Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

ΠΕΤΡΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΟΣ - Ο ΗΡΩΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


ΠΕΤΡΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΟΣ - Ο ΗΡΩΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Στις 07/02/1956 εφονεύθη άνανδρα ο νεαρός Κύπριος αγωνιστής της αθάνατης ιδέας της Ένωσης, Πέτρος Γιάλλουρος.
Ήταν 7 Φεβρουαρίου 1956, όταν μία βρετανική σφαίρα σκότωσε τον 17χρονο Πετράκη Γιάλλουρο από το Ριζοκάρπασο. Ο ξανθός άγγελος της Αμμοχώστου, έφηβος ακόμη, έπεφτε νεκρός στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν οι μαθητές της περιοχής, ενάντια στη βρετανική κυριαρχία και υπέρ της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Τα όνειρά του να σπουδάσει πλοίαρχος, πέθαιναν μαζί του εκείνο το πρωινό.

Ο Πετράκης Γιάλλουρος φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Ριζοκαρπάσου, και όταν φονεύθηκε, ήταν τελειόφοιτος του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου. Ψηλός, λεπτός, με σγουρά μαλλιά και γαλανά μάτια και πάντα άριστος μαθητής, ο Πετράκης ήταν ο σημαιοφόρος στις εκδηλώσεις του σχολείου του.
Λόγος του και κουβέντα του, αφηγείται η μάνα του, ήταν πάντα η Ελλάδα. Καημός του και πόθος, όνειρο και τραγούδι του, η ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
"Να αγωνιζόμαστε πρέπει, μάνα, να αγωνιζόμαστε για την Κύπρο μας".

Ήταν ο υπεύθυνος των μαθητικών ομάδων του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου στον αγώνα της ΕΟΚΑ. Καθήκοντά του ήταν η οργάνωση των μαθητών του σχολείου του, η γραφή και διδασκαλία τραγουδιών αγωνιστικού περιεχομένου, η διανομή φυλλαδίων, η απόκρυψη και διακίνηση οπλισμού, η μεταφορά της αλληλογραφίας και η οργάνωση μαχητικών μαθητικών διαδηλώσεων. Για τις δραστηριότητές του αυτές είχε επισημανθεί από τους κατακτητές, οι οποίοι και τον κυνηγούσαν.
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Στις 6 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση Χάρτινγκ διέταξε το κλείσιμο του Γυμνασίου Αμμοχώστου και των υπόλοιπων σχολείων της Κύπρου. Ήθελε με αυτόν τον τρόπο να παύσει την αντίσταση των μαθητών, που δυναμικά έβγαινε στον αγώνα κατά της αποικιοκρατίας και υπέρ της απελευθέρωσης και ένωσης. Βέβαια, η αντίδραση των μαθητών ήταν άμεση.
Την επομένη, 7 Φεβρουαρίου 1956, διοργανώθηκε μεγαλειώδης πορεία και διαδήλωση ενάντια στους Βρετανούς. Μεγάλη δύναμη μαθητών του Γυμνασίου και του Εμπορικού Λυκείου Αμμοχώστου έστησαν οδοφράγματά στην οδό Ερμού και ξεκίνησαν πετροπόλεμο λιθοβολόντας τους Άγγλους στρατιώτες.
Ωστόσο, οι Βρετανοί αποικιοκράτες, που δεν ξεχώριζαν παιδιά από ενήλικες, απάντησαν με αληθινά πυρά εναντίον των νεαρών διαδηλωτών. Κατά την αποχώρησή τους, Άγγλος στρατιώτης στόχευσε και πυροβόλησε τον Πετράκη Γιάλλουρο εν ψυχρώ στο μέρος της καρδιάς. Ο Πετράκης προχώρησε δέκα βήματα περίπου, κραύγασε "Ζήτω η Ένωσις" και έπεσε.
Οι Βρετανοί δεν επέτρεψαν στην αδελφή του Μαρία να δει το άψυχο σώμα του αδελφού της, αφού κατόπιν ρητής διαταγής η σορός μεταφέρθηκε με βρετανικό αστυνομικό αυτοκίνητο στο Ριζοκάρπασο.
Η ρητή διαταγή του Χάρτινγκ ήταν ότι οι κηδείες των αγωνιστών της ΕΟΚΑ έπρεπε να γίνονται αμέσως. Έτσι δεν περίμεναν καν τους γονείς του που βρίσκονταν στην Αγγλία εκείνη την εποχή.
Δυο χιλιάδες άτομα μαζεύτηκαν εκείνο το βράδυ για να αποχαιρετήσουν τον ξανθό άγγελο της Καρπασίας. Η κηδεία έγινε υπό το φως των δεκάδων κεριών και την καταρρακτώδη βροχή. Κανείς ωστόσο, δεν κουνήθηκε από τη θέση του.
Ήταν ο πρώτος μαθητής που το αίμα του πότισε τη γη της Ελληνικής Κύπρου.
Η θυσία του θα διδάσκει στις επόμενες γενιές το δρόμο της Αρετής και του Καθήκοντος για την Ελευθερία της Πατρίδας.
ΕΛΛΑΣ ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΩΣΙΣ
ΑΘΑΝΑΤΟΣ!
Πηγή: ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Έδωσε την ζωή του για την Ελλάδα για την Ελλάδα που ονομάζει τα Σκόπια Β. Μακεδονία.