Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Νουμάς : Ένα πνευματικό δημιούργημα της Ηλείας - Γεώργιος Διον. Κουρκούτας

 

Νουμάς : Ένα πνευματικό δημιούργημα της Ηλείας 
Μία ζωντανή πνευματική παρουσία, που συμπλήρωσε 30 χρόνια

Σε μία εποχή δύσκολη τόσο για την Λογοτεχνία όσο και για τον έντυπο λόγο η επιβίωση ενός λογοτεχνικού εντύπου αποτελεί έναν αληθινό άθλο.

Αυτό μπορεί να χαρακτηρίσει και την εκδοτική προσπάθεια του «Νουμά», που με την μέριμνα και την αγάπη του Λογοτέχνη και Δημοσιογράφου Γιάννη Νικολόπουλου συμπληρώνει 30 χρόνια πνευματικής μαρτυρίας. Το υπ’ αριθμόν 169  τεύχος αποτελεί και το τελευταίο για το έτος 2020 και είναι πανηγυρικό. Πέραν από την συνήθη ενδιαφέρουσα ύλη, φιλοξενεί ενδιαφέροντα αποσπάσματα από πνευματικούς δημιουργούς του Ελληνισμού, αλλά  και άλλων περιοχών του Κόσμου. Στο τεύχος αυτό φιλοξενείται ένα μικρό, αλλά δυναμικό αφιέρωμα στην Ποίηση του Κ.Π. Καβάφη.

Όπως αναφέρει ο Γιάννης Νικολόπουλος στο Εκδοτικό του Σημείωμα, ο «Νουμάς» (που συνεχίζει μεν την ιστορία του ομώνυμου εντύπου του Δ. Ταγκόπουλου, ενώ εκδίδεται στον Πύργο Ηλείας και κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα, δεχόμενος συνεργασίας από πολλά μέρη) καταγράφει «τριάντα χρόνια πνευματικής μαρτυρίας και κατάθεσης στο βωμό της Θεάς Τέχνης….

Το έργο του : Άθροισμα αγώνων, ενοραματικών ιερουργημάτων, δημιουργικών δράσεων. Η βιοτή του : Λογοτεχνικά Συμπόσια, εκδηλώσεις φιλολογικές στο Κέντρο και την Περιφέρεια…  αναφορές στις ανθρωπιστικές ιδέες, στο φιλοσοφικό λόγο, στην αρχαία και σύγχρονη γραμματεία και στη λαϊκή παράδοση… Βίος ανύστακτος και εργώδης».

Ένα πολύπλευρο έργο

Κατά καιρούς στον «Νουμά» έχουν αποστείλει κείμενα, τα οποία φιλοξενήθηκαν, σπουδαίοι πνευματικοί δημιουργοί της νεότερης Ελλάδος. Λογοτέχνες, Ακαδημαϊκοί, Συγγραφείς, που με το πλήθος του έργο  τους καταγράφουν την πνευματική Ιστορία του τόπου. Αναφέρονται στο Εκδοτικό σημείωμα τα ονόματα ανθρώπων που έργα τους βρήκαν θέση στον «Νουμά», όπως των Μιχ. Στασινόπουλου, Κ. Δεσποτόπουλου, Ευ. Μουτσόπουλου, Μεν. Παλλάντιου, Π. Χάρη, Κώστα Στεργιόπουλου, Αντώνη Σαμαράκη, Ντίνου Χριστιανόπουλου, Κικής Δημουλά, Ρένου Αποστολίδη, Άννας Συνοδινού, Άγγελου Φουριώτη, Σαράντου Καργάκου, Κώστα Τσιρόπουλου, Κύπρου Χρυσάνθη και άλλων.

Η πορεία αυτή των 30 ετών αποτελεί ένα στολίδι για την πνευματική παραγωγή της Ελλάδος και προσθέτει στην Ηλεία ένα σημαντικό «παρών» στην σημερινή ελληνική πολιτιστική ζωή.. και αυτό αξίζει την επιδοκιμασία όλων, με την ευχή να συνεχίσει ο ΝΟΥΜΑΣ το ίδιο δυνατό και αποτελεσματικό ταξίδι στον Κόσμο του Πνεύματος και της Τέχνης… 

Γεώργιος Διον. Κουρκούτας
Καθηγητής φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια: