Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Εξομολόγηση-επανεκκίνηση! - π. Βαρθολομαίος Ηγούμενος Εσφιγμένου

Ακούγονται συχνά φράσεις όπως «δεν πάμε καλά», «έχει παραστρατήσει ο κόσμος σήμερα», «βρεθήκαμε σε αδιέξοδο», «δεν μπορούμε να αλλάξουμε πλέον την κατάσταση»...
 
Υπάρχει, άραγε, η δυνατότητα να αλλάξουμε πορεία, να ξεφύγουμε από την κατάσταση και το αδιέξοδο στα οποία έχουμε βρεθεί; Η πίστη μας στον Χριστό αυτό ακριβώς μας βεβαιώνει! Υπάρχει πάντα ελπίδα! Δεν ταιριάζει η απελπισία στον χριστιανό!
 
Αναγνωρίζοντας την πτώση μας, το λάθος μας, έγινε ήδη το μισό βήμα για να σηκωθούμε. Απλά απομένει να κάνουμε και το υπόλοιπο μισό βήμα για να προχωρήσουμε πάλι μπροστά. Να κάνουμε μια επανεκκίνηση στην ζωή μας.

 

Η επανεκκίνηση γίνεται πρώτα με την αναγνώριση του λάθους μας και τελειοποιείται μέσω της εξομολογήσεως στον πνευματικό μας! Καθαρίζοντας την καρδιά μας από κάθε αγκάθι που της προκαλεί πόνο, την αφήνουμε ελεύθερη και καθαρή να μας κατευθύνει...«κατά την καρδίαν»!
 
Αυτό που πρέπει, όμως, να κατανοήσουμε είναι ότι η εξομολόγηση είναι το μυστήριο της μετανοίας και όχι της δικαιώσεως. Δυστυχώς, πολλοί δεν γνωρίζουμε τι είναι η εξομολόγηση και πώς πρέπει να εξομολογούμαστε. Πλησιάζουμε συχνά μόνο για να δικαιώσουμε τον λογισμό μας, χωρίς αίσθηση μετανοίας!
 
Ο πνευματικός δεν είναι δικαστής! Δικαστής είναι μόνο ο Χριστός. Ο πνευματικός είναι ο φορέας της χάριτος με την εξουσία που του έδωσε ο ίδιος ο Χριστός να συγχωρεί αμαρτίες και να επουλώνει τα τραύματα της ψυχής με την πατρική στοργή του!
 
Ας πλησιάσουμε με ειλικρίνεια και ταπείνωση στο μυστήριο!Ας σκύψουμε το κεφάλι κάτω από το ιερό πετραχήλι του πνευματικού!
Ας καταθέσουμε ό,τι βαραίνει την ψυχή μας, για να μπορέσουμε να ανασάνουμε ελεύθερα πάλι!
Ας ζητήσουμε την δικαίωση μόνο από τον Θεό και όχι από τους ανθρώπους!
Ας ξεκινήσουμε πάλι την προσπάθεια ανανεωμένοι και ελεύθεροι πλέον!
 
Η επανεκκίνηση στην ζωή μας είναι ο μόνος τρόπος να αλλάξουμε αποφασιστικά την πορεία μας, διαλύοντας κάθε αδιέξοδο που έχουμε δημιουργήσει. Η ανάγκη είναι επιτακτική και μας αφορά όλους! Η επιλογή είναι ελεύθερη και απόλυτα δική μας!
 

Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια: