Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Ορθόδοξος "Ασθενής" - π. Σπυρίδων Σκουτής


Ουρλιάζουμε για να κοινωνήσουμε αλλά έχουμε “θάψει” τους μισούς παπάδες της υφηλίου

π. Σπυρίδων Σκουτής:
Ορθόδοξος "Ασθενής"
- Έχουμε μια Ορθοδοξία που αν δούμε κάποιον αλλόθρησκο
 στον παράδεισο θα πούμε στον Χριστό
“Είπαμε! ΟΧΙ και έτσι !!!
Το παράκανες!!!!”.

Γίναμε χίλια κομμάτια , απομακρυνθήκαμε ο ένας από τον άλλο και όλα αυτά για να υποστηρίξουμε τον Χριστό και την πίστη!!. Χαλάσανε φιλίες, εκτροχιάστηκαν πνευματικά οι άνθρωποι.
Η πανδημία του κορονοϊού έδειξε κάτι που θα μας ξινίσει αν το ακούσουμε αλλά είναι η αλήθεια και θέλει πνευματικά κότσια να το δεχτούμε : “Ότι έχουμε επιφανειακή ορθόδοξη πνευματικότητα”. Αντί να ενωθούμε, διαλυθήκαμε, αντί να είμαστε αγκαλιά, γυρίσαμε τις πλάτες μας ο ένας στον άλλο για το ποιος έχει δίκιο και περισσότερο “Χριστό” στο μυαλό του. Πάσχουμε από καρδιακό βίωμα. Αντί να είμαστε, να μιλάμε και να πράττουμε “«Ἐν ἑνὶ στόματι καὶ μιᾷ καρδίᾳ»” γίναμε χίλια στόματα και κομματιασμένες καρδιές.
Ρίξαμε πυρά σε ιερείς, δεσποτάδες, Συνόδους, Εκκλησίες και αντί όλοι μαζί να είμαστε ένα, ακόμα και στο λάθος , ακόμα και στην κατηφόρα , ακόμα …….. , διαλυθήκαμε.

Πολλοί είναι όσοι έπεσαν στο αμάρτημα της ιεροκατηγορίας . Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο δεν είναι το πότε θα ανοίξουν οι Εκκλησίες για να κοινωνήσουμε αλλά να εξομολογηθούμε τον βόρβορο που εξαπολύσαμε για την Εκκλησία, τους ιερείς, τους δεσποτάδες και τους πατριάρχες. Πολλές ρουφιανιές σε ιερείς δεν έγιναν από Μουσουλμάνους αλλά από δικούς μας ανθρώπους, ίσως και από ανθρώπους που είχαμε δίπλα μας.
Ούτε ευγένεια δεν έχουμε στη διαφωνία και τη διαφορετικότητα των απόψεων. Η υπακοή καρποφορεί εκεί που διαφωνείς, αλλά δυστυχώς δεν την μπορούμε την υπακοή διότι η χαρά της υπακοής θέλει μετανοημένη καρδιά. Το θέμα δεν είναι να έχεις δίκιο αλλά το πως το εκφράζεις, διότι αν το εκφράσεις λάθος το χάνεις.
Θέλουμε ό,τι θέλουμε εδώ και τώρα. Θέλουμε να κοινωνήσουμε όπως εμείς θέλουμε, θέλουμε τον Χριστό που έχουμε μέσα στο μυαλό μας, θέλουμε την Ορθοδοξία όπως τη φανταζόμαστε. Όλη μας η πνευματική ζωή ένα ΕΓΩ και ένα ΘΕΛΩ.
Πόσοι άνθρωποι προσευχήθηκαν για τους κληρικούς και την Ιερά Σύνοδο;
Σκέφτηκε κανείς τον ιερέα που λειτουργεί με άδεια στασίδια και δακρυσμένη και τραυματισμένη καρδιά; Για τους περισσότερους ο ιερέας είναι ο θρησκευτικός υπάλληλος… τίποτε περισσότερο πέρα από αυτό .
Σκέφτηκε κανείς αυτόν τον άνθρωπο πίσω από το ράσο που προσεύχεται για όλους και δέχεται σφαίρες από παντού ακόμα και από μέλη της οικογένειάς του; Σκέφτηκε κανείς ποτέ αυτόν τον άνθρωπο έστω και στην προσευχή του; Έστω με έναν προσευχητικό λογισμό ;
Ακούσαμε απίστευτα πράγματα ακόμα και να φύγουμε από την Εκκλησία να ανοίξουμε άλλους δρόμους, να σπάσουμε πόρτες Εκκλησιών και να βγούμε στις πλατείες με τα Άγια Ποτήρια.
Τελικά στην Ελλάδα έχουμε πολλές “ατομικές Ορθοδοξίες”. Οι περισσότεροι ψάχνουν “μαγικά” θαύματα για να στηρίξουν κάποια εσωτερική πίστη. Ο ένας πιστεύει στη φλεγόμενη Αγία Τράπεζα που τελικά δεν ήταν από τον τάφο του Γέροντος Εφραίμ, ούτε η φωτιά ήταν το άκτιστο Φως, ο άλλος λέει ότι ήρθε το τέλος του κόσμου και ο αντίχριστος, ο άλλος θέλει Άγιο Φως στο σπίτι του αλλά δεν θέλει να μετανοήσει και να εξομολογηθεί. Άλλος νομίζει ότι κάνοντας ένα σταυρό με λάδι στο παράθυρο του σπιτιού του θα φύγει το κακό από την οικογένειά του αλλά την αγάπη μέσα στο σπίτι του μπορεί να μην θέλει να τη βάλει.
Ουρλιάζουμε για να κοινωνήσουμε τον Χριστό αλλά με το στόμα μας έχουμε θάψει τους μισούς παπάδες της υφηλίου. Θέλουμε όμως να κοινωνήσουμε ….
Φωνάζουμε έστω και δικαίως γιατί δεν χτυπάνε οι καμπάνες αλλά έπρεπε σαν ήχος καμπάνας να ακούγονται τα γόνατά μας από τις μετάνοιες αλλά που ….
Τα πληκτρολόγια πήραν φωτιά ενώ έπρεπε να είχαμε λιώσει τα κομποσχοίνια…
Νομίζουμε ότι έχουμε τη σωτηρία στο τσεπάκι μας. Έχουμε μια Ορθοδοξία που αν δούμε κάποιον αλλόθρησκο στον παράδεισο θα πούμε στον Χριστό “Είπαμε! ΟΧΙ και έτσι !!! Το παράκανες!!!!”.
Ακούμε πολλές φορές από “Ορθόδοξους Χριστιανούς” και ανθρώπους της Εκκλησίας απίστευτα πράγματα : “Να πεθάνουν οι μετανάστες, να κρεμάσουμε τους Ομοφυλόφιλους, να ξυρίσουμε τους παπάδες και τους δεσποτάδες αλλά κατά τα άλλα θέλουμε να κοινωνήσουμε τον Χριστό…”
Δεν θέλει κανείς να του δείξω το inbox από το email μου , το viber, το messenger διότι τα λόγια από ανθρώπους που ήθελαν να κοινωνήσουν ντρέπομαι μόνο που τα διαβάζω…
Ύβρεις από αγνώστους απλά επειδή φοράμε ράσο και δεν βγήκαμε με τα καλάσνικοφ για να ανοίξουμε τις πόρτες των Εκκλησιών και να κηρύξουμε πόλεμο κατά των αντίχριστων.
Δεν ξέρω τι συμβαίνει αλλά είδα σε πολλές περιπτώσεις περισσότερο Χριστό σε ανθρώπους που χαρακτήριζαν τον εαυτό τους “άθεο” και περισσότερο σκοτάδι σε ανθρώπους που έκαναν μεγάλους σταυρούς και καμάρωναν ότι ήταν και άνθρωποι της Εκκλησίας. Τελικά όμως αυτοί οι άθεοι δεν ήταν άθεοι απλά απέρριπταν τον Θεό των Φαρισαίων.
Υπάρχουν όμως ακόμα ψυχούλες που το λέει η καρδιά τους αλλά δεν τον λένε σε κανέναν παρά μόνο ψιθυριστά στην εικόνα του Κυρίου. Χαίρομαι όταν συναντώ πιστούς που έχουν υγιή πίστη με γνώση αλλά και με μετάνοια. Αυτές οι ψυχές διασώζουν το γνήσιο Ορθόδοξο φρόνημα.
Σε έναν κόσμο βαβούρας, χάους, τελικά ο καλύτερος δρόμος είναι αυτός της σιωπής , της υπακοής και της προσευχής…. αλλιώς χάνεσαι τελείως και σε τρώει το τέρας της υπερηφάνειας και της αυτοδικαιώσεως που νομίζει ότι πιστεύει στον Χριστό αλλά το παίζει Χριστός ο ίδιος , δηλαδή είναι στην ουσία αντίχριστος.
Εύχομαι το αναστάσιμο Φως να φανερώσει τα χάλια μας και να τα θεραπεύσουμε… Χριστός Ανέστη!


