Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Στον Ουρανό η Πρεσβυτέρα Έλλη (Ελένη) Γκοτσοπούλου


Η πρεσβυτέρα Έλλη (Ελένη) Γκοτσοπούλου

Υπήρξε άνθρωπος του Θεού και του καθήκοντος, ήρεμη, χαμογελαστή καλοσυνάτη, πρότυπο ευλογημένης Πρεσβυτέρας. καλής μητέρας ανέθρεψε τα παιδιά της «εν παιδείᾳ και νουθεσίᾳ Κυρίου», και  και φιλόστοργης γιαγιάς, ιδιαίτερα συμπαθής στην κοινωνία των Πατρών.
Υπηρέτησε επαξίως την Εκκλησία του Χριστού, προσφέροντας την ιεραποστολική της διακονία στην Αναπλαστική Σχολή, και διακονώντας επί σειρά ετών, πλησίον του ευλογημένου λεϋίτου, π. Κωνσταντίνου στο ενοριακό και πνευματικό έργο.
Ως πρεσβυτέρα ήταν υπόδειγμα υπομονής, πίστεως, αφοσιώσεως και συμπαραστάσεως στον ιερέα σύζυγό της.  Ήταν φιλακόλουθη, δεν απουσίαζε από τις ακολουθίες της Εκκλησίας, και μάλιστα στεκόταν πάντα όρθια κατά την διάρκεια των ακολουθιών. 
Στην όλη δυναμική προσωπικότητα της αείμνηστης πρεσβυτέρας Έλλης διερμηνεύεται ο ιερός συγγραφέας και ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται μέχρι των σκληρών ημερών μας: «ο Θεός ως χρυσόν εν χωνευτήριω εδοκίμασεν αυτούς και ως ολοκάρπωμα θυσίας προσεδέξατο αυτούς και εν καιρώ ευθέτω επισκοπής αυτών αναλαμψούσι και ως σπινθήρες εν καλάμη διαδραμούνται» (Σ.Σολ.γ,11),
και ορθώς επισημαίνει ο σοφός Σολωμών, ότι «Σκιάς πάροδος ο βίος ημών» (Σ.Σολ.Β΄5) και «μακάριος ος υπομένει πειρασμόν ότι δόκιμος γενόμενος λήψεται τον στέφανον της ζωής, ον επηγγείλατο ο Κύριος τοις αγαπώσιν αυτόν» ( Ιακ. Α΄,12)
Ας διδασκόμαστε από το παράδειγμα ζωής και προσφοράς της αείμνηστης Πρεσβυτέρας Έλλης  και ας προσευχόμαστε ταπεινά για την ανάπαυση της μακαρίας ψυχής της.

Αιωνία της η μνήμη.
Αναστάσιος Κ. Κωστόπουλος


 Απουσιάζοντας εις Κύπρο δεν δύναμαι να παραστώ στην Εξόδιο Ακολουθία. Συλλυπούμαι τον σεβαστό π. Κωνσταντίνο και τα ευλογημένα παιδιά της και φίλους μου.

Η Εξόδιος Ακολουθία της θα ψαλεί την Πέμπτη στις 3:00 μ.μ. στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Πατρών και η ταφή της θα γίνει στο κοιμητήριο Εγλυκάδας.

________________________________________

Απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 82 ετών, μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία, η Πρεσβυτέρα Ελένη (Έλλη) Γκοτσοπούλου.
Η θανούσα γεννήθηκε το 1937 στο Βατούμ της τ. Σοβιετικής Ένωσης, από Πόντιους γονείς, την Ανθούλα και τον Ηλία Σαββουλίδη. Οι γονείς της έφτασαν εκεί, κυνηγημένοι από τη θηριωδία της Ποντιακής Γενοκτονίας.
Τον Αύγουστο του ’40, τρεις μόλις μήνες πριν την έναρξη του πολέμου, φτάνουν οικογενειακώς, μετά από πολλές περιπέτειες, στην πολυπόθητη πατρίδα και εγκαθίστανται σε προσφυγικό καταυλισμό στην πόλη μας. Έκτοτε και μέχρι το θάνατό της, παρέμεινε εδώ και δημιούργησε την οικογένειά της.
Με τον σύζυγό της, τον γνωστό ιερέα π. Κωνσταντίνο Γκοτσόπουλο, απέκτησαν οκτώ παιδιά. «Τέσσερα στον ουρανό και τέσσερα στη γη», όπως συνήθιζε να λέει: τον π. Αναστάσιο, Προϊστάμενο του Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Πατρών, τον Ηλία, Διευθυντή του Δημ. Σχολείου Σουλίου και Δημοτικό Σύμβουλο Πάτρας, τον Νεκτάριο, καθηγητή Θεολόγο και μόνιμο κάτοικο Γερμανίας και την Μαρία, Δασκάλα του 46ου Δημ. Σχολείου Πατρών. Ευτύχησε να δει 13 εγγόνια.
Εργάστηκε μέχρι το 1969 στην Πειραϊκή Πατραϊκή, ως ότου οι ανάγκες της πολυμελούς οικογένειά της, αλλά και η αφοσίωσή της στο πνευματικό έργο του ιερέα συζύγου της στα ορεινά της Αχαΐας, την κράτησαν μακριά από την εργασία.
Υπήρξε πνευματικό παιδί του αείμνηστου π. Γερβάσιου Παρασκευόπουλου και αφιέρωσε τη ζωή της στην υπηρεσία του έργου του, των κατασκηνώσεων και των κατηχητικών της Αναπλαστικής Σχολής Πατρών.
Η Εξόδιος Ακολουθία της θα ψαλεί αύριο Πέμπτη στις 3:00 μ.μ. στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Πατρών και η ταφή της θα γίνει στο κοιμητήριο Εγλυκάδας.
Η οικογένεια, αντί στεφάνων στη μνήμη της εκλιπούσης, θα επιθυμούσε την ενίσχυση του Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Πατρών και του Ιεραποστολικού Συλλόγου «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» (Ιερά Μητρόπολη Κανάγκας, Κονγκό). Πηγή: The Best


7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχει σχέση με τον λόγιο κληρικό και συγγραφέα π. Αναστάσιο Γκοτσόπουλο;

Ανώνυμος είπε...

Καλό παράδεισο πρεσβυτέρα μας! Η Παναγία μας, που τόσο πολύ αγαπούσες και τιμούσες, να σε πάρει στην αγκαλιά Της και να σε ξεκουράσει από τους κόπους, τους πόνους και τα βάσανα που δοκίμασες και υπέμεινες με καρτερία σ αυτήν την ζωή.

Αναστάσιος είπε...

Προς: 19 Ιουνίου 2019 - 12:40 μ.μ.

Η μακαριστή πλέον πρεσβυτέρα είναι μητέρα του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Αναστάσιου Γκοτσόπουλου.

Αθανάσιος Κοταδάκης είπε...

Θερμά συλλυπητήρια. Ο Θεός ας την δεχτεί στην αγάπη του. Χαίρομαι που μαθαίνω ότι ο Πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Γκοτσόπουλος είναι παιδί ιερατικής οικογένειας. Αθανάσιος Κοτταδάκης

Ανώνυμος είπε...

Ο αγωνιστής γιός της υπέρ της Ορθοδοξίας παρόλη την θλίψη του για την απώλεια της μητρός του παραβρέθηκε και μας μίλησε στην Θεσσαλονίκη για τις αυθαιρεσίες του Φαναρίου στο Ουκρανικό. Τέτοιους κληρικούς έχει ανάγκη η Εκκλησία και όχι γλυκανάλατους που μας ταράζουν μόνο στα ηθικά κηρύγματα.
Αιωνία η μνήμη της μητέρας αυτής που πρόσφερε τον μαχητή π. Αναστάσιο στην Εκκλησία.

Ανώνυμος είπε...

Ο Λυτρωτής μας να την αναπαύσει.

Ορθόδοξος

Ανώνυμος είπε...

Να έχετε την ευχή της τα παιδιά της. Έφυγε περήφανη σίγουρα