπως κάποιων άλλων ιουδαϊζόντων ψευδαδελφών.

Ξεχνούν όμως αυτό που έλεγε και υποστήριζε ο Φρόιντ, ότι τον ερωτικό προσανατολισμό τον δίνει η μητέρα στο παιδί της (οιδιπόδειο σύμπλεγμα). Δεν το λένε οι Ψυχίατροι διότι, προφανώς, σήμερα ξεπεράστηκε ο πατέρας της Ψυχιατρικής και της Ψυχολογίας. Όλα εξελίσσονται, όχι όμως και η αρχή της ηδονής, που εκείνος εισηγήθηκε : Τα ψυχικά φαινόμενα έχουν αρχή και βάση την ηδονή.
Άφησε σε εκκρεμότητα τις ενορμήσεις θανάτου, αρκούμενος να γράψει (1937) : «Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε την πεποίθηση ότι η ψυχική λειτουργία κυριαρχείται αποκλειστικά από την τάση προς ευχαρίστηση. Αυτά τα φαινόμενα υποδεικνύουν, κατά κάποιο τρόπο, ότι δεν μπορεί να παραγνωρισθεί η παρουσία μέσα στην ψυχική ζωή μιας δύναμης που ονομάζουμε, σύμφωνα με τους σκοπούς της, επιθετική ενόρμηση ή ενόρμηση καταστροφής, και η οποία θεωρούμε ότι προέρχεται από την πρωταρχική ενόρμηση θανάτου της έμψυχης ύλης» (*).

Φυσικά, όλα τούτα τα ιδεολογήματα ήταν προερχόμενα από αυτό, το οποίο πάλι ο ίδιος υποστήριζε : Τα άψυχα προηγούνται των εμψύχων ! Περίεργα, δεν μας είπε με ποιο τρόπο απέκτησαν τα άψυχα, που προϋπήρχαν, την πρωταρχική ενόρμηση θανάτου της έμψυχης ύλης. Το κενό συμπληρώθηκε ποικίλως μη εξαιρουμένης της πολυσυλλεκτικής Ορθοδοξίας. Ο καλός μύλος τα αλέθει όλα.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Η παραπομπή σε αστερίσκο, από το προηγούμενο σχόλιο είναι

http://kyprianoscy.blogspot.gr/2013/09/extreme-sports.html

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

"Αν κάτι έχει συμβεί πριν από το προπατορικό αμάρτημα, πρέπει να είναι η διάσπαση του ατόμου σε δυο όντα, ενώ ήταν ένα" (Ηλίας Λιαμής, συνευλογούντος και συνηγορούντος του π. Βασιλείου Θερμού, π. Θεμιστοκλή Μουρτζανού και πολλών άλλων που δεν γνωρίζω).

Σχόλιο κχ
Μιλάμε για πολύ προχωρημένες θεολογικές (;) καταστάσεις. Βρισκόμαστε και σ΄ αυτήν ακόμη την προπτωτική αυτοδημιουργία του ίδιου του θεού. Πρώτα ο θεός αμάρτησε και ύστερα ο άνθρωπος, πρώτα διχάστηκε ο θεός και ύστερα ο άνθρωπος. Πάμε καλά ! Εμείς θα γράψουμε νέα αγία γραφή, όλα εξελίσσονται.

Παρενθετικά, και ο Φ. Ντοστογιέφσκι πειγράφει κάτι παρόμοιο στο "Ημερολόγιο ενός συγγραφέα" : ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΝΟΣ ΓΕΛΟΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ - Φανταστικό παραμύθι, σελ. 328 - 348, εκδ. ΔΑΡΕΜΑ.

Ανώνυμος είπε...

Εάν θέλετε, μπορείτε να παρακολουθήσετε και την συζήτηση, η οποία γίνεται εδώ

Ένα σύντομο σχόλιο στη “Δήλωση π. Βασιλείου Θερμού” (ομοφυλοφιλία)

Πηγή: http://www.antibaro.gr/article/14443

(Αντίβαρο on 24 February 2016)

Δρ. Ταγαράκης Χρήστος



Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Για να μην υπάρξουν ερωτηματικά ως προς αυτό, που έγραψα, με τίτλο "Ο καλός μύλος τα αλέθει όλα" :

"Το κενό συμπληρώθηκε ποικίλως μη εξαιρουμένης της πολυσυλλεκτικής Ορθοδοξίας". Διάβαζε :

Το κενό συμπληρώθηκε ποικίλως μη εξαιρουμένης της πολυσυλλεκτικής και νεόπλαστης - με ιατρική έννοια η νεοπλασία - Ορθοδοξίας.

Ανώνυμος είπε...

Νικολάου Σελέντη, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ξεσπάσματα της καρδιάς μου, (προσωπικό ημερολόγιο), εκδόσεις «Το Σήμαντρο», 1976, σσ 63-64

«1.6. 1 9 6 7

Τι δράματα κρύβουν οι άνθρωποι… καθημερινώς το διαπιστώνω επάνω στη διακονία μου. Σήμερα ήρθε στο Ναό μας ένα 25χρονο παλληκάρι.

- Είμαι άρρωστος, μου είπε. Δεν είμαι νορμάλ.
Ανήκε στο τρίτο φύλο!... Από καλή οικογένεια, α ρ ρ α β ω ν ι α σ μ έ ν ο ς, με άγχος, πονοκεφάλους και από ψυχίατρους περασμένος. Ένα παλληκάρι να το λυπάται η ψυχή σου. Να ντρέπεται για το κατάντημά του. Να μη θέλη να ρεζιλέψη το σπίτι του κ α ι ν α μ η ν μ π ο ρ ε ί … Ζητούσε βοήθεια. Έπαιρνε χάπια που του είχε δώσει ο γιατρός. Εστέγνωσε το στόμα του. Μια ψυχή ταλαιπωρημένη.

Θεέ μου, Θεέ μου κάνε κάτι και γι’ αυτές τις ψυχές, που είναι άρρωστες, που είναι ό χ ι έ κ φ υ λ ε ς α λ λ ά ε λ α τ τ ω μ α τ ι κ έ ς. Παιδιά Σου κι αυτά και θέλουν τη βοήθεια, τη διακονία Σου… Ψυχική βοήθεια θέλω. Αυτό με ανακουφίζει, έλεγε…
Κύριε… Κύριε… Επίβλεψον…»

Αντιγραφή και υπογραμμίσεις από
Γρηγόρη Καραγιαννίδη

Ανώνυμος είπε...

Σταματήστε τα πυρά εναντίον του εκλεκτού Λειτουργού και καταξιωμένου Επιστήμονα π. Βασιλείου Θερμού. Διαβάστε και ακούστε τις ομιλίες του και μετά ασκήστε την κριτική σας. Τίποτα το περιττό δεν έχει βγει από το στόμα του. Βαδίζει μέσα στην Ορθόδοξη Παράδοση και την Διδασκαλία της Εκκλησίας.
π. Νικόλαος

Ανώνυμος είπε...

Σπουδαία η αναφορά σας κ. Καραγιαννίδη σε γραπτό του Μητροπολίτη Χαλκίδος Νικόλαου Σελέντη. Για μια ακόμη φορά υποκλίνομαι στην αγία μορφή του. Ας τα ακούσουν αυτά όσοι ανέξοδα αποφαίνονται χωρίς να έχουν γεύση ποιμαντικής και διακρίσεως.
π. Νικόλαος

Ανώνυμος είπε...

"Σταματήστε τα πυρά εναντίον του εκλεκτού Λειτουργού και καταξιωμένου Επιστήμονα π. Βασιλείου Θερμού. Διαβάστε και ακούστε τις ομιλίες του και μετά ασκήστε την κριτική σας. Τίποτα το περιττό δεν έχει βγει από το στόμα του. Βαδίζει μέσα στην Ορθόδοξη Παράδοση και την Διδασκαλία της Εκκλησίας.
π. Νικόλαος
2 Μαρτίου 2016 - 8:04 μ.μ. "

Σεβαστέ π. Νικόλαε,

τι είδους Ορθόδοξη Παράδοση και τη Διδασκαλία ποιάς Εκκλησίας έχετε στο μυαλό σας;

Διαβάσατε ποτέ τα κείμενα του Σεβ. Μητροπ. Ναυπάκτου Ιερόθεου;

Αν θέλετε, ρίξτε μια ματιά κι εδώ

Ο θεολογικός εκμοντερνισμός (στην Ορθοδοξία και στη Δύση), η Ι. Μητρ. Δημητριάδος και η ζωντανή Ιερή Παράδοση. Ταγαράκης Χρήστος

Πηγή: http://www.antibaro.gr/node/2281


Με σεβασμό

Δρ. Ταγαράκης Χρήστος

Ανώνυμος είπε...

Δρ. Ταγαράκη με βάση το είδος της ορθόδοξης παράδοσης και διδασκαλίας που εσείς έχετε στο μυαλό σας, θα είχατε την δυνατότητα και την καλοσύνη απλά να αναφέρετε συγκεκριμένα κάποιες πολύ χαρακτηριστικές αντορθόδοξες θέσεις του π.Θερμού αντί της παραπομπής σε μακροσκελέστατα κείμενα, που το μάκρος τους αποθαρρύνει την ανάγνωσή τους; Κάποιοι το επιχείρησαν, φοβάμαι χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία (βλ. 23 Φεβρουαρίου 2016, 3:22 μ.μ.) Ίσως η δική σας προσπάθεια αποδειχθεί επιτυχέστερη, ιδαίτερα αν έχει τη συντομία και σαφήνεια της συγκριτικής αντιπαραβολής θέσης του (γνωστού για την παραδοσιακότητά του) π.Ζήση, με πολύ γνωστά παραθέματα της εκκλησιαστικής γραμματείας, αγιογραφικής και υμνολογικής (27 Φεβρουαρίου 2016 - 9:18 μ.μ.)

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε φίλε,

τις απαντήσεις σε παρόμοια σχόλια τις έδωσα μετά το τέλος του κειμένου μου εδώ

http://www.antibaro.gr/article/14443

Ελπίζω να σε ικανοποιούν.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Δρ. Ταγαράκης Χρήστος

Ανώνυμος είπε...

Ομολογία Πίστεως - Οικουμενισμός - Ισλάμ (Ειρήνη Μερκούρη):

https://www.youtube.com/watch?v=Zza5VL-Q11o

Ίσως θα ήταν καλό να δουν το βίντεο οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών, πριν πάνε στην Πανορθόδοξη Σύνοδο,

αλλά και όσοι πλανούν εαυτούς και αλλήλους με την μοντέρνα υψηλή Ακαδημαïκή ΘΟΛΟλογία.

Καταλαβαίνετε σεβαστέ π. Νικόλαε;

Δρ. Ταγαράκης Χρήστος

Unknown είπε...

