Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΞΕΩΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΟΡΓΟΥΠΗΚΟΟΥ ΣΤΟΝ Ι.Ν ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ


  Mε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε την Τετάρτη το βράδυ 30 Σεπτεμβρίου 2020, Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου της επονομαζόμενης Γοργοϋπηκόου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Πατρών.
Στην Ιερά Αγρυπνία προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος πλαισιωμένος από τον Αρχιμ. π. Χρυσόστομο Μπαρούση, τον πρωτ. π. Σπυρίδωνα Γκολώνη και τον διάκονο π. Αλέξανδρο Παναγόπουλο.





Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και στην σημασία που έχει για την ζωή των ανθρώπων, ενώ τόνισε και την αξία της υπακοής που πρέπει να έχουμε στο Θείο Θέλημα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “ Όλα ξεκινούν από την υπακοή και όλοι θα πρέπει συνεχώς να ζούμε την κατά Θεόν Ζωή”.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα θαυμαστά γεγονότα της ζωής της, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι η Παναγία μας ελάχιστες στιγμές μίλησε κατά τον επίγειο βίο της, ενώ τώρα προσμένει όλους εμάς, τα παιδιά της, να προσευχόμασθε και να την παρακαλούμε ώστε να μεσιτεύει στον Υιό της και ως Γοργοϋπήκοος που είναι, να σπεύδει να μεταφέρνει τα αιτήματα μας.
Κλείνοντας ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις θερμές εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου για έτη πολλά, ευλογημένα, Θεοσκέπαστα και Θεοφρούρητα.





9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ. Κωστόπουλε σε αυτή την αγρυπνία συμμετέχω για 38η χρονιά στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Πατρών.
Η Παναγία Γοργουπήκοος βοήθειά μας!!

Ανώνυμος είπε...

κ. Κωστόπουλε ο Θεοφιλέστατος πάντοτε στις αγρυπνίες που τελεί είτε στον Ναό του Αγίου Νεκταρίου είτε στον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου Πατρών λέγει ότι την Πάτρα την σώζουν οι πολλές Αγρυπνίες που τελούνται καθώς επίσης ότι αυτή την πόλη την κρατά στην αγκαλιά του ο Απόστολος Ανδρέας ο προστάτης και πολιούχος μας. Για αυτό και το απόγευμα της εορτής της επανοκομιδής της τιμίας κάρας που χοροστατούσε στηνακολουθία του Εσπερινού και της παρακλήσεως μεταξύ των άλλων παρεκάλεσε του πατρινούς να περνούν από τον ναό του Αγίου Ανδρέου για να ασπάζονται την τιμία κάρα τον τάφο και τον σταυρό του μαρτυρίου του. Ευχαρίστώ για την φιλοξενία

Ανώνυμος είπε...

Στον Ναό του Αγίου Νεκταρίου Πατρών υπάρχει μεγάλη εικόνα της Γοργουπηκόου την τιμούν οι ιερείς και οι ενορίτες ιδιαιτέρως. Βοήθειά μας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΚΗΣ είπε...

Νομίζω ότι ο ορθότερος χαρακτηρισμός είναι Γοργοεπήκοος καθόσον η Παναγία επακούει τις πονεμένες ικεσίες και δεήσεις μας και δεν μας...υπακούει.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστή η παρατήρηση του ευλαβέστατου κ. Γεώργιου Λουκάκη για την ονομασία της Παναγίας Γοργοεπηκόου.

Ελληνορθόδοξος

Ανώνυμος είπε...

Η πρωτότυπη εικόνα της Παναγίας Γοργουπηκόου ευρίσκεται στη Μονή Δοχειαρίου, Αγίου Ορους.
Ο μακαριστός Ηγούμενος της Μονής Δοχειαρίου Γρηγόριος, όταν τον ρώτησαν γιατί ονομάζει την Παναγία "Γοργουπήκοο" και όχι "Γοργοεπήκοο", απάντησε "Εμείς έτσι το παραλάβαμε, έτσι το συνεχίζουμε".

Ανώνυμος είπε...

Για 2:40 μ.μ.
Και Γοργουπήκοο να την πούμε έχει την σημασία του Γοργοεπηκόου όπως σωστά παρατηρεί ο κ. Γεώργιος Λουκάκης. Επακούει και δεν υπακούει σαν να είναι υποτακτική κανενός.

Ανώνυμος είπε...

Με το προσωνύμιο "Γοργουπήκοος" συμφωνεί και ο Αγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, ο οποίος έχει γράψει και Παρακλητικό Κανόνα προς την Θεοτόκο Γοργουπήκοο.
Ο Κανόνας του Αγίου Νικοδήμου υπάρχει και στον παρακάτω σύνδεσμο

https://sites.google.com/site/panagiagorgo/parakletikos-kanon

Ανώνυμος είπε...

Ναί ανώνυμε 10:12 μ.μ. δεν αντιλέγουμε σ΄ αυτό. Αυτό που λέμε είναι ότι και Γοργουπήκοο να την πούμε έχει την σημασία του Γοργοεπηκόου όπως σωστά παρατηρεί ο κ. Γεώργιος Λουκάκης. Επακούει και δεν υπακούει σαν να είναι υποτακτική κανενός.
Απλά πράγματα.