Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

Μνήμη των Αγίων Ρηγίνου και Ορέστου (20 Αυγούστου)


Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων Ρηγίνου και Ορέστου, οι οποίοι κατάγονταν από τη Χαλκηδόνα και συνδέονταν με βαθιά αδελφική φιλία. Η ομολογία της χριστιανικής τους πίστης ήταν η αιτία να βρεθούν στη φυλακή. Αργότερα, μετά την αποφυλάκισή τους, ήρθαν  στην πατρίδα μας και έζησαν στην περιοχή της Λεμεσού, όπου και τελικά μαρτύρησαν για χάρη του αναστημένου Ιησού Χριστού.
Στο όνομα των Ρηγίνου και Ορέστου έχουν αφιερωθεί ναοί στις κοινότητες Φασούλα Λεμεσού και Απλίκι στην Ορεινή Λευκωσία.
Επίσης, σήμερα εορτάζουμε τη μνήμη του Αγίου Λουκίου, που καταγόταν από την Κυρήνη της Λιβύης και κατείχε το αξίωμα του βουλευτή, του εκπροσώπου του λαού.
Όντας αρχικά ειδωλολάτρης, συγκινήθηκε από τα μαρτύρια των Χριστιανών κατά την εποχή του Διοκλητιανού και δέχθηκε το Άγιο Βάπτισμα και το Άγιο Χρίσμα. Συνειδητοποιώντας μάλιστα τα χαρίσματα με τα οποία οπλίζεται ο άνθρωπος με τις αγιαστικές πράξεις της Εκκλησίας, βοήθησε και τον έπαρχο Διγνιανό να βρει κι εκείνος την αληθινή οδό της σωτηρίας. Και οι δύο ήρθαν αργότερα στην Κύπρο, όπου εργάστηκαν για τη διάδοση του Ευαγγελίου και τελικά μαρτύρησαν με αποκεφαλισμό.
Τιμούμε ακόμη σήμερα τη μνήμη του προφήτη Σαμουήλ, που ήταν ο τελευταίος από τους Κριτές του Ισραήλ και αυτός που έχρισε ως βασιλείς το Σαούλ και κατόπιν το Δαυίδ. Καταγόταν από τη φυλή του Λευί και η γέννησή του έγινε με θαυμαστό τρόπο, αφού οι γονείς του Ελκανά και Άννα ήσαν άτεκνοι. Υπηρέτησε το Θεό και το λαό Του για σαράντα χρόνια και πέθανε σε βαθιά γεράματα, προσμένοντας την έλευση του Μεσσία.
Mε την ευκαιρία της μνήμης των Μαρτύρων πληροφορούμαστε για ακόμη μια φορά για την ιδιαίτερη ευλογία που έχει η αγιασμένη πατρίδα μας με το πέρασμα Αγίων Ιεραρχών, Οσίων Ασκητών και Αγίων Μαρτύρων όπως οι σήμερα εορταζόμενοι Άγιοι.
Τα καταξιωμένα πρόσωπα των Αγίων της Εκκλησίας δίνουν στον κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο τη δική τους σφραγίδα της ζωντανής εμπειρίας του ιερού Ευαγγελίου, εφόδιο για κάθε πιστό στην αντιμετώπιση των ποικίλων δυσκολιών και δοκιμασιών του παρόντος βίου.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: