Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Συγχαρητήρια για την έκδοση του βιβλίου «ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΑ» - Παναγιώτης Σπ. Μαρτίνης

Αξίζουν συγχαρητήρια στον κ. Τάσο Κωστόπουλο για την αξιέπαινη πρωτοβουλία του να προβή στην έκδοση του βιβλίου του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου με τον τίτλο «ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΑ».

Η πρωτοβουλία του αυτή φανερώνει το αίσθημα σεβασμού του προς την Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία και στον Προκαθήμενο Αυτής. Επίσης, και την ευαισθησία του σε ό,τι αφορά τις λεγόμενες «αξέχαστες πατρίδες».

Αξιέπαινη επίσης και η ανάληψη από την αδελφότητα της Ιεράς Μονής Χρυσοποδαριτίσσης της επιμέλειας του βιβλίου, που είναι πράγματι, λίαν καλαίσθητο. Περιέχει τις 37 ομιλίες του Πατριάρχη στην Καππαδοκία από τις επισκέψεις Του, με έγχρωμες φωτογραφίες και εικόνες.



Όσοι είχαμε την ευλογία να συνοδέψουμε τον Πατριάρχη σε μία από τις πρώτες Του επισκέψεις στην Καππαδοκία το βιβλίο αυτό μας πλημμυρίζει από πολλές όμορφες αναμνήσεις. Επισκέψεις στις πόλεις με τους ημιερειπωμένους ναούς, στις δεήσεις και στα τρισάγια που τελούσε ο Πατριάρχης, τη συμμετοχή στην Θεία Λειτουργία και στο μνημόσυνο, που, επίσης τελούσε ο Πατριάρχης για τους τότε ιερείς και κτήτορες του Ναού.

Το προσκύνημα στον τάφο του οσίου Ιωάννη του Ρώσσου στο Προκόπι, οι επισκέψεις στους λαξευμένους βράχους της Καππαδοκικής γης, που σαν κατακόμβες, είναι γεμάτες από μοναστήρια, εκκλησίες και ασκηταριά.

Στους τοίχους σώζονται ακόμη, έστω και φθαρμένες από το χρόνο, την υγρασία και τα ιερόσυλα χέρια, τοιχογραφίες με τις μορφές του Χριστού, της Παναγίας και των Αγίων.

Αξίζει, λοιπόν, η μελέτη αυτού του βιβλίου όχι μόνο από τους απογόνους των παππούδων που έζησαν στην Καππαδοκία, αλλά και από κάθε έναν που ευαισθητοποιείται σε θέματα που έχουν σχέση με την ελληνο-ορθόδοξη παράδοση και τον πολιτισμό μας στα άγια χώματα της Ανατολής (Καππαδοκία, Πόντο και σε άλλες περιοχές).

Παναγιώτης Σπ. Μαρτίνης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι ομιλίες είναι ένας θησαυρός με Θεολογικά, Αγιολογικά, Εκκλησιαστικά και Ιστορικά στοιχεία. Αξίζουν συγχαρητήρια γιατί ήταν αναγκαία η σύνοψη αυτή όλων των ομιλιών του Πατριάρχη. Ο κ. Κωστόπουλος έχει δείξει τον σεβασμό του προς την Μεγάλη Εκκλησία και τον Προκαθήμενο αυτής. Του εκφράζουμε ευχαριστίες.
Δημήτρης Τσαούσογλου