θα ήθελα να σας συγχαρώ για το πληρέστατο και κατατοπιστικότατο βιβλίο σας "Έλξη και Πάθος". Είναι τιμή μας να υπάρχουν ιερείς, θεολόγοι, επιστήμονες σαν κι εσάς, που αγαπούν και νοιάζονται τον άνθρωπο και τον συνάνθρωπο, και δεν πνίγονται στους φαρισαϊκούς μονολόγους που εκτεταμένα διαβάζω σε αυτό το ιστολόγιο. Τους αριστους, τους σουπερ-τέλειους ορθόδοξους, που μένουν κολλημένοι στο γράμμα του νόμου, που δε δέχονται την αγάπη για τον άνθρωπο ως την υπέρτατη επιταγή του χριστιανισμού, αλλά καμαρώνουν για τη θρησκολαγνεία τους και ηδονίζονται να καταρτίζουν μακρείς καταλόγους κατηγοριών και ετυμηγοριών. Ξεχνούν ότι ο ίδιος ο Κυριος δεν ήρθε στη γη σαν ένας άνθρωπος των σπηλαίων, αλλά σαν ένας άνθρωπος της εποχής του. Ξεχνουν τον "μην κρινετε ινα μην κριθείτε", δεν τους ενδιαφέρει το "ο αναμάρτητος πρώτος τον λιθο βαλέτω", το "Αγάπα τον πλησίον σου ως σεαυτον". Είναι όλοι ειδημονες περί ορθοδοξίας, αγαπούν και καλλιεργουν συστηματικά τα κόμπλεξ τους, τα στολίζουν με κάμποσες δασείες και περισπωμένες και βαφτίζουν ευσέβεια τον φασισαϊσμό τους.
Ομως, π. Βασίλειε, αν και είμαι απολυτως σίγουρη ότι ηδη το γνωρίζετε, θα ήθελα να σας βεβαιώσω ότι εκεί έξω, μακριά από τα λυσσασμένα στίφη, υπάρχουν ανθρωποι που χαίρονται και συγκινούνται όταν συναντούν προσωπικότητες σαν κι εσάς. Γι αυτό, εκ μέρους τους σας παρακαλώ, να συνεχίσετε.
Καλή Ανάσταση

Ανώνυμος είπε...

Προς

"9 Μαρτίου 2016 - 8:48 π.μ.
Unknown είπε..."

Δυστυχώς έχετε ανακατώσει τα πάντα στο μίξερ του μυαλού σας.

Δείτε καλύτερα εδώ και μην πλανάτε - καλυμένη στην ανωνυμία σας - εαυτούς και αλλήλους:


ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: «ΕΛΞΗ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ» ΤΟΥ π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΘΕΡΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑΣ.

Read more: http://www.egolpion.com/A62EAA54.el.aspx#ixzz48KD2ariv

ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:

«ΕΛΞΗ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ»

ΤΟΥ π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΘΕΡΜΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑΣ

ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Read more: http://www.egolpion.com/A62EAA54.el.aspx#ixzz48KDUKalA


Δρ. Ταγαράκης Χρήστος

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

http://kyprianoscy.blogspot.gr/2016/04/blog-post_23.html

Υστερόγραφο
Η ξενόφερτη λέξη sex, όθεν πηγάζει η σεξουαλικότητα, εξ ης η "έλξη και πάθος", είναι σύντμηση της ελληνικής λέξης "σχέση". Ο Φρόιντ πήρε τα τρία αρχικά ελληνικά γράμματα από αυτή τη λέξη : σίγμα, χι, έψιλον, κι έτσι μας προέκυψε το sex. Το γράμμα έψιλον παρενεβλήθη μεταξύ του σίγμα και του χι. Το "σχε" έγινε "σεχ" ή sex. Όπου λοιπόν διαβάζουμε ή γράφουμε τη λέξη sex ή σεξ, νοητέον σχέση και μεταξύ άλλων, τη σχέση του αδιάφθορου και άφθαρτου προσώπου μας ! (εδώ βάζουμε θαυμαστικό) με την φθαρτή και θνησιγενή ! (κι εδώ θαυμαστικό) φύση μας. Οι νεοορθόδοξοι περσοναλιστές θέλουν το πρόσωπο να προηγείται της φύσεως, η υπόσταση της ουσίας με άλλα λόγια. Αν αυτό μπορεί να ονομαστεί "ορθόδοξη θεολογία", σύμφωνα με την Παράδοση των πατέρων της Εκκλησίας, διορθώστε με ή καλύτερα, ας γράψει ένα βιβλίο περί αυτού ο π. Βασίλειος Θ. ή κάποιος άλλος.

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Βασίλειος είναι αετός του πνεύματος και οι πολέμιοί του σπουργίτια.

Ανώνυμος είπε...


Αγαπητέ πάτερ Βασίλειε, έχω ακούσει τοποθετήσεις σας σε διάφορα φόρα και έχω διαβάσει και απόψεις σας που έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί... Το ότι μπορεί η επιστημονική σας κατάρτιση να σας επιτρέπει να εξαγάγετε χρήσιμα επιστημονικά συμπεράσματα σχετικά με τις συμπεριφορές διαφόρων τύπων ανθρώπων και την κατά περίπτωση πιθανά και ενδεχόμενα παθολογική τους κατάσταση αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι μπορεί να να έχετε την ίδια επιτυχία κατά τις προσπάθειες σας να συσχετίσετε ή να ανακαλύψετε συνάφειες του γνωστικού σας αντικειμένου με την πνευματική ζωή και τη λειτουργικότητα της λατρείας εκ μέρους των πιστών και των κληρικών αδελφών σας... Προτάσεις φυσικά έχετε όλο το δικαίωμα να κάνετε... Πολλές από αυτές (αν όχι η συντριπτική πλειοψηφία) μπορεί να είναι σωστές... Αλλά θα πρέπει να έχετε την ταπεινότητα να δεχτείτε ότι και κάποιες μπορεί να είναι λαθεμένες (είναι γνωστό ότι μόνο ο Πάπας είναι αλάθητος)... Μάλιστα θα μπορούσε κάποιος λίγο πιο επιθετικός να είπει ότι η επιστημονική σας θεώρηση επισκιάζει την θεολογική σας κρίση και σας οδηγεί με αλαζονικό τρόπο σε μονοπάτια με τα οποία είμαι σίγουρος ότι δεν έχετε σχέση... Μην λοιπόν κατηγορείτε για προκατάληψη όσους ελέγχουν τα λεγόμενά σας... Γιατί την ίδια προκατάληψη μπορεί κάποιος να διαβλέπει στις δικές σας θέσεις (τόσο τις εκκλησιαστικές-θεολογικές, όσο και στις αξιακές κρίσεις όσων σας ασκούν κριτική)... Δική μου πεποίθηση είναι ότι οι κατηγοριοποιήσεις των ανθρώπων ("προνεωτερικοί", "νεωτερικοί", "μετανεωτερικοί", "ψυχαναγκαστικοί", "ναρκισιστές", "παρανοειδής", "σχιζοειδής", κλπ) ήταν και θα είναι σχετικά επιτυχείς και μερικώς παραγωγικές (ειδικά όταν χρησιμοποιούνται - και μάλιστα εκ προοιμίου - για να στιγματίσουν όσους εκφράζουν διαφορετικές απόψεις σε σχέση με τις δικές μας)΄... Σε διαφορετική περίπτωση η κτιστή επιστήμη των κτιστών ανθρώπων της μετα-πτωτικής περιόδου θα είχε λύσει τα ψυχικά προβλήματα των ανθρώπων (κάτι που φυσικά φαντάζομαι ότι πρώτος εσείς γνωρίζετε ότι δεν υφίσταται και ούτε μπορεί να γίνει εφικτό στο λίγο μέλλον που έχουμε μπροστά μας)... Σχετικά λοιπόν σας καλώ να αναλογιστείτε ποιο το αποτέλεσμα στους ανθρώπους όταν κάποιος επιστήμονας έχει ανακαλύψει χίλιες αλήθειες και μια πλάνη στην επιστήμη του, και ποιο το αποτέλεσμα στους πιστούς όταν έχει "θεολογήσει" χίλιες αλήθειες και μια πλάνη στην πίστη του... Εγώ πάντως αν είναι να πέσω θύμα κάποιας πλάνης εύχομαι και παρακαλώ το Θεό να μην συγκαταλέγεται στις θεολογικές αλλά στις επιστημονικές...

Με τιμή,
Γ. Π. Μαχάς

Ανώνυμος είπε...

Φίλος θεολόγος μου κοινοποίησε αυτή την ανακοίνωση του π. Βασιλείου Θερμού. Οφείλω να τον συγχαρώ διότι τοποθετεί το όλο θέμα όπως αρμόζει σε θεολόγο κι επιστήμονα. Ευτυχώς που υπάρχουν πάντα μέσα στον χώρο της Εκκλησίας μας σοφοί κληρικοί ως ο π. Βασίλειος.
Χρήστος Καραπάνος
Κοινωνιολόγος