Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Παρουσίαση μελέτης Σοφίας Καυκοπούλου στην Διακιδειο


 Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα τού Σαββάτου, στην Διακιδειο Σχολή Λαού Πατρών, η διάλεξη της Σοφίας Καυκοπούλου, με θέμα: "Τα τουρκικά ήθη, όπως καταγράφονται στα έργα των χρονογραφων τής Άλωσης". Το ιστορικό βήμα της Διακιδειου έχει φιλοξενήσει εδώ και δεκαετίες ανθρώπους των γραμμάτων, τεχνών, και επιστημών, όπως επίσης και σπουδαίου διαμετρήματος πολιτικούς και θρησκευτικούς ταγούς. Δίνοντας ώθηση σε νέους ανθρώπους, φιλοξένησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φέτος, την νεαρά Σοφία Καυκοπούλου.


Ανάμεσα στο ακροατήριο, εντοπίσαμε τον πρόεδρο εφετών κ. Γ. Ευσταθίου, τον ταξίαρχο ε.α. - στρατ. Ιατρό κ. Γ. Μακρυπούλια, τον πρ. Βουλευτή και υποψήφιο δήμαρχο Πατρέων κ. Α. Χρυσανθακοπουλο, τον τμηματάρχη κοινωνικών δικαιωμάτων τού Δήμου Πατρέων κ. Τ. Βαγενά, τον γλωσσολόγο καθηγητή κ. Σ. Σκαρπελλο, τον πολιτικό επιστήμονα κ. Σ. Νιφορα, τη νομικό - ερευνήτρια κα Ε. Τρίκκη,τη λογοτεχνιδα κα Β. Φαρμάκη, τον επιχειρηματία κ. Χ. Ζάγαρη, τον οικονομολόγο - ιεροψαλτη κ. Σπ. Κασπιρη, τον καθηγητή μουσικής κ. Χ. Δασκαλόπουλο κ.α.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...



Επαινετή η προσπάθεια της ομιλήτριας αλλά κατανάλωσε στην αρχή τον μισό περίπου χρόνο της ομιλίας της ( 30΄ ) σε ημερομηνίες και χρονολογίες της ζωής των χρονογράφων της Άλωσης πού ωστόσο θα μπορούσαν να αναφερθούν με πιο πρακτικό τρόπο ώστε να μη κουράζουν τους ακροατές ( πχ. αντί ενός συμβάντος πού υποτίθεται ότι έγινε στις 23.8.1430, και ενός άλλου επεισοδίου στο οποίο δίνουμε πάλι ημερομηνίες λεπτομερείς πχ. στις 28.8.1430 . Ενώ θα μπορούσε να ειπωθεί σε πιο πρακτική μορφή «μετά από λίγες μέρες συνέβη και το τάδε επεισόδιο…») . Όλο αυτό το πλήθος ( γιατί ειπώθηκαν παραπάνω από καμιά 30αριά λεπτομερείς ημερομηνίες κι΄ όχι απλώς χρονολογίες ) κουράζουν τον ακροατή. Κατά δεύτερο λόγο ενώ ο τίτλος της ομιλίας ήταν «για τα Τουρκικά ήθη εκείνης της εποχής» η αναφορά σ΄αυτά ήταν ελάχιστη, σχεδόν μηδαμινή, και δεν μάθαμε τίποτα περισσότερο απ΄ότι ήδη ξέρουμε. Συμπερασματικά τώρα, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην νέα ανερχόμενη συγγραφέα για τον κόπο της να συγκεντρώσει όλα αυτά τα στοιχεία !

a