Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Υπάρχει μια καλή αυταρέσκεια - Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware


"Υπάρχει μια καλή αυταρέσκεια, όπως υπογραμμίζει ο ιερός Αυγουστίνος, όταν αγαπάμε και είμαστε υπερήφανοι για τον αληθινό μας εαυτό. Και μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι γι' αυτόν, επειδή ο αληθινός μας εαυτός είναι πλασμένος κατ' εικόνα του ζώντος Θεού.
Έτσι λοιπόν, όλα αυτά τα στοιχεία όπως ο θυμός και η υπερηφάνεια, τα οποία ένας συγγραφέας της ευαγριανής παραδόσεως θα θεωρούσε ως δαίμονες, από τον αββά Ησαϊα θεωρούνται ως φυσικά μέρη του ανθρώπινου προσώπου μας, όπως αυτό δημιουργήθηκε από τον Θεό. Η επιθυμία ή ο θυμός δεν είναι αφ' εαυτών αμαρτωλά. Αυτό που έχει σημασία είναι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται. Η ασκητική στρατηγική μας δεν είναι να νεκρώσει αλλά να επαναπροσανατολίσει, όχι να ξεριζώσει αλλά να παιδαγωγήσει, όχι να εξαλείψει αλλά να μεταμορφώσει.

Δεν είναι δε μόνον ο αββάς Ησαϊας αυτός που μας λέει ότι μπορούμε να κάνουμε καλή χρήση των παθών, αλλά και κάποιοι από τους κατοπινούς Έλληνες Πατέρες. Ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, για παράδειγμα, μιλάει για τα "ευλογημένα πάθη", ο Γρηγόριος ο Παλαμάς αναφέρεται στα "θεία και ευλογημένα πάθη". Γράφει ότι σκοπός της χριστιανικής ζωής δεν είναι η αναχαίτηση των παθών, αλλά η μετάθεση και ο επαναπροσδιορισμός τους".

Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware

Δεν υπάρχουν σχόλια: