Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Ανοικτή Επιστολή προς Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και κ. Πρωθυπουργό της κ. Μαρίας Σκόνδρα


Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και Πάσης  Ελλάδος,
Κύριε Πρωθυπουργέ.

     Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας  στο θέμα της υγείας του  λαού μας. Έχω όμως μία απορία:

     Με την ίδια λογική που λειτουργούν τα Νοσοκομεία για την υγεία του σώματος των ασθενών και δεν κλείνουν παρά τους κινδύνους… με την ίδια λογική δεν πρέπει να λειτουργούν  και οι Εκκλησίες που φροντίζουν για την υγεία των ψυχών;

   Το λέω αυτό, διότι
η Ιατρική σε πλήθος περιπτώσεων ασθενών καταθέτει τα επιστημονικά της όπλα και απαντά: Τώρα μόνο ο Θεός. Η Εκκλησία με τις προσευχές της στους αγίους επιτελεί θαύματα, όπου κρίνει ο Κύριος.


      Πλήθος ασθενών  ζουν από θαύματα , όπως ακριβώς και εγώ. Πλήθος ιατρών παραδέχονται τα θαύματα. Αυτή την περίοδο η λογική κλείνει και τις Εκκλησίες. Η Πίστη το δέχεται αυτό; Η Θεία Λειτουργία είναι ό,τι πιο ισχυρό υπάρχει στη ζωή μας. Πώς θα ξεπερασθεί η κρίση χωρίς τη Θεία Χάρη;

Με σεβασμό
Μαρία Σκόνδρα

34 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η επιστολή της φιλολόγου καθηγήτριάς μας και της υπέροχης Κυκλαρχισσάς μας είναι και η δικιά μας φωνή.
Είμαστε υπερήφανες γιατί μας εκφράζει.

Ανώνυμος είπε...

Ευγε κυρία Σκόνδρα. Είπατε τα αυτονόητα. Αυτά που "ξέχασαν" οι αρχιερείς μας...

Ανώνυμος είπε...

Το λέτε κ. Σκόνδρα ότι ‘’Η Εκκλησία με τις προσευχές της στους αγίους επιτελεί θαύματα, όπου κρίνει ο Κύριος.’’ Μόνο που δεν το κρίνει πάντα και για όλους. Ο θανατικός ιός στην Ηλεία έφτασε από τον Ναό της Γεννήσεως της Βηθλεέμ που πήγαν να προσκυνήσουν οι άνθρωποι. Άρα παντού κινδυνεύουν και καλά έκανε η πολιτεία που απαγόρευσε τον οποίο μικρό συνωστισμό στους ναούς όλων των εκκλησιών και των λοιπών δογμάτων και θρησκειών της πατρίδας μας

Ανώνυμος είπε...

Προς τρίτο ανώνυμο :η κυρία Σκόνδρα υπήρξε σαφής. Δεν μίλησε για πάντα και για όλους, αλλά για "όπου κρίνει ο Κύριος". Επομένως πού βρίσκεται η ένστασή σου;
Όσο για το συνωστισμό, ήδη η Εκκλησία έκανε πολλές παραχωρήσεις σε βάρος της λατρείας της. Ανέστειλε χαιρετισμούς, αποδειπνα και προηγιασμενες. Και άφησε μονάχα μια μονοωρη Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, για να τελει την Ευχαριστία.
Αλλά η ανεκδιήγητη κυβέρνηση δεν ικανοποιηθηκε ούτε με αυτή τη μέγιστη παραχώρηση και στανικά απαγόρευσε κάθε Θεία Λειτουργία! Με ανοιχτά, όμως, τα σούπερ-μάρκετ!
Θα το πληρώσει αυτό το αίσχος ο τόπος σύντομα.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή ντε και καλά ο Θεός θα πρέπει να θαυματουργήσει κατα πως εμείς το αντιλαμβανόμαστε.Τότε γιατί ο Θεός δεν έσωσε τους εξ Αγίων τόπων προεερχομένους εκδρομείς; Τελικά ο Θεός είναι ΑΠΑΙΧΤΟΣ.
Ιφ

Ανώνυμος είπε...

https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/35947-tauta-edei-poiisai-kakeina-mi-afienai
Θαυμάσια τοποθέτηση του Σερρών Θεολόγου, κόλαφος για την κυβέρνηση.

Γκουρβελος Παναγιωτης είπε...

Συγχαρητήρια, κυρία Σκονδρα!

