Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Εμβαθύνοντας στον λόγο του Θεού κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή


 Εμβαθύνοντας στον λόγο του Θεού κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή


ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΒΙΒΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ
 

Σύμφωνα με αρχαία παράδοση της Εκκλησίας, η Μεγάλη Τεσσαρακοστή αποτελούσε περίοδο προετοιμασίας των κατηχουμένων για το Βάπτισμα και, επομένως, οι ακολουθίες της περιόδου έχουν κατηχητικό χαρακτήρα, με σκοπό να προετοιμάσουν τους υποψήφιους χριστιανούς για το νέο ξεκίνημα της ζωής τους.


Συνεχίζοντας την πρακτική αυτή η λειτουργική παράδοση της Ορθοδοξίας έχει θεσπίσει κατά τους Εσπερινούς της περιόδου να διαβάζονται διαδοχικά περικοπές από τα βιβλία Γένεσις και Ησαΐας  καθώς το πρώτο αναφέρεται στα μεγάλα θέματα που απασχόλησαν τους χριστιανούς όλων των εποχών, όπως δημιουργία του κόσμου, προέλευση του κακού και επαγγελίες προς τους προπάτορες του βιβλικού Ισραήλ, ενώ το δεύτερο, εκτός από τις υψηλές θεολογικές ιδέες και διδασκαλίες περιέχει τις σπουδαιότερες μεσσιανικές εξαγγελίες που περιγράφουν με γλαφυρές εικόνες και ζωηρά χρώματα τη μορφή, το έργο και το πάθος του αναμενόμενου λυτρωτή.

Πέρα από τα βιβλία αυτά όμως, από το σύνολο των αναγνωσμάτων που διαβάζονται στην Ορθόδοξη Εκκλησία στο πλαίσιο διάφορων ακολουθιών, το Ψαλτήριον  αποτελεί αναμφίβολα το πιο αγαπητό ανάγνωσμα όλων των εποχών. Σύμφωνα με τη λειτουργική παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας διάφοροι ψαλμοί εντάσσονται οργανικά σε όλες τις ακολουθίες της, και είναι το μοναδικό βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης που διαβάζεται ολόκληρο στο πλαίσιο της θείας λατρείας, κατά την περίοδο, μάλιστα, της Μ. Τεσσαρακοστής δύο φορές την εβδομάδα. 

Η Ελληνική Βιβλική Εταιρία, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ποιμαντικές ανάγκες της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε επιστημονικά και θεολογικά αξιόπιστες μεταφράσεις του βιβλικού κειμένου, προχώρησε σε συνεργασία με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην έκδοση δύο βιβλίων που παραθέτουν το πρωτότυπο κείμενο των λειτουργικών αναγνωσμάτων από την Παλαιά Διαθήκη όλων των ακολουθιών του έτους με παράλληλη μετάφρασή του στα νέα ελληνικά. Στο πρώτο βιβλίο με τίτλο "Προφητολόγιον" περιλαμβάνονται τα αναγνώσματα από την Παλαιά Διαθήκη, ενώ το δεύτερο με τίτλο "Ψαλτήριον" περιέχει τους Ψαλμούς. Με τις εκδόσεις αυτές η Ελληνική Βιβλική Εταιρία φιλοδοξεί να διευκολύνει τους πιστούς, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του Τριωδίου που συνιστά ένα στάδιο πνευματικών αγώνων, στην πρόσβαση, στην κατανόηση και στην εμβάθυνση των προερχόμενων από την Παλαιά Διαθήκη λειτουργικών αναγνωσμάτων της Ορθόδοξης Εκκλησίας, κατά την προετοιμασία τους για τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: