Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Συνάντηση του Συντονιστή Θεολόγων Στερεάς Ελλάδος με τον Σεβ. Μητροπολίτη Καρυστίας


Συνάντηση του Συντονιστή Θεολόγων Στερεάς
Ελλάδος με τον Σεβ. Μητροπολίτη Καρυστίας
 
Στο πλαίσιο της περιοδείας του στη κεντρική Εύβοια για επισκέψεις του σε σχολεία της περιοχής και συναντήσεις συνεργασίας με τους θεολόγους εκπαιδευτικούς, ο Συντονιστής Θεολόγων Στερεάς Ελλάδος Δρ Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος πραγματοποίησε την Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020, εθιμοτυπική επίσκεψη στο Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου – τον και Αντιπρόεδρο της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος - κ. Σεραφείμ στο γραφείο του στο Επισκοπείο της Κύμης.

Ο κ. Ανδρεόπουλος ενημέρωσε τον Σεβασμιώτατο Καρυστίας για την επιμορφωτικές δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και γι΄ αυτές που σχεδιάζονται για την νέα σχολική χρονιά 2020 - 2021, υπό τη δική του καθοδήγηση, ως Συντονιστού Εκπαιδευτικού Έργου κλ. ΠΕ01 (θεολόγων καθηγητών Β/θμιας) και υπό την εποπτεία του εδρεύοντος στη Λαμία Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Στερεάς Ελλάδος, επιτελικού οργάνου του Υπ. Παιδείας το οποίο σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης και τις κατά τόπους Δ/νσεις Β/θμιας, παρέχει την επιστημονική και παιδαγωγική υποστήριξη στα σχολεία και τους εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων (Α/θμιας και Β/θμιας) και ειδικοτήτων στη περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδος.
Ο πολιός ιεράρχης κ. Σεραφείμ (Ρόρρης), ο οποίος διάγει το 52 έτος της αρχιερατείας του (έχοντας εκλεγεί το 1968 επί αρχιεπισκοπείας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης  Ελλάδος κυρού  Ιερωνύμου Α’ [Κοτσώνη] και βραβευθεἰ πρόπερυσι –με τη συμπλήρωση της 50ετίας του στην αρχιερωσύνη – από από την Ιερά Σύνοδο  με το δίπλωμα και τα Διάσημα του Παρασήμου του Αποστόλου Παύλου της Εκκλησίας της Ελλάδος που του απένειμε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β’ [Λιάπης]), έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα νέα προγράμματα σπουδών και τα νέα βιβλία Θρησκευτικών για το περιεχόμενο των οποίων ο κ. Ανδρεόπουλο ενημέρωσε τον Σεβασμιώτατο. Ο κ. Ανδρεόπουλος αναφέρθηκε στον εναρμονισμένο με  τις αποφάσεις (1749, 1750 και 1752/2019) της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ομολογιακό προσανατολισμό των νέων προγραμμάτων σπουδών στα Θρησκευτικά, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η Διαρκής Ιεράς Σύνοδος (ΔΙΣ) στη τελευταία συνεδρίασή της (03.09.2020) εξέφρασε την ικανοποίησή της την οποία ο κ. Σεραφείμ είπε ότι συμμερίζεται απολύτως. 
Ο Σεβασμιώτατος Καρυστίας παραδέχθηκε ότι η συμβολή του βιβλίου των Θρησκευτικών είναι, ασφαλώς, σημαντική και η ύπαρξή του αναγκαία, τόνισε, όμως, ότι ειδικά για το θρησκευτικό μάθημα δεν απαιτείται μόνο η γνώση απ΄ τις σελίδες ενός βιβλίου, αλλά και η αγάπη για το μάθημα εκ μέρους του εκπαιδευτικού προκειμένου ν΄ αναδειχθεί καταλλήλως η αξία του, ως μαθήματος ζωής που συγκροτεί και διαμορφώνει την ανθρώπινη προσωπικότητα, τη στηρίζει ψυχοσωματικά και ηθικά και τη μεταμορφώνει, γαλουχώντας, παραλλήλως, τα παιδιά με τα γνήσια στοιχεία της ελληνορθόδοξης παράδοσης και τον άφθαστο πνευματικό και πολιτιστικό πλούτο της Ορθοδοξίας.  Συμφωνώντας με τα λεγόμενα του κ. Σεραφείμ για την “ταυτότητα” του θρησκευτικού μαθήματος και τον καθοριστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο εκπαιδευτικός, ο κ. Ανδρεόπουλος συμπλήρωσε ότι μέσα απ΄ τα προγράμματα σπουδών προσφέρονται, επίσης, στους μαθητές και οι λίαν απαραίτητες στους καιρούς μας γνώσεις και για τις άλλες χριστιανικές ομολογίες (Ρωμαιοκαθολικισμό, Προτεσταντισμό) και τις άλλες θρησκείες (Ιουδαϊσμό, Ισλάμ, Iνδουϊσμό, κλπ).
Eπίσης, ο Σεβασμιώτατος Καρυστίας ενημερώθηκε από τον Συντονιστή Θεολόγων και για τα εξ αποστάσεως (μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Cisco Webex) επιμορφωτικά σεμινάρια για τα νέα προγράμματα σπουδών και τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών με τη  χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν για τους θεολόγους της περιοχής. Τέλος, ο Συντονιστής Θεολόγων διεβεβαίωσε τον κ. Σεραφείμ ότι στα όρια της αρχιερατικής του ευθύνης και της ευρύτερης περιοχής υπηρετούν άξιοι θεολόγοι που εκπληρώνουν με ευσυνειδησία την παιδαγωγική τους αποστολή και το εκπαιδευτικό /επιστημονικό τους έργο στα κατά τόπους Γυμνάσια και τα Λύκεια.
 Ο Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ αφού ευχαρίστησε το Συντονιστή Θεολόγων Στερεάς Ελλάδος κ. Χαρ. Ανδρεόπουλο για την επίσκεψη, έδωσε την ευλογία του και ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά στους εκπαιδευτικούς εκφράζοντας τη διάθεση για κάθε συνεργασία της τοπικής Εκκλησίας με τους οικείους εκπαιδευτικούς φορείς για τη υποστήριξη του έργου των σχολείων και τη συμπαράσταση στις όποιες ανάγκες τους.
* Κατά τη παραμονή του στη Κύμη ο Συντονιστής Θεολόγων κ. Ανδρεόπουλος, συνοδευόμενος από την θεολόγο καθηγήτρια του Γυμνασίου και Λυκείου Κύμης κ. Αικατερίνη Βαμβακούλα, επισκέφθηκε, επίσης, και την (γυναικεία) Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος όπου έτυχε θερμής υποδοχής και φιλοξενίας εκ μέρους των μοναζουσών και είχε συνάντηση με τον πνευματικό της Μονής και ιεροκήρυκα της Ι.Μ. Καρυστίας, πολιό αρχιμανδρίτη π. Νικόδημο Γιαννακόπουλο εκ μέρους του οποίου έλαβε πνευματικές συμβουλές και ευχές για καλλίκαρπη θητεία στο έργο του ως Συντονιστού Θεολόγων της Στερεάς Ελλάδος.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σπουδαίοι εκκλησιαστικοί άνδρες και ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ και ο αρχιμ. π. Νικόδημος Γιαννακόπουλος, αμφότεροι πνευματικά αναστήματα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Ιερωνύμου Α' (Κοτσώνη). Εύγε στον Συντονιστή Θεολόγων Στ. Ελλάδος κ. Χ. Ανδρεόπουλο για τις επισκέψεις του και την απόδοση σεβασμού που προσήκει στα συγκεκριμένα πρόσωπα που λαμπρύνουν την Εκκλησία και τιμούν το ράσο - με το ήθος και την προσφορά τους.

ΤΗΝΙΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Είναι προς τιμή του κ. Ανδρεόπουλου που έκανε την συνάντηση με τον Καρυστίας γιατί πρέπει να υπάρχει επικοινωνία των Θεολόγων με τους κατά τόπους επισκόπους.

Ανώνυμος είπε...

Καλή επιτυχία σε όλες τις δράσεις των Θεολόγων που εποπτεύει ο σπουδαίος Θεολόγος και εξαιρετικός συγγραφέας κ. Ανδρεόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Ένα υπέροχο ρεπορτάζ για την ενημέρωση του Καρυστίας κ. Σεραφείμ για το μάθημα των θρησκευτικών από αρμόδιο καθηγητή που είναι γνώστης του αντικειμένου όσο ολίγοι. Ας ακολουθήσουν με τέτοιες επισκέψεις και άλλοι αρμόδιοι.

Haris Andreopoulos είπε...

Θερμές ευχαριστίες για τα όμορφα σχόλια. Το καθήκον μου έπραξα, ευλογία εισέπραξα. Μακάρι ο καλός Θεός να δυναμώνει στο έργο τους τους δύο λαμπρούς αυτούς εκκλησιαστικούς άνδρες που είχα τη τιμή και τη χαρά ως Συντονιστής Θεολόγων Στ. Ελλάδος και την ευλογία - παρά την αναξιότητα μου - ως απλός χριστιανός, να συναντήσω στην όμορφη Κύμη.

Ανώνυμος είπε...

Θερμά συγχαρητήτρια! "Διαμάντια" έβγαλε ο Ιερώνυμος Α΄ - παρότι βρέθηκε στη δύσκολη εποχή της δικτατορίας - και χαιρόμαστε που αυτό αναγνωρίζεται μέχρι σήμερα από θεολόγους που γνωρίζουν καλά την σύγχρονη Εκκλησιαστική Ιστορία της Ελλάδος, όπως ο κ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος.

Μonachus de Meteoris