17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Που το κακό πάτερ όταν από αγωνία οι πιστοί φωνάζουν εναντίων των ανεύθυνων κληρικών οι οποίοι με την σιωπή των αστυνομικών κάνουν συγκεντρώσεις σε ναούς. Αύριο υπάρχει στα χαρτιά απαγορευτικό οι περισσότεροι ναοί με την συναίνεση δεσποτάδων και αστυνομικών θα συγκεντρώσουν κόσμο στην Θεία Λειτουργία. Μην γέρνεις την πλάστιγγα μόνο στο μέρος σας. Θα τελειώσει η υπόθεση της καραντίνας και μετά θα ξεσκεπαστούν πολλοί δεσποτάδες και κληρικοί παράνομοι. Οι πιστοί δεν ξεχνούν.

Ανώνυμος είπε...

Εχετε δικιο σε ολα.Ολοκληρος ο κληρος σηκωσε αξια ενα αβαστακτο και βαρυ σταυρο που λιγοστοι μπορουν να καταλαβουν.Οντως ολοι θελαν να ζησουν το εθιμο αλλα κανεις δεν εκανε την παραμικρη προσπαθεια.Ολοι θελαν την ετοιμη λυση.Κανεις δε μαζεψε υπογραφες διαμαρτυριας,κανεις δεν εκανε διαμαρτυρια στην τηλεοραση,στον τυπο.Κανεις δεν ρισκαρε να βαλει δικηγορους να κινηθουν νομικα .Κανεις δε εβαλε μια δεκαρα παραπανω να ενισχυσει τις εκκλησιες τις ημερες του διωγμου.Αλλα και τωρα που ολα δειχνουν οτι ο διωγμος αναστελεται για λιγο,αυτοι που συμπεριφερθηκαν ετσι θα πουν εστω και ενα ευχαριστω για την αψογη συμπεριφορα του κληρου?Δυστυχως ολοι θα γυρισουν στον ρυθμο που θα τους επιβληθει!!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θα εξομολογηθώ.
Οι ιερείς που μας κατηγόρησαν εμάς ενώ η ΔΙΣ έκλεισε τους ναούς, οι ιερείς που μας σκανδάλισαν με λόγια και πράξεις, θα εξομολογηθούν;
Ή θα φορέσουν επιτραχήλιο και θα δώσουν άφεση στον εαυτό τους;
Μήπως συμβιβάζονται με το συγνώμη πριν τα Άγια;
Εγώ θα εξομολογηθώ.
Οι κληρικοί που σκανδάλισαν εμάς πως θα κοινωνήσουν;
Αλλά ξέχασα αυτοί ως υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να Λειτουργήσουν και ως εκ τούτου αναξίως θα Κοινωνήσουν.
Σε μας βάζουν τα επιτίμια των επιτιμίων, ο ένας από αυτούς στον άλλο, ποτέ.
Γιατί δεν βλέπω στην εκκλησία ιερείς να μην κοινωνούν, είναι ανεπηρέαστοι από την αμαρτία.
Εγώ θα εξομολογηθώ π. Σπυρίδων……..

Unexpected Opponent είπε...

O υ δ ε π ο τ ε ακούστηκε η δημοσιεύτηκε είδηση για μετάδοση νοσηματος από τη θεία ευχαριστια , στη θεία ευχαριστια βρίσκεται O I δ ι ο ς O Xριστος , O I δ ι ο ς O Θεός , O Oποίος είναι π υ ρ κ α τ α ν α λ ι σ κ ο ν , ο π ω ς γράφει στην επιστολή προς Eβρ. ο Aποστολος των εθνών : ο άρτος και ο οίνος μ ε τ α β α λ λ ο ν τ α ι από το Aγιο Πνεύμα σε μ α τ ω μ ε ν ε ς σ α ρ κ ε ς του Kυριου και Θεού και Σωτήρος ημών Iησου Xριστου , είναι μ υ σ τ η ρ ι ο A σ υ λ λ η π τ ο για την A v θ ρ ω π ι ν η λογική , δ ε το κατανοεί το π ε π ε ρ α σ μ ε ν ο μυαλό μας . O μ ω ς από τη σ υ γ κ ε ν τ ρ ω σ η ανθρώπων - Ο π ο υ δ η π ο τ ε - είναι δυνατή η μετάδοση νοσημάτων .

πατήρ Iλαριων είπε...

Είμαι 89 ετών ιερέας.Κατά τη διάρκεια της ιερατικής μου διακονίας κοινώνησα πολύ κόσμο και με σοβαρές μεταδιδόμενες ασθένειες.Τον καιρό που το ειτς ήταν στο αποκορύφωμά του,μια Κυριακή ήλθε ένας νέος στο Ιερό και μου είπε:πάτερ έχω έιτς και θέλω να κοινωνήσω,έφερα και κουταλάκι.Εγώ του είπα,φύλαξε το κουταλάκι και να πάς να σταθείς τελευταίος στη σειρά και θα σε κοινωνήσω όπως τους άλλους.Έτσι έγινε και εγώ κατελυσα το περίσευμα της Θείας Κοινωνίας και όπως βλέπετε όχι μόνο δεν έπαθα τίποτα,άλλά ζω και πλησιάζω τα 90 με καθαρό νου και διαύγεια πνεύματος.
Αυτός ο θόρυβος που γίνεται τώρα με τον κορονοϊό είναι αποτάλεσμα άγνοιας και απιστίας το λιγότερο που θα πω.
Η Θεία Κοινωνία είναι το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου,είναι η τροφή της ψυχής για να ζήσει,σύμφωνα με τον ίδιο τον Κύριο.Διαβάστε το έκτο κεφάλαιο του κατά Ιωάννου για να καταλάβετε την αλήθεια.Oσοι δε κοινωνούν έχουν ψυχή νεκρή όχι ζωντανή,γιατί από ζωντανό οργανισμό όταν λείψει η τροφή πεθαίνει δεν είναι έτσι;

Eυαγγελιον Iωαννου είπε...

ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν , ὁ π ι σ τ ε ύ ω ν εἰς ἐ μ ὲ ἔχει ζ ω ὴ ν α ἰ ώ ν ι ο ν . ἐ γ ώ ε ἰ μ ι ὁ ἄρτος τῆς ζ ω ῆ ς . οἱ πατέρες ὑμῶν ἔφαγον τὸ μάννα ἐν τῇ ἐρήμῳ καὶ ἀπέθανον · o ὗ τ ό ς ἐ σ τ ι ν ὁ ἄρτος ὁ ἐκ τοῦ οὐρανοῦ καταβαίνων , ἵνα τις ἐξ α ὐ τ ο ῦ φάγῃ καὶ μ ὴ ἀποθάνῃ . ἐ γ ώ ε ἰ μ ι ὁ ἄρτος ὁ ζ ῶ ν ὁ ἐκ τοῦ οὐρανοῦ καταβάς · ἐ ά ν τις φάγῃ ἐκ τ ο ύ τ ο υ τοῦ ἄρτου , ζ ή σ ε τ α ι εἰς τὸν α ἰ ῶ ν α . καὶ ὁ ἄρτος δὲ ὃν ἐ γ ὼ δ ώ σ ω , ἡ σ ά ρ ξ μ ο υ ἐ σ τ ι ν , ἣν ἐ γ ὼ δ ώ σ ω ὑπὲρ τῆς τοῦ κόσμου ζ ω ῆ ς . εμάχοντο οὖν πρὸς ἀλλήλους οἱ Ἰουδαῖοι λέγοντας · πῶς δύναται ο ὗ τ ο ς ἡμῖν δοῦναι τὴν σάρκα φαγεῖν ; εἶπεν οὖν αὐτοῖς ὁ Ἰησοῦς · ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν , ἐ ὰ ν μ ὴ φάγητε τὴ σάρκα τοῦ υἱοῦ τοῦ ἀνθρώπου καὶ πίητε αὐτοῦ τὸ αἷμα , ο ὐ κ ἔχετε ζ ω ὴ ν ἐν ἑαυτοῖς . ὁ τρώγων μου τὴ σάρκα καὶ πίνων μου τὸ αἷμα ἔχει ζ ω ὴ ν αἰώνιον , καὶ ἐ γ ὼ ἀ ν α σ τ ή σ ω αὐτὸν ἐν τῇ ἐσχάτῃ ἡμέρᾳ . ἡ γὰρ σ ά ρ ξ μου ἀ λ η θ ῶ ς ἐ σ τ ι β ρ ῶ σ ι ς , καὶ τὸ αἷμά μου ἀ λ η θ ῶ ς ἐ σ τ ι π ό σ ι ς . ὁ τρώγων μου τὴ σάρκα καὶ πίνων μου τὸ αἷμα ἐν ἐ μ ο ὶ μ έ ν ε ι , κἀγὼ ἐν αὐτῷ .

Unexpected Opponent είπε...

Aναγνωστες και αναγνώστριες του αρθρου , στη photo διακρίνονται τα I ε ρ α και τα O σ ι α της πίστεως .

Ανώνυμος είπε...

Αν εκείνοι που τάχθηκαν επίσκοποι των ψυχών μας δε μιλούν, δεν υπερασπίζονται αυτή τη πίστη, δεν στέκονται αρωγοί των αδύναμων ψυχών ποιός θα το κάνει; Εκκλησία είναι κλήρος και λαός, μόνος κλήρος και μόνος λαός δεν αποτελούν εκκλησία. Κι αυτή τη πονηρή εποχή των διωγμών περισσότερο οφείλουν να στέκονται υπερασπιστές της πίστεως, και βοηθοί, και αρωγοί, και συμπαραστεκόμενοι σε όλους όσους επιμένουν να θέλουν, να επιζητούν να λαχταρούν τον εκκλησιασμό τους, και όλα τα μυστήρια της Εκκλησίας.

Ανώνυμος είπε...



ΈΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Ο π. ΣΠΥΡΙΔΩΝ.

Ανώνυμος είπε...

Ο διχασμός θα έλθει όπως πάντα στον εκκλησιαστικό χώρο από τον ιερό κλήρο. Σήμερα ιεροκήρυκας ‘’και των θυρών κεκλεισμένων όπου ήσαν οι (χριστιανοί) συνηγμένοι διά τον φόβον των’’ κυβερνητικών αποφάσεων. Με προσκάλεσαν και πήγα και διαπίστωσα πως οι χριστιανοί είμαστε πάνω από το επιτρεπτό όριο με βάση τα τετραγωνικά μέτρα. Ο ιεροκήρυκας επικέντρωσε την ομιλία του εις την σπίλωση της Ιεραρχίας και την καταδίκη της Ιεράς Συνόδου. Έφυγα απογοητευμένος, χωρίς να κοινωνήσω. Στην Θεία αυτή Λειτουργία δεν ήλθεν ο ᾿Ιησούς … εις το μέσον, και λέγει .. ειρήνη ημίν’’ αλλά ο λειτουργός του Θεού του Υψίστου μας κατακεραύνωσε ότι οι Αρχιερείς είναι ανάξιοι. Στην Αναστάσιμη χαρά ο ομιλητής ξέχασε το «Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε· εν ω γαρ κρίματι κρίνετε κριθήσεσθε, και εν ω μέτρω μετρείτε μετρηθήσεται υμίν» ‘’εκτροχιάστηκαν πνευματικά’’ οι ιερείς μας. ‘’Αντί να είμαστε, να μιλάμε και να πράττουμε «Ἐν ἑνὶ στόματι καὶ μιᾷ καρδίᾳ» γίναμε χίλια στόματα και κομματιασμένες καρδιές’’.

Ανώνυμος είπε...

Οι Μητροπολίτες καλό θα ήταν να απαγορεύσουν σε κληρικούς και λαϊκούς θεολόγους να μιλάνε για κάποιους μήνες. Το καλύτερο θα ήταν, να διαβάζουν κήρυγμα του Μητροπολίτη, που είναι ο καραβοκύρης τους εκκλησιαστικού πλοίου, και να μην αφήνουν τους κληρικούς να μιλάνε παρά μόνο να τελούν τα λειτουργικά τους καθήκοντα. Αυτό να ισχύει και στα πνευματικά κέντρα ενοριών, μοναστηριών και συλλόγων εκκλησιαστικών.

Ανώνυμος είπε...

Ας θυμηθουμε την Α Οικουμενικη Συνοδο οπου ο Αγ.Νικολαος εδωσε εβα χαστουκι στον Αρειο για τα αιρετικα του λεγομενα.Σωστο σιγουρα η υπακοη αλλα η εκκλησια σε ολες τις περιοδους απο την συσταση εως σημερα δεν φημωνει κανενα.Ουτε ο Αρχιεπθσκοπος,ουτε οι μητροπολιτες εκαναν ποτε κατι τετοιο.Ειναι ο μοναφικος χωρος που εχει πραγματικη ελευθερια.Αυτοι που πρεπει να σιωπησουν ειναι οι βλαστημοι και οι ιεροκατηγοροι!

Ανώνυμος είπε...

Μου το έστειλε σε viber κληρικός σοβαρός πως αυτό ήταν από την φλεγόμενη Αγία Τράπεζα στον τάφο του Γέροντα Εφραίμ το βράδυ της Αναστάσεως, και εδώ βλέπω να γράφει ο π. Σπ. Σκουτής, ότι ήταν ψέματα. Ποιόν να πιστέψω; Το έστειλα και εγώ σε πολλούς φίλους κοσμικούς για να το δουν. Πως θα τους πω ότι ήταν κάτι το ψεύτικό. Οι ψεύτικες ειδήσεις και τα ψεύτικα θαύματα μας κλονίζουν.

Unknown είπε...

Άμα πάψει η θαυματολαγνεια και η προφητολαγνεια τότε θα ισορροπήσουμε. Όπως χρειάζεται ο Νέστος και μετρημένος λογος. Τώρα ο καθένας ότι σκέφτεται το λέει, και ο,τι λέει το αναρτα στο διαδίκτυο δημιουργώντας σύγχυση. Η Εκκλησία έχασε το παιχνίδι της ορθής διαχείρισης των ΜΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

Το επίπεδο των κληρικών μας είναι χαμηλό. Οι μεν κατηγορούν τους δε. Από πνευματικότητα σχίζουν. Κατάντησαν για γέλιο οι αναφορές και τα λεγόμενά τους. Δεν αφήνω έξω και τους πιστούς ότι βλακεία θες θα την ακούσεις ανάλογα με ποιο θρησκευτικό κόμμα είναι

Unknown είπε...

Άμα πάψει η θαυματολαγνεια και η προφητολαγνεια τότε θα ισορροπήσουμε. Όπως χρειάζεται ο μεστος και μετρημένος λογος. Τώρα ο καθένας ότι σκέφτεται το λέει, και ο,τι λέει το αναρτα στο διαδίκτυο δημιουργώντας σύγχυση. Η Εκκλησία έχασε το παιχνίδι της ορθής διαχείρισης των ΜΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

Για 2:23 μ.μ.
Σε πονάει ο ορθόδοξος λόγος για τα θαύματα και τις προφητείες;
Η Αγία Γραφή και η Παράδοση της Εκκλησίας περιέχουν και τα δύο.
Δεν γίνεται να γίνουμε κοσμικοί για να σου κάνουμε την χάρη!

Ελληνορθόδοξος