Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

"'Έχει την προϊστορία του!.." ο Π. Πολάκης - Βασίλειος Μιχαηλίδης


Π. ΠΟΛΑΚΗΣ
         Στην εφημερίδα "ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ." των Ιωαννίνων (Α.Φ.: 16674/17-12-15, 3) και με τίτλο "'Εχει την προιστορία του!.." δημοσιεύτηκε κείμενο, στο οποίο ο συντάκτης του έκανε  αναφορά σε ένα από τα "κατορθώματα" του τότε (1989) φοιτητή και νυν - φυλαχτήτε - Αναπληρωτή Υπουργού (!) Παύλου Πολάκη στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών σας και την καλύτερη κατανόηση του ήθους (!) του λεγάμενου σημειώνω τα παρακάτω, έχοντας προσωπική αντίληψη των συμβάντων.

          Τη χρονιά εκείνη δημοκράτες Φοιτητές απ' όλες τις Σχολές των Πανεπιστημίων Αθήνας - μεταξύ των οποίων και ο Κύπριος Θ. Κυπριανού, συμφοιτητής του Πολάκη και προσωπικός γιατρός αργότερα του Προέδρου Σ. Κυπριανού - απεφάσισαν να πραγματοποιήσουν εκδήλωση σε αίθουσα της Ιατρικής, προκειμένου να καταγγελθεί η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Β/Ηπειρωτών απ΄το καθεστώς της ρατσιστικής σταλινικής Αλβανίας Χότζα-Αλία. Για τον σκοπό αυτό ζήτησαν και ΕΛΑΒΑΝ ΑΔΕΙΑ από τις αρμόδιες αρχές για χρήση αίθουσας και πραγματοποίησης της εκδήλωσης στη Σχολή.
Ο Π. Πολάκης ήταν πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών της Σχολής. Το θέμα της εκδήλωσης και η χορηγηθείσα άδεια δεν άρεσε στον Πολάκη, διότι η Αλβανία ήταν ... "στον υπαρκτό", ξέρετε εσείς. Και συνεκάλεσε φασιστική αντισυγκέντρωση στον ίδιο χώρο, την ίδια ώρα και μέρα, προκειμένου να ματαιώσει την εκδήλωση συμπαράστασης  στους Β/Ηπειρώτες. Το μάθαμε και περιμέναμε να έρθει να κάνουμε διάλογο με επιχειρήματα και αποδείξεις για τα όσα λέγαμε. Αλλά ποιος φασίστας αντέχει στο φως της αλήθειας, ειδικά αν αυτή ξεμπροστιάζει αισχρούς δικτάτορες και χρεωκοπημένες ιδεολογίες.
     Τη συγκεκριμένη μέρα & ώρα έχοντας μαζί του καμιά εβδομηνταριά (:)  υπερασπιστές του αλβανικού σταλινισμού, οι οποίοι ήταν εξοπλισμένοι με ρόπαλα (60χ4χ4 cm), πέτρες και κράνη επεχείρησαν με την έναρξη της εκδήλωσης να "μπουκάρουν" προκειμένου να διαλύσουν τη συγκέντρωση, στην οποία ομιλητής ήταν ο Μητροπολίτης Σεβαστιανός. Τα βρήκε, όμως, σκούρα. ΄Οχι μόνο η αίθουσα σε όροφο της Ιατρικής, όπου μιλούσε ο Μητροπολίτης, αλλά και τα κλιμακοστάσια μέχρι την είσοδο του κτιρίου είχαν πλημμυρίσει από Φοιτήτριες και Φοιτητές, που  προέτασαν τα στήθη τους υπερασπιζόμενοι την πραγματοποίηση της ομιλίας και κατ' επέκταση τη δημοκρατία και συμβολικά τους Β/Ηπειρώτες. Κι ενώ καταγγέλλονταν τα ρατσιστικά εγκλήματα της Αλβανίας από τον Ομιλητή και μη μπορώντας να κάμψει την αντίσταση των εξακοσίων Φοιτητών της εκδήλωσης και να προχωρήσει περνώντας έστω και το κατώφλι του κτιρίου, ο Καπτάν Πολάκης, εγκατέλειψε σύντομα τη μάχη και τις συμπλοκές σώμα με σώμα και άρχισε με το ασκέρι το πετροβόλημα. Χρησιμοποιήθηκαν θριματισθείσες ζαρντινιέρες, γλάστρες, μάρμαρα από κλιμακοστάσια, σφεντόνες για το σπάσιμο τζαμιών, ύβρεις, βωμολοχίες στις Φοιτήτριες, απειλές για κρεμάλες και κάθε τι που μπορούσε να ακούσει κανείς στα καταγώγια και στο Λιμάνι του Πειραιά. Με τη  χρήση λεκτικής, σωματικής και πραγματικής, δολοφονικής βίας σε βάρος των υπερασπιστών της εκδήλωσης ο Καπτάν Πολάκης οδήγησε τα πράγματα σε κλιμακωτή σύρραξη, με στόχο να ανησυχήσουν οι Αρχές της Σχολής, απ΄ τις  οποίες ο λυσσών και μαινόμενος για την αποτυχία Πολάκης ζητούσε τη διακοπή της εκδήλωσης!  Δυστυχώς, από τις έκνομες ενέργειες και  την αντιδημοκρατική δραστηριότητά του χύθηκε αίμα οργανωτών της φιλοβορειοηπειρωτικής εκδήλωσης. Πληγωμένα πόδια και χέρια, ανοιγμένα κεφάλια, βουλωμένα και μαυρισμένα από μπουνιές μάτια είχαν τα θύματα της βίας του δυστυχούς Πολάκη. Ανάμεσα στα θύματα του Πολάκη ήταν ο ηρωικός Φοιτητής Νικ. Γιοβανίδης, γιος Ιατρού, που κινδύνευσε  να χάσει το μάτι του, από μπουνιά του Πολάκη, όπως ελέχθη τότε!

     Η εκδήλωση, παρά τις σφοδρές επιθέσεις των ορδών Πολάκη δεν διακόπηκε, όπως έγραψαν τότε εφημερίδες, οι οποίες απουσίαζαν από τον χώρο. Το ήθος και η αξιοπρέπεια  των οργανωτών και του Ομιλητή δεν επέτρεπαν  την αντιπαράθεση με Πολάκηδες και  αποφάσισαν να αποχωρήσουν πραγματοποιώντας μεγαλειώδη πορεία-διαδήλωση στους δρόμους απ΄του Γουδή μέχρι τους Αμπελοκήπους. 
     Η δράση αυτή των ... Πολάκηδων θα μείνει ως μαύρη σελίδα στην ιστορία της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και του πανεπιστημιακού ασύλου. Οι ασχήμιες και οι τραμπουκισμοί του Καπτάν Πολάκη, που προσπαθούσε να βγάλει ... αγωνιστική ταυτότητα - τρομάρα του - πάνω στα σαπισμένα από το αλβανικό καθεστώς κορμιά των κατατρεγμένων Β/Ηπειρωτών, μαζί με τις άλλες που ακολούθησαν  στη Νίκαια, στα Σφακιά και πρόσφατα με τους Δημοσιογράφους θα τον βαρύνουν με αίσχος και ντροπή. Ντροπή και αίσχος και για τη  λεβεντογένα Κρήτη, που έχει ιστορία αιματηρής προσφοράς για τους Βορειοηπειρώτες.  'Oταν οι Β/Ηπειρώτες βασανίζονταν στα κρατητήρια της Αλβανίας, αυτός έπαιρνε το μέρος των βασανιστών. Τι κατάντημα! Να στέκεσαι και να πολεμάς απέναντι στις αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και του ανθρωπισμού, εσύ ο επιστήμονας - λέμε τώρα - ο γιατρός, ο κατ εξοχήν υπηρέτης της ανθρωπιάς! Διερωτώμαι τι μπορεί να περιμένει κανείς από τον  άνθρωπο αυτό; 
      Ναι!  Ο Πολάκης έχει και προιστορία και ιστορία αντιδημοκράτη. Δυστυχισμένη Ελλάδα, που περιμένεις να προστατεύσουν τα εντός και εκτός των συνόρων τα παιδιά σου αδιάντροποι Πολάκηδες...
                                                                                                                                                           
 Βασίλειος Μιχαηλίδης
ΥΓ. Λυπούμαι,  που δε μπορώ να παραθέσω έστω και λίγα ονόματα από τις εκατοντάδες Φοιτητές, που τότε υπερασπίζονταν τη δημοκρατία και τους Β/Ηπειρώτες.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αξίζει η ενημέρωση που μας δίνει το άρθρο.
Ας είναι αιωνία η μνήμη του Σεβαστιανού που τα τράβηξε όλα αυτά για την Βόρεια Ήπειρο.

Ανώνυμος είπε...

Αιωνία η μνήμη του Δρυινουπόλεως Σεβαστιανού. Και καλή αλλαγή σε όσους τον πίκραιναν.

Ποτάμιος

Ανώνυμος είπε...

Συγκλονιστικό άρθρο.

Ανώνυμος είπε...

Τι μας θύμισε αυτή η ανάρτηση......
Όσοι τα έζησαν προσπαθούν να ξεχάσουν την μελανή αυτή ημέρα των εγκάθετων απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα των που στέναζαν κάτω από την καταπίεση του καθεστώτος Χότζα. Τότε μόνο η Νικαράγουα ήταν στο προσκήνιο.
Το κακό ότι όλοι ξεχνάμε εύκολα....