Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

 
Το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας συνήλθε την 29η Σεπτεμβρίου υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου στο Σύδνεϋ και ασχολήθηκε με τα θέματα της ημερησίας διατάξεως, αρχίζοντας από την αποκατάσταση Επισκόπων, συνεχίζοντας με ανακοινώσεις για το πότε θα συγκληθούν η Επιτροπή για το 1821, το Εθνικό Συνέδριο Νεολαίας και η κληρικολαϊκή Συνέλευση, αλλά και αναφερόμενη στο ζήτημα των δημοσιευμάτων για την κατοικία του Αρχιεπισκόπου.  
Ακολουθεί η ανακοίνωση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας:
«Κατόπιν μακράς συνεδρίας τα μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου ομοφώνως αποφάσισαν και ανακοινώνουν τα εξής:
1. Δοξάζουμε πρωτίστως τον Τριαδικό Θεό και κατόπιν εκφράζουμε την άπειρη ευγνωμοσύνη μας και τον βαθύτατο σεβασμό μας προς την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και την Μητέρα Εκκλησία για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, ενώ με συγκίνηση πληροφορηθήκαμε το ότι ο Σεβασμιώτατος εκλήθη μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, κάτι που για πρώτη φορά συμβαίνει στην ιστορία της τοπικής μας Εκκλησίας.
2. Είναι γεγονός ότι ο νέος Ποιμενάρχης μας, μέσα σε διάστημα ενός έτους, και παρά τις αντιξοότητες των καταστρεπτικών πυρκαγιών και της πανδημίας COVID-19 έχει δώσει ένα δυναμικό παρόν σε όλη την ήπειρο. Συμπορευόμαστε και απολύτως ενστερνιζόμαστε το όραμα του νέου Αρχιεπισκόπου μας, το οποίο βασίζεται στην ενότητα και την αγάπη, ούτως ώστε όλοι μαζί να καταστήσουμε την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας ακόμη πιο δυνατή και με έντονη την παρουσία της στην Αυστραλιανή κοινωνία. Μέσα σε αυτό το πνεύμα της ενότητας και καταλλαγής ευχαριστούμε το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο για την αποκατάσταση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χριστιανουπόλεως κ. Παύλου και των κληρικών π. Γεωργίου Αθανασιάδη και π. Χριστοδούλου Βασιλάρη, μελών πλέον της ιερατικής οικογένειας της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.
3. Μεγάλη ευγνωμοσύνη επίσης, εκφράζουμε προς τον Παναγιώτατο Πατριάρχη μας και τον Αρχιεπίσκοπό μας για τις εκλογές των νέων αξίων και εκλεκτών Επισκόπων Μελόης κ. Αιμιλιανού, Κυανέων κ. Ελπιδίου και Σινώπης κ. Σιλουανού, οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει επιτελικές θέσεις στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, ενώ θεωρούμε επωφελή και ευεργετική τη δημιουργία υπό του Σεβασμιωτάτου των ξεχωριστών Αρχιεπισκοπικών Περιφερειών Πέρθης, Νορθ-κόουτ και Καμπέρας για την λυσιτελή αντιμετώπιση των διοικητικών και πνευματικών θεμάτων στις περιοχές αυτές.
4. Με χαρά και ικανοποίηση αποδεχόμαστε την πρόταση του Αρχιεπισκόπου μας για την τακτή σύγκληση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Να σημειωθεί ότι η σημερινή σύγκληση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, ορίστηκε κατά την συνεδρία των Επισκόπων της Αρχιεπισκοπής μας την 7η Αυγούστου τρ.έτ., ενώ τελευταία φορά που συνεδρίασε το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο ήταν το 2015 και το 2012.
5. Η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιανουάριο. Όμως λόγω των περιορισμών της πανδημίας οι τοπικές αρχές μας συνέστησαν να αναβάλλουμε τη σύγκλησή της. Αποφασίσαμε ομοφώνως τον εκ νέου προγραμματισμό για τις 30 Μαΐου 2021, εάν ασφαλώς έχουμε απαλλαγεί από τους περιορισμούς της πανδημίας. Το θέμα της Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως θα είναι «Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος». Επίσης το Εθνικό Συνέδριο Νεολαίας θα ξεκινήσει την 24η Σεπτεμβρίου 2021. Για τα δύο αυτά μεγάλα γεγονότα της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο θα συνέλθει σύντομα και θα ανακοινωθούν οι σχετικές οδηγίες. (Υπενθυμίζεται ότι το 2020 έχει ανακηρυχθεί ως έτος ποιμαντικού ανακαινισμού και οφειλετικής μέριμνας για την νεολαία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και έχουν ήδη γίνει διαδικτυακά συνέδρια και προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση).
6. Μέσα σε πνεύμα ενότητος συνεστήθη υπό του Σεβασμιωτάτου Εθνική Επιτροπή για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης (1821-2021). Η Εθνική Επιτροπή εργάζεται πυρετωδώς και σύντομα θα ανακοινωθεί το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για όλη την χώρα. Το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής και του Αρχιεπισκόπου για την κοπή επετειακού νομίσματος και τη εκτύπωση επετειακού γραμματοσήμου.
7. Με πόνο ψυχής βιώσαμε τις συνέπειες της πανδημίας στη Μελβούρνη και ιδιαιτέρως στο Γηροκομείο μας Βασιλειάδα. Όλοι μας συμμεριζόμαστε την οδύνη των συγγενών των θυμάτων. Προσευχόμαστε για την ανάπαυση των ψυχών τους, ενώ προχωρούμε στην εκ νέου αναδιοργάνωση του Ιδρύματος. Παραλλήλως ευχόμαστε κάθε επιτυχία στον νέο Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Βασιλειάδος της Μελβούρνης πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Ευμένιο Βασιλόπουλο καθώς επίσης και στον νέο Διευθύνοντα της Βασιλειάδος του Σύδνεϋ κ. Σπυρίδωνα Στάβη.
8. Το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για την μη ύπαρξη κατοικίας για τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο, όπως υπάρχει κατοικία για τον κάθε Ιεράρχη όπου γης. Το διαμορφοθέν δωμάτιο στη γωνία του Αρχιεπισκοπικού γραφείου ως κατοικία του Αρχιεπισκόπου κρίνεται απολύτως ακατάλληλο για την μόνιμη διαμονή οποιουδήποτε ανθρώπου πολλώ δε μάλλον του πρώτου της τοπικής μας Εκκλησίας. Η αγορά ενός διαμερίσματος από το Consolidated Trust, με κάθε νόμιμη διαδικασία αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της Αρχιεπισκοπής και όχι του Σεβασμιωτάτου. Ο Αρχιεπίσκοπος διαμένει μέχρι σήμερα στην Αρχιεπισκοπή. Είναι απόφασή μας και παράκλησή μας το ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το εν λόγω διαμέρισμα μέχρι την ολοκλήρωση της ανακαινίσεως της Αρχιεπισκοπής, στην οποία θα δημιουργηθεί κατάλληλη υποδομή για την διαμονή του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου.
9. Τέλος, με μεγάλη απογοήτευση παρακολουθούμε τις παρεμβάσεις τόσο του κ. Νικολάου Καλλιούρη, όσο και της κ. Βάσω Μώραλλη, πρώην δημοσιογράφου, αμφοτέρων κατοίκων Ελλάδος, καθώς και άλλων εξωθεσμικών και παρεκκλησιαστικών παραγόντων εναντίον της Αρχιεπισκοπής, του Ιδρύματος της Βασιλειάδας και του Ποιμενάρχου μας. Συμφωνούμε με την θέση του παρισταμένου Σεβ. Μητροπολίτου Σεβαστείας κ. Σεραφείμ ότι «όλα αυτά είναι βλάσφημα και ψευδή». Αποδοκιμάζουμε πλήρως και μετά βδελυγμίας τα γραφόμενά τους και ενημερώνουμε το πλήρωμα της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας ότι όλοι αυτοί έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη. Διαβεβαιώνουμε δε τους πάντες ότι τόσο ο Αρχιεπίσκοπός μας κ. Μακάριος όσο και η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας με τα ευαγή Ιδρύματά της δεν εκβιάζονται και δεν επηρεάζονται στις αποφάσεις τους από κατά παραγγελία ή υποβολιμαία δημοσιεύματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: