Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Ο ΑΠΟΗΧΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΜΑΣ «Η περιπολία του Αγίου Ανδρέου»! - Μ. Πρωτοκλήτου


  Ο ΑΠΟΗΧΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΜΑΣ
 
 «Η περιπολία του Αγίου Ανδρέου»!
 
Η Πάτρα εορτάζει τον Πολιούχο της , σε ατμόσφαιρα απόλυτης μοναξιάς! Απαγορεύεται η προσέλευση. Περιπολικά γύρω από τον Ναό του. Τραγικό! Όμως μια εφευρετική πρωτοβουλία του Μητροπολίτου μας, που διαδόθηκε σαν αστραπή στην περιοχή, ανέπαυσε τις καρδιές με ουράνια χαρά, ασφάλεια, δύναμη και ελπίδα…!
          Το αυτοκίνητο του Σεβασμιωτάτου μας κυκλοφορεί στην πόλη! Μεταφέρει τον ίδιο με την τιμία Κάρα του Πρωτοκλήτου στην αγκαλιά του! Μία «ανεπίσημη» λιτανεία ανάμεσα από τους κεντρικούς δρόμους και τα απόμερα σοκάκια! Σταματάει στην μεγάλη πλατεία και σταυρώνει, σταυρώνει τον ορίζοντα… και συνεχίζει την πορεία του παντού, αθόρυβα, κατανυκτικά, μόνος, ανθρωπίνως «μονώτατος», με τον Άγιό μας…!
          Προσπαθώ να κάνω σ’ αυτή τη θαυμαστή εικόνα πνευματική αναγωγή…: Ο Αρχιερέας μας  με την ποιμαντική ράβδο του στο χέρι και δεξιά του ο Πολιούχος μας, ολοζώντανος, με το χιαστό μαρτυρικό σταυρό του στον ώμο! Πίσω τους πλήθη ακολούθων Αγγέλων συνοδεύουν τιμητικά τους δύο επισήμους, ψέλνοντας αρμονικά τους ύμνους τους, ενώ εκείνοι ευλογούν αδιάκοπα και νοερά το ποίμνιο, που δυσκολεύτηκε να πανηγυρίσει, όπως συνήθιζε, πολύβουο, ενωμένο με πίστη στην προστασία του Πρωτοκλήτου.
          Ευλογούν τους άδειους από πιστούς Ναούς, τις ήσυχες από κόσμο πλατείες, τους έρημους από αυτοκίνητα δρόμους, τα κατάκλειστα προς πτώχευση (;) καταστήματα, τα βουβά από παιδιά σχολεία, τις ευρισκόμενες σε αργία Υπηρεσίες…! Ευλογούν τα Νοσοκομεία μας, που εργάζονται πυρετωδώς με τους ήρωες γιατρούς και νοσηλευτές, σκυμμένους με αγάπη και κόπο πολύ πάνω στους μάρτυρες από τον covid ασθενείς…! Ευλογούν τις οικογένειες με τους σταυρούς που σηκώνουν, τις ψυχές που αγωνίζονται, τις ψυχές που αμαρτάνουν…! Ευλογούν και σταυρώνουν και προσεύχονται με την καρδιά τους χωρίς καμιά διάκριση!
          Ο Πρωτόκλητος περπατάει ανάμεσά μας, να τον χαιρετήσουμε στη εορτή του, και  από την αγία μορφή του «εκκέχυται η χάρις», κρουνοί χάριτος στις ψυχές και στην πόλη μας… Εμείς έκπληκτοι παρακολουθούμε από τα κλειστά μας πορτοπαράθυρα και δεν «πρέπει» να ανοίξουμε και να προσκυνήσουμε το χέρι του Δεσπότη μας, ούτε το Σταυρό και τα πόδια του Αγίου μας.
          Δόξα τω Θεώ! Ο Άγιος δε μας εγκατέλειψε! Είναι μαζί μας φρουρός, οδηγός, βοηθός, παρηγορητής μέρα – νύχτα, γιορτή – καθημερινή. Η παρουσία του ολοφάνερη. Θαυμαστή εικόνα: Οι πιστοί απόντες, οι Άγιοι παρόντες. Αυτό  ζήσαμε σήμερα μ’ αυτή την ασυνήθιστη θεοφώτιστη λιτανεία – περιπολία!
Άγιέ μου Ανδρέα, σε παρακαλούμε, μη σταματάς τη θεϊκή περιπολία σου στην Πάτρα και στο λαό της και στην Πατρίδα μας. Βοήθησε, σε παρακαλούμε, κάθε πιστός να είναι «Χριστός περιπολεύων εν τη γη». Κάθε Χριστιανός με τη ζωή του να πραγματοποιεί τη δική του περιπολία για όσους παρακολουθούν το βίο και την πολιτεία του εν Κυρίω.
Χρόνια πολλά! Βοήθειά μας ο Άγιος Ανδρέας! Και γρήγορα μέσα στο Ναό του, με πολλή ευγνωμοσύνη στην αγάπη του και τη θυσία του.
 
Σας ευχαριστώ θερμά
Μ. Πρωτοκλήτου

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Απόστολος Ανδρέας τέτοιες ταπεινές λιτανείες επιθυμεί και όχι με ζουρνάδες και νταούλια για να παρελαύνουν οι κληρικοί και οι κατά κόσμο επίσημοι. Επιθυμεί και μακάρι να γίνει παράδοση ταπεινά και με ευλάβεια ο διάδοχός του στον θρόνο των Πατρών να τον συνοδεύει στην πόλι Του.
π. Νεόφυτος

Ανώνυμος είπε...

Παρηγορητικό και ενισχυτικό το μήνυμα αυτό. Άγγιξε ως βάλσαμο την πονεμένη μου καρδιά. Πήρα δυνάμεις.

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχει καθόλου δίκαιο το σχόλιο του "π.Νεόφυτου". Πώς ζητά τέτοια να γίνει παράδοση τέτοιτα μικρή τιμή στον άγιο Ανδρέα;
Ο Άγιος Ανδρέας πρέπει να τιμάται με κάθε επισημότητα και από τις αρχές και απο τον λαό.
Όχι με νταούλια και ζουρνάδες που είναι εκτός του χριστιανικού εορταστικού πνευματικού πλαισίου. Αλλά πρέπει να τιμάται με επισημότητα και πνευματικά όπως του αξίζει.

Φιλακόλουθος

Νικόλαος Μεσσαλάς είπε...

Σοφά καί ὀρθά ἔπραξε ὁ Μητροπολίτης μας μέσα στά πλαίσια καί μόνο τῆς πανδημίας τοῦ covid 19.
Μέ πολλή ἀγάπη Χριστοῦ
π. Νικόλαος

Ανώνυμος είπε...

Οι σκέψεις σα τονώνουν την πίστη στους Αγίους και η προσευχή σας ικεσίας ας γίνει πραγματικότητα. Αμήν!!!