Γιάννης Ιωαννίδης είπε...

Δεν αποδεικνύεται ότι μεταδόθηκε ο ιός στους προσκυνητές στον Ναό της Γεννήσεως στην Βηθλεέμ. Το πιθανότερο είναι ότι μεταδόθηκε στους χώρους των ακαθάρτων ξενοδοχείων της πόλης αυτής, στα οποία στοιβάζονται πολυπληθή γκρουπ, προερχόμενα κυρίως από την Ασία. Μην βιαζόμαστε να πιστεύσομε τις μωρολογίες των συγχρόνων "δημοσιογράφων".

Ανώνυμος είπε...

Ιφ. Ασεβείς στον Θεό με τις εξυπνάδες που γράφεις.
Ούτε που καταλαβαίνεις τί ζητάμε!

Unknown είπε...

Κύριε και Θεέ ημών...Κύριε Των Δυνάμεων διώξε το κακό από την χώρα μας...και από όλους μας..φέρε Φως στις ψυχές μας...Σώσε την Εκκλησία Σου.,.Αμην.

Spy είπε...

Πάντως το 1828 όταν ξέσπασε η πανώλη στο Μοριά ο Ιω. Καποδίστριας (ο οποίος ήταν πιστός χριστιανός) ανάμεσα στα μέτρα που πήρε ήταν να κλείσει και τους ιερούς ναούς στην Ύδρα όπου υπήρχε μεγάλη έξαρση της νόσου.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία η επιστολή, σύντομη και γεμάτη ουσία.
Υπακούμε τελικώς στις οδηγίες, ταπεινωνόμαστε, αλλά έχουμε και φωνή...

Ανώνυμος είπε...

Όταν και ο Καποδίστριας είχε πάρει την επώδυνη απόφαση για κλείσιμο των εκκλησιών.
https://www.istorikathemata.com/2020/03/1828-2020.html?spref=fb&m=1&fbclid=IwAR303qaJ2my1KyKrL4f-7vkIwWgkuYJ69v-JXtGKwIcMt6sOyvfl8Ed7xUQ


Ανώνυμος είπε...



ΑΝ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΣΘΕ, ΕΠΕΙΔΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ, ΕΧΕΤΕ ΤΟΝ ΙΟ, ΠΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΚΟΛΛΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ, ΤΟΝ ΝΕΩΚΟΡΟ, ΤΟΝ ΔΙΠΛΑΝΟ ΣΑΣ, ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠ' ΑΥΤΟΥΣ ΝΟΣΗΣΕΙ ΣΟΒΑΡΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΑΜΑΡΤΙΑ;
ΑΣ ΜΗΝ ΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ, ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ, ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΌ ΜΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Ιωαννίδη αν δεν είχε μολυνθεί ο Ναός της Αναστάσιος όπως γράψατε τότε γιατί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έσπευσε να τον απολυμάνει και να τον κλείσει;
Γιατί πολλές Μητροπόλεις όπως διάβασα προέβησαν στην απολύμανση Ναών (καλώς έπραξαν) αν δεν υπήρχε φόβος υπάρξεως του ιού.
Ας είμαστε υπεύθυνοι προς τους συνανθρώπους μας.

Ανώνυμος είπε...

Όσο θα περνούν οι μέρες τόσο και θα δούμε όλοι μας πτυχές της ιστορίας που οι ναοί έκλεισαν. Αυτό με τον Καποδίστρια ούτε που το γνώριζα. Όσοι από τους φίλους αναγνώστες γνωρίζουν ας μας πουν. Είναι και αυτό μια τόνωση. Μπράβο στον Καποδίστρια.

Γκουρβελος Παναγιωτης είπε...

Αλήθεια, γιατί να μην εφαρμοστεί για τις συνάξεις στις εκκλησίες μας, ό,τι εφαρμόζεται για τις συγκεντρώσεις στα σούπερ μάρκετ; Να πραγματοποιούνται οι εκκλησιαστικές συνάξεις, αλλά με υπεύθυνο έλεγχο της τήρησης των κανόνων υγιεινής εντός των ναών, όπως ακριβώς γίνεται και για τα super market. Μήπως κάποιοι θα χαρούν ιδαιτέρως να ιδούν τις εκκλησίες μας κλειστές και το Πάσχα; Μήπως;

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 8:21 πμ
Οταν πονάει κεφάλι, κόβουμε το κεφάλι;;;
Δεν θα μπορούσε να επιτρεπεί αυτό που γίνεται στα Super Market και στις Τράπεζες να γίνει και με τους ι. Ναούς;;;
Μέτρα ασφαλείας, αποστάσεων, αριθμού ή ακόμα και ηλίκιας, κ.α.

Μυαλωμένος

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή κ. Σκόνδρα κατανοώ την αγάπη σας προς την Λατρεία. Όλοι το ίδιο νιώθουμε με αυτή την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης. Θα επιθυμούσα οι ναοί μας να είναι ανοικτοί. Όμως όπως λέγουν οι ειδικοί πρέπει για την προστασία μας να κλείσουν.
Διάβασα στην αρχή της ευγενικής σας διαμαρτυρίας την σύγκριση νοσοκομείων-σωμάτων με ναούς-ψυχών. Βλέπω δίκιο σε αυτή την αντιστοιχία. Όμως στο νοσοκομείο βλέπω ιατρικό και λοιπό προσωπικό να είναι θωρακισμένοι ως «αστροναύτες» και στον λαό δεν επιτρέπουν την είσοδο. Στους ναούς με τους καλούς και ευλαβείς κληρικούς μας δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο. Ούτε οι πιστοί μπορούν –γιατί δεν έχουν την δυνατότητα- να ντυθούν ως «αστροναύτες» για να συμμετέχουν στην Λατρεία του Θεού.
Νομίζω ότι ως Πνεύμα ο Θεός αν ενταθούν οι προσευχές μας προς Αυτόν θα κολοβώσει τον χρόνο και με πνεύμα ευγνωμοσύνης και δοξολογίας θα μπούμε στους Ναού αφού όλοι μας θα έχουμε νιώσει την ανάγκη της Λατρείας Του στο Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.
Υπομονή και ο καλός Θεός θα μας δώσει προς Λατρεία τους Ναούς μας.

Ανώνυμος είπε...

Δεν σημαίνει ότι επειδή ο Καποδίστριας, δηλαδή η πολιτική εξουσία, έκλεισε τους ναούς,η εκκλησιαστικη οφείλει να υπακούει.
Το πρόβλημα δεν έχει μόνο την ιατρική και επιδημιολογικη του διάσταση, αλλά και την εκκλησιολογικη, τη μείζονα και υπερισχυουσα.

Ανώνυμος είπε...

Η επιστήμη δεν έχει καταθέσει ακόμα τα όπλα, αγαπητοί. Όταν το πράξει, τότε μπορούμε να επικαλεστούμε τη φιλευσπλαχνία και τη φιλανθρωπία του Θεού για αυτά που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ιδίαις δυνάμεσιν. Μέχρι τότε, ας μην κάνουμε κατάχρηση του ελέους Του λες και είμαστε άλογα όντα ή ζούμε ακόμα στην παλαιολιθική εποχή. Και η επιστήμη και η λογική δώρα Θεού, άνωθεν εισίν, καταβαίνοντα εκ του Πατρός των φώτων. Ας τα αξιοποιήσουμε χρηστώς.

Ανώνυμος είπε...

Στα σουπερ μαρκετ η προσελευση γινεται με το τετραγωνικο, με τη σειρα, λιγοι λιγοι, με αποστασεις ανω των δυο μετρων, με αντησηπτικα στις επαφες. Θα επαιρνε τετοια μετρα η Εκκλησια για τη Θεια Λειτουργια εξπρες, ωστε να δικαιουνται καποιοι να τη συγκρινουν με τα σουπερ μαρκετ; Οχι βεβαια. Επομενως, ενας ενας το κερι του και πισω στο σπιτι.

Ανώνυμος είπε...

Τον κουτό παριστάνεις ανώνυμε 12:32 μμ;
Για κουτούς μας περνάς;;

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 12:35 μμ δεν σκέφτεσαι πνευματικά αλλά κοσμικά.

Ανώνυμος είπε...

Οι εκκλησίες δεν έκλεισαν είναι ανοικτές και μπορεί καθένας να πάει να ανάψει το κερί του και να πει τον πόνο και τους καημούς του.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΑ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΛΕΟΥΣ.ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΊΝΑΙ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΚΆΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ; ΜΗ ΤΑ ΠΑΡΑΛΕΜΕ.ΕΔΩ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΦΤΆΣΑΜΕ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΜΑΣ.ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝΕ ΑΥΤΟ ΘΕΛΑΝΕ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

Για 12:32 μμ
Για εξήγησε μας.
Γιατί η κυβέρνηση δεν επέβαλε τα μέτρα που περιγράφεις ότι ισχύουν στα Σούπερ Μάρκετ και στους ι. Ναούς, και επέβαλε την πλήρη διακοπή όλων των ιεροπραξιών, Λειτουργιών;;
Στο χέρι της δεν ήταν;;;

Ανώνυμος είπε...


Αντισυνταγματική εκτροπή το άδειασμα των Εκκλησιών από πιστούς σε ώρα Θείας Λατρείας!
-------------------------------------------------------------
http://www.kivotoshelp.gr/index.php/eidhseis/2145-antisyntagmatiki-ektropi-to-adeiasma-ton-ekklision-apo-pistoys-se-ora-theias-latreias


Είναι ανάγκη άμεση να συγκληθεί άπασα η Ιεραρχία καί όχι μόνο η μικρή Ιερά Σύνοδος για το κλείσιμο τών Εκκλησιών και την αποπομπή τών πιστών από τήν Θεία Λατρεία καί τούς ιερούς χώρους της. Η παγίδα στην οποία έπεσαν οι Ιεράρχες και ο άβουλος Αρχιεπίσκοπος υπήρξε πρωτοφανής !

Εκμεταλευόμενος προφανώς ο πρωθυπουργός τήν διαφωνία κάποιων Ιεραρχών για τήν αρχική εξαίρεση τών άλλων δογμάτων από την απαγόρευση, βρήκε την ευκαιρία και θέλοντας να φανεί καλός και δημοκρατικός ( ; ) έβγαλε απόφαση για τό "εκτός όλοι τους " !

Μη αναλογιζόμενος κάν τήν ιστορική και θρησκευτική βαρύτητα τής Εκκλησίας τής Ελλάδος πού με μιά μονοκονδυλιά δεν της έδωσε ούτε κάν το δικαίωμα πού έχουν τα super market τής αναλογίας τών τετραγωνικών ανά άτομο, όπως συνέβη ήδη με την μαχητική Εκκλησία της Κύπρου.

Τήν κλείδωσε "μιά κι΄έξω" με ψάλτη και παπά κατατάσοντάς την χειρότερα καί από ένα επαρχιακό μπακάλικο!

Καί οι Αρχιερείς μας δυστυχώς, όπως και σε άλλα φοβερά μάλιστα και ανήθικα νομοθετήματα δεν μίλησαν, γιατί η χάρη του Χριστού και η ανδρεία τού Αγίου Πνεύματος έχει προφανώς απομακρυνθεί από πάνω τους....

Η φασιστική απαγόρευση της Θείας Λατρείας είναι λοιπόν πέρα για πέρα αντισυνταγματική, για τους παρακάτω προφανείς λόγους…

Αντισυνταγματική εκτροπή το άδειασμα των Εκκλησιών από πιστούς σε ώρα Θείας Λατρείας!
-------------------------------------------------------------
http://www.kivotoshelp.gr/index.php/eidhseis/2145-antisyntagmatiki-ektropi-to-adeiasma-ton-ekklision-apo-pistoys-se-ora-theias-latreias

Ανώνυμος είπε...

Μας κοροϊδεύεις ανώνυμε 5:13 μμ;
Τόσο αναίσθητος και άπιστος είσαι;

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΣΟ ΑΝΟΗΤΟΣ ΕΙΣΑΙ 12:32.ΕΧΕΙΣ ΞΕΦΥΓΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ.

Ανώνυμος είπε...


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, ΚΑΙ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ.
ΔΗΛΑΔΗ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ;
ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ.
Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Η ΕΣΧΑΤΗ ΠΛΑΝΗ !!!

Χριστιανική Εστία Λαμίας

https://www.tideon.org/orthodoksi-pisti-zoi/263-2012-02-16-19-32-02/15495-i-esxati-plani

Ανώνυμος είπε...

11:03 πμ
Για εξήγησε μας.
Γιατί η κυβέρνηση δεν επέβαλε τα μέτρα που ισχύουν στα Σούπερ Μάρκετ και στις Τράπεζες που λειτουργούν, να γίνουν και στους ι. Ναούς; Γιατί επέβαλε την πλήρη διακοπή όλων των ιεροπραξιών, Λειτουργιών;

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστούμε για την τοποθέτησή σας. Μας εκφράζετε απόλυτα. Ευχόμαστε η φωνή σας να εισακουσθεί.