Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Επίσκεψη ομογενών φοιτητών από Αμερική στην Αρχαία Ολυμπία

 Με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Επίσκεψη ομογενών φοιτητών από Αμερική στην Αρχαία Ολυμπία 
Στους δρόμους της Ιστορίας και της Κληρονομιάς των προγόνων τους

Συνεχίζοντας και φέτος τις ποικίλες δραστηριότητες του, το Θερινό Σχολείο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου φιλοξενεί δεκάδες φοιτητές από Η.Π.Α. και Καναδά στην Καλαμάτα, με στόχο να φέρει νέους ομογενείς σε επαφή με τον Ελληνικό Πολιτισμό. Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου τα τελευταία καλοκαίρια φοιτητές καταγόμενοι από οικογένειες ομογενών των Η.Π.Α. και του Καναδά (κυρίως από τις περιοχές Ιλλινόις και Κεμπέκ) διδάσκονται Ελληνική Γλώσσα, Ιστορία και Πολιτισμό στην Καλαμάτα, έτσι ώστε να διατηρήσουν ζωντανούς τους δεσμούς με την κληρονομιά των προγόνων τους.

 Στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων, που συντονίζει και ενισχύει με κάθε τρόπο η Παμμεσσηνιακή Ένωση ΗΠΑ και Καναδά, είναι και οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους. Ανάμεσα σε αυτούς είναι η Αρχαία Ολυμπία, ένας χώρος με τεράστια σημειολογία σε πολλά επίπεδα, παραμένει σταθερό σημείο  επισκέψεων κάθε θέρος.


Η διαχρονική σημασία και επιρροή  της Αρχαίας Ολυμπίας
Την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017 το Θερινό Σχολείο επισκέφθηκε την Αρχαία Ολυμπία με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Θεόδωρο Τζαλαλή. Συνοδευόμενοι από τους καθηγητές και τις καθηγήτριες που διδάσκουν εθελοντικά στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες είδαν τα κυριότερα Μνημεία του αρχαιολογικού χώρου και τα αξεπέραστα εκθέματα του Μουσείου, ενώ είχαν την σπάνια εμπειρία να τρέξουν σε δύο ομάδες, αγόρια και κορίτσια, στο αρχαίο Στάδιο και να ...επευφημηθούν οι νικητές. Ξεχωριστή εντύπωση προκάλεσαν οι νέες αναστηλώσεις μνημείων, όπως ο αφιερωματικός κίονας του Πτολεμαίου, που φανερώνουν το σπουδαίο έργο που επιτελείται από τους επιστήμονες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.
Για την Ιστορία και την σημασία της Αρχαίας Ολυμπίας μίλησε στους φοιτητές ο φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας, που απάντησε και σε ερωτήματα ή απορίες των φοιτητών. Για τους περισσοτέρους από αυτούς ήταν η πρώτη επίσκεψη στον χώρο αυτό κι έτσι αναζητούσαν πληροφορίες που θα απαντούσαν στις αναζητήσεις τους. Το πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου θα συνεχιστεί με επισκέψεις και σε άλλα ιστορικά μέρη της Πελοποννήσου. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: