Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Ξεκίνησε το μεγάλο αφιέρωμα «Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα, στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»


Ξεκίνησε το μεγάλο αφιέρωμα «Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα, στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»
 
Η Ελληνική μυθολογία, είναι η μόνη από τις παγκόσμιες μυθολογίες, που ξεπέρασε κάθε τοπικό και χρονικό σύνορο. Οι καταγεγραμμένοι μεγάλοι ήρωες της ελληνικής μυθολογίας, φθάνουν τους 6.000 και είναι γνωστοί σε ολόκληρο τον πλανήτη.
 
Με την ευκαιρία της μεγάλης εορτής για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ξεκίνησε την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, η σειρά διαλέξεων που πραγματοποιεί ο Εικαστικός και Συγγραφέας κ. Βαγγέλης Παππάς, με γενικό τίτλο «Γνωρίζω την Ελληνική μου ταυτότητα», στο πλαίσιο του προγράμματος«ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», και θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2021, καλύπτοντας όλη την χρονική περίοδο της επετείου των 200 χρόνων. 
Στόχος των διαλέξεων είναι η αποκατάσταση της γνώσης, κυρίως εκείνης που αφαιρέθηκε τις τελευταίες δεκαετίες. Η ιστορία, η τέχνη, η πίστη, οι πατροπαράδοτες παραδόσεις μας, η αδιάπαυστη συνέχεια της γλώσσας και το ύφος των Ελλήνων, θα παρουσιαστούν μέσα από την αποκωδικοποίηση των μύθων, τις μεγάλες προσωπικότητες του γένους, τα ιστορικά γεγονότα και τον πολιτισμό, που άλλαξε κυριολεκτικά την μορφή της δυτικής σκέψης για πάντα.
 
Η πρώτη διάλεξη αφορούσε στο πρώτο μέρος από την «Αποκωδικοποίηση του ελληνικού μύθου» και πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, χωρίς την συμμετοχή του κοινού και μεταδόθηκε ζωντανά από το διαδίκτυο, μέσα από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.
Ο κ. Παππάς, στην εισαγωγή του χαρακτήρισε την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ως έναν από τους μεγαλύτερους άθλους της ιστορίας του Ελληνισμού.
Στη συνέχεια, ξεκινώντας το άπλωμα του καμβά της ελληνικότητας μας, αναφέρθηκε στη ρίζα, που είναι ο μύθος, ο οποίος δεν έχει διασαλευθεί για χιλιάδες χρόνια και μας διδάσκει συνέχεια.
Μέσα στον κόσμο τον μυθολογικό, έχουμε έναν κόσμο εν μέρει λογικό και εν μέρει παράλογο.
Γι’ αυτό και αναφέρθηκε στην «συνείδηση κατά λόγον», που συνειδητά αντιλαμβανόμαστε με λογικούς όρουςκαι συνειρμικό λόγο. Πρόκειται ουσιαστικά για την λογική, την διάνοια και την επιστήμη.
Υπάρχει όμως και η «μυθολογούσα συνείδηση», που είναι μία άλλου τύπου συνείδηση, που προηγήθηκε της λογικής, της εποχής δηλαδή που ο άνθρωπος άρχισε να τα βάζει τα πράγματα σε μια σειρά.
Αυτή, εκπηγάζει από άλογες δυνάμεις, από το δέος του άγνωστου, του ακατάβλητου, του αναπότρεπτου, από τον πόθο να δει πραγματοποιούμενα στην φαντασία, όσα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στη φύση.
Επίσης, εκπηγάζει από τον πόθο, να δει την περιορισμένη, στην πραγματικότητα, δύναμη, να προεκτείνεται ως την παντοδυναμία. Να δει να ξεπερνιέται ο θάνατος από αθάνατα όντα.
Γενικά θέλει να δει να γίνονται αυτά που επιθυμεί, τα κατά λόγον ανέφικτα, μέσα σε έναν φανταστικό κόσμο εφικτά.
Για να φτιαχτεί ο μύθος, θα πρέπει το μυαλό να συνδέσει στοιχεία λογικής, αλλά και στοιχεία φαντασίας. Έτσι ο μύθος ορίζεται από την μείξη λογικού και παράλογου.
Η Ελληνική μυθολογία, είναι η μόνη από τις παγκόσμιες μυθολογίες, που ξεπέρασε κάθε τοπικό και χρονικό σύνορο. Οι καταγεγραμμένοι μεγάλοι ήρωες της ελληνικής μυθολογίας, φθάνουν τους 6.000 και είναι γνωστοί σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Τα χαρακτηριστικά, που κάνουν την ελληνική μυθολογία οικουμενική και αθάνατη, εστιάζονται καταρχήν στο γεγονός ότι προέρχεται από τον λαό, από τα παραμύθια και τα τραγούδια του λαού. Μέσα από τους μύθους, ο ελληνικός λαός θα προσπαθήσει να εκφράσει τους πόθους, τα όνειρα και τα ιδανικά του.
Άλλα χαρακτηριστικά είναι το πλήθος και η τάξη στον κόσμο των θεών και των ηρώων, η σοφή ετυμολογία των ονομάτων τους και το ήθος τους. Χαρακτηριστικά που ο κ. Παππάς περιέγραψε μέσα από μια εκτενή αναφορά σε ήρωες και θεούς της ελληνικής μυθολογίας.
Η επόμενη διάλεξη, με το 2ο μέρος της αποκωδικοποίησης του ελληνικού μύθου, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Οκτωβρίου.
Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς
Την διάλεξη μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:
https://youtu.be/T64nrpYa9b0

Δεν υπάρχουν σχόλια: