Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Ἡ Ἑορτή τοῦ Ἁγίου Ἀνθίμου τοῦ Νέου στήν Πάτρα

  Στόν Ἱερό Ναό τῆς Παναγίας τῆς Βοηθείας τοῦ Γενικοῦ Πανεπιστημιακοῦ Νοσοκομείου Πατρῶν « Παναγία ἡ Βοήθεια» ἑορτάσθη ἡ μνήμη τοῦ ὁσίου πατρός ἡμῶν Ἀνθίμου τοῦ Νέου τοῦ ἐν Χίῳ, τήν Κυριακή ἑσπέρας καί Δευτέρα, πρωί 14 καί 15 Φεβρουαρίου 2016.
Στόν Ἱερό Ναό ὑπάρχει ἡ ἱερά εἰκόνα τῆς Παναγίας τῆς Βοηθείας, ἀντίγραφον τῆς ἐν Χίῳ εὑρισκομένης εἰκόνος στήν Μονή, τήν ὁποία ἵδρυσε ὁ Ὅσιος Ἄνθιμος.
Ἐπίσης, εἶναι θησαυρισμένο ἀπότμημα τοῦ Ἱεροῦ Λειψάνου τοῦ Ὁσίου Ἀνθίμου προσφερθέν ἐν ἀγάπῃ πολλῇ πρός τήν Ἐκκλησία τῶν Πατρῶν, ὑπό τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου κ. Μάρκου, κατόπιν αἰτήματος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρῶν κ.κ. Χρυσοστόμου.
●Τήν παραμονή τῆς ἑορτῆς ἐτελέσθη ὁ μέγας πανηγυρικός Ἑσπερινός χοροστατοῦντος τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, ὁ ὁποῖος ἐκήρυξε τόν θεῖο λόγο, ἀναφερθείς στήν βοήθεια τῆς Παναγίας μας καί τῶν Ἁγίων μας, ἐν  προκειμένῳ, τοῦ Ὁσίου Ἀνθίμου πρός τούς ἀνθρώπους καί εἰδικώς στούς ἀσθενείς.







 Ἀνήμερα, ἐτελέσθη ἡ Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρῶν κ.κ. Χρυσοστόμου, ὁ ὁποῖος στήν ὁμιλία του ἀνεφέρθη στήν παρηγορία πού δίδει ὁ Κύριος στούς ἀνθρώπους διά τῶν Ἁγίων του.
Ἑστίασε στήν ἁγία βιοτή καί πολιτεία τοῦ Ὁσίου Ἀνθίμου καί στίς πρεσβεῖες του πρός Κύριον, ὑπέρ τῶν ἐν ἀσθενείαις κατακειμένων.
Ἐπίσης, μίλησε μέ θερμά λόγια γιά τό Διοικητικό Ἰατρικό καί Νοσηλευτικό Προσωπικό τοῦ μεγάλου Νοσοκομείου τῶν Πατρῶν γιά τούς ἐργαζομένους καί τούς ἐθελοντές τῆς ἀγάπης καί εὐχήθηκε ἰδιαίτερα στούς ἀσθενεῖς πού νοσηλεύονται στό Νοσοκομεῖο.
Τέλος, εὐχαρίστησε τόν π. Χαρίτωνα Ἀθανασόπουλο, ὁ ὁποῖος εἶναι ὁ ὑπεύθυνος Ἱερεύς τοῦ Νοσοκομείου καί ὁ ὁποῖος ἀπό τότε πού ἐτοποθετήθη ἐκεῖ ἀπό τόν Σεβασμιώτατο, ἐργάζεται μέ τούς συνεργάτες του Κληρικούς καί Λαϊκούς μέ ζῆλο ἱερό καί αὐταπάρνηση.
Μετά τό πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας στό Γραφεῖο τῆς κ. Διοικητρίας παρετέθη μικρά δεξίωσις, ὅπου καί πάλι ὁ Σεβασμιώτατος μίλησε μέ πολλή ἀγάπη πρός ὅλους καί τούς εὐχήθηκε τά δέοντα.



11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θαυματουργός ο Άγιος Άνθιμος. Φύλακας άγγελος του νοσοκομείου και ο π. Χαρίτων Αθανασόπουλος. Τιμά την ιεροσύνη του με την προσφορά του επί πραγματικού 24ώρου βάσεως στην διακονία των πασχόντων.
Θα καταγράψω και μια διαπίστωση. Όταν άλλοι κάνουν βόλτες και απολαμβάνουν την ζωή τους στην πόλη ΑΥΤΟΣ τρέχει στους ασθενείς και σε όσους τους συνοδεύουν.
Να τον έχει ο Άγιος Άνθιμος καλά για να προφέρει.

Ανώνυμος είπε...

π. Χαρίτων και πάσης Ελλάδος. Πάντα με τον καλό λόγο και την έμπρακτη αγάπη. Σπουδαίος άνθρωπος και πραγματικός χριστιανός.

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Χαρίτων είναι μια ελιά κατάκαρπη στον χώρο της τοπικής μας εκκλησιαστικής κοινότητας που φωτίζει τον πολυέλεο της ελλαδικής εκκλησίας με τα θεοφιλή έργα του.

Ανώνυμος είπε...

O π. Χαρίτων δεν επιθυμεί τον έπαινο των ανθρώπων και την καταξίωσή του. Θα μπορούσε να έχει τελειώσει την ιατρική στην Γαλλία όταν έκανε ένα εξάμηνο ως λαϊκός προσφέροντας πολλά στην εκεί ορθόδοξη ενορία. Επιθυμούσε την ταπεινή προσφορά στην Εκκλησία και γι’ αυτό όταν του δόθηκε η ευκαιρία για διδακτορικό στην Θεολογία ως κληρικός πλέον απέρριψε την πρόταση. Το ίδιο έκανε όταν ο Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κυρός Τιμόθεος τον ήθελε ως διάδοχό του. Προτιμά να αρέσει στον Θεό και δια των ανθρώπων δοξάζει το Όνομα του Θεού.
Την ευχή σας παππούλη μου.
Παλιός συμφοιτητής σας.

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Παύλος Σπίνος υπήρξε από τους καλύτερους νοσηλευτές στην αιμοκάθαρση στο Νοσοκομείο μας. Το χαμόγελο, η ευγένεια και η εξυπηρετικότά του σε ασθενείς και συναδέλφους είναι αδιαμφισβήτητη. Από τον πόθο του για να γίνει κληρικός τα άφησε. Δεν θα γίνω κριτής του. Πολλά θα προσέφεραι και ως νοσηλευτής. Χάρηκα που τον είδα.
Ο π. Χαρίτωνας είναι το διαμάντι πουστολίζει το νοσηλευτικό μας ίδρυμα. Πάντα πρόθυμος να μας ακούσει και να μας μεταφέρει δια των λόγων του την Χάρη του Θεού.

Ανώνυμος είπε...

Αναστάσιε μην επιτρέπεις σχόλια εναντίον του κλήρου της Πάτρας! Βάλε κάποια όρια!
Και τόσα σχόλια που βάζεις υπέρ κάποιου κληρικού, πάλι κακό κάνουν να ξέρεις. Σε όλους.
Ένα έργο μιλάει απο μόνο του. Όλα τα άλλα είναι περιττά, στην καλύτερη περίπτωση.

Ανώνυμος είπε...

Σημαντική η παρουσία της Εκκλησίας στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Αυτό το έχει διαπιστώσει ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος και τα έχει επανδρώσει ώστε να υπάρχει ο αγιασμός και η παρηγοριά στους ασθενείς. Αυτό το μαρτυρούν και οι πολλές προσωπικές του επισκέψεις σε ασθενείς. Ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος επισκοπεί και φροντίζει για το ποίμνιο του.

Ανώνυμος είπε...

Βλέπω να διαμαρτύρεται αδελφός για τους επαίνους σε συγκεκριμένους κληρικούς. Η Εκκλησία πάντα επαινούσε και επαίνει. Αυτό έκανε και ο Κύριος. Το καλό να το λέμε προς παραδειγματισμό άλλων και μάλιστα οκνηρών που βρήκαν το ράσο για απάγκιο. Οι Μητροπολίτες τιμούν με οφίκια διακρίσεις τους καλούς ρασοφόρους. Το ίδιο κάνει και ο λαός δηλαδή εμείς. Σε όποιον δεν αρέσει λίγο ξύδι θα του κάνει καλό.

Ανώνυμος είπε...

Οι Μητροπολίτες τιμούν με οφίκια διακρίσεις τους καλούς ρασοφόρους;;;;;;;;;;;;............ μην εισαι τοσο σιγουρος. Οι καλοι ρασοφοροι κρυβονται και αποφευγουν τα οφικια κλπ. Η ιεροσύνη ειναι διακονια, θυσία με αιμα και τιποτε αλλο. ο Π χαριτων διακονει σιωπηλα, αφανης και σιωπηλος. οι αρχαιοι ελεγαν ΛΑΘΕ ΒΙΩΣΑΣ!!!!

Ανώνυμος είπε...

Όποτε χρειάσθηκα βοήθεια ποτέ δεν την αρνήθηκε ο ιερέας του Νοσοκομείου και τις τρεις φορές που νοσηλεύτηκα. Τον έβλεπα στα μαύρα τα μεσάνυχτα να τρέχει για να δώσει τον Πολύτιμο Μαργαρίτη σε ασθενείς. Όταν λέων μαύρα μεσάνυχτα εννοώ 2 ή και 4 τα ξημερώματα. Αυτά γνωρίζω αυτά ομολογώ.

Ανώνυμος είπε...

Ο "Άγιος" Πατρών τιμά και επαινεί πολύ συγκεκριμένα πρόσωπα..θα 'χει τους λόγους του..Οι καλοί ρασοφόροι δεν τιμούνται ποτέ και βρίσκονται πάντα στο παρασκήνιο..η τοπική εκκλησία των Πατρών πάντως λιβάνι μυρίζει, όπως λέγει και ο Επίσκοπός της, τώρα δεν ξέρω τίνος λιβάνι μυρίζει..Αναστάσιε αν όπως λές είσαι αμερόληπτος και αντικειμενικός κοινοποίησε και αυτό το σχόλιο.